|
Obecny czas: 18 Maj 2025, 07:58
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 11 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
terlik87 |
#231331 Wysłany:
22 Mar 2009, 15:30; Temat postu: od 5 do 60km/h Drży i Stuka jak Hamuje :] Pomocy |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Miejscowość: Siedlce Rejestracja: 20 Paź 2008, Posty: 8
|
Witam!
Mam taki problem w moim Fiacie Punto 2000r. 5 drzwi,.
Jak jadę do 5 km/h wszystko jest o.k,
Jak jadę od 70 km/h w zwyż wszystko jest o.k
Ale jak jadę między 5km/h a 70km/h i naciskam pedał Hamulca Jest Stukanie - pedał drży - Tak jak by ABS się załączał! Zrobiło się to tak z dnia nadzień  Jak jechałem ostatnio w trasę to po przejechaniu 50km zapaliła się Kontrolka ABS ![;] ;]](https://fiatpunto.com.pl/images/smilies/icon_smile5.gif) i hamował normalnie ale ABS nie działał ![;] ;]](https://fiatpunto.com.pl/images/smilies/icon_smile5.gif) -> Zatrzymałem się zgasiłem silnik -> zapaliła -> w trasę dalej jadę lampka ABS zgasła i już się nie zapaliła ale pedał dalej tak drży ( jak by ABS ) i aż tak głośno słychać jak by młotkiem o metal walił ;/
Co już było zrobione:
1. Zdjęte 4 koła
a) z tyłu bębny, wyjęte, przeczyszczone, wszystko ok - klocki dobre
b) z przodu tarcze, przeczyszczone, klocki o.k
nie wiem co robić ;/ Pomocy 
_________________ Terlik
|
|
Góra |
|
 |
|
|
ipIV |
#231332 Wysłany:
22 Mar 2009, 15:43; Temat postu: |
|
 |
Admin ds. technicznych forum. |
 |
Imię: Michał
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.8 16V 130KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: HGT
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: SL/SK/SZ/SZA Rejestracja: 21 Cze 2006, Posty: 13084 Pomógł: 54
|
Zwichrowane tarcze?
_________________ Focus 1.0 Ecoboost 92kW & Punto Evo 1,4 16V MA 99kW@138kW & Punto II HGT Abarth 1,8 16V 96kW & Fiesta VII FL 1,0 12V Ecoboost 74kW Inne pod moją opieką: Tipo 1,4 16V 70kW Były: Punto II 5d 1,8 16V 96kW & Punto II 1,2 8V 44kW & Fiesta V 1,25 55kW
<- Ford Focus mk4 FL Trend 1,0 Ecoboost 2022 r. 
<- Fiat Punto II HGT 1,8 16V 2001 r.
<- Ford Fiesta VII FL 1,0 Ecoboost 2017 r.
<- Fiat Tipo 1,4 16V 2017 r.
<- Fiat Punto II 5d 1,8 16V 2002 r.
<- Fiat Punto Evo 1,4 MA Turbo 2010 r.
<- Ford Fiesta V 1,2 16V 2001 r.
<- Fiat Punto II 1,2 8V 2002 r. AM, B, BE, C, CE, T
|
|
Góra |
|
 |
terlik87 |
#231334 Wysłany:
22 Mar 2009, 15:50; Temat postu: może.. |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
ipIV Hey właśnie chyba w Wtorek bo dopiero wtedy będę miał czas pojadę i zobaczę (koło 30zł to kosztuje co nie? ) - ale nie ruszam z piskiem, nie hamuje ze 100km/h do 0 ;/ ani nie wpadłem w żadną dziurę ;/ dlatego się dziwie ;/
_________________ Terlik
|
|
Góra |
|
 |
krzysiek_pere |
#231365 Wysłany:
22 Mar 2009, 16:35; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Takie objawy wskazaują na błędny pomiar prędkości koła. Przyczyny mogą być różne np. uszkodzony czójnik lub tarcza impulsowa (nadajnik ABS). Przykład jadąc z prędkością 50km/h trzy czujniki namieżyły 50km/h a jeden np 30 zaczynasz hamować nawet lekko a sterownik widzi poślizg i załącza agregat abs.
|
|
Góra |
|
 |
mjunski |
#231379 Wysłany:
22 Mar 2009, 16:56; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
|
Ostatnio miałem też taką sytuację, w moim przypadku winne było łożysko tylnego koła (na końcu tego oto łożyska znajduje się pierścień magnetyczny, na który "patrzy" czujnik abs, u mnie był on cały podrapany, zniszczony). Wymiana łożyska załatwiła sprawę.
