|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 18:10
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 14 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Kaka' |
#512682 Wysłany:
21 Paź 2011, 10:04; Temat postu: Odgłos chlupotu z przodu auta. |
|
 |
Forumowicz |
Miejscowość: Łódź Rejestracja: 10 Maj 2010, Posty: 4
|
Witam Was... Mam mały problem z moim Fiatem Punto II. Powiem tak, że nie wiem za bardzo o co chodzi. Od jakiegoś czasu gdy ruszam i dodaję powoli gazu coś mi chlupocze z przodu w aucie. Jakby to była nienapełniona do końca butelka wody czy coś takiego. Patrzyłem pod maską przy przedniej szybie są takie 2 ujścia wody czy nie są zapchane np.liśćmi. Nie są. Chlupot ten słychać z pozycji kierowcy gdzieś pod kokpitem lub pod maską.Już sam nie wiem. Co to może być, z czymś takim jeszcze się nie spotkałem przyznam. Może ktoś z Was miał kiedyś podobny problem? Z góry proszę o pomoc jakby ktoś z Was wiedział o co chodzi. Dzięki. 
_________________ Kaka'
|
|
Góra |
|
 |
|
|
STax |
#512683 Wysłany:
21 Paź 2011, 10:06; Temat postu: Re: Odgłos chlupotu z przodu auta. |
|
 |
Rabarbar |
 |
Imię: Szczepan
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: opolskie [O]
Miejscowość: Kotlarnia/Opole Rejestracja: 14 Cze 2007, Posty: 24013 Pomógł: 128
|
|
Góra |
|
 |
Kaka' |
#512690 Wysłany:
21 Paź 2011, 10:12; Temat postu: Re: Odgłos chlupotu z przodu auta. |
|
 |
Forumowicz |
Miejscowość: Łódź Rejestracja: 10 Maj 2010, Posty: 4
|
A jak odpowietrzyć taka nagrzewnicę? Gdzie ona się znajduje w Punto II? Jak to najprościej zrobić? Proszę o odpowiedź. Dzięki. 
_________________ Kaka'
|
|
Góra |
|
 |
STax |
#512700 Wysłany:
21 Paź 2011, 10:28; Temat postu: Re: Odgłos chlupotu z przodu auta. |
|
 |
Rabarbar |
 |
Imię: Szczepan
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Województwo: opolskie [O]
Miejscowość: Kotlarnia/Opole Rejestracja: 14 Cze 2007, Posty: 24013 Pomógł: 128
|
Nagrzewnica znajduje się pod deską rozdzielczą, chyba mniej więcej na środku szerokości auta. Odpowietrza się tak jak chłodnicę, tylko trzeba odkręcić odpowietrznik nie na chłodnicy, tylko na wężu który idzie do kabiny. Jak popatrzysz pod maskę to znajdziesz. Włączasz silnik, odkręcasz odpowietrznik i wlewasz powoli płyn do chłodnicy aż do momentu gdy zacznie wypływać przez odpowietrznik.
_________________ http://staxomoto.blogspot.com <= ZAPRASZAM - ostatni update 16.02.16 http://stax.motoblogi.pl/ http://www.facebook.com/staxomoto <= Lubię to! 
obecnie: http://fiatpunto.com.pl/topic1866.html Punto 55sx '97 "Pershing" 662A Grigio Ducale SM.MET 82KM & 110Nm Saab 9-3 2.0t 150KM 240Nm 01' Skoda Octavia 1.2 TSI 110KM 175Nm 17'
było: Peugeot 605 3.0 V6 167KM 235Nm 94' BMW 323i Touring 170KM 250Nm 96' Opel Astra GSI 2.0 150km 196Nm 92' BMW 323i sedan 181KM 250Nm 96' Skoda 120L 52KM 82Nm 89'
|
|
Góra |
|
 |
Jaca350 |
#520524 Wysłany:
14 Lis 2011, 14:11; Temat postu: Re: Odgłos chlupotu z przodu auta. |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Imię: Jacek
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
|
Mi też coś chlupocze przy odpaleniu samochodu nawet jak jeszcze nie ruszam. Coś się gdzieś 3 razy przeleje i już później nie ma tego dźwięku, to pewnie to samo co u kolegi?
|
 |
ipIV |
#520556 Wysłany:
14 Lis 2011, 16:11; Temat postu: Re: Odgłos chlupotu z przodu auta. |
|
 |
Admin ds. technicznych forum. |
 |
Imię: Michał
Silnik: 1.8 16V 130KM
Wersja: HGT
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: SL/SK/SZ/SZA Rejestracja: 21 Cze 2006, Posty: 13084 Pomógł: 54
|
STax napisał(a): Nagrzewnica znajduje się pod deską rozdzielczą, chyba mniej więcej na środku szerokości auta. Odpowietrza się tak jak chłodnicę, tylko trzeba odkręcić odpowietrznik nie na chłodnicy, tylko na wężu który idzie do kabiny. Jak popatrzysz pod maskę to znajdziesz. Włączasz silnik, odkręcasz odpowietrznik i wlewasz powoli płyn do chłodnicy aż do momentu gdy zacznie wypływać przez odpowietrznik.
