Forum Fiat Punto Strona Główna  
  Galeria  •  Linki  •  FAQ  •  Szukaj  •  Rangi  •  Ekipa  •  Użytkownicy  •  Grupy  •   Download 
  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Regulamin!  •  Zaloguj

Google

[Punto II] Wymiana Świec, Kabli, oraz Uszczelki + Spiłowanie Stopek! Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
Adas
Puntoświr

Imię: Adam
Ostrzeżenia: 0/3
Dni na forum: 616
Tematy: 36

Post #26811 Wysłany: 03 Cze 2007 12:12 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

A więc zaczynamy:)

Naszym zadaniem jest wymiana świec, kabli, oraz uszczelki.

Spiłujemy stópki pokrywy, by powiedzieć raz na zawsze Stop Wyciekom 

Przy wymianie świec, kabli i uszczelki pod pokrywą zaworów, musimy posiadać:

Śrubokręt krzyżakowy, klucze: płaski 10tka, rurkowy 10tka, klucz do świec( polecam taki: rurkowy okrągły 16mm z trzeszczotką), i Pilniki: zdzierak i gładzik , benzyna do przemycia pokrywy z opiłków.

A także: Nowe Świece( np. do 1.2 8V: NGK BK5REZ, Iskra U Super 32), Kable Zapłonowe(np. Janmor Fas 26), i uszczelkę cena ok. 10-20zł

Jak się do tego zabrać?Smile

1. Zdejmujemy Pokrywę Filtra, odkręcamy śrubki śrubokrętem, ze środka wyjmujemy filtr, a na koniec odkręcamy 2 śruby kluczyk 10 tka trzymające dolną część pokrywy Filtra, oraz zdejmujemy gumową rurkę idącą od pokrywy do filtra i Kolektora.

Image

2. Jeśli wymieniamy świece i kable, w celu lepszego dojścia , musimy porozłączać wtyczki pokazane na Rysunku. Wtyczki od silniczka krokowego, oraz złączki od wtrysków(ale nie odłączamy tych na samym dole przy wtryskiwaczach, nie ma potrzeby). Wtyczki znaczymy przed rozłączeniem, żeby wyeliminować możliwość złego podłączenia, przy składaniu..
Image

Image

Następnie musimy zrobić sobie dojście do świec, unosząc kabelki na „boki”, delikatnie…

Później Odkręcamy świece, najlepiej po kolei, umieszczając od razu nową świece(sprawdzić odstęp elektrod 0.9mm). Następnie wymieniamy przewody zapłonowe, także pojedynczo, by nam się nie pomieszało. Prowadzimy tak samo jak szły stare przewody.. Zrobione

Jeśli wymieniamy samą uszczelkę odkręcamy czujnik w plastiku paska rozrządu, oraz 2 śrubki znajdujące się w nim, z tyłu i z lewej strony.

Później odkręcamy kluczem 10tka nasadowy, 4 śrubki w pokrywie zaworów, po ich odkręceniu, wyjmujemy pokrywę.

Image

Po wyjęciu zdejmujemy starą uszczelkę, pozbywamy się resztek oleju, i zaczynamy piłowanie.. na początku zdzierakiem, a na koniec gładzikiem. Spiłować mamy ok. 1mm z każdej ze stópek, musimy to zrobić równomiernie.

Image

Image

Image

Image

Później przemywamy pokrywę benzyną, na już suchutka zakładamy uszczelkę.

Image

Image

Następnie wkładamy pokrywę, dociskając ją równomiernie śrubkami, po przekątnych.

Image

Image

Analogicznie do demontażu, składamy wszystko(zaczynając od końca Razz)

Pamiętajmy by wszystko popodłączać tak jak było, nie uruchamiać stacyjki, gdy rozłączyliśmy kable od wtrysków. Ja tak zrobiłem, i były kłopoty…

Image

Cała operacja nie była zbyt skomplikowana, a my nie naraziliśmy domowego budżetu na bankructwo Smile

Wykonawca tego treściwego Manuala jest Adas (Sympatyk Kropek..)

Moja "Kropka" Mr. Green >>

http://fiatpunto.com.pl/topic1438.html

Najładniejsze: GumisioweOczy
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Grandziak
Przyjaciel
Denerwują Cię reklamy? Dowiedz się jak je wyłączyć!
ipIV

Imię: Michał
Dni na forum: 931
Tematy: 157

Post #50393 Wysłany: 03 Paź 2007 18:19 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

A moim zdaniem Lepiej dać trochę silikonu zamiast spiłować stopki Smile

Monkey Mod

Imię: Tomasz
Dni na forum: 669
Tematy: 17

Post #53459 Wysłany: 12 Paź 2007 16:04 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

u mnie tez sa lekko spilowane ale nie byly pilowane kazda z osobna tylko wszystkie jednoczesnie na stole traserskim ktory jest rowny i do tego jeszcze na nim polozona byla szyba i na tym bylo polerowanie pokrywy tak ze wszystko ladnie poszlo Smile oczywiscie jest tylko lekko splanowane Smile i teraz jest wszystko ladnie nie poci sie... chyba ze dostanie po d.pie tak dosyc mocno to po jakims czasie mozna zauwazyc delikatny nalocik ale jest ok Smile wszystko i normalnie nie ma nic Smile

