|
Obecny czas: 24 Kwi 2025, 06:27
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
AF |
#305524 Wysłany:
05 Lis 2009, 22:17; Temat postu: Centralny zamek - dokładamy zdalne sterowanie. |
|
 |
Puntoświr |
|
Co prawda był już podobny temat:
topic972.html?highlight=centralny
Ale nie wyczytałem tam, że ktoś to już zrobił
Potrzebne będą:
- sterownik centalnego zamka z pilotami, ja założyłem ten:
http://www.remotronix.com/?prod=60
- lutownica, cyna itd.
- taśma izolacyjna i trytytki ( opaski zaciskowe ).
- rezystor 470 Om ( dla w.wym sterownika, przy innym może być potrzebna inna wartość ).
No to do roboty:
1. Zdejmujemy uchwyt otwierania maski ( osadzony na wcisk ).
2. Odkręcamy 3 wkręty i zdejmujemy dolną osłonę lewego słupka ( trzeci wkręt jest pod listwą progową ).
3. Znajdujemy kabelki: różowo-biały ( kierunkowskazy L ), różowo-czarny ( kierunkowskazy P ), biało-fioletowy ( sygnałowy otwarcia/zamknięcia centr. zamka ).
4. Łączymy przewody sterownika z w.wym. kabelkami.
Kolory przewodów sterownika opisane są w instrukcji montażu - nie podaję ich, bo w każdym sterowniku mogą być inne.
5. Mocujemy sterownik w dogodnym miejscu za pomocą trytytek.
Opcje:
- podłączamy syrenkę, jeśli chcemy mieć dźwiękową sygnalizację pracy zamka.
- podłączamy sterowanie siłownika klapy bagażnika ( otwieranie niezależne od drzwi ).
Tu jest taki problemik, że jeszcze nie zdekodowałem którym kablem idzie sygnał otwarcia klapy.
Jeśli ktoś wie który to kabel, niech podpowie, bo w całej tej robocie najgorsze jest szukanie kabli
Z ciekawości zmierzyłem prąd pobierany przez sterownik w stanie spoczynku - ok. 7mA, więc akumulator jest bezpieczny
Powodzenia.
_________________ GP1.2
65 leniwych kucyków.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
pieron |
#305573 Wysłany:
05 Lis 2009, 23:48; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Damian
Samochód: Bravo
Silnik: 1.4 16V 120KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Dynamic
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 15 Mar 2008, Posty: 353
|
spoko zrób jeszcze domykanie szyb na pewno się przyda wszystkim
_________________ " Tylko umiejętność hamowania upoważnia Cię do prędkości "
|
|
Góra |
|
 |
AF |
#305657 Wysłany:
06 Lis 2009, 14:57; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
|
Technicznie - żaden problem.
Jest pełno gotowych modułów domykania szyb, współpracujących z centr. zamkiem.
Od 40 zł w górę + 2 - 3 godz. roboty
Ale raczej nie będę tego montował, bo prawie nigdy nie otwieram szyb
Niech się kto inny pobawi 
_________________ GP1.2
65 leniwych kucyków.
|
|
Góra |
|
 |
Bakster87 |
#306042 Wysłany:
07 Lis 2009, 23:33; Temat postu: |
|
 |
Forumowicz |
Miejscowość: Sieradz Rejestracja: 05 Lis 2009, Posty: 4
|
Podpinam się do prośby wyżej, domykanie też by się zdało.
Góra |
|
 |
voodzia |
#306070 Wysłany:
08 Lis 2009, 01:46; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Kraków Rejestracja: 28 Sie 2009, Posty: 131
|
Bkster87 zeby dodac domykanie to musisz dokupic modul i dopiac. W gp domowym sposobem to ciezko jak nie znasz sie na elektronice chyba ze chcesz zrezygnowac z automatycznego domnykania szyby po przytrzymaniu guzika.
