|
Obecny czas: 15 Cze 2025, 13:44
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
Punto_WPR |
#29662 Wysłany:
25 Cze 2007, 18:17; Temat postu: Wyciąć katalizator i środek? Czy nie bedzie za głośno? |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Miejscowość: Pruszków Rejestracja: 19 Cze 2007, Posty: 71
|
Witam.
Zastanawiam czy nie wyciąć katalizatora i środkowy tłumik. Tylko pytanie czy nie będzie to zbyt głośne? Chciałbym uzyskać delikatne basowe "pierdzenie" tanim kosztem...Czy ktoś robił to w swoim bolidzie ?
_________________ "ściemnione" Punto mk1, 1.1 SX, 55 KM ,95 r. dawno temu sprzedane, teraz Honda CRX
|
|
Góra |
|
 |
|
|
glowarg |
#29675 Wysłany:
25 Cze 2007, 19:53; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
bas jest z tłumika końcowego a nie z katalizatora i środka. tłumik środkowy jest przelotowy. najprościej wywierć dziurę w końcowym i będziesz miał tanio bas
_________________ Fiat Punto II '02 1.2 8V 60KM 5d Active
|
|
Góra |
|
 |
dzikidaniel |
#29693 Wysłany:
25 Cze 2007, 21:48; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto I 3d
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Wersja: GT
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Stara Kiszewa Rejestracja: 04 Mar 2007, Posty: 4202 Pomógł: 11
|
Ja mam dziure w środkowym tłumiku i mam taki ciekawy pomrók
Ale coś czuje ze w tym/przyszłym roku wydech do wymiany (ale czego można oczekiwać od 10-cioletniego samochodu). A to co chcesz zrobić to bym nazwał odetkaniem wydechu  No i nie wiem czy taniej by wyszło 
_________________ Nie kłóć się z głupim. Pierw ściągnie Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem...
Sprzedam części do Punto GT --> link
|
|
Góra |
|
 |
Punto_WPR |
#29732 Wysłany:
25 Cze 2007, 23:49; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
dzikidaniel napisał(a): Ja mam dziure w środkowym tłumiku i mam taki ciekawy pomrók Wink
Czyli po wycięciu środkowego będe miał podobne efekty?
Jak to będzie kiepskie rozwiązanie , które mnie nie usatysfakcjonuje to podejrzewam ze skończy sie to wspawaniem z powrotem środka i zmianą końcowego.
Jutro juz bede miał jasność w temacie także napisze co o tym myśle.
_________________ "ściemnione" Punto mk1, 1.1 SX, 55 KM ,95 r. dawno temu sprzedane, teraz Honda CRX
|
|
Góra |
|
 |
adi.degora |
#29740 Wysłany:
26 Cze 2007, 00:03; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Samochód: Punto II FL 3d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Wersja: Dynamic
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Twierdza Poznań Rejestracja: 30 Maj 2007, Posty: 2885
|
Punto_WPR napisał(a): dzikidaniel napisał(a): Ja mam dziure w środkowym tłumiku i mam taki ciekawy pomrók Wink Czyli po wycięciu środkowego będe miał podobne efekty?
Nie, wszystko zależy od tlumika koncowego. Jak chcesz "trochę basu" tanim kosztem to kombinuj z koncowym. Chociaz moim zdaniem punto to juz nie maluch czy golf2 zeby... wiercić dziury w tłumiku 
15.11.07 adi.degora napisał(a): znacie sie lepiej, to pierd*le, koniec z moimi radami w temacie CA Scooby-dooby-doobywóz &Wheeler 800 |Podstawy CA wg Adiego - Kompendium & Ranking kosmetyków samochodowych | Polska Jazda & YouTube
***Ty ze spaloną gumą, patrz jak się toczę z dumą... ***
|
|
Góra |
|
 |
Punto_WPR |
#29751 Wysłany:
26 Cze 2007, 00:18; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
adi.degora napisał(a): Chociaz moim zdaniem punto to juz nie maluch czy golf2 zeby... wiercić dziury w tłumiku
Masz rację, ale męczy mnie żeby to zrobić i zobaczyć. Nie mam na razie kasy żeby jakiś końcowy kupić.
|
|
Góra |
|
 |
dzikidaniel |
#29812 Wysłany:
26 Cze 2007, 13:37; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Punto_WPR napisał(a): dzikidaniel napisał(a): Ja mam dziure w środkowym tłumiku i mam taki ciekawy pomrók Wink Czyli po wycięciu środkowego będe miał podobne efekty?
