Poniżej przedstawiam sposób wymiany wahacza przedniego - w tym wypadku prawego. Wahacz wymieniałem bez kanału i poszło to całkiem gładko. Fotki niestety zacząłem robić dopiero po odkręceniu wahacza ale po tym jak wszystko skręcałem spokojnie dojdziecie jak go odkręcić. Przepraszam tez za jakość zdjęć ale robiłem wsio telefonem.
Co będzie potrzebne
- klucz do kół
- klucz płaski i nasadowy 19
- klucz nasadowy 18
- klucz nasadowy 15
- klucz płaski i nasadowy 13
- młotek
- przedłużka do klucza nasadowego
-Oczywiście przed cała operacją jeśli przeprowadzamy ją bez kanału, lewarujemy wysoko całe auto. Najlepiej pod podnośnik podłożyć jeszcze jakaś cegłówkę. Ja po podniesieniu auto wsunąłem jeszcze przy podnośniku "koziołka" żeby być pewnym że auto nie spadnie.
1. Stary wahacz zdjęty, możemy zakładać nowy - swoją drogą niezbyt to było przemyślane rozwiązanie Fiata, żeby robić wahacze z nierozbieralnymi sworzniami, a w sumie tylko to musiałem wymienić...
2. Przy nowym wahaczu pojawił się problem. Otóż ten otworek na sworzniu był z niewłaściwej strony toteż niemożliwe było jego spięcie śrubą (na zdjęciu otworek już z właściwej strony)
Jako że nie szlo go nastawić ani obcęgami, ani innymi sposobami to zastosowałem mały patent - długi klucz nasadowy do tego przedłużka i taki zestaw nałożyłem na sworzeń. Po założeniu zataczałem cały sworzeń i kulka obróciła się w prawidłowe miejsce
3. Przystąpiłem do zakładania wahacza - najpierw od jego środkowej części - użyłem klucza nasadowego i płaskiego 19:
4. Następnie "łapa" (czy coś w ten deseń

) - w moim przypadku były to klucze 18 i 15:
5. Kolejny krok to dokręcenie sworznia (radzę zastosować nową śrubę) - pamiętajmy o tym aby ten otwór gdzie wkładamy śrubę zgadzał się z otworkiem na sworzniu - klucz nasadowy i płaski 13.
Przy zdejmowaniu wahacza należny tą śrubę odkręcić i wybić młotkiem. Cały wahacz ze sworzniem zsuwamy z Macphersona naduszając go nogą.
6. Na koniec dokręcamy wszystkie śruby które ruszaliśmy. Ja do tego użyłem nasadki i przedłużki
Mam nadzieje że instrukcja się przyda
Pozdrawiam