|
Obecny czas: 01 Maj 2025, 06:44
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
doli7 |
#246653 Wysłany:
27 Kwi 2009, 22:39; Temat postu: Dziwny nalot na lakierze |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: Ełk Rejestracja: 15 Paź 2008, Posty: 6
|
Witam serdecznie forumowiczów,
autko niedługo zamieszczę w galerii czekam tylko na alu;) jednak narazie mam pytanie i problem.
Od jakiegoś czasu zaczął pojawiać mi się dziwny "rdzawy" nalot na karoserii.
Jestem praktycznie pewien, że to od firmy metalurgicznej, która działa obok mojej pracy, bo wszystkie samochody mają to samo, problem jednak w tym, że nie mogę tego w żaden sposób usunąć.
Jak lekko poskrobię paznokciem "jedną z tysiąca":) rdzawych kropek to jakoś schodzi, ale nie chce porysować lakieru, a trąc gąbką z płynem nie schodzi w ogóle.
Może macie jakiś pomysł na to? Może ktoś z tym się spotkał? Słyszałem o kosmetykach meguiars, ale nie chcę kupować za 100 czegoś co może nie pomóc.
Dodam, że mam blachy ocynkowane.
Jutro dorzucę zdjęcie nalotu.
Pozdrawiam
_________________ ...::: Muzyka to Jazz, Styl to Tabasko :::...
|
|
Góra |
|
 |
|
|
marioskarpa |
#246668 Wysłany:
27 Kwi 2009, 23:03; Temat postu: |
|
 |
GPS |
 |
Imię: mario
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.9 85KM JTD
Paliwo: ON
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Kraków Miasto Królów Polskich Rejestracja: 07 Lis 2008, Posty: 2783 Pomógł: 2
|
sprobuj np. tempo, jakies szampony do auta i jak zejdzie to koleszko trza zawoskować fure  wtedy ino co jakis czas myjnia i sladu nie bedzie 
_________________ Była biała kropka mk2 1.2 jest niebieska szybsza kropka jtd 
check >> topic12808-925.html << check
|
|
Góra |
|
 |
mrider |
#246684 Wysłany:
27 Kwi 2009, 23:33; Temat postu: |
|
|
Ja mam podobny problem z racji rudych deszczy spowodowanych bliskością wulkanu... Mój sposób na dobry lakier to polerka pastą Automax i później woskowanie po każdym myciu. Rudy pył osadza się na wosku i nie przenika na powłokę lakierniczą. Raz wypolerujesz aby pozbyć się nalotu i potem samo woskowanie wystarczy. Tak raz w tygodniu wskazane.
|
|
Góra |
|
 |
lakikwap |
#246699 Wysłany:
27 Kwi 2009, 23:42; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
Góra |
|
 |
Thomas |
#246709 Wysłany:
27 Kwi 2009, 23:56; Temat postu: |
|
 |
Monkey Mod |
 |
Imię: Tomasz
Samochód: Punto II FL 5d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Dynamic
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Ustka/Słupsk Rejestracja: 11 Mar 2007, Posty: 9760 Pomógł: 34
|
|
Góra |
|
 |
mrider |
#246712 Wysłany:
28 Kwi 2009, 00:01; Temat postu: |
|
|
lakikwap co Cię tak śmieszy? Tak się złożyło że kilkanaście kilometrów od domu mam Wezuwiusza który delikatnie dymi i jak pada deszcz to wszystko dookoła jest rude. Jak ktoś ma białe auto i po deszczu go nie umyje to rasowy rost.
|
|
Góra |
|
 |
marioskarpa |
#246772 Wysłany:
28 Kwi 2009, 09:08; Temat postu: |
|
 |
GPS |
 |
Miejscowość: Kraków Miasto Królów Polskich Rejestracja: 07 Lis 2008, Posty: 2783 Pomógł: 2
|
podstawa >> " lepiej przeciwdziałać niż leczyć"
swoją drogą mieszane mam uczucie co do mocno przereklamowanego wosku ICE ;\ tak jak Thomas lepiej chyba stosowac te woski z puszki  wiadomo jak czasem niema sie time, to mozna jakas politurką w płynie obleciec 
|
|
Góra |
|
 |
olek |
#246806 Wysłany:
28 Kwi 2009, 11:00; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Rzeszów Rejestracja: 01 Lip 2008, Posty: 477
|
doli7
Mam pewne doświadczenie w pielęgnacji lakierów samochodowych. Jeśli chcesz dobrze zabezpieczyć lakier to polecam zastosować się do poniższej instrukcji:
1. Umyj auto. Użyj do tego najlepiej "aktywnej piany" lub poprostu płynu do naczyń- chodzi o dobre odtłuszczenie całego samochodu, tak aby usunąć wszelkie pozostałości wosków, czernideł i innych "plaków".Lakier musi być czysty pod polerowanie.
