You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 18 Maj 2025, 08:29

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #466389 Wysłany: 24 Kwi 2011, 08:20; 
 Temat postu: Zwarcie,uszkodzone czujniki?
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Radek
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Krotoszyn
Witam
Mam taki problem.Jakieś 3m-c zmieniłem zegary na te z obrotomierzem,po podłączeniu,puszczeniu dodatkowego wszystko elegancko chodziło.Miesiąc temu założyłem kontrolkę niedomkniętych drzwi.Wszystko było dobrze do wczoraj.Auto stało na słońcu,gdy pojechałem nim na zakupy po zgaszeniu świeciły się kontrolki od oleju,ładowania.Podjechałem do domu ściągam zegary a tu ścieżka spalona :shock: Podjechałem do kumpla elektryka ścieżkę zrobiliśmy,wsadziłem z powrotem i jest wszystko ok.Ale problem został z tą żarówką,nawet lampka w podsufitce nie świeci.
Po kupnie był taki problem że raz chodziła,a raz nie ale potem sama się naprawiła :lol: ,po podłączeniu pod kabla pod kable od podsufitki żarówka osobna zaświeci,czyli prąd jest,ale przy zamknięciu drzwi kontrolka przygasa a nie gaśnie :roll: .Po tym nie miałem już nerwów mówię zrobię kolejnym razem a tu lampka działa,pojechałem zatankować znowu nie działa.
Podejrzewam gdzieś zwarcie bo od jakiegoś czasu czasami kopnie jak się dotknie drzwi :D

Post #466414 Wysłany: 24 Kwi 2011, 11:20; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Andy
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Rzeszów
Spalona ścieżka w zestawie liczników wskazuje na powstanie zwarcia. Choć spotkałem się sytuacjami, gdy ścieżka była już wcześniej naruszona, lub wykonana niestarannie w procesie produkcji. Uszkodzenie mogło powstać też w chwili wymiany zestawu, ( o co czasem nietrudno). Przez jakiś czas wszystko działało, ale uszkodzone miejsce silnie się nagrzewało i doszło do awarii. Mam nadzieję, że podczas wymiany zestawu liczników wszystkie złącza zostały dobrze założone i dociśnięte.
Jeśli chodzi o brak prawidłowego działania lampki oświetlającej wnętrze, to pozostaje sprawdzić np. multimetrem z zakresem 20V DC, czy na gnieździe żarówki pojawia się napięcie akumulatora i czy jest ono stabilne. Jeśli układ raz działa a raz nie ( jazda po dziurach), wskazuje to na brak styku na jakimś połączeniu i trzeba to miejsce odnaleźć. Pozostaje więc, prześledzenie całego obwodu.
Co do „kopania” nadwozia samochodu, to mamy do czynienia z elektrostatyką. Siedząc w samochodzie gromadzimy na sobie i ubraniu ładunki elektrostatyczne. Możesz sobie o tym zjawisku poczytać, jest dość powszechne. :wink:

Post #466456 Wysłany: 24 Kwi 2011, 14:44; 
 Temat postu: Re: Zwarcie,uszkodzone czujniki?
Puntoświr

Ryder napisał(a):
.Miesiąc temu założyłem kontrolkę niedomkniętych drzwi.

Tutaj zacznij sprawdzanie. Lampka od oświetlenia samochodowego działą na zasadzie uziemiania złącza przy otwartych drzwiach. Twoje problemy pojawiły się niedługo po ingerencji w czujniki otwarcia drzwi. Wygląda na to, że coś uszkodziłeś, możliwe, że niestarannie umocowałeś kabelki, te przetarły się i zwierają gdzieś lekko do masy. Możliwe też, że źle coś zapiąłeś na liczniku, stąd spalona ścieżka. Odepnij licznik i wtedy sprawdź działanie lampki sufitowej. Jeśli będzie działała bez zarzutu, to masz problem w liczniku - może niedokładne przelutowanie lub coś. Jeśli to nie pomoże to szukaj w czujnikach otwarcia i przy samej lampce. Wiele więcej Ci nikt nie pomoże bo nie wiemy jak zamontowałeś tę czujkę :)

Powodzenia

Post #466532 Wysłany: 24 Kwi 2011, 18:33; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Radek
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Krotoszyn
Aktualnie całe okablowanie jest wywalone od tej kontrolki.I jest taki problem lampka raz działa raz nie :lol: ,we wtorek wyciągnę zegary i sprawdzę wszystko po kolei,a potem ogarnę to podświetlenie.

Post #466707 Wysłany: 25 Kwi 2011, 11:26; 
 Temat postu:
Puntoświr

możesz jeszcze obejrzeć mocowania do masy, może któreś zaśniedziało i stąd te problemy. Okablowanie zdjęte nie zwiera gdzieś?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)