|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 22:37
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 11 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
roberrto |
#266404 Wysłany:
20 Cze 2009, 13:22; Temat postu: Nie odpala - problem ze stacyjką? |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: wwa Rejestracja: 02 Lis 2008, Posty: 11
|
Pomocy - dziś mój kropek (hgt) odmówił posłuszeństwa.
Po przekręceniu kluczyka w stacyjce zaczęły migać kontrolki wydając odgłos podobny do kierunkowskazów tylko "szybszy", zresetował się zegar (godzina ustawiła się na 00:00, przy drugiej próbie po minucie znów przestawiła się z 00:01 na 00:00) a rozrusznik nawet nie drgnął.
Przy ustawieniu kluczyka tak aby zapaliły się kontrolki wszystko jest ok, na początku podświetlone, po chwili gasną (poza poduszką - nie skasowałem błędu). Natomiast przy próbie odpalenia objawy jak wyżej...
Co może być tego przyczyną?
Raczej nie rozładowany akumulator, bo jest ciepło i jeszcze dwa dni temu wszystko było ok, choć i tak sprawdzę to możliwie szybko.
Może stacyjka?
|
|
Góra |
|
 |
|
|
abel |
#266459 Wysłany:
20 Cze 2009, 16:49; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Samochód: Inny Fiat
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Wersja: Emotion
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
Miejscowość: ełk Rejestracja: 12 Cze 2007, Posty: 574 Pomógł: 18
|
zacznij od akumulatora, sprawdź czy masz dociśnięte klemy ,połączenie akumulatora z masą też sprawdź .Jeżeli kasuje ustawienie zegara to raczej problem z akumulatorem
|
|
Góra |
|
 |
remind |
#266461 Wysłany:
20 Cze 2009, 17:01; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Poland Rejestracja: 19 Mar 2007, Posty: 1125 Pomógł: 7
|
|
Góra |
|
 |
roberrto |
#266463 Wysłany:
20 Cze 2009, 17:14; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Dziękuję za rady, podłączę dziś na noc pod prostownik i zobaczę, przy okazji oczyszczę klemy.
Jeśli to akumulator to będzie znak że pora go wymienić, przy okazji może być już czas na pasek wielorowkowy i napinacz - czasem przy dużym deszczu/wjechaniu w dużą kałużę zaczynał piszczeć
Mam nadzieję za to że to nic poważniejszego bo wybór samochód/wakacje nie będzie łatwy
|
|
Góra |
|
 |
lakikwap |
#266473 Wysłany:
20 Cze 2009, 18:18; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
sprawdź dla świętego spokoju alternator, czy niepopękany itp.
|
|
Góra |
|
 |
roberrto |
#267035 Wysłany:
22 Cze 2009, 19:16; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Update - wczoraj po ładowaniu akumulatora przez całą noc punciak zapalił (ale nie na dotyk, zakręcił tak ze trzy razy). Przejechałem krótki kawałek i wszystko wyglądało normalnie. Alternator nie popękany, klemy przeczyszczone. Niestety dziś już nie chciał zapalić - te same objawy co na początku.
Wybieram się na dniach po nowy akumulator, niemniej chciałbym zapytać, czy poza akumulatorem coś może szwankować?
Dziwne to się trochę wydaje, że działał dobrze i nagle z dnia na dzień się rozładowuje a nie np po dwóch tygodniach:/
|
|
Góra |
|
 |
Yacek |
#267037 Wysłany:
22 Cze 2009, 19:19; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Estiva
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Włocławek Rejestracja: 21 Wrz 2008, Posty: 739 Pomógł: 53
|
Cytuj: Dziwne to się trochę wydaje, że działał dobrze i nagle z dnia na dzień się rozładowuje a nie np po dwóch tygodniach:/
Może być zwarcie wewnętrzne w akumulatorze . Sprawdz w warsztacie napięcie pod obciążniem
_________________ GP. MY2008
Ostatnio edytowany przez Yacek, 22 Cze 2009, 19:20, edytowano w sumie 1 raz
|
|
Góra |
|
 |
gacol;] |
#267038 Wysłany:
22 Cze 2009, 19:19; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: nowe chechło Rejestracja: 04 Mar 2007, Posty: 343
|
Może masz gdzieś jakieś zwarcie, które powoduje rozładowanie akusia.
Np ja mojego pierwszego PI nie mogłem zostawiać na alarmie dłużej niż 48h bo potem obojętnie jaki by nie był akuś nie odpalił. Więc sprawdź pobór prądu na wyłączonym silniku bez alarmu(jeśli masz) a potem z nim.
_________________ Ósmego dnia Pan Bóg rozdawał wszystkim narodom na Ziemi języki i dialekty. Wszystkim… tylko dla Ślązaków zabrakło. Wysłali oni delegację z prośbą aby naprawił swój błąd. Pan Bóg się zawstydził, pomyślał i odrzekł:
-Jerrrrronie… wyboczcie chopy! Wszystko bez tyn pieroński bajzel! To w takim razie bydziecie godać tak jak jo…
|
|
Góra |
|
 |
roberrto |
#269208 Wysłany:
30 Cze 2009, 23:05; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Już wszystko wydaje się jasne - zapewne wystąpiło to, o czym pisał kolega powyżej czyli wewnętrzne zwarcie w akumulatorze. Po zamontowaniu nowego (centra futura ca530) wszystko gra a pobór prądu w aucie przy odłączonym alarmie wynosi tylko 0,03A (podtrzymanie pamięci radia).
Co do starego akumulatora to symptomatyczne było to, że w trakcie ładowania prostownikiem prąd ładowania na początku był na poziomie 6A i powoli spadał, czyli prawidłowo, aby później podskoczyć z około 1,5A do 3A i na tym poziomie trwać niezmiennie. Nie wiem czy na pewno to prawidłowe wnioski, ale wydaje mi się że wskazuje to właśnie na wewnętrzną "nieszczelność" akumulatora i tłumaczy nagłe - 2 dni - niemal kompletne rozładowanie.
|
|
Góra |
|
 |
puncioreksx |
#272244 Wysłany:
13 Lip 2009, 23:01; Temat postu: |
|
 |
Forumowicz |
|
Witam!! Mam podobny problem z zapalaniem silnika,tzn. jednego dnia odpale normalnie,a następnego już nie mogę.
Ale co ciekawe na pych odpala szybko,aż za szybko. To tak jakby aku był ok. tylko dalszy przepływ prądu miał problem przy rozruchu na kluczyk. Ciekawe.
|
|
Góra |
|
 |
buladag |
#272254 Wysłany:
13 Lip 2009, 23:40; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Województwo: Poza Polską
Miejscowość: Lake Titicaca ;) Rejestracja: 08 Sie 2007, Posty: 9203 Pomógł: 40
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 11 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|