|
|
Góra |
|
 |
Raf_RZ |
#582523 Wysłany:
21 Maj 2012, 11:13; Temat postu: Re: Centralny zamek - dokładamy zdalne sterowanie. |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: rafal
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.2 8V 65KM
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Rzeszów Rejestracja: 21 Maj 2012, Posty: 7
|
Witam serdecznie na forum  Jest to mój pierwszy post na forum i zarazem chciałbym odświeżyć temat montażu zdalnego sterowania. Wczoraj udało nam się podłączyć do Alfy 166 taki oto uniwersalny sterownik radiowy do CZ: http://allegro.pl/sterownik-zamka-bagaz ... 55481.htmlTeraz taki sam moduł chciałem podłączyć do GP. I pojawiają się pytania: 1. Jaki przewód odpowiada za otwarcie klapy bagażnika? 2. Sterowanie zamkami odbywa się za pomocą masy czy +12V ? 3. Skąd najlepiej zabrać +12V? Może ktoś montował taki sterownik i podzieli się spostrzeżeniami?
|
|
Góra |
|
 |
Midian |
#583026 Wysłany:
22 Maj 2012, 15:50; Temat postu: Re: Centralny zamek - dokładamy zdalne sterowanie. |
|
 |
Sympatyk kropek |
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Active
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
|
Mnie też zainteresował temat pilota do centralnego zamka  Ciekawi mnie jeszcze jakby tu przerobić zwykły kluczyk na właśnie scyzoryk  Widziałem w necie dużo tutoriali, jednak żaden nie był do GP.
|
|
Góra |
|
 |
Andres |
#589928 Wysłany:
14 Cze 2012, 09:21; Temat postu: Re: Centralny zamek - dokładamy zdalne sterowanie. |
|
 |
Sympatyk kropek |
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Estiva Blue&Me
|
Czy ktoś już zlokalizował jaki kabelek jest od tylnej klapy ??
|
|
Góra |
|
 |
ziutek997 |
#593357 Wysłany:
25 Cze 2012, 20:58; Temat postu: Re: Centralny zamek - dokładamy zdalne sterowanie. |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Paweł
Samochód: Punto Evo 3d
Silnik: 1.2 8V 69KM
Miejscowość: Gliwice Rejestracja: 27 Lut 2012, Posty: 502 Pomógł: 2
|
A ja mam pytanie trochę z innej beczki.
Sprzedawcy oferujący sterowniki centralnego zamka na Allegro deklarują zgodność centralek z Grande Punto do roku 2009. Czy w 2009 roku pojawiła się w Kropasach jakaś zmiana powodująca niemożność zastosowania uniwersalnego sterownika?
|
|
Góra |
|
 |
feifin |
#593373 Wysłany:
25 Cze 2012, 21:14; Temat postu: Re: Centralny zamek - dokładamy zdalne sterowanie. |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Miejscowość: Olsztyn Rejestracja: 01 Maj 2012, Posty: 71
|
AF udało Ci się znaleźć i podłączyć ten kabelek od tylnej klapy???
_________________ GP 1.2 8V 65KM
|
|
Góra |
|
 |
ziutek997 |
#593396 Wysłany:
25 Cze 2012, 21:52; Temat postu: Re: Centralny zamek - dokładamy zdalne sterowanie. |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Paweł
Samochód: Punto Evo 3d
Silnik: 1.2 8V 69KM
Miejscowość: Gliwice Rejestracja: 27 Lut 2012, Posty: 502 Pomógł: 2
|
feifin znalezione na "elekrodzie": Cytuj: Lewy próg - fioletowy kabel, wyzwalanie "+".
|
|
Góra |
|
 |
rafal-and-anusiak |
#636698 Wysłany:
10 Sty 2013, 13:30; Temat postu: Re: Centralny zamek - dokładamy zdalne sterowanie. |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Rafał
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Wyszków Rejestracja: 06 Sty 2013, Posty: 103
|
odświeżam temat i przy okazji pytanie. Czy grande punto 2010 ma tak samo? Czy kolory kabli itp się zgadzają? I pytanie lamerskie, czy po za rpzepaleniem bezpeicznika po zwarciu isnieje możliwośc uszkodzenia czegoś jeszcze?
