|
Obecny czas: 18 Cze 2025, 13:38
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 6 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Pawcio |
#376455 Wysłany:
24 Cze 2010, 20:49; Temat postu: Ładowanie akumulatora przez zapalniczkę |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Toruń Rejestracja: 12 Lip 2007, Posty: 142
|
Hej. Posiadam prostownik , którym można ładować akumulator w tradycyjny sposób i poprzez zapalniczkę samochodową. Możliwe to jest dzięki wymiennym końcówk ą (normalne żabki i wtyczka do zapalniczki). Pytanie moje brzmi: czy niczemu nie zaszkodzi ładowanie poprzez tę zapalniczkę?,W sumie zalecane jest odłączyć klemy i bezpośrednio podłączyć prostownik. Co Wy na to 
_________________ Zawsze i wszędzie Puntem wozić się będę!
Punto mk I, 1.1 SX, 55 KM, 98r.
VW Golf mk III 1.6
|
|
Góra |
|
 |
|
|
czech22 |
#376607 Wysłany:
25 Cze 2010, 18:46; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Czesław
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Lubliniec Rejestracja: 13 Kwi 2008, Posty: 3107 Pomógł: 50
|
Mnie kiedyś elektryk samochodowy powiedział, aby zawsze podczas ładowania prostownikiem, odłączyć klemy, bo można uszkodzić elektronikę. Nie słyszałem o ładowaniu przez zapalniczkę, więc proponuje ładować tradycyjnie. Poza tym, czy musisz doładować latem akumulator  Jeżeli tak, to warto się zastanowić dlaczego.
|
|
Góra |
|
 |
barthezz |
#376616 Wysłany:
25 Cze 2010, 19:59; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Miejscowość: Poznań-Wlkp Rejestracja: 21 Gru 2009, Posty: 74
|
Pawcio napisał(a): czy niczemu nie zaszkodzi ładowanie poprzez tę zapalniczkę? Standardowo w fiatolotach i większości marek zapalniczka chodzi po zapłonie, więc nic Ci to bez przeróbki nie da. czech22 napisał(a): Mnie kiedyś elektryk samochodowy powiedział, aby zawsze podczas ładowania prostownikiem, odłączyć klemy, bo można uszkodzić elektronikę.
Ja bym takiego omijał szerokim łukiem. Nic nie ma prawa się uszkodzić.
_________________ Z poważaniem
|
|
Góra |
|
 |
Pawcio |
#376617 Wysłany:
25 Cze 2010, 20:07; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Toruń Rejestracja: 12 Lip 2007, Posty: 142
|
czech22 napisał(a): Mnie kiedyś elektryk samochodowy powiedział, aby zawsze podczas ładowania prostownikiem, odłączyć klemy, bo można uszkodzić elektronikę. Nie słyszałem o ładowaniu przez zapalniczkę, więc proponuje ładować tradycyjnie. Poza tym, czy musisz doładować latem akumulator Jeżeli tak, to warto się zastanowić dlaczego. Ładuję ponieważ robię bardzo małe odcinki tylko po mieście, a muzyka też potrafi pobrać prądu. ( Ładowanie z alternatora jest także oki ) barthezz napisał(a): Standardowo w fiatolotach i większości marek zapalniczka chodzi po zapłonie, więc nic Ci to bez przeróbki nie da.
U mnie w punciaku i golfie nie trzeba uruchamiać zapłonu,aby korzystać z zapalniczki:)
_________________ Zawsze i wszędzie Puntem wozić się będę!
Punto mk I, 1.1 SX, 55 KM, 98r.
VW Golf mk III 1.6
|
|
Góra |
|
 |
dzikidaniel |
#376619 Wysłany:
25 Cze 2010, 20:27; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto I 3d
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Wersja: GT
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Stara Kiszewa Rejestracja: 04 Mar 2007, Posty: 4202 Pomógł: 11
|
barthezz napisał(a): czech22 napisał(a): Mnie kiedyś elektryk samochodowy powiedział, aby zawsze podczas ładowania prostownikiem, odłączyć klemy, bo można uszkodzić elektronikę. Ja bym takiego omijał szerokim łukiem. Nic nie ma prawa się uszkodzić.
Bo co? Bo jest przezorny? Widać ze fachura zna się na rzeczy bo można zniszczyć jakiś układ (chociaż to wyjątki potwierdzające regułę że nie ma prawa nic się stać). Zresztą ja dla spokoju też bym mówił że odłączać klemy by żaden "klient" nie wrócił z tekstem: panie mówiłeś że nic się nie stanie a tu się to spier... A różnych magików w życiu widziałem...
Pawcio, można ładować, tylko że chwilowy pobór może przekraczać 10A a na zapalniczkę jest właśnie bezpiecznik 10A. Wniosek oczywisty.
_________________ Nie kłóć się z głupim. Pierw ściągnie Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem...
Sprzedam części do Punto GT --> link
|
|
Góra |
|
 |
Łodziak |
#376626 Wysłany:
25 Cze 2010, 20:47; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Adam
Samochód: Inny
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Łódź Rejestracja: 08 Mar 2008, Posty: 1501 Pomógł: 31
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 6 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|