Dobrze, żeby karoseria auta nie była rozgrzana, a samo mycie powinno odbywać się w cieniu.
2. Dokładnie wysusz całe auto. Polecam użycia ręczników papierowych - są bardzo skuteczne i nie pozostawiają smug. Szczególnie dobrze należy wytrzeć wszystkie łączenia blach, wnęki drzwi, ramki drzwi klapkę wlewu paliwa i inne zakamarki.
3. Na wilgotną ( nie mokrą ) gąbkę nałóż niewielką ilość pasty "Tempo". Wcieraj ją kolistymi ruchami na powierzchnię nie większą niż 50cm / 50cm po czym po wyschnięciu - ale nie aż do momentu "kruszenia" się pasty wypoleruj miękką szmatką- najlepsza jest flanela. W taki sposób wypoleruj całą karoserię. Uważać trzeba na elementy z tworzyw sztucznych, ponieważ wszelkiego rodzaju pasty i mleczka polerskie pozostawiają na nich biały nalot, ciężki do usunięcia.
4. Tak przygotowany lakier dla poprawienia efektu i zabezpieczenia można dodatkowo nawoskować. Koledzy wspominali wcześniej o woskach twardych- są bardzo skuteczne. Sposób nakładania taki jak pasty " Tempo "
5. Na koniec czernidłem czy innych środkiem do "plastików" zabezpieczasz listwy w zderzakach, na drzwiach ( o ile występują ) i na koniec odpowiednim środkiem opony. Do listew i opon nie polecam środków w spray'u ponieważ nie da się ich precyzyjnie nakładać i zawsze gdzieś poleci na świeżo wypolerowany lakier. Lepsze są w postaci mleczka lub kremu.
Wszystkie powyższe czynności powinny być wykonywane w cieniu i na nierozgrzanej karoserii. To bardzo ważne !!!
Polecane przeze mnie produkty:
1. Pasta Tempo firmy K2
2. Wosk koloryzujący T-Cut firmy CarPlan
3. Wosk CARNAUBA " Formula 1 " w puszce
4. Środek do opon BOLD firmy K2
Są to produkty do samodzielnego pielęgnowania lakieru, przy użyciu których nie można w zasadzie niczego zepsuć.
Ostrzegam przy okazji przed testowanie różnego rodzaju past polerski, takich jak używają profesjonalni lakiernicy, a w szczególności past do polerki mechanicznej - uwierzcie na słowo, że w 5 minut można zrobić z np. czarnego auta srebrne...
Tak wygląda moje auto regularnie woskowane- mniej więcej raz na tydzień:
Jest to mój sposób, sprawdzony już wielokrotnie i efekt jest wart włożonej pracy.
Najdłużej zajmuje pierwsze i drugie woskowanie, później to max 30 minut i auto lśni...
Pozdrawiam i życzę udanego polerowania.
