|
Obecny czas: 01 Maj 2025, 06:38
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
flatbeet |
#361965 Wysłany:
04 Maj 2010, 21:06; Temat postu: Samochód nie odpala, miga kontrolka paliwa |
|
 |
Forumowicz |
 |
Miejscowość: Świdnica Rejestracja: 08 Cze 2008, Posty: 4
|
Witam,
Szukałem na forum ale nie znalazłem podobnego przypadku - ostatnio ojciec wracał samochodem, ominął miedzy kołami jakiś spory kamień który niestety pod wpływem pędu powietrza uderzył w podwozie. Auto zgasło. Nie da się odpalić a cały czas miga kontrolka rezerwy paliwa, wskazówka wskazuje pusty bak. Oględziny w kanale wykazały że dostał zbiornik paliwa ale nie został przedziurawiony. Pod deską rozdzielczą od strony pasażera znalazłem przycisk, który właśnie w razie wypadku odcina dopływ paliwa - chyba właśnie zadziałał ten system bo przycisk dało się z powrotem wcisnąć. Ale kontrolka miga dalej, auto nie odpala. Padło podejrzenie na pompę paliwa, dobraliśmy się jednak do pompy i pompuje ona paliwo po przekręceniu kluczyka.. w tym momencie nie mamy pomysłu co dalej..
Może ktoś z Was ma jakąś radę pomocną? Z góry bylibyśmy wdzięczni
Pozdrawiam
Paweł
|
|
Góra |
|
 |
|
|
greg505 |
#361975 Wysłany:
04 Maj 2010, 21:35; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: ON
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Kraków Rejestracja: 07 Sie 2008, Posty: 4521 Pomógł: 42
|
rozrusznik kreci?
_________________ bylo Punto2, jest: Grande & Clio2 ph3, oba robia kle kle kle
|
|
Góra |
|
 |
Bytuś |
#361985 Wysłany:
04 Maj 2010, 21:46; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.9 130KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Sport
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Bytom Rejestracja: 15 Lut 2008, Posty: 1029 Pomógł: 11
|
może dostał też czujnik położenia wału ? 
|
 |
flatbeet |
#362048 Wysłany:
06 Maj 2010, 20:08; Temat postu: |
|
 |
Forumowicz |
 |
|
rozrusznik kręci
czujnik połażenia wału.. ciekawy trop, pójdziemy tym śladem, jutro jeszcze raz dokładnie zbadamy z kanału podwozie, może coś umknęło naszej uwadze
dzięki [ Dodano: 06 Maj 2010 20:08 ]Próbujemy się dobrać do pompy paliwa, oberwał bak od spodu więc może pompa jest uszkodzona, ale odkręcenie tej pokrywy z pompą graniczy z cudem  znalazłem tu na forum manual jak czyścić bak /czyli też też trzeba wykręcić pompę/ i z tego co widzę nie jesteśmy jedyni, którzy nie mogę się z tym uporać.
Choć pompa w sumie działa bo po przekręceniu kluczyka leci paliwo. A czy jest możliwe że pompa uległa uszkodzeniu i podaje paliwo ze zbyt niskim ciśnieniem? I co może oznaczać migająca kontrolka paliwa? /wskazówka jest na zero ale paliwo jest w baku na 100%/
_________________ Urodziłem się 14 listopada o świcie (...) teraz mam 25 lat i Alfa to jest całe moje życie
|
|
Góra |
|
 |
posti |
#362584 Wysłany:
06 Maj 2010, 22:01; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Poznań Rejestracja: 28 Lut 2009, Posty: 639
|
jest to problem z elektryka. Komputer pokladowy zarejestrowal kolizje/uderzenie i wylaczyl doplyw paliwa. z tym to do serwisu na komputer lub odlacz na noc aku i zobacz rano skutek. Ja tak mialem jak zamonotowalem xenony identyczne obiawy wszystko kreci ale nie odpala, pojechalem na komputer i okazalo sie ze komputer wykrywa zwarcie i wylacza doplyw paliwa. mozliwe ze od udezenie w bak komputer zanotowal kolizje i wylaczyl zasilanie paliwem. To jest moja wersja
_________________ "Prędkość nie zabija, ale nagłe zatrzymanie z dużej prędkości moze spowodować śmierć" J. Cralson
Moje obecne Punto - topic24359.html
|
|
Góra |
|
 |
flatbeet |
#365658 Wysłany:
17 Maj 2010, 12:32; Temat postu: |
|
 |
Forumowicz |
 |
|
Problem rozwiązany ale niestety nie obyło się bez wizyty ASO. Uszkodzona była pompa paliwa, mimo tego że pompowała paliwo bo sprawdzaliśmy z ojcem to jednak coś było z nią nie tak. Za oryginał chcieli 700zł, za zamiennik 500, znaleźliśmy na allegro oryginalną z demontażu za 100zł, robocizna w ASO kolejne 100zł czyli całość operacji 200zł i teraz wszystko gra:)
Dzięki wszystkim za pomoc
Pozdrawiam
Paweł
_________________ Urodziłem się 14 listopada o świcie (...) teraz mam 25 lat i Alfa to jest całe moje życie
|
|
Góra |
|
 |
mrowalukasz23 |
#836476 Wysłany:
09 Kwi 2018, 13:01; Temat postu: Re: Samochód nie odpala, miga kontrolka paliwa |
|
 |
Forumowicz |
Imię: Łukasz
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 8V 69KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: mazowieckie [W]
|
Witam mam ten sam problem gdy przekrecam kluczyk pokazuje mize nie mam paliwa i kontrolka miga , tyle ze jak odłączę skrzynkę bezpieczników od napięcia na 10 min później wszystko gra czy może leżeć wina po stronie skrzynki bezpieczników czy po stronie pompy ???
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|