Nie liczyłbym na to  ale odetkanie wydechu brzmi ciekawie  tylko czy czasami się nie przyczepią na przeglądzie??
Jak nie masz na razie kasy to lepiej uzbieraj troche. Tłumik końcowy kosztuje ok 250-300 zł a jak zaczniesz wyrzucać katalizator i środkowy tłumik to kosztu będą większe.
_________________ Nie kłóć się z głupim. Pierw ściągnie Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem...
|
|
Góra |
|
 |
Thomas |
#29813 Wysłany:
26 Cze 2007, 13:41; Temat postu: |
|
 |
Monkey Mod |
 |
Imię: Tomasz
Samochód: Punto II FL 5d
Paliwo: Benzyna + LPG
Miejscowość: Ustka/Słupsk Rejestracja: 11 Mar 2007, Posty: 9760 Pomógł: 34
|
|
Góra |
|
 |
abdul |
#29819 Wysłany:
26 Cze 2007, 14:14; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Przeworsk Rejestracja: 11 Cze 2007, Posty: 136
|
w moim punciaku końcowy tłumik jest dziurawy oprócz tego końcówka rury wydechu z przyczyn korozji była krótka i spaliny odbijały się od zderzaka - nałożyłem na nią rurę o większej średnicy i przyspawałem teraz ma taki fajny dzwięk
_________________ świece bosch, cewka bosch, a maszyna nie idiosz
|
|
Góra |
|
 |
Thomas |
#29827 Wysłany:
26 Cze 2007, 15:00; Temat postu: |
|
 |
Monkey Mod |
 |
|
|
Góra |
|
 |
dzikidaniel |
#29828 Wysłany:
26 Cze 2007, 15:02; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
...albo nawet pożar. Znajomy miał tak w busie że źle założono mu tłumik i zaczął się palić na autobahnie w niemczech 
|
|
Góra |
|
 |
Thomas |
#29839 Wysłany:
26 Cze 2007, 15:38; Temat postu: |
|
 |
Monkey Mod |
 |
|
|
Góra |
|
 |
Punto_WPR |
#29884 Wysłany:
26 Cze 2007, 17:17; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
dzikidaniel napisał(a): Nie liczyłbym na to Wink ale odetkanie wydechu brzmi ciekawie Very Happy tylko czy czasami się nie przyczepią na przeglądzie??
Z przeglądem sobie poradze, to jest najmniejszy problem. Ciekawi mnie tylko dźwięk jaki bedzie po tej operacji.Myślałem ze dzisiaj sie uda to zrobic ale niestety przełożone zostało na jutro. Koszt tego wszystkiego to 40 zl, wiec mozna pokombinować.
|
|
Góra |
|
 |
ks |
#30042 Wysłany:
27 Cze 2007, 13:06; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: Braniewo Rejestracja: 19 Mar 2007, Posty: 38
|
Czytam już któryś z kolei temat o zastępowaniu katalizatotra jakimiś rurkami, czy innymi wynalazkami- czy naprawdę już nikogo nie interesuje to, ze katalizator w samochodzie to nie jest niepotrzębny gadżet tylko urządzenie, które redukuje w istotny sposób ilość toksycznych spaliń. Zderzenie tego z chęcią "poprawienia brzmienia" wygląda trochę szkoujący- DAJMY SZANSę NASZYM DZIECIOM!!!!!!!
|
|
Góra |
|
 |
Punto_WPR |
#30820 Wysłany:
01 Lip 2007, 01:48; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
Katalizator i środek wycięty...(koszt 20 zł z rurą)
Chodzi teraz dziwnie, od 3500 obrotów zaczyna sie "pierdzenie" nie "buczenie" az do końca...Nie jest to jakas rewelacja ,ale do konca miesiaca musze tak zostawic i w sierpniu bede kupował wydech koncowy sportowy. A za 2 tygodnie wrzuce zdjęcia przyciemnionego kropka 
|
|
Góra |
|
 |
skadubek |
#30831 Wysłany:
01 Lip 2007, 10:43; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Za granica... Rejestracja: 14 Lut 2007, Posty: 372
|
Tylko pamietaj że końcowy nie można od tak sobie zminić jeśli założysz końcowy o średnicy takiej jak cały układ (chyba 45mm) lub wiekszej to nie bedzie ciśnienia w układzie a to już jest szkodliwe dla silnika.... zostaw tak jak jest albo założ ostatni od FIATA 125p bedzie głośno ale ten zestaw poprawia osiągi bankowo (przeróbka stosowana w CC do rajdów)
A katalizator sprzedałeś czy wziołeś ze sobą??
