You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 24 Kwi 2025, 05:09

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 24 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #452606 Wysłany: 14 Mar 2011, 23:03; 
 Temat postu: 1.4 8V czy przy kupnie bać się dużego przebiegu?
Forumowicz

Witam, zastanawiam się nad kupnem samochodu z eLki, jest z gazem i ma przejechane 160 tys czy dla tego silnika to jest za dużo i nie warto pakować się w te auto z przebiegiem powyzej 150 tys?
Dodam ze podobno wszystko było serwisowane w ASO

Post #452731 Wysłany: 15 Mar 2011, 09:30; 
 Temat postu:
Ekstremista
Awatar użytkownika

Imię: Marek
Samochód: Inny Fiat
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Toruń
Po elce, to kijem bym nie dotknął. Silnik może działa, ale reszta, w tym skrzynia i sprzęgło, może nie działać poprawnie :E

Peugeot 206 Pop Art 2005 1.4 8V 75KM - żonkowóz - był

Post #452737 Wysłany: 15 Mar 2011, 10:02; 
 Temat postu:
Puntoświr

Samochód: 126
Silnik: 1.7 60KM D
Paliwo: CNG
Wersja: MyLive
Województwo: lubelskie [L]
krowka napisał(a):
Po elce, to kijem bym nie dotknął

Coś w tym jest - jednak na tym się wszyscy uczą więc siłą rzeczy auto musiało dostać za zwoje szczególnie skrzynia , sprzęgło itp wiesz problemy z ruszaniem :)
Ale wracając do tematu czy 150tyś to duży przebieg? hmm i tak i nie - mój znajomy ma przejechane grubo ponad 200tyś i wszystko jest w najlepszym porządku. To zależy od tego jak ktoś użytkuje auto jak o nie dba jak serwisuje itp jeśli auto przez całe życie miało na czas zmieniany olej i wszystko co było do zmiany to OK ale niemniej jednak powiem tak:
Jeżeli to auto pochodzi od twojego dobrego znajomego wiesz że cię nie oszukuje co do serwisowania itp to jedź autem na warsztat i posprawdzaj z każdej strony i się dowiesz co i jak - Polecam ASO Fiat-a

A jesli ogłoszenie po prostu znalazłeś w internecie i jest okazja po facetowi się śpieszy i dlatego tak dobra cena to omijaj szerokim łukiem nigdy nie kupuj takiego auto z nieznanego źródła!

Post #452990 Wysłany: 15 Mar 2011, 21:13; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek

Imię: Michał
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Active
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: Pabianice
z własnego doświadczenia powiem Ci tak: moje gp ma 141000 km przejechane i zaczynają się wycieki ze skrzyni (zabierak i półośki - właśnie robie ;]) a poza tym jeszcze zapchany katalizator i pęknięte obie sprężyny przedniego zawieszenia, reszta w miare ok. Auto jezdzi na lpg i bylo do mniej więcej 130 k jezdzone jako firmowe, wiec też lekko nie miało.

Post #452993 Wysłany: 15 Mar 2011, 21:24; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Grzegorz
Samochód: Inny
Paliwo: ON
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice
robertk1 napisał(a):
zastanawiam się nad kupnem samochodu z eLki, jest z gazem i ma przejechane 160 tys czy dla tego silnika to jest za dużo i nie warto pakować się w te auto z przebiegiem powyzej 150 tys?

Podobnie jak koledzy - tu nie chodzi o długość przebiegu ale jakość uzytkowania. Sam byłem świadkiem jak przyszedł do serwisu rozżalony właściciel "L"ki i psioczył jaki to fiat szmelc robi że sprzęgło po 15 tyś km do wymiany. Wiem że zaraz odezwie się kilku właściciel;i elek że jak to ich autka w ASO zadbane i swietnie utrzymane. A ja mówię BULSZIT! Elki to wieczna jazda na półsprzęgle, ruszanie żabimi skokami, wieczne użytkowanie pierwszych dwóch biegów reeszta oszczędzana. Do tego dochodzą obcierki, słuczki większe lub mniejsze. Walenie zawieszeniem w dziury i krawężniki (bo który kursant ma głowę do ich omijania?). Nagłe hamowania i to wycie silnika przy ruszaniu. No i do tego LPG. Takie auto to syf kiła i mogiła.