_________________ When I grow up I'll be Ferrari...
http://fiatpunto.com.pl/topic13523.html
|
|
Góra |
|
 |
Thomas |
#246808 Wysłany:
28 Kwi 2009, 11:15; Temat postu: |
|
 |
Monkey Mod |
 |
|
olek napisał(a): poprostu płynu do naczyń no sorry ale jezeli plyn do naczyn polecasz .... yyy bez komentarza ... olek napisał(a): Polecam użycia ręczników papierowych lepsza jest naturalna ircha .... papieru za duzo pojdzie i moga pozniej zostawac biale oderwane kawalki .... olek napisał(a): Polecane przeze mnie produkty:
1. Pasta Tempo firmy K2 2. Wosk koloryzujący T-Cut firmy CarPlan 3. Wosk CARNAUBA " Formula 1 " w puszce 4. Środek do opon BOLD firmy K2 pasta tempo  haha  ja bym tego w ogole nie uzyl  jak juz to lepiej Farecla G3 ... ale tempo olac .... podalem powyzej dobry zestawik do polerki lakieru  zaden z podanych tutaj porduktow mu nie dorownuje .... Cytuj: Ostrzegam przy okazji przed testowanie różnego rodzaju past polerski, takich jak używają profesjonalni lakiernicy, a w szczególności past do polerki mechanicznej - uwierzcie na słowo, że w 5 minut można zrobić z np. czarnego auta srebrne... no tak jak odpali ktos kontowke i zalozy gabke polerska .... no to sie nie dziwie ale chyba ludzie tacy idioci nie sa ... olek napisał(a): Mam pewne doświadczenie w pielęgnacji lakierów samochodowych
ja tez mam pewne doswiadczenie  i co do niektorych rzeczy calkiem odmienne zdanie
widziales jak u mnie to wyglada  ?? chetnie bym stanal w pojedynek takiej zabawy detailingu [ Dodano: 28 Kwi 2009 11:15 ]http://www.youtube.com/watch?v=DSA-CjV46j4
tutaj na filmiku widac jak sie swieci
poza tym w temacie o swoim Punto jest pelno zdjec  jezeli ktos chce zobaczyc efekty
i 1 warstwa wosku to zdecydowanie za malo na uzyskanie dobrego efektu ......
_________________ Fiat Punto 1.1 '97 Green Butterfly <-- Klik  "A passion for perfection" Punto II FL 1.2 16V Butterfly II <-- KLIK 
<-- Punto II FL 1.2 16V Essence Of Shine  https://www.facebook.com/EssenceOfShine/
|
|
Góra |
|
 |
olek |
#246810 Wysłany:
28 Kwi 2009, 11:19; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
Tak jak napisałem to jest mój sposób. Znasz lepszy to super .
Ja robię tak i jest dobrze.
Co do płynu do naczyń to czytaj uważnie- jest napisane " LUB "
Podane prze mnie środki są nie drogie i dają dobre efekty. Nie każdy musi używać od razu środków za ... set złotych.
Przyjmuje wyzwanie... 
|
|
Góra |
|
 |
Thomas |
#246815 Wysłany:
28 Kwi 2009, 11:28; Temat postu: |
|
 |
Monkey Mod |
 |
|
|
Góra |
|
 |
olek |
#246816 Wysłany:
28 Kwi 2009, 11:33; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
|
Góra |
|
 |
Thomas |
#246819 Wysłany:
28 Kwi 2009, 11:49; Temat postu: |
|
 |
Monkey Mod |
 |
|
|
Góra |
|
 |
olek |
#246820 Wysłany:
28 Kwi 2009, 11:52; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
|
Góra |
|
 |
lakikwap |
#246851 Wysłany:
28 Kwi 2009, 13:54; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
kurde wiecie co moim zdaniem niema sensu aż tak sie w to bawić, ja umyłem kropke szmponem z woskiem dokładnie, potem woskiem ice. nawet i to długo mi zajeło, a wasze sposoby to chyba cały dzień zajmują. Kropek wyglądał extra, ale przez kilka dni potem trasa i usyfiony znów... Pewnie że opłaca sie umyć i nawoskować nawet co tydzień ale nie tak bardzo bo itak itak zaraz sie zakurzy itp.
a oto efekt moich zabiegów, nie tak zaawansowanych jak waszych/
a oto śrdoki:
marioskarpa napisał(a): mieszane mam uczucie co do mocno przereklamowanego wosku ICE
używałeś? spróbuj to zmienisz zdanie!
|
|
Góra |
|
 |
Thomas |
#246852 Wysłany:
28 Kwi 2009, 13:59; Temat postu: |
|
 |
Monkey Mod |
 |
|
|
Góra |
|
 |
lakikwap |
#246857 Wysłany:
28 Kwi 2009, 14:11; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
nie no pewnie że niewygląda to jak po 3 godzinnej polerce, a potem godzinnym zmywaniu białego nalotu z czarnych elementów plastiku itp.
