|
Obecny czas: 14 Cze 2025, 21:25
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 12 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
SnakeX |
#37575 Wysłany:
08 Sie 2007, 10:26; Temat postu: Wasze opinie na temat tanich przegubow |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Witam, jestem zmuszony do zakupu nowego przegubu (ostatnio wymienialem gdzies 10 tys km temu...  ) Wtedy kupilem przegub dobry (ponoć) za 130 albo 150 zl. Przegub wymienilem w zeszlym roku gdzies wrzesien/pazdziernik. W tym roku po zmianie opon na letnie mialem bicia na kierownicy i olalem sprawe i tak jezdzilem, po przejechaniu gdzies 8 tys z takimi biciami, zaczol mi strzelac przegub. Wczoraj pojechalem wywazyc opony i okazalo sie ze dwie przednie opony są od wewnętrznej strony zjechane gdzis na odcinku kolo 8 cm. Mechanik powiedział mi ze to moze byc przyczyną złej zbierzności. I teraz pytanie, czy przez te drgania i złą zbierzność mogłem uszkodzić wsumie nowy przegub ??
Co myslicie o przegubie firmy OPTIMA za 59 zl ? czym tanie przeguby roznią sie od tych za 130-150 zl ?
I jeszcze jedno pytanko, co sie stanie jak go w pore nie wymienie ? (juz bardzo strzela przy skrecaniu i guma jest pęknięta)
_________________ | 1.1 SX 55 | LPG | 5 D | CB | '97 | Cz. Parkowania | 185x60x14 | CB Alan 101 |
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Patryk80 |
#37633 Wysłany:
08 Sie 2007, 14:14; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Sieradz/Opole Rejestracja: 18 Maj 2007, Posty: 366
|
Optima jest nawet dobra firma . Wiem bo kiedy pracowalem jeszcze w sklepie z czesciami to duzo sie tego sprzedawalo i nie bylo reklamacji .
_________________ www.team50.pl
|
|
Góra |
|
 |
SnakeX |
#37651 Wysłany:
09 Sie 2007, 11:01; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Aha to spoko
Naszczescie znalazlem w piwnicy stary przegub
Wyczyszcze go i zaloze moze bedzie ok [ Dodano: 09 Sie 2007 11:01 ]No przegub wymieniony, stary jeszcze fajnie chodzi
A co by sie stalo jakby wyczyscic przegub ? Bo z tego co widzialem to guma mi pękła, syf tam sie dostał i pewnie dlatego strzelał przy skrecaniu. A jakbym go tak wymył wodą,benzyną, całkowicie wyczyscil, kupil nową gume i zalozyl, jak myslicie bylo by ok ?? Bo on wsumie dobrze wygladał, łozyska ok. Tylko go troche zdemolowałem przy wyciąganiu  Tej blokady sie nie dalo odpiąć i trzeba było użyć cięższych narzędzi  :E:E
A wogole to jest jakas metoda na ściąganie przegubów ??
_________________ | 1.1 SX 55 | LPG | 5 D | CB | '97 | Cz. Parkowania | 185x60x14 | CB Alan 101 |
|
|
Góra |
|
 |
kecaJ |
#38827 Wysłany:
13 Sie 2007, 18:55; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Miejscowość: Włocławek Rejestracja: 07 Sie 2007, Posty: 30
|
No w sumie to nic groźnego się nie stanie jak pobrykasz na zdemolowanych przegubach , co najwyżej na łuku przy większej prędkości zagniecie się kula , wyłamie obudowę , zablokuje koło , zniszczy kolumnę , krótko mówiąc jak już Cię poskładają i po oddaniu Kropki na złom , po tym jak wyłoży się bokiem lub pokozłuje sobie , zostanie Ci na rower (używany) to będziesz szczęśliwym posiadaczem wiedzy na temat : CZY WARTO?!