|
|
Góra |
|
 |
bazyl27 |
#707992 Wysłany:
31 Gru 2013, 17:54; Temat postu: Re: Centralny zamek - dokładamy zdalne sterowanie. |
|
 |
Puntoświr |
Imię: rafał
Województwo: podlaskie [B]
Miejscowość: suwałki Rejestracja: 05 Cze 2011, Posty: 169 Pomógł: 1
|
Witam, troszkę odświeżę skąd dokładnie wziąłeś zasilanie do centralki ???, bo ja zanim przeczytałem tego manuala zakupiłem dokładnie u tego samego sprzedawcy centralkę z pilotami, jeszcze jedno pytanie jak z wykonaniem pilotów, czy po latach użytkowania nie zniszczyły się za bardzo ??? [ Dodano: 31 Gru 2013 17:54 ]ziutek997 napisał(a): feifin znalezione na "elekrodzie": Cytuj: Lewy próg - fioletowy kabel, wyzwalanie "+". kolor się zgadza ale trzeba zastosować przekaźnik, ja użyłem 12v 40A to na wyrost, koszt całe 10 pln, u mnie w centralce było wyjście niskoprądowe dlatego ten przekaźnik, jeżeli sterownik miałby wyjście wysokoprądowe co można ustalić czytając instrukcję obsługi lub po tyknięciu przekaźnika wewnątrz centralki, można wpiąć się bezpośrednio w kabelek fioletowy, myślę że można by zastosować diodę prostowniczą
|
|
Góra |
|
 |
Courage |
#746802 Wysłany:
12 Paź 2014, 23:55; Temat postu: Re: Centralny zamek - dokładamy zdalne sterowanie. |
|
 |
Kukurydza |
 |
Imię: Krzysiek
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.9 130KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Sport
Miejscowość: Lubliniec Rejestracja: 22 Sty 2008, Posty: 2911 Pomógł: 5
|
bazyl27 napisał(a): Witam, troszkę odświeżę skąd dokładnie wziąłeś zasilanie do centralki ???, bo ja zanim przeczytałem tego manuala zakupiłem dokładnie u tego samego sprzedawcy centralkę z pilotami, jeszcze jedno pytanie jak z wykonaniem pilotów, czy po latach użytkowania nie zniszczyły się za bardzo ??? [ Dodano: 31 Gru 2013 17:54 ]ziutek997 napisał(a): feifin znalezione na "elekrodzie": Cytuj: Lewy próg - fioletowy kabel, wyzwalanie "+". kolor się zgadza ale trzeba zastosować przekaźnik, ja użyłem 12v 40A to na wyrost, koszt całe 10 pln, u mnie w centralce było wyjście niskoprądowe dlatego ten przekaźnik, jeżeli sterownik miałby wyjście wysokoprądowe co można ustalić czytając instrukcję obsługi lub po tyknięciu przekaźnika wewnątrz centralki, można wpiąć się bezpośrednio w kabelek fioletowy, myślę że można by zastosować diodę prostowniczą Mówicie lewy próg? Hmm... jest tam fioletowo-czarny i fioletowo-zółty. Samego fioletowego nie znalazłem... Za to sprawdzając kontrolką, po naciśnieciu przycisku otwierania bagażnika prąd pojawia się na jednym z dwóch idących tamtędy białych kabelków. Po podłączeniu tam kabelka z CZ, który nie potrzebuje przekaźnika akurat (tak przynajmniej twierdzi sprzedający) nie dzierży... Chyba, że jeszcze gdzieś indziej poszukać, lub wpiąć się w okolicach przycisku otwierania bagażnika  (tak na elektrodzie pisali przynajmniej, ze tam się wpinają)
_________________ 2010-12 = FIAT PUNTO Mk1 1.1 55KM "S" topic24306.html 2012-obecnie = FIAT PUNTO Mk2 1.2 60KM "SX" topic37122.html
Czy masz już darmowe FFP Assistance?