|
|
Góra |
|
 |
Punto_WPR |
#30835 Wysłany:
01 Lip 2007, 10:59; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
skadubek napisał(a): zostaw tak jak jest albo założ ostatni od FIATA 125p Jeżeli nie od fiata to jaki inny? Mozesz dac przykład z allegro? Cytuj: A katalizator sprzedałeś czy wziołeś ze sobą??
Zabrałem katalizator ze sobą.
|
|
Góra |
|
 |
skadubek |
#30842 Wysłany:
01 Lip 2007, 11:37; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Za granica... Rejestracja: 14 Lut 2007, Posty: 372
|
Nie wiem jaki  chodzi o to abyś pamiętał o tej średnicy i tyle  Może być każdy.....Pamietam ciekawostke jak widziałem wykresy z hamowni CC i miał końcowy "mugen" i jak miał włożonego "silencera" to miał wiecej koników a jak wyjętego to mniej! i to jest własnie wpływ ciśnienia w wydechu....robi sie i przelotowe ale to głownie przy jeżdzie w zakresie 6000obr/min.
Ja mam przelotowy nic nie ma  i jest głośno ale jak turbo dmuchnie to....mmm malinowo 
|
|
Góra |
|
 |
dzikidaniel |
#30843 Wysłany:
01 Lip 2007, 11:44; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
No to teraz Punto_WPR ma zajefajny dzwięk niczym z rajdówki
Potem nagraj jak brzęczy i wrzuc na YouToob albo inne  No i zapodaj linka do tego 
|
|
Góra |
|
 |
Punto_WPR |
#30845 Wysłany:
01 Lip 2007, 12:00; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
Moge nagrać ale jedynie z telefonu poniewaz aparat pożyczyłem siostrze...a dźwięk rzeczywiście prawie jak z rajdówki...Poźniej wrzuce link...
|
|
Góra |
|
 |
dzikidaniel |
#30850 Wysłany:
01 Lip 2007, 13:04; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
No to bedziemy wdzięczni  przynajmiej ja 
|
|
Góra |
|
 |
Punto_WPR |
#30896 Wysłany:
01 Lip 2007, 21:32; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
filmik moze nie najlepszej jakosci ale cos tam słychac
http://patrz.pl/?206877
|
|
Góra |
|
 |
dzikidaniel |
#30930 Wysłany:
02 Lip 2007, 00:32; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
U mnie link nie działa  Może na inny serwer??
|
|
Góra |
|
 |
Michał1 |
#30934 Wysłany:
02 Lip 2007, 04:30; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Silnik: 1.1 8V 55KM
Województwo: lubelskie [L]
Miejscowość: Lublin Rejestracja: 08 Sie 2006, Posty: 50
|
Ja też mam wstawioną rurke w kata...i właściwie to jakąkolwiek różnicę dopiero słychać przy wyższych obrotach(wszystkie tłumiki na miejscu  ).
Punto_WPR napisał(a): filmik moze nie najlepszej jakosci ale cos tam słychac http://patrz.pl/?206877  troszke głośnawy nawet jak na "sport"
hmm...jakoś tak się wydaje że nizłe odejście ma ten twój punciak jak na 54KM...może to przez ten dźwięk 
|
|
Góra |
|
 |
Punto_WPR |
#30948 Wysłany:
02 Lip 2007, 17:00; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
dzikidaniel napisał(a): U mnie link nie działa Może na inny serwer?? OK. Wrzuce na inny serwer ale po pracy, teraz nie mam tego filmu na dysku. Cytuj: hmm...jakoś tak się wydaje że nizłe odejście ma ten twój punciak jak na 54KM...może to przez ten dźwięk Samochód po wycięciu kata i środka jakby sie odmulił, szybciej wkrweca sie na obroty. A słychać go dopiero od 3000 obrotów. Mi sie podoba,ale sportowy na koniec tez tam bedzie siedzial niedlugo. [ Dodano: 02 Lip 2007 17:00 ]Punto_WPR napisał(a): U mnie link nie działa Ekhm... Może na inny serwer??
http://pl.youtube.com/watch?v=UMtfhAkhDKU
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|