Post #452998 Wysłany: 15 Mar 2011, 21:37; 
 Temat postu:
Puntoświr

Paliwo: Inne
Województwo: Poza Polską
to zależy, bo jeśli L-ka jeździ w mieście oddalonym od miasta gdzie jest WORD, to ze 3 razy w tygodni trase robi ;)

Nie wiem jak ty ale ja 50 km/h po mieście nie jechałem na 2 :)

Post #453087 Wysłany: 16 Mar 2011, 00:34; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Grzegorz
Miejscowość: Katowice
b3liar napisał(a):
Nie wiem jak ty ale ja 50 km/h po mieście nie jechałem na 2

ty może nie ale 100 innych kursantów tak ;). L-ki nie woża samych urodzonych mistrzów kierownicy i trzeba miec tego świadomość. To autka które podlegają zuzyciu w tempie z 5 razy większym niż normalnie użytkowane. A L-ka z przebiegiem 160 000 to moim zdaniem szrot.

Post #453091 Wysłany: 16 Mar 2011, 02:07; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ostrołęka
Jestem instruktorem i zgadzam się z kolegami. Ile te samochody przechodzą to tylko instruktorzy wiedzą... Ja nie kupił bym nawet takiej L-ki, którą sam uczę jeździć a co dopiero od kogoś.
Jak chcesz autko które:
-wpada w prawie każdą dziurę miasta
-hamują nim bez sprzęgła i męczą je przy ruszaniu plus jeszcze nauka ruszania na wzniesieniu....
-wpada od czasu do czasu na krawężniki
-na warunkowym skręcie na pewno w dupę dostał chociaż raz
-odpalany jest o 7 rano a gaszony o 19:00 przez 6 dni w tygodniu
-po dupie dostaje ostro wspomaganie kierownicy
-zazwyczaj są oszczędnie naprawiane a do ASO się jeździ tylko co 30tyś. po to żeby pieczątkę mieć na książeczce
-przepocone wnętrze przez jakieś 300 osób :wink:
-i dużo by tu jeszcze pisać to autko jest dla Ciebie jak się na to godzisz :lol:
P.S po pedałach też jest na pewno dziura w kanale od nawiewów bo nie da się inaczej w punto poprowadzić "pręta" od nóg pasażera do pedałów kierowcy.
Odpowiedz sobie sam.... :hahaha:

[ Dodano: 16 Mar 2011 01:07 ]
Bym zapomniał. Instruktorzy w drodze po klienta też nie oszczędzają tych samochodów. Jak to się mówi -"cały dzień się jeździ zgodnie z przepisami, że trzeba odreagować". - Najlepsze autko terenowe a zarazem wyścigowe :P :wink:

Post #453736 Wysłany: 17 Mar 2011, 23:39; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Wojtek
Miejscowość: Świętochłowice/Sosnowiec
Ale bijecie pianę :lol:
Ja jestem instruktorem. Mam Grande 175tys. nalatane. Szanuje auto, w aso nie robię auta, bo to złodzieje - mam swojego mechanika. Pilnuje wymian oleju itp. Jedynie co to wymieniłem ponad planowo od nowości:
-sprzęgło (po 150tyś.)
-pompa oleju
-alternator
-przeguby wew.
Wycieków nie mam żadnych (nie licząc spod wybieraka bo to mają już te w salonie nawet :-))
Wolę uszanowane po nauce jazdy niż po przedstawicielu handlowym. Ten to dopiero ciora autem. Zapier... non stop, bo do klienta się spieszy i nic nie szanuje, bo nie jego. A Wy tu mówicie, że auta po L są ściorane. Widziałem auta "cywilne" po 50tyś. km zajechane, bo baba jeździła i nie wiedziała, że trzeba coś robić przy aucie - jak opadło to jechała na ASO a tam ją w konia robili, że tak ma być. Nie można generalizować.
Ja swoje też chce sprzedać, bo Yarisy weszły na egzamin. Oglądałem parę takich yarisów po PH to pożal się boże! Auto 100tyś. zajechane doszczętnie - kopci jak Kamaz. Dlatego na razie jeżdżę Grande bo wiem co mam i za grosze takiego fajnego auta nie sprzedam. Przyjdzie właśnie taki filozof i będzie mi kity żenił, że po nauce i zajechane, a sam strupem przyjechał!
marcin85 jak nie potrafisz kursantowi zwrócić uwagi, żeby nie jeździł na pół-sprzęgle, nie walił po krawężnikach i nie umiesz nauczyć zmieniać biegów - tylko czekasz aż się sam nauczy to masz problemy z autem i jesteś właśnie taki instruktor. I proszę Cię nie wrzucaj wszystkich do jednego wora! Po pieczątki jeździsz i głupoty piszesz na forum a jak będziesz chciał sprzedać swoje to będziesz zachwalać, że mało jeżdżone, albo nie masz "L" wbite w dowodzie i kozaczysz. Zastanów się chłopie, bo przez takich ja Ty później chodzą takie mity, że po "L" to padaka nie auto. Przepocone wnętrze - nie stać na pokrowce? Każdy się poci - Ty też :oops:
G360 Ty rozumiem na kursie byłeś tym "mistrzem kierownicy" i jeździłeś na 2-ce :hahaha: gratulacje - chciałbym zobaczyć w jakim tempie zużywa się Twoje GP :roll:

Każdy jak dba tak ma ja nie narzekam. Mam kumpli co po 300tyś. km mają na nauce jazdy i śmigają dalej. Ja sam kiedyś zrobiłem starym punto 250tyś. km na gazie i sprzedałem a gość zachwycony był.

ps. Chyba lepiej jak jedzie po mieście 40-50km/h na 3-ce 4-ce cały czas (moi tak jeżdżą) niż zapie... 150km/k non stop? Wydaje mi się, że chyba wtedy silnik bardziej dostaje.

Punto II 1.2 8V SX 60KM + LPG
Punto IIFL 1.3 16V MJTD 70KM Dynamic

Post #453751 Wysłany: 18 Mar 2011, 00:24; 
 Temat postu:
Puntoświr

Samochód: 126
Silnik: 1.7 60KM D
Paliwo: CNG
Wersja: MyLive
Województwo: lubelskie [L]
skovi napisał(a):
Wolę uszanowane po nauce jazdy niż po przedstawicielu handlowym.

Zgadza się , nie ma co się rozwodzić nad tym tematem bo nie ma reguły jeden szanuje drugi nie i tyle. Jedno auto ma nalatane 200tyś i jest w lepszym stanie niż to co ma 50tyś - jaki człowiek taki samochód :)

Post #453814 Wysłany: 18 Mar 2011, 11:40; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

SKOVI

Widocznie jeździsz swoim samochodem. Nie wierze, że masz siły nadprzyrodzone, że nie walną chociaż raz w krawężnik nie wpadną, nie ruszają kangurem, itp. co już pisałem. Nie podważaj moich umiejętności bo akurat mój OSK ma największą zdawalność :wink: ale prawda jest taka, że po 350.000km i 7 latach na nauce jazdy auto w każdym momencie może się rozkraczyć i nie jest godne uwagi... oczywiście przy sprzedaży z 3500.000 robi sie 120.000 :wink:

skovi napisał(a):
I proszę Cię nie wrzucaj wszystkich do jednego wora!

Tu masz racje głupio mi :oops: mogą być też zadbane egzemplarze ale jak są nowe bo pewnie takie masz autko bo z "L" się sprzedaje autka jak są zajechane no chyba jak w Twoim przypadku zmieniacie z powodu WORD-u na inny model to faktycznie można kupić tanio dobry sprzęt. Sorki nie brałem takiej sytuacji w moim poście pod uwagę.

skovi napisał(a):
marcin85 jak nie potrafisz kursantowi zwrócić uwagi, żeby nie jeździł na pół-sprzęgle, nie walił po krawężnikach i nie umiesz nauczyć zmieniać biegów - tylko czekasz aż się sam nauczy to masz problemy z autem i jesteś właśnie taki instruktor

Tu mnie uraziłeś.... :cry:

Post #453897 Wysłany: 18 Mar 2011, 17:52; 
 Temat postu:
Puntomaniak
Awatar użytkownika

Miejscowość: GDAŃSK
a ja zakupiłem auto od znajomego instruktora punto II miało przelatane 180000 ja dokręciłem 50000 i sprzedałem jeszcze z zyskiem chłopakowi który śmiga do teraz i jest bardzo zadowolony przebieg ma ok. 300000, jedyna wada tego pojazdu jak kupowałem to wysiedziane siedzisko fotela kierowcy :D

Post #453899 Wysłany: 18 Mar 2011, 17:55; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Hubert
Samochód: Grande Punto 5d
Wersja: Dynamic
Miejscowość: Gent, Belgia
KICIUŚ napisał(a):
jedyna wada tego pojazdu jak kupowałem to wysiedziane siedzisko fotela kierowcy :D
Fotel zawsze można zmienić na nowszy, na Alledrogo jest tego sporo i można trafić za naprawdę niewielką kasę. Problem może być tylko, jak masz jakiś rzadki kolor tapicerki ;)

od 03.2010:
Grande Punto Dynamic 5D | 2005 | 1.3 MultiJet 16V | 6-speed | 75 650 - 136 000 km
MOD by CINEK: 111 KM @ 231 Nm | Turbo VNT BorgWarner KKK BV35 @ 1.35 bar | EGR Off

Dołożone: tempomat, fabryczne radio CD z mp3, podłokietnik
W planach:
przyciemniane szyby tylne, fabryczny subwoofer, nagrzewnica elektryczna

