|
Obecny czas: 14 Cze 2025, 22:06
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
Thomas |
#563753 Wysłany:
26 Mar 2012, 18:02; Temat postu: Re: WOSKI i PASTY -pytania,problemy,sugestie i rady... |
|
 |
Monkey Mod |
 |
Imię: Tomasz
Samochód: Punto II FL 5d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Dynamic
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Ustka/Słupsk Rejestracja: 11 Mar 2007, Posty: 9760 Pomógł: 34
|
|
Góra |
|
 |
|
|
buladag |
#563942 Wysłany:
26 Mar 2012, 22:32; Temat postu: Re: WOSKI i PASTY -pytania,problemy,sugestie i rady... |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Województwo: Poza Polską
Miejscowość: Lake Titicaca ;) Rejestracja: 08 Sie 2007, Posty: 9203 Pomógł: 40
|
|
Góra |
|
 |
yacek _b |
#563997 Wysłany:
27 Mar 2012, 07:24; Temat postu: Re: WOSKI i PASTY -pytania,problemy,sugestie i rady... |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Jacek
Samochód: Punto Evo 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Estiva Blue&Me
Miejscowość: Gdańsk Rejestracja: 25 Kwi 2010, Posty: 339 Pomógł: 1
|
Thomas napisał(a): Łodziak, ja Ci polecę dobry produkt,łatwo się nakłada, na prawdęsuper połysk  i trwałość też niezła  kup Rejex  tylko że RejeX nie dostanie u nas w żadnym polskim sklepie internetowym .
_________________ Punto Evo Estiva Blue&Me (był ) Ford Focus Trend Sport 1.6 Ti-VCT 125 KM ( jest )
|
|
Góra |
|
 |
adams9600 |
#569188 Wysłany:
09 Kwi 2012, 20:09; Temat postu: Re: WOSKI i PASTY -pytania,problemy,sugestie i rady... |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Adam
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: WO/WOS Rejestracja: 26 Lut 2012, Posty: 696
|
A ja mam pytanie, czy ktoś stosował środek MacBrite's: Znajomy użył go w swoim punciaku, rok temu, do dziś jego Punto ma ładny blask, sporo razy już mył auto a blask dalej jest, ja używając na Seicento Turtle Wax to wosk i blask prawie zszedł już po 1 myciu. Znajomy myje szczotką i szamponem Plak z woskiem. Był w jednym zakładzie samochodowym i koleś mu dał za free ten środek, a szukam na necie ale nie ma go. Z tego co wyczytałem na opakowaniu: "Doskonały do wszystkich lakierów tradycyjnych, metalicznych i perłowych. Pielęgnuje nowe lakiery, stare odnawia. Nadaje im silny połysk. Nie pozostawia białego osadu na elementach plastikowych i gumowych." I z tego co zobaczyłem na dzień dzisiejszy punto znajomego naprawdę ładnie wygląda, nie to co przed użyciem tego preparatu... Jeszcze co mi mówił to bez problemu usuwa ślady po asfalcie, muchy itp. Brzmi nieźle, chyba kupię taki preparat, tylko on jest dobry do przygotowania auta pod wosk...
_________________ Gdy ktoś coś o mnie wspomni, powie że "był"...
|
|
Góra |
|
 |
Thomas |
#569217 Wysłany:
09 Kwi 2012, 20:32; Temat postu: Re: WOSKI i PASTY -pytania,problemy,sugestie i rady... |
|
 |
Monkey Mod |
 |
|
|
Góra |
|
 |
adams9600 |
#569247 Wysłany:
09 Kwi 2012, 21:50; Temat postu: Re: WOSKI i PASTY -pytania,problemy,sugestie i rady... |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
a te AG SRP dostanę gdzieś w ogóle? na allegro tego nie ma...
|
|
Góra |
|
 |
Thomas |
#569249 Wysłany:
09 Kwi 2012, 21:53; Temat postu: Re: WOSKI i PASTY -pytania,problemy,sugestie i rady... |
|
 |
Monkey Mod |
 |
|
|
Góra |
|
 |
adams9600 |
#569251 Wysłany:
09 Kwi 2012, 22:01; Temat postu: Re: WOSKI i PASTY -pytania,problemy,sugestie i rady... |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
No ok, ale czy blask i ochrona wosku długo wytrzyma? Już powiedzmy mycie tym plakiem z woskiem (zawsze mogę kupić lepszy szampon który jest delikatny dla wosku), to dużo by takich myć wytrzymał?