robiłem to owile krócej ale wydaje mi sie że nieopłąca sie bardziej bo itak zaraz sie ufleja
kurde ice'em przeleciałem wszystkie plastiki i odrazu nabrały koloru!
|
|
Góra |
|
 |
marioskarpa |
#246858 Wysłany:
28 Kwi 2009, 14:12; Temat postu: |
|
 |
GPS |
 |
|
lakikwap napisał(a): używałeś?
tak, nie dokaldnie na moim wozie, ino kumpla, ale kolor lakieru ten sam, szału niebyło 
|
|
Góra |
|
 |
Thomas |
#246860 Wysłany:
28 Kwi 2009, 14:16; Temat postu: |
|
 |
Monkey Mod |
 |
|
|
Góra |
|
 |
lakikwap |
#246863 Wysłany:
28 Kwi 2009, 14:25; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Thomas efekt napewno jest równy z tym co trzeba włożyć żeby go mieć, ja wole może nie tak doskonale ale bez bawienia się w opklejanie taśmami, uważanie żebym na coś nie najechał, no i zajmuje to niewątpliwie dużo czasu. A itak itak za kilka dniu usyfiony będzie tak samo 
|
|
Góra |
|
 |
domurst |
#246954 Wysłany:
28 Kwi 2009, 19:12; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Inny Fiat
Silnik: Inny
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Hirschberg Rejestracja: 07 Lut 2008, Posty: 333
|
Jestem podobnego zdania co lakikwap - to nie wystawowe super auta, żeby się z nimi pieścić. Mój służy głównie do jazdy a nie do picowania i dlatego nic wyjątkowego poza myciem i woskowaniem nie robię. Zależy też gdzie kto mieszka - ja mam do dojazdu pod dom 100m szutru i po 3 przejazdach po myciu i tak jest zakurzony, dlatego zwykłe mycie szamponem z woskiem i co 2-3 mycia wosk typu T-Cut i dla mnie starczy.
_________________ Moje Punto
|
|
Góra |
|
 |
Kroolu |
#247048 Wysłany:
28 Kwi 2009, 22:11; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Gliwice / Kraków Rejestracja: 06 Maj 2008, Posty: 233
|
olek fajnie ze raz na tydzien uzywasz podczas standardowego woskowania pasty tempo
Za rok bedziesz mail juz sama blache bo lakeiru nie bedziesz miec  :E
_________________ Moc jest Bogiem, Prędkość nałogiem, Nitro zabawą a Turbo podstawą...
...Fiat Punto Sporting 1,2 16V...
|
|
Góra |
|
 |
olek |
#247060 Wysłany:
28 Kwi 2009, 22:32; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
Kroolu
"Tempo" to raz na rok, czasem częściej- powyższa instrukcja jest dla lakieru w złym stanie, zniszczonego i zmatowionego. Czytaj uważnie !!!
A z resztą róbcie jak chcecie, nie wypowiadam się już. Wasze auta wasza sprawa !!!
|
|
Góra |
|
 |
Thomas |
#247078 Wysłany:
28 Kwi 2009, 23:09; Temat postu: |
|
 |
Monkey Mod |
 |
|
|
Góra |
|
 |
doli7 |
#247128 Wysłany:
29 Kwi 2009, 08:45; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: Ełk Rejestracja: 15 Paź 2008, Posty: 6
|
Słuchajcie powiem Wam jedno, jeżeli ktoś (mam nadzieję, że nikogo nie urażę) uważa że nie jest potrzebne, albo że jest męczące kilkugodzinne mycie auta to jest leniem i nie oddaje serca swojemu samochodowi.
Nie wiem jak Wy, ale jak ja myje swoje auto to z każdą minutą jestem coraz bardziej dumny, a jak widzę lustrzane odbicie na koniec pracy.... Wg mnie to jest największy lans.
lakikwap piszesz, że nie ma sensu myć tak dokładnie, jednak musisz zerknąć na temat, tu chodziło o zmycie rudawego nalotu, a nie pytanie: jak myjecie auto:)
_________________ ...::: Muzyka to Jazz, Styl to Tabasko :::...
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|