Jest jeszcze jedna opcja: nie wiem czy przy oglądaniu tylnych bębnów zwróciłeś uwagę na to czy czasami nie zatarły się tłoczki (przez co szczęki się nie poruszają). Przez zatarcie tłoczka hamulec może mieć słabą wydajność, przez co abs szaleje.
Najpierw zacząłbym od sprawdzenia, które koło kłamie (który czujnik podaje złą wartość do komputera). Można to zrobić na dwa sposoby:
1. Komputer, u mnie koszt w aso to 120zł. Moim zdaniem nie warto:)
2. Ja to zrobiłem tak: czujniki abs w punto II mają dodatkową funkcję, którą wykorzystałem. A mianowicie pełnią funkcję przekazywania prędkości do licznika. Np. odłączasz wszystkie czujniki (wtyki są żółte, dwa pod maską, dwa pod tylnym siedzeniem) oprócz jednego, którego chcesz sprawdzić.. ruszasz i patrzysz na licznik, powinien pokazywać połowę prędkości prawdziwej, bo działa tylko jeden czujnik z osi. U mnie wszystkie coś pokazywały, ale ten jeden, który źle zczytywał informacje z łożyska, przy 50km/h wskazówka na liczniku się zatrzymywała, a pozostałe działały bez zarzutu. Może pojawić się kontrola od hamulca podczas tych testów (szczególnie jak odłączysz czujniki z przodu), ale jak podłączysz je z powrotem będzie git:)
Co do panów z ASO to jak u nich byłem to stwierdzili, że na bank czujnik abs, eksperci od siedmiu boleści:P
[EDIT] nie wiem czy wszystkie punta mają tak, że czujniki abs odpowiedzialne są za podwanie prędkości do licznika, także ten sposób nie zawsze musi działać. Ja mam 1.9 jtd 2001 r.
|
|
Góra |
|
 |
krzysiek_pere |
#231503 Wysłany:
22 Mar 2009, 22:33; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
mjunski napisał(a): Ostatnio miałem też taką sytuację, w moim przypadku winne było łożysko tylnego koła (na końcu tego oto łożyska znajduje się pierścień magnetyczny, na który "patrzy" czujnik abs, u mnie był on cały podrapany, zniszczony). Wymiana łożyska załatwiła sprawę. bardzo częsta usterka mjunski napisał(a): 1. Komputer, u mnie koszt w aso to 120zł. Moim zdaniem nie warto:)
Nie uogólniaj można poszukać serwisu który wie o co chodzi. Poproś o rozmowę z elektromechanikiem i spytaj czy jest w stanie sprawdzić prawidłowość "wskazań" czujników prędkości kół. Tester diagnostyczny posiada podgląd wartości prędkości wystarczy podnieść samochód i pokręcić porównawczo kołami jednej osi, mało tego są do tego procedury (wymagają rolek do pomiaru hamulców) nazywają się np. test tarczy impulsowej. Poproś o rozmowe z elektromechanikiem jak nie wie o co chodzi szukaj dalej lub spróbuj pomysłu kolegi mjunski ale nie jest to metoda w 100 % wiarygodna
|
|
Góra |
|
 |
terlik87 |
#231565 Wysłany:
24 Mar 2009, 13:48; Temat postu: Od Wtorku posprawdzam ;) DZIĘKUJĘ KC fiatpunto.com.pl |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
mjunski napisał:
Ostatnio miałem też taką sytuację, w moim przypadku winne było łożysko tylnego koła (na końcu tego oto łożyska znajduje się pierścień magnetyczny, na który "patrzy" czujnik abs, u mnie był on cały podrapany, zniszczony). Wymiana łożyska załatwiła sprawę.