|
|
Góra |
|
 |
bazyl27 |
#746856 Wysłany:
13 Paź 2014, 14:53; Temat postu: Re: Centralny zamek - dokładamy zdalne sterowanie. |
|
 |
Puntoświr |
|
Bije się w piersi, ten fioletowy czy fioletowo-jakiśtam to w moim przypadku nie steruje zamkiem w klapie, u mnie był to biały (jeszcze raz przepraszam) po prostu na forum już tego nie poprawiłem, te odcienie fioletu do sterowania klapą to było zaczerpnięte z internetu, na chwilę obecną też mam sterownik do którego nie potrzeba żadnego przekaźnika, jest bezpośrednio podłączony do tego kabelka, dystrybutor wymienił mi za darmo centralkę na taką z kodem kroczącym i dodatkowy kanał bez przekaźnika, natomiast co do samych kluczyków-scyzoryków to powiem tyle kiepska jakość po pewnym czasie jeden zaczął mi się składać podczas uruchamiania auta, ale na szczęście można dokupić same obudowy
|
|
Góra |
|
 |
Courage |
#746860 Wysłany:
13 Paź 2014, 16:10; Temat postu: Re: Centralny zamek - dokładamy zdalne sterowanie. |
|
 |
Kukurydza |
 |
|
|
Góra |
|
 |
bazyl27 |
#746875 Wysłany:
13 Paź 2014, 18:49; Temat postu: Re: Centralny zamek - dokładamy zdalne sterowanie. |
|
 |
Puntoświr |
|
Tak sterowany plusem, ale ja zdjąłem osłonę z tylnej klapy i szukałem kabla odpowiedzialnego za sterowanie zamkiem, dodam jeszcze ze miałem niemiłą przygodę z zamkiem, otóż kilka razy wywaliło mi bezpiecznik od centralki, odpowiedzialna była wiązka kabli idąca do drzwi, przełamała się izolacja i dochodziło do zwarcia co skutkowało wywaleniem bezpiecznika, moja pada jest taka żeby kupić sobie taki próbnik z kabelkiem na 12V, np coś takiego http://allegro.pl/probnik-tester-napiec ... 36146.html , żabkę podpinasz do masy a tym "szpikulcem" delikatnie nakłuwasz izolację wciskając guzik od klapy i patrzysz przy którym kablu zaświeci się tester
|
|
Góra |
|
 |
Courage |
#749137 Wysłany:
02 Lis 2014, 14:38; Temat postu: Re: Centralny zamek - dokładamy zdalne sterowanie. |
|
 |
Kukurydza |
 |
|
bazyl27 napisał(a): moja pada jest taka żeby kupić sobie taki próbnik z kabelkiem na 12V, np coś takiego http://allegro.pl/probnik-tester-napiec ... 36146.html , żabkę podpinasz do masy a tym "szpikulcem" delikatnie nakłuwasz izolację wciskając guzik od klapy i patrzysz przy którym kablu zaświeci się tester No co Ty?  Courage napisał(a): Mówicie lewy próg? Hmm... jest tam fioletowo-czarny i fioletowo-zółty. Samego fioletowego nie znalazłem... Za to sprawdzając kontrolką, po naciśnieciu przycisku otwierania bagażnika prąd pojawia się na jednym z dwóch idących tamtędy białych kabelków.
_________________ 2010-12 = FIAT PUNTO Mk1 1.1 55KM "S" topic24306.html 2012-obecnie = FIAT PUNTO Mk2 1.2 60KM "SX" topic37122.html
Czy masz już darmowe FFP Assistance?
|
|
Góra |
|
 |
driwer78 |
#753790 Wysłany:
07 Gru 2014, 18:41; Temat postu: Re: Centralny zamek - dokładamy zdalne sterowanie. |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.9 80KM JTD
Województwo: wielkopolskie [P]
|
|
Góra |
|
 |
Erbeen |
#783953 Wysłany:
05 Wrz 2015, 06:19; Temat postu: Re: Centralny zamek - dokładamy zdalne sterowanie. |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Imię: Kamil
Miejscowość: Częstochowa Rejestracja: 14 Wrz 2014, Posty: 85
|
Powiedzcie mi czy wpinając sie pod centralny zamek kablami z centralki której instrukcje wrzucam w zaączniku musze dawać jakieś rezystory czy przełączniki? Drugie pytanie...Powiedzcie jakim kablem mam sie podpiąc pod centralny skoro z tej centralki wychodzi kilka do centralnego...Zależy to podobno od rodzaju centralnego (opisane w instrukcji na drugim schemacie) http://sklepowisko.com/image/data/alarm/instrukcja%20alarm%20CA14.pdf
|
|
Góra |
|
 |
madas87 |
#805470 Wysłany:
15 Maj 2016, 23:54; Temat postu: Re: Centralny zamek - dokładamy zdalne sterowanie. |
|
 |
Forumowicz |
Imię: Łukasz
Silnik: 1.3 75KM mJTD
Województwo: łódzkie [E]
|
Hej, mam pytanie. Po zdjęciu dolnej osłony lewego słupka zlokalizowałem kabel od CZ(fioletowo-biały), natomiast nie widzę w tej wiązce żadnego kabla od lewego i prawego kierunku(czyli różowo-białego i różowo-czarnego). Nie znajdują się one czasem w lewym progu gdzie powinny być dwa białe od otwarcia klapy? Proszę o pomoc.