A jak do 50km nie przejdzie to zbierać na upg Taki problem miałem za każdym razem po spuszczaniu płynu - miesiąc, dwa chlupotało. Od momentu wymiany uszczelki głowicy po 10km od ruszania płynu chłodniczego nic nie bulgocze 
_________________ Focus 1.0 Ecoboost 92kW & Punto Evo 1,4 16V MA 99kW@138kW & Punto II HGT Abarth 1,8 16V 96kW & Fiesta VII FL 1,0 12V Ecoboost 74kW Inne pod moją opieką: Tipo 1,4 16V 70kW Były: Punto II 5d 1,8 16V 96kW & Punto II 1,2 8V 44kW & Fiesta V 1,25 55kW
<- Ford Focus mk4 FL Trend 1,0 Ecoboost 2022 r. 
<- Fiat Punto II HGT 1,8 16V 2001 r.
<- Ford Fiesta VII FL 1,0 Ecoboost 2017 r.
<- Fiat Tipo 1,4 16V 2017 r.
<- Fiat Punto II 5d 1,8 16V 2002 r.
<- Fiat Punto Evo 1,4 MA Turbo 2010 r.
<- Ford Fiesta V 1,2 16V 2001 r.
<- Fiat Punto II 1,2 8V 2002 r. AM, B, BE, C, CE, T
|
|
Góra |
|
 |
falcon-r |
#538655 Wysłany:
18 Sty 2012, 19:46; Temat postu: Re: Odgłos chlupotu z przodu auta. |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Imię: Krzysztof
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Wersja: ELX
Województwo: lubelskie [L]
Miejscowość: LLE Rejestracja: 31 Paź 2008, Posty: 26
|
ipIV napisał(a): Taki problem miałem za każdym razem po spuszczaniu płynu - miesiąc, dwa chlupotało. Od momentu wymiany uszczelki głowicy po 10km od ruszania płynu chłodniczego nic nie bulgocze Przepraszam, ale mam rozumieć że to chlupotanie jest jednym z objawów kończenia się uszczelki pod głowicą? Bo to że chlupocze nagrzewnica przez kilka chwil po uruchomieniu silnika (szczególnie gdy jest to chłodny/mroźny poranek) nie potrafili usunąć nawet w ASO, twierdząc że ten typ tak ma. A interesuje mnie ten temat bo ostatnio rozpad mi sie zawór odpowietrzający nagrzewnice i po wymianie na nowy (zintegrowany jest z przewodami, koszt 100zł) mam dwa dziwne objawy w układzie chłodzenia. Raz miał za wysoki stan płynu chłodzącego by po kilku dniach spaść poniżej minimum, choć auto pali normalnie, a po nagrzaniu wskaźnik temperatury trzyma się równo prawie w połowie skali na desce. Dolałem z pół litra ale to mało i muszę dokupić by dolać. Nie wiem czy to wyrównuje się ubytek po wymianie węży z zaworkiem, ale cała sprawa mnie niepokoi i dlatego szukam opisów objawów padającej UPG...
_________________ Pierwsza miłość: fiat 126p - tęsknię
Sentyment: Polonez Caro 1,6 GLI - lubiłem
Posiadam: Punto II 1,2 elx 16V (2000) - szanuje
|
|
Góra |
|
 |
wojtass18 |
#538658 Wysłany:
18 Sty 2012, 19:51; Temat postu: Re: Odgłos chlupotu z przodu auta. |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Wojtek
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Województwo: zachodniopomorskie [Z]
Miejscowość: SZCZECIN Rejestracja: 10 Gru 2009, Posty: 4596 Pomógł: 56
|
falcon-r napisał(a): wskaźnik temperatury trzyma się równo prawie w połowie skali na desce. prawie ? powinien być na połowie dobrze odpowietrzony układ ? sprawdzić termostat
|
|
Góra |
|
 |
falcon-r |
#538696 Wysłany:
18 Sty 2012, 21:05; Temat postu: Re: Odgłos chlupotu z przodu auta. |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Hmm, na połowie? Dziwne, bo jak wymieniłem w zeszłym roku na nowy w ASO bo stary sie zawiesił w stanie otwartym to tak od tej pory wskazuje na tuż przed połową, czyli stan sie nie zmieniał prawie rok.