|
|
Góra |
|
 |
Thomas |
#569252 Wysłany:
09 Kwi 2012, 22:12; Temat postu: Re: WOSKI i PASTY -pytania,problemy,sugestie i rady... |
|
 |
Monkey Mod |
 |
|
|
Góra |
|
 |
adams9600 |
#569255 Wysłany:
09 Kwi 2012, 22:33; Temat postu: Re: WOSKI i PASTY -pytania,problemy,sugestie i rady... |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Bo np chciałbym kłaść wosk na auto to pierw myję susze, czyszczę tym mleczkiem AG i po tym nałożyć wosk? Dobrze tak będzie?
|
|
Góra |
|
 |
Thomas |
#569256 Wysłany:
09 Kwi 2012, 22:35; Temat postu: Re: WOSKI i PASTY -pytania,problemy,sugestie i rady... |
|
 |
Monkey Mod |
 |
|
|
Góra |
|
 |
adams9600 |
#569357 Wysłany:
10 Kwi 2012, 08:51; Temat postu: Re: WOSKI i PASTY -pytania,problemy,sugestie i rady... |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Z podziękowaniem kolego 
|
|
Góra |
|
 |
piasek_71 |
#570043 Wysłany:
11 Kwi 2012, 16:37; Temat postu: Re: WOSKI i PASTY -pytania,problemy,sugestie i rady... |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.2 8V 69KM
Wersja: Active
Województwo: świętokrzyskie [T]
Miejscowość: Skarżysko-Kamienna Rejestracja: 06 Gru 2010, Posty: 567 Pomógł: 3
|
Byłem na polerce mikrorys , takim środkiem polerowali  lakier mam teraz lustro 
_________________ GP 1.2 8V 69 KM blue suggestivo 2011 3D TSK Poland http://www.youtube.com/watch?v=3jD2eENE6r8 - kilometrów powoli przybywa ...
|
|
Góra |
|
 |
Wesol |
#570046 Wysłany:
11 Kwi 2012, 16:44; Temat postu: Re: WOSKI i PASTY -pytania,problemy,sugestie i rady... |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Patryk
Samochód: Grande Punto 5d
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Mysłowice Rejestracja: 12 Paź 2008, Posty: 3002 Pomógł: 1
|
Politura  to pewnie to co nie zeszło w trakcie polerki , politura przykryła 
_________________ Fiat Grande Punto 1.4 8v - Fake Sport
|
|
Góra |
|
 |
buladag |
#597575 Wysłany:
11 Lip 2012, 18:40; Temat postu: Re: WOSKI i PASTY -pytania,problemy,sugestie i rady... |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Wesol, tam wczesniej chciales zeby napisac wrazenia nt. tego wosku Shell. Tak wiec na autach jest od marca wiec juz troche. Moje stoi pod niebem, od tamtej pory bylo myte kilka razy w tym kilka razy recznie szczotka i gabką przy uzyciu szamponu z woskiem (czerwony z tesco topdrive ?), raz szczotka i sama woda, raz wytarty pielucha tetrowa, z dwa razy szamponem na myjce recznej i ostatnio calym pakietem na myjce czyli ich woskiem poprawione. Do ostatniego mycia normalnie woda sie kropelkowala. Na pezocie tez siedzi, ten jest myty minimum raz w tygodniu gabka, woda demi i szamponem podobno jakims drozszym  ostatnio tak samo pelny pakiet na recznej myjce i przy myciu woda tez sie kropelkowala. Nie jestem ekspertem ale jak na 16zl to chyba dobry wynik. jbc o pytaj
_________________ Punto II 5D - Rosso Ssilla HWB - 1.2 60KM - 2001' http://fiatpunto.com.pl/topic5545.html
|
|
Góra |
|
 |
Wesol |
#597580 Wysłany:
11 Lip 2012, 19:02; Temat postu: Re: WOSKI i PASTY -pytania,problemy,sugestie i rady... |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Kropelki idealnie okrągłe ?  Ja teraz kupiłem z ciekawości Sonax'a Brilliant Wax i powiem że daje rade na srebrnym lakierze , ładny połysk itd , ale to nie to samo co Meguiars i Dodo Jucie , ale dorównuje i to całkiem nieźle  Dzięki Buladag 
|
|
Góra |
|
 |
buladag |
#597625 Wysłany:
11 Lip 2012, 21:14; Temat postu: Re: WOSKI i PASTY -pytania,problemy,sugestie i rady... |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
Góra |
|
 |
Wesol |
#597633 Wysłany:
11 Lip 2012, 21:34; Temat postu: Re: WOSKI i PASTY -pytania,problemy,sugestie i rady... |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
No to ładnie się trzyma 
|
|
Góra |
|
 |
pacos |
#606507 Wysłany:
22 Sie 2012, 09:26; Temat postu: Re: WOSKI i PASTY -pytania,problemy,sugestie i rady... |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Kielce Rejestracja: 20 Lut 2011, Posty: 173
|
