|
Obecny czas: 20 Cze 2025, 07:07
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 5 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Kuba_b2 |
#474449 Wysłany:
17 Maj 2011, 10:41; Temat postu: Punto 2 1.9JTD - czerwona kontrolka silnika - gaśnie - nie p |
|
 |
Forumowicz |
|
Witam!
Od pewnego czasu ma problem ze swoim punciakiem, pierszy objaw który wystąpił to zgaśniecię auta podczas jazdy (co ciekawe auto dotychczas zgasło mi tylko dwa razy i tylko w dokładnie tym samym miejscu - prawy łuk, lekko w dół, ok 90km/h)
Podczas jazdy zapaliła się czerwona kontrolka silnika i auto zgasło, przez kilka minut kontrolka nie gasła i auto nie chciało zapalić, jak trochę przestygło - zapalił. Od tego zdażenia zleciał już miesiąc i podczas jazdy auto nie gaśnie (ale przez tamto miejsce nie przejezdzam ).
Drugi objaw który wystąpił dość niedawno: auto nie chce zapalić, i raczej nie zależnie od tego czy jest rozgrzany czy zimny. Przykład: wczoraj wróciłem z roboty, zostawiłem auto na trawie i po 20-30minutach chciałem jechać dalej a ten nie chciał zapalić, oczywiście podaczas kręcenia pojawia się czerwona kontrolka. Dziś rano odpalił już normalnie.
W międzyczasie podłączałem auto pod komputer, wykazał jakieś błędy ale po usunięciu nić się nie zmianiło, a oczywiście pod warsztatem zawsze odpala normalnie i nie miałem jeszcze okazji podłączenia go "z błędem"
Jutro będę robił rozrząd, może ma ktoś jakieś sugestie co podpowiedzieć mechanikowi żeby sprawdził?
za wszelką pomoc z góry dziękuje!
|
|
Góra |
|
 |
|
|
xONx |
#474454 Wysłany:
17 Maj 2011, 11:03; Temat postu: |
|
 |
Paparazzi |
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Gdańsk/Malbork Rejestracja: 12 Sty 2009, Posty: 3082 Pomógł: 17
|
Kuba_b2 napisz jakie to były błędy
_________________ Jest kraj, gdzie od wieków wolność ma barwę krwi Jest miasto, magia dziejów w jego murach tkwi Jest klub w tym mieście w barwach bieli i zieleni Jest wiara i tradycja której nic nie zmieni.
----
Odpowiedni ludzie mówią o tym cudzie kiedy Punta się zjeżdżają VW się kłaniają
|
|
Góra |
|
 |
domin45670 |
#474516 Wysłany:
17 Maj 2011, 15:27; Temat postu: |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Imię: Dominik
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Active
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 25 Maj 2008, Posty: 14400 Pomógł: 128
|
Kuba_b2 napisał(a): W międzyczasie podłączałem auto pod komputer, wykazał jakieś błędy ale po usunięciu nić się nie zmianiło
Usunięcie błędów z komputera nie naprawia samochodu 
_________________ PII 1.2 16v 3D Active 2002r. 128 000 km GRIGIO STEEL Gorąca Szesnastka Club
|
|
Góra |
|
 |
Kuba_b2 |
#474600 Wysłany:
17 Maj 2011, 20:01; Temat postu: |
|
 |
Forumowicz |
|
xONx napisał(a): Kuba_b2 napisz jakie to były błędy
Ten błąd to:
P0601 - Control unit - Uszkodzony
pozostałe wykryte błędy:
U1601 - Szyna Danych CAN
P0101 - Air Mass sensor
U1600 - Elektron. blokada odjazu
P0380 - Sterowanie czasem grzania
P1320 - Synchroniz. wałka roz. do wału kor.
|
|
Góra |
|
 |
jackyl |
#474631 Wysłany:
17 Maj 2011, 21:16; Temat postu: |
|
|
P0601,"Wewnętrzny moduł sterujący - błąd sumy kontrolnej pamięci"
coś z ECU czyli centralką silnika,
P0101 to przepływka, P0380 to walnięte świece żarowe, reszty to nie wiem ale ja na twoim miejscu wstrzymał się z wymianą rozrządu bo nie wiem czy jest sens przy tylu błędach inwestować w wymianę rozrządu
bez dobrego diagnosty się nie obejdzie
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 5 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|