|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 22:09
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 19 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
marcin1982 |
#325566 Wysłany:
12 Sty 2010, 01:27; Temat postu: Soczewki w Punto |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: Małopolska Rejestracja: 10 Sty 2010, Posty: 30
|
Witam
Interesuje mnie przerobienie lamp w Punto w celu wsadzenia soczewek czy ktos z was próbował to kiedyś robić jeśli tak to od jakiego modelu auta zastosował soczewke??
Pozdro
|
|
Góra |
|
 |
|
|
xONx |
#325569 Wysłany:
12 Sty 2010, 01:31; Temat postu: |
|
 |
Paparazzi |
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Gdańsk/Malbork Rejestracja: 12 Sty 2009, Posty: 3082 Pomógł: 17
|
_________________ Jest kraj, gdzie od wieków wolność ma barwę krwi Jest miasto, magia dziejów w jego murach tkwi Jest klub w tym mieście w barwach bieli i zieleni Jest wiara i tradycja której nic nie zmieni.
----
Odpowiedni ludzie mówią o tym cudzie kiedy Punta się zjeżdżają VW się kłaniają
|
|
Góra |
|
 |
marcin1982 |
#325576 Wysłany:
12 Sty 2010, 01:37; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: Małopolska Rejestracja: 10 Sty 2010, Posty: 30
|
Myślałem o tym ale chciałbym mieć inne niz te na allegro take orginalne jedyne w swoim rodzaju:)
|
|
Góra |
|
 |
Mateusz |
#325633 Wysłany:
12 Sty 2010, 12:22; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
|
marcin1982 napisał(a): Myślałem o tym ale chciałbym mieć inne niz te na allegro take orginalne jedyne w swoim rodzaju:)
To musisz się liczyć z przerabianiem pasa przedniego i maski.
Te "pod model" są bardzo fajne - założyłem i jestem zadowolony. A autko ma fajna mordkę teraz 
_________________ Punto 55 SX
|
|
Góra |
|
 |
gufik2 |
#336291 Wysłany:
17 Lut 2010, 20:37; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Miejscowość: świętokrzyskie Rejestracja: 17 Sie 2008, Posty: 41
|
Przy tych lampach z allegro trzeba coś przerabiać (przy montażu). Jak jest z podłączeniem kabli (światła, kierunki, silniczek ustawienia świateł)???
Ma ktoś zdjęcia jak wyglądają już zamontowane ( najlepiej w srebrnym puncie)
_________________ Punto I 1.1 55KM 3D LPG
http://www.youtube.com/watch?v=piJB2ND0 ... =quicklist
|
|
Góra |
|
 |
STax |
#336292 Wysłany:
17 Lut 2010, 20:41; Temat postu: |
|
 |
Rabarbar |
 |
Imię: Szczepan
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Województwo: opolskie [O]
Miejscowość: Kotlarnia/Opole Rejestracja: 14 Cze 2007, Posty: 24013 Pomógł: 128
|
|
Góra |
|
 |
norb |
#347116 Wysłany:
21 Mar 2010, 08:39; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Imię: Norbert
Samochód: Punto I 3d
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: KCH / KR Rejestracja: 02 Maj 2009, Posty: 64 Pomógł: 1
|
Orientujecie się może jak jest z tymi soczewkami z Allegro jeśli chodzi o jasność świecenia? Widać więcej czy mniej na drodze?
|
 |
cuspis |
#347282 Wysłany:
21 Mar 2010, 16:28; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Paweł
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.9 120KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Emotion
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Chwaszczyno Rejestracja: 01 Lip 2007, Posty: 489
|
Powiem tak, (oczywiście moja subiektywna opinia, bo zaraz pojawią się odpowiedzi tych którzy widzieli lub "trochę" jechali punciakiem z soczewkami), jasność jest nieporównywalna (nie wiem jak jest z sonarami ja mam FK/DEPO H7+H7) tyle, że od razu założyłem przekaźniki (rozwiązanie problemu gaśnięcia świateł mijania przy włączonych drogowych)
_________________ Jarosław --> Szczecin --> Gdynia --> Gdańsk -->Chwaszczyno
Wcześniej MK1 1.7 TD 1994
Obecnie GP 1.9 MJ 2008
|
|
Góra |
|
 |
krzychu |
#347479 Wysłany:
22 Mar 2010, 00:41; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Rybnik Rejestracja: 29 Lis 2007, Posty: 345
|
ja mam sonary i jest miazga w nocy
w ogóle nie ma co porównywać z serią 
_________________ [ Punto I '97 ][ Mod progress: 0% |||||||| 100% ][ Projekt zamknięty ;( ]
|
|
Góra |
|
 |
Mateusz |
#347512 Wysłany:
22 Mar 2010, 08:43; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
|
FK/DEPO na przekaźnikach  Seryjne to świeczka z tortu. Soczewki to MagLite policyjny 
|
|
Góra |
|
 |
Lotos |
#347632 Wysłany:
22 Mar 2010, 18:13; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Wrocław Rejestracja: 04 Sty 2007, Posty: 817
|
siądź na spokojnie i najpierw zastanów sie po co Ci taki bzdet jak soczewki do P1. Zamierzasz oślepiać tymi pseudo lampami potem innych użytkowników dróg ??
|
|
Góra |
|
 |
Mateusz |
#347864 Wysłany:
23 Mar 2010, 10:27; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
|
Lotos napisał(a): siądź na spokojnie i najpierw zastanów sie po co Ci taki bzdet jak soczewki do P1. Zamierzasz oślepiać tymi pseudo lampami potem innych użytkowników dróg ??