W Tamtym roku przez ASO 3 razy czujnik wymieniałem prawego tylniego koła  W ogóle, właśnie w prawym tylnim kole był to pierścień, łożysko * zapomniałem ciapa  ;P * <- więc może i teraz jest to któryś ( albo znów ten sam prawy tylni, albo z lewej strony ciężko mi stwierdzić ;/ Będę Musiał jakoś podjechać do znajomego, niech zdejmie koła i zobaczy - mam nadzieję że się pozna :]
Podjadę te zwichrowane tarczę zmierzę może z przodu - chodź nie wiem czy to to i wątpię by to miało senes chodź polskie drogi robią swoje
A co do komputera to znajomy ma BD2 sprzęcik  i za dwa piwka mi zmierzy ( ulga ). Bo Wcześniej to tu 50zł komputer tu 50 zł komputer i to po ugadaniu bo odrazu 100zł krzyczą w Siedlcach
A i Dziś jak wracałem na trasie zapalił mi się znów po 50km ABS i do tego jeszcze Kontrolka Ręcznego że zaciągnięty :] to psikus
:respect: Chciałem Podziękować za zaangażowanie, Porady Naprawdę Kocham was za to. Że ktoś chce pomóc drugiej osobie w tym 21 wieku gdzie każdy przechodzi obok drugiego obojętnie ;/ Życzę Samych dobrych dni i oby auta jak najmniej szfankowały [ Dodano: 24 Mar 2009 13:48 ]ZAPOMNIAŁEM NAPISAĆ - w sumie to dopiero teraz to usłyszałem. Jak jadę to też jest taki dźwięk jak przy hamowaniu  MOŻE <=> ktoś wie teraz jaka może być bardziej przyczyna? / Dziś taka pogoda, że nie dam rady dojechać do warsztatu ;/
_________________ Terlik
|
|
Góra |
|
 |
uki1906 |
#232443 Wysłany:
25 Mar 2009, 13:56; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Łukasz
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.9 80KM JTD
Paliwo: ON
Wersja: ELX
Województwo: lubelskie [L]
Miejscowość: Zamość Rejestracja: 16 Lut 2008, Posty: 215 Pomógł: 1
|
Ja mam podobną sytuację. Hamuje delikatnie, a tu mi się ABS włącza i bije po pedale, chociaż koła się toczą. Będę musiał posprawdzać to wszystko, o czym pisaliście.
|
|
Góra |
|
 |
terlik87 |
#232876 Wysłany:
31 Mar 2009, 17:28; Temat postu: Dodałem dźwięk - może ktoś ma podobny? |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Jak Hamuje to taki dźwięk się wydobywa ;/ Tak nie za dobrze słychać ale takie jak naciskam hamulec, to jest TRYK TRYK TRYK TRYK TRYK TRYK ;/ posłuchajcie - ale głośno głośniki ;P
http://www.wrzuta.pl/pliki/2DQvdifo9U/ [ Dodano: 31 Mar 2009 17:28 ]Nigdzie w serwisach nie wiedzą co to może być  Żadna rzecz ;/
_________________ Terlik
|
|
Góra |
|
 |
gacol;] |
#245049 Wysłany:
23 Kwi 2009, 19:12; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: nowe chechło Rejestracja: 04 Mar 2007, Posty: 343
|
Koledzy ja u siebie mam inną przypadłość a mianowicie drży kierownica przy prędkości od 70. Koła i opony są ok bo miałem to samo na zimówkach i myślałem ze przez złe ich wyważenie. Co to może być?
_________________ Ósmego dnia Pan Bóg rozdawał wszystkim narodom na Ziemi języki i dialekty. Wszystkim… tylko dla Ślązaków zabrakło. Wysłali oni delegację z prośbą aby naprawił swój błąd. Pan Bóg się zawstydził, pomyślał i odrzekł:
-Jerrrrronie… wyboczcie chopy! Wszystko bez tyn pieroński bajzel! To w takim razie bydziecie godać tak jak jo…
|
|
Góra |
|
 |
terlik87 |
#281204 Wysłany:
22 Sie 2009, 08:54; Temat postu: Zrobione i czy da się nasmarować? |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Problem rozwiązany  Tylnie prawe koło: Piasta rozsypana. Nie można kupić samej tylko komplet: Piasta + Łożysko 150zł +30zł robota i normalnie ABS już działa  teraz za to wachacz albo sforzeń piszczy strasznie ;/ znaczy zgrzyta jak stare krzesło ;P da się to jakoś nasmarować bez wymiany?
_________________ Terlik
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 11 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|