Teraz z miesiąc temu właśnie odpowietrzałem chłodnice bo przy mroźnych porankach coś głośniej chlupotało i rozpad się zawór. ASO wymieniło wężyki z zaworem i kazało sprawdzić stan płynu po kilku dniach. Oczywiście musiałem dolać i zapomniałem o temacie. Ale z tydzień temu dolewam płyn do spryskiwaczy i przy okazji sprawdzałem resztę punktów. No i oczywiście płynu chłodniczego było prawie pod korek. Teraz po kilku dniach było poniżej stanu więc dolałem pół litra i odpowietrzyłem ale stan jest poniżej minimum.
Jednakże tak jak przy wymianie termostatu tak i teraz w ASO twierdzili że przy chłodnym silniku tuż po ruszeniu jest normalny objawem chwilowe chlupotanie więc nie mam się co dziwić. Obserwując ten objaw nic mnie nie niepokoiło bo trwało to tylko chwile tuż po ruszeniu, czyli tak jak twierdziło ASO.
Natomiast interesuje mnie jak rozpoznać usterkę UPG bo jak wspomniałem wyżej wywnioskowałem że zapowietrzanie się nagrzewnicy jest jednym z symptomów.
|
|
Góra |
|
 |
wojtass18 |
#538707 Wysłany:
18 Sty 2012, 21:46; Temat postu: Re: Odgłos chlupotu z przodu auta. |
|
 |
Puntoświr |
|
poszukaj sobie gdzie ten płyn ucieka, bo jakaś przyczyna musi być, zobacz czy przypadkiem nie zwiewa do oleju
|
|
Góra |
|
 |
falcon-r |
#538734 Wysłany:
18 Sty 2012, 23:10; Temat postu: Re: Odgłos chlupotu z przodu auta. |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
|
Dobrze... Nie jest to pierwszy mój samochód, także totalnym ignorantem nie jestem. Ale dajmy temu pokój. Chciałbym tylko ustalić czy te tak zwane chlupotanie w nagrzewnicy można odbierać jako symptom końca UPG? Bo to w istocie jest dla mnie nowością i jednocześnie jakimś tam miernikiem wiarygodności znanego mi ASO.
|
|
Góra |
|
 |
wojtass18 |
#538741 Wysłany:
18 Sty 2012, 23:23; Temat postu: Re: Odgłos chlupotu z przodu auta. |
|
 |
Puntoświr |
|
ja ci płyn spitala to masz nieszczelność, a jak jest nieszczelność za powierzać się będzie, sporadycznie też czasem to słyszę ale olewam, jednym bulgota innym nie, ile w tym prawdy z UPG nie wiem, zresztą wątek o bulgotaniu jest na forum więc wystarczy poszukać
|
|
Góra |
|
 |
Jaca350 |
#538851 Wysłany:
19 Sty 2012, 15:38; Temat postu: Re: Odgłos chlupotu z przodu auta. |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Imię: Jacek
|
mi też kontrolka pokazuje lekko przed połową już od roku i nic się nie dzieje 
|
 |
krisek |
#543127 Wysłany:
01 Lut 2012, 17:04; Temat postu: Re: Odgłos chlupotu z przodu auta. |
|
 |
Puntomaniak |
Imię: Kszyhu
Miejscowość: CB Rejestracja: 07 Gru 2011, Posty: 78 Pomógł: 1
|
falcon-r napisał(a): Dobrze... Nie jest to pierwszy mój samochód, także totalnym ignorantem nie jestem. Ale dajmy temu pokój. Chciałbym tylko ustalić czy te tak zwane chlupotanie w nagrzewnicy można odbierać jako symptom końca UPG? Bo to w istocie jest dla mnie nowością i jednocześnie jakimś tam miernikiem wiarygodności znanego mi ASO. moze to byc jeden z objawow ale tylko jeden z wielu. wielu z nas tu obecnych ma problem z bulgotaniem na zimnym silniku, ale z tym da się zyc a upg jak najbardziej jest ok. wiec nie ma co sie na sile przejmowac. odpowietrzyc nagrzewnice i obserwowac co sie bedzie dzialo z plynem- czy nie sączy sie do oleju!
_________________ czarna strzala-------------------------->
pozdrawiam, kszyh
--------------------------------------------- jest: punto II Czarna Kropka bylo: punto II + gaz Srebrna Kropka
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 14 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|