|
Obecny czas: 25 Kwi 2025, 04:08
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 9 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
GrandeM |
#522188 Wysłany:
20 Lis 2011, 11:29; Temat postu: Grubość tarcz - frez na obwodzie - prośba o ocenę zdjęcia |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Jarocin Rejestracja: 17 Paź 2009, Posty: 108
|
Wczoraj pozdejmowałem koła w celu zbicia rdzawego rantu na obwodzie, bo szorował o blachę z tyłu tarczy. Udało się i jest ok. Zastanawiam się tylko nad grubością tarcz. Samochód ma aktualnie 76kkm i tarcze wyglądają jak na zdjęciu. Z tego co się pokapowałem to widoczny frez wskazuje dopuszczalną minimalną grubość tarczy - jak zniknie jego zewnętrzna część i zostanie wewnętrzna tylko, to tarcza do wymiany. Czyli jeśli dobrze rozumuję to moja tarcza ma się jeszcze całkiem nieźle?
Fotka:
Załączniki: |
Komentarz do pliku: Fotka
Bez tytułu.jpg [ 113.55 KiB | Obejrzany 3748 razy ]
|
|
|
Góra |
|
 |
|
|
domin45670 |
#522194 Wysłany:
20 Lis 2011, 11:51; Temat postu: Re: Grubość tarcz - frez na obwodzie - prośba o ocenę zdjęci |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Imię: Dominik
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Active
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 25 Maj 2008, Posty: 14400 Pomógł: 128
|
Przez pojęcie "frez"* masz na myśli rdzawy rant tarczy? Jeśli tak to źle mierzysz grubość. Grubość powinna być mierzona na pracującej części tarczy, czyli tej wyślizganej.
*Frez to narzędzie skrawające.
_________________ PII 1.2 16v 3D Active 2002r. 128 000 km GRIGIO STEEL Gorąca Szesnastka Club
|
|
Góra |
|
 |
adam 28 |
#522199 Wysłany:
20 Lis 2011, 11:59; Temat postu: Re: Grubość tarcz - frez na obwodzie - prośba o ocenę zdjęci |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: adam
Samochód: Punto Evo 3d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Dynamic
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Warszawa Rejestracja: 19 Lut 2011, Posty: 552
|
rant zawsze możesz "zdjąć"... minimalna grubość tarczy hamulcowej--pytaj u źródła.... dopytaj w serwisie 
_________________ Punto Mazowsze Team
http://fiatpunto.com.pl/download/file.php?id=4055&mode=view/qw12.jpg
....ten, który robi najlepsze kanapki po wiedeńsku
|
|
Góra |
|
 |
kornat85 |
#522315 Wysłany:
20 Lis 2011, 17:39; Temat postu: Re: Grubość tarcz - frez na obwodzie - prośba o ocenę zdjęci |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Andrzej
Samochód: Grande Punto 5d
Wersja: Estiva Blue&Me
Miejscowość: Warszawa Rejestracja: 15 Sie 2010, Posty: 103
|
To wyfrezowanie, które pokazałeś na zdjęciu, wskazuje minimalną grubość tarczy. Do tej grubości można eksploatować tarczę hamulcową. Ty masz całkiem grube tarcze i sporo możesz na nich zrobić kilometrów.
_________________ Fiat GP 1.4 77KM Estiva Blue&Me
|
|
Góra |
|
 |
adam 28 |
#522350 Wysłany:
20 Lis 2011, 20:10; Temat postu: Re: Grubość tarcz - frez na obwodzie - prośba o ocenę zdjęci |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: adam
Samochód: Punto Evo 3d
Wersja: Dynamic
Miejscowość: Warszawa Rejestracja: 19 Lut 2011, Posty: 552
|
zdjęcie mało wyraźne.. rant faktycznie jest.. po prostu liczy się wymiar tarczy... po coś jest minimalna wartość...
tarcza musi mieć odpowiedni wymiar--raz skuteczność hamowania, dwa to źródło odprowadzenia i kumulacji ciepła powstającej podczas procesu hamowania...