Image
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
pawlonik
Sympatyk kropek

Dni na forum: 703
Tematy: 4

Post #114214 Wysłany: 11 Kwi 2008 14:03 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

zrobilem zgodnie z instrukcja ale przykrecajac pekla mi pokrywa przy srubie
co mam robic nowa 150 w serwisie zamiennika niet
moze uzywany ale skad macie pomysl

Puntoświr

Post #114284 Wysłany: 11 Kwi 2008 20:07 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

witaj:)

http://allegro.pl/item343103915_dekiel_glowicy_seicento_panda_punto_ii_iii.html

39zł na allegro.

hmmm az tak mocno dokrecałeś??? bo tak to to nie pęka... jak spiłowałes za duzo to nie trzeba wiesz na maxa dokrecac, tak aby juz troche uszczelka wychodziłą, a nie na maxa, po co ??

pawlonik
Sympatyk kropek

Post #114285 Wysłany: 11 Kwi 2008 20:09 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

no tak wyszlo nie chcialem zeby cieklo i nie cieknie ale peklo

dekiel a ja wpisywalem pokrywa i nic nie znachodzilem Sad

spoko pomysl tylko ja po prostu przegielem

Ostatnio zmieniony przez pawlonik dnia 11 Kwi 2008 20:15, w całości zmieniany 1 raz
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Adas
Puntoświr

Post #114287 Wysłany: 11 Kwi 2008 20:16 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

ps. rozumiem ze pekłą ci ta metalowa?? Czy Pokrywa filtra ?? Pisz dokłądniej Very HappyRazz. Tak czy siak na allegro nie ma z tym problemówSmile I to tzreba robić na wyczucie hehe:)

[ Dodano: 11 Kwi 2008 21:14 ]
Wiesz jak spiłujesz, szczegolnie gdy dosc duzo..to nawet nie musisz dorkecac na maxa, one i trak sie nie okreca, tutaj doslowanie czujesz juz opro ze i luz. musiało przekos złapać.. i pękło, tak czy siak tych srubek nie dorkeca sie mocno, nie ma sensu, po spiłowaniu, i tak uszzelka super sie dociska:) Zadnych problemów, po takim zabiegu, zero wycieku z góry kompletnie nic:)

[ Dodano: 11 Kwi 2008 21:16 ]
trzeba spiłować dosłowanie maxymalnie 1mm, równomiernie, dokręcić do lekkiego oporu te śrubki, i tak trzeba uwazać by uszczelka za mocno sie nie docisnęła..umnie jakbym dorkeciłna maxa, to by wypłeneła po bokach, takby była scisnieta Mr. Green

pawlonik
Sympatyk kropek

Post #114290 Wysłany: 11 Kwi 2008 20:17 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

aluminium pokrywa zaworow
dzieki za opisik i za linka do allegro

ta wszystko ok tylko za mocno skrecilem

Ostatnio zmieniony przez pawlonik dnia 11 Kwi 2008 20:19, w całości zmieniany 1 raz
Adas
Puntoświr

Post #114292 Wysłany: 11 Kwi 2008 20:18 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

NO i to jest najskuteczniejszy sposób, poprostu Fiat nie pomyślał, a silnik praktycznie jak w Punto1, no nawet ten sam bym rzekł, w Mk1, w 98 roku tez juz byly te 1.2 8v 60km:). MIał czas na przemyśenie błędów...

pawlonik
Sympatyk kropek

Post #114293 Wysłany: 11 Kwi 2008 20:19 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

powinni uczyc sie na bledach

Puntoświr

Imię: Mariusz
Dni na forum: 528
Tematy: 7

Post #114428 Wysłany: 12 Kwi 2008 07:33 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

A ja mam na silicon i mi nie cieknie Smile krecilem do oporu,bez przesady i suchutko Wink

pawlonik
Sympatyk kropek

Post #114429 Wysłany: 12 Kwi 2008 07:35 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

to coi sie udalo ja juz zamowilem dekiel uzywany na allegro

dzieki adas

Puntoświr

Post #114550 Wysłany: 12 Kwi 2008 17:56 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

pawlonik: Tylko teraz wiesz z wyczuciem, tu wszystko uszczelka, uszczelnia...jak mocno spiłujesz stópki, to stopkni pokryw niekoniecznie muszą dotknąć silnika, dookoła jest uszczelka, tak aby się nie odkręciły Very HappySmile. Po takiej operacji kręcać silnik na maxa, nie uświadczy się zadnego wycieku:)

pawlonik
Sympatyk kropek

Post #114551 Wysłany: 12 Kwi 2008 17:57 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

oki adas oki pamietam poprosze core zeby tylko dokrecala ja bede stal z boku:)

Puntomaniak

Dni na forum: 608

Post #116515 Wysłany: 18 Kwi 2008 23:03 Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatemPowrót do góry

Własnie dzisiaj dalem nowa uszczelke na silikon jak znowu beda wycieki to daje pokrywe do planowania, nie chce tego robic pilnikiem, jak znam zycie to moge przegiac na ktorejs stopce.

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu

Skocz do:   

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat