You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 24 Kwi 2025, 04:23

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #295487 Wysłany: 05 Paź 2009, 10:36; 
 Temat postu: Zderzak przedni Punto II - klejenie, lakierowanie - problemy
Sympatyk kropek

Panowie

Zabrałem się za naprawę zderzaka - niestety po drobnej kolizji połamany - pęknięć 4 sztuki w 4 strony, niestety było to jakiś czas temu i jeździłem z odkształconym zderzakiem. Ciężko było pospawa - musiałem mieć 2 kolejne pary rąk do trzymania elementów. "Spawanie" zrobiłem lutownica transformatorową - z zewnątrz punkty co 2-3mm, od wewnątrz gęściej, potem kawałek odcięty z niepotrzebnych miejsc i oporowa kolbową rozsmarowałem.

Ale problem mam w innym miejscu. Całość postanowiłem wzmocnić. Zakupiłem zatem zestaw naprawczy - żywice z utwardzaczem i matę szklaną. Wszystko poszło łądnie, głatko - najpierw małe łatki, kolejne były szersze - w sumie 4 warstwy pojedyńcze (bo miałem też mate jakby podwójnej grubości). Niestety - pomimo iż zmatowiłem zderzak, odtłuściłem czystym alkoholem - przy lekkim zaginaniu dostrzegłem iż mata odkleiła się. Sprawdziłem - użyłem niewielkiej siły i całość zostałą mi w rękach!. No i załamka - kleję 2gi raz - może to co spowodowało brak przyczepności - odkleiło sie z poprzednią matą? W każdym razie na razie schnie - może w tym czasie coś doradzicie?

Druga sprawa. Podkład przed lakierowaniem wystarczy położyć na szpachlę? I jaki to ma być podkład? Po podkładzie dam kolorek (scilia rosso mam) a potem trzeba jakimś bezbarwnym jak się domyślam. Jaki to ma być lakier? I czy do każdej warstwy lakieru dodawać uelastyczniacza? W jakich proporcjach?
Pozdrawiam

Post #295504 Wysłany: 05 Paź 2009, 11:41; 
 Temat postu:
Przyjaciel
Awatar użytkownika

Imię: Dominik
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Active
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice
Dziwnie z tym plastikiem... Ja ponad rok temu naprawiałem 2 zderzaki i nic włókna mi nie odchodziło od nich.

Gdy lakierowałem poszpachlowane elementy, to pokryłem je pierw jakimś zwykłym, szarym podkładem. Nie wiem dokładnie co to było, po prostu tylko to mieli w sklepie z farbami i lakierami.

Osobiście uważam, że przy każdej warstwie lakieru na zderzaki powinien być uelastyczniacz. Niestety nie wiem jakie to powinny być proporcje, a nie chce głupoty strzelić :P Na googlach można znaleźć informacje (dawno temu z ciekawości szukałem tego pod hasłem nie "uelastyczniacz", ale "plastyfikator").

Post #295620 Wysłany: 05 Paź 2009, 18:18; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

Użyłem do drugiego razu deczko innej żywicy - z pracy dostałem troszke, z utwardzaczem Z1 a nie z czerwoną pastą. Trzyma zdecydowanie mocniej - zostawiam już tak.

Spoine szlifnąłem pilnikami - jutro szpachelka i szlifowanie.

Czy zderzaki takie mają na sobie lakier bezbarwny? Jak tak patrze na łupinki farby - to cieniutka bardzo i nie wiedac by było kilka warst różnych rzeczy - nawet nie widze by był jakiś podkład. Jak to jest z tymi lakierami?

Post #295657 Wysłany: 05 Paź 2009, 19:43; 
 Temat postu:
Przyjaciel
Awatar użytkownika

Imię: Dominik
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Active
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice
W miejscu odprysków też u siebie nie widziałem żadnego podkładu. Jeśli podany przez Ciebie powyżej kolor to metallic to na 100% jest pokryty bezbarwnym. Sam metallic jest lakierem matowym (chociaż papierem 2500 da się go spolerować :>). Może nie być widać na łupinkach warstw ponieważ zanim dobrze wyschnie metallic lakieruje się klarem by się dobrze połączyły (niemalże stanowią 1 całość).

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)