Panowie, licze na Wasza pomoc, bo widze ze tu temat speców od kosmetyki Otoz pacjent to punto z 2002 roku. Teraz stoi u lakiernika/blacharza i jutro odbieram go poniewaz bylo reanimowane niestety nadkole, ale do rzeczy. Kolor srebrny, nie ma jakichs specjalnych rys, zwykly srebrny po 10 latach uzytkowania. Chce go delikatnie domowymi sposobami wypolerowac (i nawoskowac) o ile to mozliwe aby uzyskac choc troche lepszy połysk lakieru. I teraz tak, nie mam zadnej maszyny do polerowania, chce jedynie kupic to co niezbedne i wypolerowac sobie go ktoregos popoludnia. Mozecie napisac co mi jest potrzebne i jakie czynnosci mam wykonywac? Rozumiem ze mam kupic paste polerska (farecla? Jaka bedzie dla mnie odpowiednia biorac pod uwage to co dotychczas napisalem?) gabke/szmatke (jaka to gabka? ile mam ich zakupic) i umyc dokladnie auto, wysuszyc, nastepnie nalozyc ta gabka paste i co dalej? Po nalozeniu na cale auto zmyc wodą, a potem nalozyc wosk, czy co sie robi :help: Nie chce kupowac jakichs super drogich kosmetykow bo nie bede czesto przeprowadzal tych czynnosci, chce w miare dobre, po ktorych auto bedzie blyszczec i nie bedzie zbyt drogie. Sorry za tak prozaiczne pytania, jednak jestem w tym temacie zielony i mam nadzieje ze pomozecie mi na podstawie tego o co tu pytam i ze bede mogl sam ten zabieg sobie przeprowadzic.
|
|
Góra |
|
 |
Wesol |
#606536 Wysłany:
22 Sie 2012, 10:52; Temat postu: Re: WOSKI i PASTY -pytania,problemy,sugestie i rady... |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Do Polerki to Meguiars Ultimate Compound i Monster Shine German Tri color pad Nawoskować go możesz bardzo dobrym dostępnym woskiem Sonax Extreme w puszce  A jak nie Sonax Extreme to Sonax Brilliant Wax (Normalnie użytkuję woski Coli , Dodo , Finish Kare) Ale wziąłem na próbę tego sonaxa i jestem zadowolony 
|
|
Góra |
|
 |
pacos |
#606713 Wysłany:
23 Sie 2012, 09:22; Temat postu: Re: WOSKI i PASTY -pytania,problemy,sugestie i rady... |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Kielce Rejestracja: 20 Lut 2011, Posty: 173
|
Kurcze tylko dosc trudno dosteone widze sa te artykuly o ktorych piszesz, np ten srodek do polerki i ten pad... A w podobnej jakosci mozna kupic cos troche tanszego? Czytam ze te produkty sa dobre i chetnie bym je kupil tylko to razem bedzie ze 140zl a ja to tak raczej jednorazowo tego potrzebuje. 
|
|
Góra |
|
 |
Wesol |
#606720 Wysłany:
23 Sie 2012, 09:56; Temat postu: Re: WOSKI i PASTY -pytania,problemy,sugestie i rady... |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
www.showcarshine.plI ta konfiguracja czyli Megs + ten pad to jest bardzo dobra konfiguracja do polerki ręcznej  A szampony wiadomo jak chcesz po kosztach itd , to Patrz za Sonaxem i Turtle Waxem w realu 
|
|
Góra |
|
 |
Breyton |
#613155 Wysłany:
18 Wrz 2012, 16:13; Temat postu: Re: WOSKI i PASTY -pytania,problemy,sugestie i rady... |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Łukasz
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Wersja: ELX
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Iwonicz Zdrój/podkarpacie Rejestracja: 11 Lut 2009, Posty: 730 Pomógł: 6
|
|
Góra |
|
 |
Wesol |
#613182 Wysłany:
18 Wrz 2012, 17:06; Temat postu: Re: WOSKI i PASTY -pytania,problemy,sugestie i rady... |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Szczerze ? żaden z tych  Z Marketowych wosków to świetne były: -Turtle Wax Original -Sonax Xtreme - Sonax Brilliant Wax (Do teraz używam do wnęk , a jak mi się nie chce auta przygotowywać cleanerm pod Dodo to też tym smaruje autko i bardzo ładnie się świeci , efekt porównywalny do tych droższych kosmetyków) A Do polerki to standardowy zestaw Meguiars Ulitimate Compound + Aplikator twardy German  Powodzenia 
|
|
Góra |
|
 |
Breyton |
#613272 Wysłany:
18 Wrz 2012, 21:43; Temat postu: Re: WOSKI i PASTY -pytania,problemy,sugestie i rady... |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Łukasz
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Wersja: ELX
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Iwonicz Zdrój/podkarpacie Rejestracja: 11 Lut 2009, Posty: 730 Pomógł: 6
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|