|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 15:19
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 14 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
barti123 |
#520885 Wysłany:
15 Lis 2011, 11:26; Temat postu: Puto 1.9 cięzko odpala |
|
 |
Forumowicz |
|
witam mam problem z punto 1.9jtd ,zimny silnik czesto odpala a jak juz odpali to pracuje normlanie ,po zgaszeniu i odczekaniu 30min wystepuja te same problemy z odpalaniem. Filtr paliwa wymieniony,swiece zarowe nowe. Aby wyszyscic wtryski wlalem specjalny plyn ktory mial wyczyscic wtryski,i dopiero po wlasniu tego srodka zaczely sie problemy. paliwo spusczalem i nie pomaga.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
PawełB |
#523443 Wysłany:
23 Lis 2011, 19:52; Temat postu: Punto 1.9 JTD cięzko odpala |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Paweł
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.9 85KM JTD
Paliwo: ON
Wersja: Dynamic
Województwo: dolnośląskie [D]
|
Witam serdecznie, podepnę się pod temat, coby nie zakładać nowego. Problem mam dość podobny. Punto 2002 1.9 JTD Active. Kiepsko pali przy zimniejszej nocy (już kilka stopni poniżej zera). Filtr paliwa wymieniony w czerwcu, świece w październiku, chodzi równo, świetnie przyspiesza. Zero problemów było, aż temperatura nie spadła. Jak stoi w firmie w garażu podziemnym to potem odpala bez problemu. Ale pod domem jest na dworze. Co będzie jak przyjdą prawdziwe mrozy? Żadna kontrolka jakiejkolwiek awarii nie zapala się ani podczas uruchomienia ani podczas jazdy. Paliwo zalane do pełna w Październiku. W między czasie trochę dolewałem. Gdy pojawił się chłód miałem jeszcze pół baku. Obecnie jest rezerwa jak widać na filmie. Resztę zobaczcie sami. W razie jakichś więcej szczegółów czy kolejnego nagrania w jakichś warunkach czy coś, napiszcie. Zamieści się. Nie wiem czy to ma coś wspólnego, ale 3 dni temu zauważyłem, że poci się rura (olej się pojawia i śmierdzi w środku jak postoi w garażu) stojąc przed autem jest ona po prawej stronie i idzie od góry prawie na sam dół silnika. Nie bardzo się znam więc nie wiem od czego ona jest. W razie czego mogę jutro zamieścić zdjęcie. Link do filmu: http://www.youtube.com/watch?v=g5blK01rRrsZ dodatkowych rzeczy. W czerwcu wymieniłem olej, filtr paliwa, filtr powietrza, filtr oleju. Z góry dziękuję za pomoc.
Ostatnio edytowany przez PawełB, 23 Lis 2011, 19:55, edytowano w sumie 1 raz
|
|
Góra |
|
 |
WIZZ |
#523445 Wysłany:
23 Lis 2011, 19:55; Temat postu: Re: Puto 1.9 cięzko odpala |
|
|
Co z wtryskami wyregulowane?
|
|
Góra |
|
 |
PawełB |
#523448 Wysłany:
23 Lis 2011, 19:57; Temat postu: Re: Puto 1.9 cięzko odpala |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
wizazysta: Nic mi na ten temat nie wiadomo. Ale pracuje czysto i regularnie. Mimo to może być z nimi problem?
|
|
Góra |
|
 |
WIZZ |
#523449 Wysłany:
23 Lis 2011, 20:01; Temat postu: Re: Puto 1.9 cięzko odpala |
|
|
To, że diesel odpali i pracuje nic nie znaczy. Jeżeli filtry wymienione, komp błędów nie pokazuje to sprawdziłbym czy na pewno wszystkie świece działają poprawnie. Potem wtryski.
[ Dodano: 23 Lis 2011 19:01 ]
Układ paliwa odpowietrzony?
|
|
Góra |
|
 |
PawełB |
#523457 Wysłany:
23 Lis 2011, 20:10; Temat postu: Re: Puto 1.9 cięzko odpala |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Z tego co wiem układ paliwa w Punto sam się odpowietrza. Kontrolka od wtrysków się nie świeci także moim zdaniem mapa wtrysków jest dobra. Świece mogę sprawdzić choć poprzednie były już zużyte to kontrolka się świeciła. Ale odbiegając od moich przemyśleń... jak to mogę sprawdzić?
[ Dodano: 23 Lis 2011 19:10 ]
Jeżeli wizyta w warsztacie, to jaki orientacyjny koszt?
|
|
Góra |
|
 |
WIZZ |
#523459 Wysłany:
23 Lis 2011, 20:22; Temat postu: Re: Puto 1.9 cięzko odpala |
|
|
Świece wykręcasz plus podłączony do niej, chwytasz kombinerkami i dotykasz do masy, przekręcasz zapłon i widzisz czy się nagrzewa. Jeżeli chodzi o wtryski to trzeba mieć urządzenie do badania wtrysków. Taka maszynka z manometrem. Po napompowaniu wyświetla ci ciśnienie a trzeba obserwować jaka jest mgła, czy wtrysk nie leje. Ciśnienie też nie powinno gwałtownie spadać tylko opadać w miarę powoli.
