|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 08:38
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 9 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
MC Grzechu |
#329679 Wysłany:
27 Sty 2010, 02:38; Temat postu: Różnica napięć na reflektorach |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Imię: Łukasz
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Wersja: Sport
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Poznań Rejestracja: 14 Paź 2008, Posty: 67 Pomógł: 3
|
Witam.
Od początku użytkowania Kropka zauważyłem, że prawy reflektor świeci słabiej od lewego. Wymiana żarówek nic nie dawała. Po zmierzeniu napięcia okazało sie, że na prawym napięcie jest lekko niższe. Od czego może to zależeć?
Pozdrawiam.
_________________ Honda Civic VIII Sport 1.8 16v '08 Fiat Seicento Abarth 1.2 16v 6speed '98
Było: Fiat Punto II HLX 1.9 JTD '00 Fiat Stilo Dynamic 1.9 JTD '05 Fiat Grande Punto Emotion 1.4 16v '06 Seat Ibiza III Sport 1.4 16v '07
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Garand |
#329696 Wysłany:
27 Sty 2010, 09:56; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Warszawa - Bemowo Rejestracja: 06 Sty 2009, Posty: 113 Pomógł: 1
|
Określ dokładniej owe "lekko". 
_________________ Złoty Fiat Punto II SX 1.2 8v - Sprzedany 
Srebrne Renault Clio Grandtour TCe
|
|
Góra |
|
 |
posti |
#329703 Wysłany:
27 Sty 2010, 11:40; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Poznań Rejestracja: 28 Lut 2009, Posty: 639
|
przylaczam sie do posta u mnie jest odwrotenie lewne kiepsko prawe dobrze swieci planowalem wymiane reflektorow ale czy to pomoze czy to usterka elektryki ?
[ Dodano: 27 Sty 2010 10:40 ] niestety ja nie znam napiecia ale lewe ( od strony kierowcy ) swieci znacznie slabiej poprostu na zolto-pomaranczowo a prawe bardziej wchodzi w biale - rowniez wymiana zarowek i zamontowanie ksenonow nic nie pomoglo wina reflektora czy elektryki i jak sie tego pozbyc ?? konieczna wizyta u elektryka zeby wymienil cala elektryke reflektorow ??
_________________ "Prędkość nie zabija, ale nagłe zatrzymanie z dużej prędkości moze spowodować śmierć" J. Cralson
Moje obecne Punto - topic24359.html
|
|
Góra |
|
 |
Garand |
#329737 Wysłany:
27 Sty 2010, 14:07; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Ja w niedzielę wymieniłem oba reflektory.
Nosiłem się z tym zamiarem pół roku. Poprzednio oba świeciły na tyle słabo, że przed sobą widziałem swój cień kiedy za mną jechał jakiś samochód z dobrymi światłami...
Próbowałem wszystkiego:
dobre żarówki Philipsa,
regulacja reflektorów,
sprawdzanie elektryki (a propos postu MC Grzecha, miałem różnice w napięciu pomiędzy jednym i drugim jakieś 0,7V),
czyszczenie soczewek wacikiem na patyczku
Nic to nie dało...
Po wymianie świecą tak dobrze jak nigdy. Jasność i zasięg są lepsze niż w skodzie octavii mojej siostry  Z elektryką nic nie robiłem, a żarówki były przełożone ze starych reflektorów.
|
|
Góra |
|
 |
MC Grzechu |
#329742 Wysłany:
27 Sty 2010, 14:28; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
Dokładnie nie pamiętam jaka była różnica napięć, ale sprawdze to
Na zwykłych żarówkach światło u mnie jest naprawde kiepskie (mam wrażenie jakbym jechał na "postojówkach"). Troche pomogła zmiana na pseudoksenonowe żarówki z Norauto. Nadal jednak denerwuje mnie to, że jeden reflektor świeci mocniej od drugiego...
_________________ Honda Civic VIII Sport 1.8 16v '08 Fiat Seicento Abarth 1.2 16v 6speed '98
Było: Fiat Punto II HLX 1.9 JTD '00 Fiat Stilo Dynamic 1.9 JTD '05 Fiat Grande Punto Emotion 1.4 16v '06 Seat Ibiza III Sport 1.4 16v '07
|
|
Góra |
|
 |
posti |
#329840 Wysłany:
27 Sty 2010, 20:29; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
czekam na jakies propozycje rozwiazanie problemu MC Grzechu i mojego 
_________________ "Prędkość nie zabija, ale nagłe zatrzymanie z dużej prędkości moze spowodować śmierć" J. Cralson
|
|
Góra |
|
 |
Garand |
#330033 Wysłany:
28 Sty 2010, 09:27; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
posti, MC Grzechu
To moja rada dla Was -
Powinieneś porównać sobie, chociażby "na oko"  , jasność świecenia żarówki w jednym i drugim reflektorze. Wyjmij obie żarówki podłącz do kostek i zapal je "na zewnątrz". Zobaczysz, czy lewa(prawa w przypadku MC Grzecha) świeci się słabiej.
Jeżeli obie będą świeciły tak samo, to znaczy, że coś masz z lewym(prawym) reflektorem (brudny, wypalona soczewka, źle ustawiony).
Jeżeli jednak zobaczysz, że lewa(prawa) świeci słabiej to spróbuj zamienić żarówki miejscami. Jeżeli okaże się że z lewej strony świeci cały czas słabo, to będzie oznaczać na 99% że coś masz z elektryką. Ale jeżeli okaże się, że po zmianie lewa(prawa) strona świeci mocniej, to znaczy, ze coś nie tak z żarówką.
mam nadzieję, ze w miarę jasno się wyraziłem...
Jakby co, to piszcie 
|
|
Góra |
|
 |
posti |
#330046 Wysłany:
28 Sty 2010, 13:32; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Garand dobra sprawdze to dzisiaj , dzieki za zainteresowanie [ Dodano: 28 Sty 2010 12:32 ]wyciagnelem zarowki z lampy i wizualnie swieca identycznie wiec u mnie jest to wina pewnie zajechanego odblysnika w lampie 
|
|
Góra |
|
 |
MC Grzechu |
#330385 Wysłany:
29 Sty 2010, 01:32; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
Różnica napięcia u mnie to około 0,2 - 0,3V więc nie powinno mieć to większego znaczenia. Wina słabego światła leży więc w reflektorze. Nie pozostaje nic innego jak spróbować wyczyścić soczewke
Dzięki za zainteresowanie 
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 9 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|