|
|
Góra |
|
 |
Bobekdt00 |
#814015 Wysłany:
30 Paź 2016, 15:26; Temat postu: Re: Centralny zamek - dokładamy zdalne sterowanie. |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Kamil
Wersja: Dynamic
Województwo: małopolskie [K]
|
Cześć, mam pytanie bo w moim kropku fabrycznie było sterowanie z pilota natomiast kluczyki zaginęły i obecnie go nie ma. Czy jak teraz podłączę taki sterownik to on będzie działał ? Czy nie pogryzie się z tym fabrycznym ?
|
|
Góra |
|
 |
kris84 |
#814043 Wysłany:
30 Paź 2016, 23:04; Temat postu: Re: Centralny zamek - dokładamy zdalne sterowanie. |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Krzych
Silnik: 1.3 90KM mJTD
Wersja: Sporting
Miejscowość: Tarnowskie Góry Rejestracja: 06 Lut 2012, Posty: 813 Pomógł: 11
|
A nie bedzie taniej pojechac do kogos kto dorabia klucze i dorobic klucz scyzoryk kodujac od razu immo i zamykanie z pilota?
|
|
Góra |
|
 |
orlo88 |
#831598 Wysłany:
06 Gru 2017, 17:58; Temat postu: Re: Centralny zamek - dokładamy zdalne sterowanie. |
|
 |
Forumowicz |
Imię: Bartek
Silnik: 1.2 16V 80KM
Wersja: Fresh
|
Witam, Próbowałem podłączyć sterowanie jak kolega wyżej i u mnie nic nie działa;/ posiadam grande punto z 2013 roku. odnalazłem przewody (biało fioletowy ) dotykałem go masa i nic  posiadam centralka Motokey cf902a-n28b która posiada sterowanie "-" Czy nie trzeba przypadkiem wymienić zamka od strony kierowcy z siłownikiem?? proszę o pomoc [ Dodano: 06 Gru 2017, 16:58 ]Ogarnolem temat sam. Zostala mi tylko tylna klapa ale tez ogarnę pewnie sam bo licho tu z pomoc forumowiczów  Pozdrawiam .
|
|
Góra |
|
 |
ivona221 |
#847325 Wysłany:
28 Kwi 2019, 18:54; Temat postu: Re: Centralny zamek - dokładamy zdalne sterowanie. |
|
 |
Forumowicz |
Województwo: świętokrzyskie [T]
|
W moim Grande Punto 2008 , sytuacja wygląda tak. Centralka BLOKER 57 z własnym przekaźnikiem 10A.
Kabel do tylnej klapy jest podłączony do złącza E w Body Computer , to jest najwieksze pionowe złącze obok bezpieczników , czarne z niebieskim zamknieciem.
Kabel jest Fioletowy wpięty w pin 30, +12V, to drugi od strony wejścia wiązki w lewym szeregu. Żeby zadziałało sterowanie trzeba go przeciąć i wlutować diodę prostowniczą,która będzie blokować +12V w kierunku Body Computera , bez diody przepala bezpiecznik w centralce.
Natomiast sterowanie przyciskiem z kokpitu odbywa się MASĄ . Masa jest czarnym kablem wyprowadzona ze złącza D pin 25 w Body Coputer , złącze dolne od strony grodzi silnika , dostanie sie do niego wymaga wymontowania Body Computera. Z przycisku wraca na pin 49 złącza D, kolor kabla Biały z pomarańczowym paskiem i aktywuje przekaźnik w Body komputer , który podaje zasilanie +12V na zamek klapy.
Kolory kabli podaję na przykładzie mojej instalacji, ponieważ na schematach elektrycznych są całkowicie inne kolory kabli, dotyczy to również schematów w programie eLearn
Na schematach z eLearn oznaczono M001 Body Computer H090 Przycisk klapy na kokpicie N057 Zamek klapy
[ Dodano: 28 Kwi 2019, 18:54 ]
ta informacja jest błędna - "to drugi od strony wejścia wiązki w lewym szeregu"
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|