04.2008 - 05.2009:
Punto MK1 SX 3D | 1997 | 1.2 8V 75 KM | 187 000 - 201 350 km

Post #453904 Wysłany: 18 Mar 2011, 18:10; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

tak czy inaczej dziura w nawiewie zostaje po pedałach. Myślę, że masz 50/50 jak w przypadku każdego auta, że będzie gitara. Nie oszukujmy się ale najczęściej sprzedaje się auta które zaczynają się sypać. Tym bardziej jak ktoś chętnie z ceny schodzi bo jak się wie, że auto jest warte tej kasy to się cenę sztywno trzyma.

robertk1 napisał(a):
160 tys czy dla tego silnika to jest za dużo

myślę, że nie ja w "L" mam po 3latach 120.000 i nic się nie dzieje Pandą zrobiłem 350tyś. i też śmigała auto też oczywiście na LPG

Post #454255 Wysłany: 19 Mar 2011, 20:28; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

marcin85 napisał(a):
Myślę, że masz 50/50 jak w przypadku każdego auta, że będzie gitara.

A więc Ci się zmienia :!: Było jeszcze przed chwilą, że każda "L"-ka to trup :D

Z samochodem jak z kobietą: dla jednego będzie już przechodzona a inny weźmie sobie ją i będzie jeszcze chwalić. No byle by nie bita była :)

Post #454268 Wysłany: 19 Mar 2011, 21:43; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

skovi wiesz nie brałem pod uwagę sprzedaży "L" ze względu na zmianę samochodów w WORD-zie a to już zmienia trochę punkt widzenia :E

Post #454287 Wysłany: 19 Mar 2011, 22:32; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

marcin85 napisał(a):
skovi wiesz nie brałem pod uwagę sprzedaży "L" ze względu na zmianę samochodów w WORD-zie a to już zmienia trochę punkt widzenia :E

Ciebie też to czeka :D już nie długo :E

Post #455181 Wysłany: 22 Mar 2011, 11:06; 
 Temat postu:
Puntomaniak

Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.2 8V 65KM
marcin85 napisał(a):
P.S po pedałach też jest na pewno dziura w kanale od nawiewów bo nie da się inaczej w punto poprowadzić "pręta" od nóg pasażera do pedałów kierowcy.

To dlatego jest tak zimno w duże mrozy w grande?
Czy dotyczy to wersji z klimatyzacją ijak również bez klimatyzacji ?

Post #455184 Wysłany: 22 Mar 2011, 12:04; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Nie jest tak. Mogą być linki, nie drążki i wtedy dziur nie ma. Ja mam drążki i mam dziury, ale nie ma to wpływu na działanie ogrzewania. Poza tym można je zaślepić (ja tak mam) i będzie git. Jak Ci słabo ogrzewanie działa to sobie wymień filtr kabinowy. Ja wymieniam co 15 tyś. km i mam super ogrzewanie i klimę.

Post #455190 Wysłany: 22 Mar 2011, 12:45; 
 Temat postu:
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
marcin85 napisał(a):
Nie oszukujmy się ale najczęściej sprzedaje się auta które zaczynają się sypać.

Kiedyś miałem pomysł żeby sobie autko z niemiec sprowadzić. Pojechałem tam autobusem i wróciłem też autobusem. Nikt, z wyłączeniem wypadków losowych, nie sprzeda dobrego auta za pół ceny. Teraz jeżdżę autem prawie 6 letnim, właśnie będę robił rozrząd sprzęgło i zawieszenie, dziś kupiłem tez nowe opony letnie. Robię to bo wiem że musi mi jeszcze ze 3 lub 4 latka posłuzyć. A potem, bez dokładania choćby jednej złotówki do ludzi.
I tu jest podobnie, tyle że 10 razy gorzej.

Post #455298 Wysłany: 22 Mar 2011, 20:34; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

A jak ktoś musi bo mu na egzaminie zmienili na Yaris? Takich jest bardzo dużo.

Post #455300 Wysłany: 22 Mar 2011, 20:39; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

bednar napisał(a):
marcin85 napisał(a):

To dlatego jest tak zimno w duże mrozy w grande?
Czy dotyczy to wersji z klimatyzacją ijak również bez klimatyzacji ?

Może wypadła Ci klapka od filtra kabinowego. Jak masz "L" to może i od tego otworu zimno leci musisz zajrzeć i zobaczyć jak to wygląda

Post #455408 Wysłany: 22 Mar 2011, 23:30; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Właśnie. To nawet bez "L" marcin85 wypada! Jest to spowodowane nieumiejętnym otwieraniem jej a nie "L" :!: Wyłamuje się górny zaczep.

Post #455425 Wysłany: 22 Mar 2011, 23:54; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

wiem. Nie jasno może napisałem. Chodziło mi o dwie opcje albo że przez ta klapke albo przez otwór jeżeli jest zrobiony na pedały.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 24 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)