You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 17 Cze 2025, 22:25

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #437951 Wysłany: 06 Lut 2011, 20:55; 
 Temat postu: Problem z układem chłodzenia
Puntomaniak

Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: pomorskie [G]
Witam,
Od kilku tygodni zmagam się z problemami z układem chłodzenia. Mam Punto II 1.2 8V i niestety brak wskaźnika temp. silnika. Auto mam już ponad 2 lata, wcześniej jeździł nim mój ojciec (auto kupione w salonie). W wakacje wracając do domu z zapaliła się żółta kontrolka silnika.

Pojechałem z tym do serwisu i gdy wysiadłem z auta pod salonem usłyszałem coś jak "wodospad" :) - strzeliła mi chłodnica. Została wymieniona, jednak w styczniu pojawił się problem.

Temp. była grubo poniżej zera. Stałem przed blokiem z włączonym silnikiem kilkanaście minut i zobaczyłem, że zaświeciła się kontrolka od chłodnicy. Wyszedłem na zewnątrz i spod korka wlewu płynu wyciekał płyn. Ciśnienie wywaliło litr płynu. Co ciekawe wentylator chłodnicy się nie włączał. Kilka dni później jak odkręcałem korek, poziom płynu gwałtownie podniósł się. Nie uzupełniłem i pojechałem do serwisu. Panowie podłączyli auto pod komputer i stwierdzili, że wszystko jest ok, układ ok, wentylator sprawny - uzupełnili tylko płyn.

Jeżdżę autem i nawet jak kręcę silnik wysoko i potem stoję to wentylator się nie włącza. Mam wrażenie (dotykając gumowych węży układu) że płyn jest bardzo gorący - parzy. Jak odkręcam korek to poziom płynu nagle wzrasta i to znacznie.

Kiedyś, zawsze jak dodawałem gazu słyszałem bulgotanie układu (płyn się przelewał). Teraz rzadko kiedy słyszę to bulgotanie. Niestety nie mam wskaźnika temperatury płynu. Ma ktoś jakiś pomysł co może być nie tak?

Post #437988 Wysłany: 06 Lut 2011, 22:16; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Samochód: Punto Evo 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Dynamic
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: PL -SB / NL-Rott
bulgotanie podczas przygazówki to efekt zapowietrzenia nagrzewnicy, jesli tego nie masz to dobrze.
podnoszenie sie poziomu gorącego płynu po odkreceniu korka jest normalnym objawem bo układ chlodzenia jest układem cisnieniowym.
w razie "Wu" zrób pomiar CO2 w płynie chłodniczym na stacji diagnostycznej by wykluczyc padnietą UPG
koszt max 15zł.

jesli nie załącza sie "smogło" to:
zdechł silnik "smigła"
lub
zdechł czujnki temperatury płynu (nie silnika), odpowiedzialny za uruchomienie smigła.
lub
zdechł termostat w pozycji zamknietej na malym obiegu - wówczas czujnik temp cieczy który jest w chłodnicy nie widzi anomali i nie daje sygnału do odpalenia "smigła"

topic24657.html
Jest Punto EVO 2010
topic47874.html

Post #438058 Wysłany: 06 Lut 2011, 23:45; 
 Temat postu:
Puntomaniak

Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: pomorskie [G]
Wentylator załącza się, ale bardzo rzadko. Sprawdziłem to - przejechałem kilka km na wysokich obrotach, potem stałem autem z włączonym silnikiem i po kilku minutach + przygazówki wentylator na chwilę się załączył. Problem polega na tym, że jak się płyn zagotował jakiś czas temu to wentylator się nie załączył. Ogólnie kiedyś częściej załączał mi się wentylator - teraz ma to miejsce bardzo rzadko.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)