|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 06:39
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 3 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
atut_atut |
#230736 Wysłany:
20 Mar 2009, 14:54; Temat postu: Fiat Punto II - 1,9 JTD - 1999 rok - Wspomaganie |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Witam.
Kupiłem niedawno samochodzik jak w temacie - czyli punto II 1,9 JTD z 1999 roku i nieraz zapala mi się kontrolka od wspomagania. Ok czytałem forum - i jest tam napisane żeby sprawdzić zimne luty, tak zrobiłem przelutowałem wszyskie luty i nadal nieraz się zapala. A głównie się zapala jak wpadnę jakiś dołek - np odpalam samochodzik jadę 100 metrów i skręcam w lewo i jest dołek taki rowek w ulicy i pyk się załączyło - gaszę silnik i zapalam od nowa i jest jakiś czas ok potem stawiam na parkingu autko i to samo 100 metrów skrecam i ten sam dołek i ta sama wystuacji. Może fachowcy w tej dziedzinie by się wypowiedzili - czyłałem tam różne akcje z tym zwiazane ale może tu konkretnie coś ktoś mi napisze od czego zacząć - co dalej robić bo strszanie mnie to denerwuje jak się włączy -. Bardzo proszę o rady co robić dalej.
Pozdrawiam
|
|
Góra |
|
 |
|
|
jackyl |
#231714 Wysłany:
23 Mar 2009, 11:42; Temat postu: |
|
|
niestety nie pomogę Ci w tym temacie gdyż też mam podobny problem ze wspomaganiem w swoim punto jtd 2000r
a mianowicie sprawa jest następująca - w zeszłym tygodniu manewrując na parkingu nagle zapaliła mi się kontrolka wspomagania (czerwona kierownica) i wspomaganie przestało działać. wyłączyłem silnik i odpaliłem jeszcze raz i wszystko było ok do dzisiaj - jadac dzis do pracy miałem identyczna sytuacje - znow wyłączyło mi sie wspomaganie i zapalila kontrolka i znowu pomogło wyłączenie i ponowne odpalenie silnika
dodam że ostatnio wydaje mi sie ze wspomaganie dziala mniej efektywnie tzn jest wiekszy opor na kierownicy niz wczesniej
z czym może być problem (zarówno w moim przypadku jak i przypadku kolegi powyżej)??
|
|
Góra |
|
 |
brzozas |
#231719 Wysłany:
23 Mar 2009, 12:30; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
Samochód: Bravo
Silnik: 1.4 16V 120KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Dynamic
Województwo: łódzkie [E]
|
Było już na ten temat na forum.
Najlepiej podłączcie pod komputer. Jeśli silniczek wspomagania jest ok to obstawiam, że wskaże błędy związane z czujnikiem skrętu, a to jest niestety najgorsza z możliwych usterek, bo wymaga wymiany całej kolumny kierownicy. Ja już przez to raz przechodziłem, ale u mnie objawy były inne.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 3 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|