Kolego, masz, że się w taki sposób wypowiadasz?
Granica światło/cień w soczewkach widoczna jest o wiele lepiej niż w serii, PRAWIDŁOWE ustawienie reflektorów jest o niebo łatwiejsze niż w serii, lampy świecą znacznie lepiej i można je znacznie efektywniej ustawić przy pomocy regulacji wysokości (FK/DEPO, bo Sonary podobno nie maja możliwości podłączenia silniczków). Jeszcze mi się nie zdarzyło, żebym kogoś oślepiał.
A Ty chyba pomyliłeś soczewki z pseudo-ksenonami.
|
|
Góra |
|
 |
STax |
#347866 Wysłany:
23 Mar 2010, 10:34; Temat postu: |
|
 |
Rabarbar |
 |
Imię: Szczepan
Województwo: opolskie [O]
Miejscowość: Kotlarnia/Opole Rejestracja: 14 Cze 2007, Posty: 24013 Pomógł: 128
|
Ja bym chciał tylko przypomnieć, żeby każdy kto porównuje soczewki z seryjnymi światłami pod względem jasności wziął pod uwagę, że porównuje nowe światła ze starymi - ze zużytym odbłyśnikiem, porysowanymi szkłami itd (a po ok 10 latach eksploatacji tak zawsze jest).
_________________ http://staxomoto.blogspot.com <= ZAPRASZAM - ostatni update 16.02.16 http://stax.motoblogi.pl/ http://www.facebook.com/staxomoto <= Lubię to! 
obecnie: http://fiatpunto.com.pl/topic1866.html Punto 55sx '97 "Pershing" 662A Grigio Ducale SM.MET 82KM & 110Nm Saab 9-3 2.0t 150KM 240Nm 01' Skoda Octavia 1.2 TSI 110KM 175Nm 17'
było: Peugeot 605 3.0 V6 167KM 235Nm 94' BMW 323i Touring 170KM 250Nm 96' Opel Astra GSI 2.0 150km 196Nm 92' BMW 323i sedan 181KM 250Nm 96' Skoda 120L 52KM 82Nm 89'
|
|
Góra |
|
 |
Masiu |
#347905 Wysłany:
23 Mar 2010, 13:47; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 07 Mar 2009, Posty: 946
|
Większość ludzi, która decyduje się na soczewkowe światła do Kropka, robi to wyłącznie ze względów wizualnych, a lepszy strumień światła to jedynie "efekt uboczny".
_________________ Fiat Punto I, 96', 1.1 55KM
|
|
Góra |
|
 |
Rumburak828 |
#350553 Wysłany:
31 Mar 2010, 13:00; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Podkarpacie Rejestracja: 07 Wrz 2009, Posty: 146
|
To może i ja dodam coś od siebie. Z własnego doświadczenia wiem że strumień światła jest bardziej skupiony i i jakość tego światła jest nie porównywalna, może na to ma wpływ tak jak napisał Stax ze zużytymi odbłyśnikami czy z porysowanym szkłem jednak że u mnie miałem porównanie, jedna lampa "corello" w stanie db a druga no name w stanie agonalnym i jakiejś wielkiej róznicy nie zauważyłem, światło rozproszone i kiepskiej jakości. Po założeniu soczewek sonar-a, tak jak pisałem większe skupienie, zasięg i jakość światła,no i już poza aspektem technicznym dosyć znośnie wyglądaja. A co do Lotosa to oślepić możesz nawet zwykłymi jeżeli są źle ustawione albo zołożysz żaróki pseudo ksenonowe. Co do jakości to nie narzekam, mam je juź rok i poza ryskami na kloszu sprawują się bdb, czasem lekko zaparują ale to sporadyczny przypadek.