[ Dodano: 23 Lis 2011 19:22 ]
Świece żarowe sam sprawdzisz więc poco ci warsztat.
|
|
Góra |
|
 |
PawełB |
#523462 Wysłany:
23 Lis 2011, 20:25; Temat postu: Re: Puto 1.9 cięzko odpala |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Jak je wymieniałem mechanik powiedział mi że świece są pod kolektorem więc sam się do nich nie dostanę bez rozbierania silnika. Nie ma tak fajnie jak w benzynie  Więc i tak warsztat. [ Dodano: 23 Lis 2011 19:25 ]Czy osłonięte kolektorem. Mogę się źle wyrażać.
|
|
Góra |
|
 |
WIZZ |
#523463 Wysłany:
23 Lis 2011, 20:28; Temat postu: Re: Puto 1.9 cięzko odpala |
|
|
Jeśli nie masz takich zdolności to mech zostaje. Najlepiej jak byś był przy sprawdzaniu świec. Jeżeli wszystkie grzeją to wtryski, albo leja lub zabite. I Przy wtryskach nie polecam warsztatów tylko zakłady co zajmują się tylko i wyłącznie pompami wtryskowymi.
|
|
Góra |
|
 |
yak |
#523724 Wysłany:
24 Lis 2011, 19:53; Temat postu: Re: Puto 1.9 cięzko odpala |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Silnik: 1.9 80KM JTD
Wersja: HLX
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: kraków Rejestracja: 31 Gru 2010, Posty: 43
|
Ani swiece ani wtryski tylko zawory  ) W JTD zawory sa regulowane mechanicznie a nie hydraulicznie o czym wiekszosc zapomina. Jesli zawory nieco sie rzoleguluja co zdarza sie bardzo rzadko luz robi sie wtedy za maly i sa za sztwyne co automatycznie przeklada sie na problemy z uruchomieniem na zimnie. Jesli wymieniles filtr paliwa na nowy, paliwo jest dobrej jakosci swiece i akumulator jest sprawny to pozostaje kontrole luzow na zaworach albo juz co watpie slaba kompresja. Jesli ktos przerabial malucha to powinien od razu zalapac o co chodzi. Nie wiem czemu Fiat zrobil taki patent choc rzadko kiedy sie zdarza z tym problem to jednak warto sprawdzic. Pozdrawiam
|
|
Góra |
|
 |
PawełB |
#523859 Wysłany:
25 Lis 2011, 09:09; Temat postu: Re: Puto 1.9 cięzko odpala |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Auto przekroczyło 168 tys km, doczytałem w innym temacie, że regulacja powinna być co 40 tys km więc sądzę, że jest już dawno po wyznaczonym punkcie. Jest to jakoś zauważalne w Dieslu? W tym innym temacie nie padła odpowiedź na to pytanie. Ale że to niewielki koszt to i tak to zrobię. Warto o tym wiedzieć. Człowiek całe życie się uczy. Mam nadzieję, że to będzie to  Gdyby ktoś miał jeszcze jakiś pomysł, z miłą chęcią posłucham. W grudniu zacznę sprawdzać wszystko po kolei, niestety u mechanika. Nie mam niezbędnych narzędzi ani nawet garażu żeby takie rzeczy robić samemu.
|
|
Góra |
|
 |
yak |
#523876 Wysłany:
25 Lis 2011, 09:59; Temat postu: Re: Puto 1.9 cięzko odpala |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Silnik: 1.9 80KM JTD
Wersja: HLX
Miejscowość: kraków Rejestracja: 31 Gru 2010, Posty: 43
|
Sam niewiele zrobisz. Kontrola luzu to jedno a co innego regulacja. Jesli wogole sie okaze ze trzeba je regulowac to regulacja opiera sie wymiane plytek pod zaworami a to nie takie hop siup bo szczeliny zwykle maja rozne wymiary i trzeba je dopasowac pod zadnym pozorem nie wolno ich szlifowac. A takich warunkow nie masz raczej w domu.
|
|
Góra |
|
 |
PawełB |
#551182 Wysłany:
21 Lut 2012, 21:15; Temat postu: Re: Puto 1.9 cięzko odpala |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Witam serdecznie. Okazało się, że zawory nie wymagają regulacji. Wtryski sprawne. Stare wężyki przy niższych temperaturach przepuszczały powietrze do układu co skutkowało zapowietrzeniem i odpłynięciem paliwa z powrotem do zbiornika. Dodatkowo podczas zaciągania na zimnym zaciągał też powietrze, stąd taki efekt. Po wymianie przy -15 st. C odpalał już całkiem ładnie. Tutaj filmik jak było -13 st. C: http://www.youtube.com/watch?v=djT7CagrNucMoże to komuś pomoże, gdyby się spotkał z tym problemem. Pozdrawiam!
|
|
Góra |
|
 |
czahid |
#662022 Wysłany:
22 Kwi 2013, 19:23; Temat postu: Re: Puto 1.9 cięzko odpala |
|
 |
Forumowicz |
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.9 130KM mJTD
Wersja: Sport
Miejscowość: Kraków Rejestracja: 17 Kwi 2012, Posty: 2
|
odgrzewam. 1.9 jtd 130 KM. Problem z rozruchem, długo kręci, biały dym... Diagnostyka wykazala zawieszający się 3 wtrysk i lejacy 4. Krakow, gdzie pojechac, z kim gadac a kogo omijac. Do zorientowanych ewentualny koszt wymiany/regeneracji. Pozdro
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 14 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|