_________________ Jest dobrze,ale nie beznadziejnie!!!
|
|
Góra |
|
 |
dzikidaniel |
#38830 Wysłany:
13 Sie 2007, 19:17; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto I 3d
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Wersja: GT
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Stara Kiszewa Rejestracja: 04 Mar 2007, Posty: 4202 Pomógł: 11
|
Oj kecaJ odrazu przesadzasz  Po prostu pojedzie sobie na wycieczke i w pewnym momencie powiedzmy 500km od domu nagle samochód stanie i bedzie ZONK  Jednak przeguby przenoszą moment na koła i jeśli o nie nie zadbamy to można naprawde sie nieźle przez nie wkór... 
_________________ Nie kłóć się z głupim. Pierw ściągnie Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem...
Sprzedam części do Punto GT --> link
|
|
Góra |
|
 |
kecaJ |
#38834 Wysłany:
13 Sie 2007, 19:37; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Trochę pojechałem ,ale widziałem temat na własne oczy, jak zdziwiony adept drugiej szybkości świetlnej, wykonał na długim łuku skomplikowaną figurę akrobatyczno-kaskadersko-lotniczą , gdzie przyczyną był jak później ustalono zniszczony przegub. A tak na marginesie , lepiej przepłoszyć i zmusić do myślenia , niż spotkać się z takim "tancerzem" na drodze...
|
|
Góra |
|
 |
SnakeX |
#38901 Wysłany:
13 Sie 2007, 23:45; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
No dlatego go wymieniłem, a na stary bo nie mialem kasy na nowy. A stary jest jeszcze dobry bo nie potrzebnie go kiedys wymieniałem bo myślalem ze jest uszkodzony a to byl teleskop...
Teraz juz jest wszystko ok
Jeszcze tylko regulacja gazu, wymiana sprzęgła, nagrzewnicy, termostatu  i mozna dalej szalec kolejne 100 tys 
|
|
Góra |
|
 |
kecaJ |
#38917 Wysłany:
14 Sie 2007, 06:31; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Uwierz mi że zamiana na stary nawet gdy wyglądał na dobry jest tylko chwilowym rozwiązaniem , każdy przegub zdejmowany siłowo , raczej prędzej niż później , zacznie strzelać i problem gotowy. Rozbijaj skarbonkę i zainwestuj w nówkę bo może to nie być 100tys. lecz 100 lub 1000km.
|
|
Góra |
|
 |
SnakeX |
#38925 Wysłany:
14 Sie 2007, 09:34; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Tamten przegub miał przejechane 70 tys. nie byl zdejmowany silowo, zostal delikatnie sciagniety (wyciagnelo sie tą zawleczke) i fajnie leciutko zszedl. Narazie jest ok. Jak zacznie strzelac to wiadomo, bedzie trzeba wymienic na nowy.
|
|
Góra |
|
 |
kecaJ |
#38930 Wysłany:
14 Sie 2007, 10:07; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Ok, oby wytrzymał! moje doświadczenia w tym względzie były niestety niekorzystne dla mnie... Ale nie chcę zapeszać!
Pozdro!
|
|
Góra |
|
 |
Tomo |
#38952 Wysłany:
14 Sie 2007, 11:36; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Lancia Delta
Paliwo: ON
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: NDM-Mazowieckie Rejestracja: 17 Maj 2007, Posty: 906
|
|
Góra |
|
 |
BobMF |
#39027 Wysłany:
14 Sie 2007, 20:56; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: BobMF
Samochód: Inny
Paliwo: Benzyna
Wersja: Dynamic
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Wrocław Rejestracja: 01 Kwi 2007, Posty: 1044
|
potwierdzam, nie cisnąć na skręconych kółkach
czasem ciężko się powstrzymać, ale po wymianie już tak się nie robi 
_________________ -------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Wszystko do Diesla - wtryski, pompy, akumulatory i inne: domino.sklep.pl --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 12 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|