[ Dodano: 31 Mar 2010 13:00 ] służą mi już 4 rok
_________________ Fiat Punto 5d Mk1 1.2 75KM Zielony Metalik
|
|
Góra |
|
 |
Lotos |
#350613 Wysłany:
31 Mar 2010, 16:50; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Wrocław Rejestracja: 04 Sty 2007, Posty: 817
|
Mateusz napisał(a): Lotos napisał(a): siądź na spokojnie i najpierw zastanów sie po co Ci taki bzdet jak soczewki do P1. Zamierzasz oślepiać tymi pseudo lampami potem innych użytkowników dróg ?? Kolego, masz, że się w taki sposób wypowiadasz? Granica światło/cień w soczewkach widoczna jest o wiele lepiej niż w serii, PRAWIDŁOWE ustawienie reflektorów jest o niebo łatwiejsze niż w serii, lampy świecą znacznie lepiej i można je znacznie efektywniej ustawić przy pomocy regulacji wysokości (FK/DEPO, bo Sonary podobno nie maja możliwości podłączenia silniczków). Jeszcze mi się nie zdarzyło, żebym kogoś oślepiał. A Ty chyba pomyliłeś soczewki z pseudo-ksenonami.
pracuje w ASO i mam codziennie takich "wynalazców" jak Ty z pseudo światełkami produkcji made in china. Prawdziwe soczewki renomowanego producenta kosztowałyby z połowe wartosci Twojego auta wiec sobie daruj. Wymień zmatowiałe reflektory na NOWE ORYGINALNE i bedziesz miał jasno przed autem.
|
|
Góra |
|
 |
Rumburak828 |
#350690 Wysłany:
31 Mar 2010, 19:19; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Podkarpacie Rejestracja: 07 Wrz 2009, Posty: 146
|
Tak a wszystkie oryginalne części produkowane są w Europie  . Poza tym skąd wiesz ile jego samochód jest wart. Weź trochę na wstrzymanie bo chłopak się chciał czegoś dowiedzieć i wyrazić swoje zdanie a Ty mądralo jedziesz po każdym który się udziela czyt. Temat tatuaż. Pozdro
_________________ Fiat Punto 5d Mk1 1.2 75KM Zielony Metalik
|
|
Góra |
|
 |
LichuniU |
#351238 Wysłany:
02 Kwi 2010, 01:09; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Rafał
Silnik: 1.4 8V 130KM
Wersja: ELX
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Świdnica Rejestracja: 24 Mar 2010, Posty: 135
|
Lotos napisał(a): Mateusz napisał(a): Lotos napisał(a): siądź na spokojnie i najpierw zastanów sie po co Ci taki bzdet jak soczewki do P1. Zamierzasz oślepiać tymi pseudo lampami potem innych użytkowników dróg ?? Kolego, masz, że się w taki sposób wypowiadasz? Granica światło/cień w soczewkach widoczna jest o wiele lepiej niż w serii, PRAWIDŁOWE ustawienie reflektorów jest o niebo łatwiejsze niż w serii, lampy świecą znacznie lepiej i można je znacznie efektywniej ustawić przy pomocy regulacji wysokości (FK/DEPO, bo Sonary podobno nie maja możliwości podłączenia silniczków). Jeszcze mi się nie zdarzyło, żebym kogoś oślepiał. A Ty chyba pomyliłeś soczewki z pseudo-ksenonami. pracuje w ASO i mam codziennie takich "wynalazców" jak Ty z pseudo światełkami produkcji made in china. Prawdziwe soczewki renomowanego producenta kosztowałyby z połowe wartosci Twojego auta wiec sobie daruj. Wymień zmatowiałe reflektory na NOWE ORYGINALNE i bedziesz miał jasno przed autem.
Tak bo Ty na pewno masz w swoim Kropku (o ile takiego posiadasz) soczewki z bixenonem z ledami do jazdy dziennej prosto z audi a8 i zaplaciles za nie 15 tys... Nie gadaj bzdur, te reflektory nikogo nie oślepiają, a świecą dużo lepiej niż oryginalne lampy... Technologia idzie do przodu i to logiczne ze lampy z przed paru lat nawet za 600 zł świecą lepiej niż te produkowane 16 lat temu... Poza tym wyglądają "świeżej" i trochę odmładzają punciaka. Pzdr
|
|
Góra |
|
 |
Mateusz |
#351253 Wysłany:
02 Kwi 2010, 08:53; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
|
Lotos napisał(a): pracuje w ASO I to od razu wiele tłumaczy Lotos napisał(a): i mam codziennie takich "wynalazców" jak Ty z pseudo światełkami produkcji made in china. Na moich jest napisane Made in Germany Lotos napisał(a): Prawdziwe soczewki renomowanego producenta kosztowałyby z połowe wartosci Twojego auta wiec sobie daruj. Ty równiez sobie daruj ocenianie czegoś, czego nie widziałeś na oczy. Lotos napisał(a): Wymień zmatowiałe reflektory na NOWE ORYGINALNE i bedziesz miał jasno przed autem.
Wymieniłem. Założyłem Helle. I nie miałem jasno. A następnie założyłem te - wg Ciebie - "pseudo światełka". I teraz wreszcie mam jasno. I nikogo nie oślepiam.
I chyba starczy dyskusji, bo faktycznie czepiasz się każdego po kolei a sam jesteś wyrocznią bezdyskusyjną. Przedstawiłem swoje wrażenia z walk ze światłami. A Ty nie musisz wierzyć. Ale obrażać innych, mimo braku "wiary", raczej nie powinieneś.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 19 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|