Witam wszystkich gorąco po raz pierwszy na forum
Niedawno zostałem posiadaczem grande punto sport JTD 130 z 2007r. i niestety muszę zasięgnąć porady na forum
Jakieś 3 tygodnie temu zaświeciła mi się kontrolka poduszki powietrznej (tak po prostu, nagle, zaraz po odpaleniu auta pod domem) - świeci się cały czas, zawsze po przekręceniu kluczyka w stacyjce po kilku sekundach pojawia się charakterystyczne piiii i napis "Awaria airbag - zobacz instrukcję", czerwona kontrolka pozostaje zapalona, napis po chwili znika. Nie ma takiej sytuacji, że np. kontrolka na chwilę gaśnie lub coś takiego, świeci cały czas.
Pierwszą rzeczą jaką zrobiłem to szybka kontrola kabli pod siedzeniami i ich mocowań w podłodze, wszystko wygląda ładnie, czysto i nowo.
Dzisiaj mój mechanik podpiął się z komputerem - błąd jest opisany jako coś takiego: "airbag poziom drugi". Nie jest wyszczególnione o którą poduszkę chodzi (pasażera czy kierowcy). Znalazłem wątek podobny do tego na forum elektrody - ktoś tam zasugerował coś takiego:
Poducha dwustopniowa, nie widzi drugiego stopnia-proste(szukać uszkodzenia na linii sterownik-poduszka
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1515299.html).
Błędu nie da się wykasować czyli coś go konsekwentnie powoduje. Mój mechanik jest raczej mechanikiem nie elektrykiem/elektronikiem i takimi rzeczami się niestety nie zajmuje.
I teraz moje pytanie - zanim się wybiorę do ASO gdzie mnie pewnie niefachowa obsługa skroi jak za zboże - czy zna ktoś może jakiś sposób na sprawdzenie linii sterownik-poduszka? Może jest to jakaś typowa usterka? Gdzie ewentualnie mogę jeszcze posprawdzać i czym poruszać?
Czy usunięcie przyczyny spowoduje, że kontrolka przestanie się palić bez kasowania owego błędu za pomocą komputera? (wiem że błąd zostanie w pamięci). Na forum znalazłem zupełnie sprzeczne zdania na ten temat.
Pozdrawiam
Rafał