pzdr
_________________ Punto Mazowsze Team
http://fiatpunto.com.pl/download/file.php?id=4055&mode=view/qw12.jpg
....ten, który robi najlepsze kanapki po wiedeńsku
|
|
Góra |
|
 |
GrandeM |
#522420 Wysłany:
20 Lis 2011, 21:37; Temat postu: Re: Grubość tarcz - frez na obwodzie - prośba o ocenę zdjęci |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Jarocin Rejestracja: 17 Paź 2009, Posty: 108
|
adam 28 napisał(a): rant zawsze możesz "zdjąć"... minimalna grubość tarczy hamulcowej--pytaj u źródła.... dopytaj w serwisie  no właśnie też mam wrażenie graniczące z pewnością, że pojeżdzę jeszcze na nich. Klocki są od nowego, 76kkm i mają jeszcze ponad 5mm, samochód jeździ tylko w trasie, tylko z kierowcą, więc w zasadzie sporo przesłanek za długim żywotem hamulców.... Co do rantu z rdzy - od poszedł bardziej na wysokość, nie szerokość, bo jak delikatnie go odkuwałem małym młoteczkiem wokół tarczy to odpadały płaty rdzy grube na prawie milimetr. A co do rdzy na szerokość do poszerzyła ona tarczę nie wiecej, niż pół milimetra. Teraz po zdjęciu rdzy z całego obwodu i przejechaniu go papierem ściernym (obwodu, nie powierzchni hamowania) tarcza praktycznie nie posiada ranu wcale, a jej grubość według szkolnej linijki to ponad 21,5mm.
|
|
Góra |
|
 |
K3 |
#522482 Wysłany:
21 Lis 2011, 00:26; Temat postu: Re: Grubość tarcz - frez na obwodzie - prośba o ocenę zdjęci |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Michał
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Wersja: GT
Województwo: Poza Polską
|
GrandeM napisał(a): Wczoraj pozdejmowałem koła w celu zbicia rdzawego rantu na obwodzie, bo szorował o blachę z tyłu tarczy. Udało się i jest ok. Zastanawiam się tylko nad grubością tarcz. Samochód ma aktualnie 76kkm i tarcze wyglądają jak na zdjęciu. Z tego co się pokapowałem to widoczny frez wskazuje dopuszczalną minimalną grubość tarczy - jak zniknie jego zewnętrzna część i zostanie wewnętrzna tylko, to tarcza do wymiany. Czyli jeśli dobrze rozumuję to moja tarcza ma się jeszcze całkiem nieźle?
Fotka: Dokładnie, jeszcze starczą... Mój podobnie miał przy przebiegu poniżej 100kkm, więc tarcz jeszcze nie ruszałem... [ Dodano: 20 Lis 2011 23:25 ]domin45670 napisał(a): Przez pojęcie "frez"* masz na myśli rdzawy rant tarczy? Jeśli tak to źle mierzysz grubość. Grubość powinna być mierzona na pracującej części tarczy, czyli tej wyślizganej.
*Frez to narzędzie skrawające. Tarcze w Grande mają kawałek krawędzi wyfrezowany. Widać to tu:  Prawa tarcza, prawy dolny róg, brak kawałka na obwodzie. Jak grubość się zmniejszy do momentu, że wcięcie pojawi się na obwodzie, to wtedy trzeba wymienić. [ Dodano: 20 Lis 2011 23:26 ]adam 28 napisał(a): zdjęcie mało wyraźne.. rant faktycznie jest.. po prostu liczy się wymiar tarczy... po coś jest minimalna wartość...
Owszem, tylko nie zawsze trzeba latać z suwmiarką... wystarczy popatrzeć na odpowiedni wskaźnik na samej tarczy...
|
 |
jurekl |
#523025 Wysłany:
22 Lis 2011, 16:20; Temat postu: Re: Grubość tarcz - frez na obwodzie - prośba o ocenę zdjęci |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Imię: Jerzy
Samochód: Grande Punto 5d
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Estiva
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Sosnowiec Rejestracja: 26 Lis 2008, Posty: 80
|
To przefrezowanie nie jest wskaźnikiem zużycia tarczy. To wynik wyważania tarczy. Zużycie tarczy oceniamy przez pomiar grubości części roboczej.
_________________ GRANDE PUNTO 1,4 ESTIVA
|
|
Góra |
|
 |
K3 |
#523222 Wysłany:
23 Lis 2011, 00:25; Temat postu: Re: Grubość tarcz - frez na obwodzie - prośba o ocenę zdjęci |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Michał
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Wersja: GT
Województwo: Poza Polską
|
jurekl napisał(a): To przefrezowanie nie jest wskaźnikiem zużycia tarczy. To wynik wyważania tarczy. Zużycie tarczy oceniamy przez pomiar grubości części roboczej. Hmm... Ja spotkałem się z takim stwierdzeniem bezpośrednio w serwisie. I jedno nie wyklucza drugiego, gdyż szerokość frezu pełni rolę znacznika, a jego długość służy do regulacji wyważenia.
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 9 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|