|
Obecny czas: 26 Kwi 2025, 04:26
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Autor |
Wiadomość |
orgazmorajder |
#522526 Wysłany:
21 Lis 2011, 11:45; Temat postu: brak klaksonu pilne pomocy |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Mariusz
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: ED
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Czarnków / wielkopolskie Rejestracja: 20 Cze 2011, Posty: 278
|
Musiałem sobie potrąbić na skrzyżowaniu jak jeden kieowca tira wleciał mi na rondzie dośc mocno nasiśnełem klakson i trąbił dusi raz już nie zadziałał wywalilo bezpiecznik, po wymianie bezpiecznika nadal klakson nie dział czy są jeszcze jakies bezpieczniki w tym aucie? Sam klakson po podłaczeniu na krótko działa wiec gdzie szukać musze miec auto sprawne do wieczorabo wyjeżdzam pozdrawiam
|
|
Góra |
|
 |
|
|
domin45670 |
#522529 Wysłany:
21 Lis 2011, 12:00; Temat postu: Re: brak klaksonu pilne pomocy |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Imię: Dominik
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Active
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 25 Maj 2008, Posty: 14400 Pomógł: 128
|
Zobacz sam titek na kierownicy.
_________________ PII 1.2 16v 3D Active 2002r. 128 000 km GRIGIO STEEL Gorąca Szesnastka Club
|
|
Góra |
|
 |
nickoo |
#522530 Wysłany:
21 Lis 2011, 12:02; Temat postu: Re: brak klaksonu pilne pomocy |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Żęszuf Rejestracja: 23 Paź 2007, Posty: 7422 Pomógł: 164
|
|
Góra |
|
 |
orgazmorajder |
#522545 Wysłany:
21 Lis 2011, 12:38; Temat postu: Re: brak klaksonu pilne pomocy |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Sam klakson działa tylko prąd nie dochodzi do niego
|
|
Góra |
|
 |
nickoo |
#522547 Wysłany:
21 Lis 2011, 12:44; Temat postu: Re: brak klaksonu pilne pomocy |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
Góra |
|
 |
orgazmorajder |
#522552 Wysłany:
21 Lis 2011, 14:24; Temat postu: Re: brak klaksonu pilne pomocy |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
tak ale przewody schowane sa w błotniku hyb najprościej nowy kable póścic ale jak do kierownicy go wsadzićbo tqamjest wtyczka ale pod kierownicą już si gubie tyle przewodów tam jest
[ Dodano: 21 Lis 2011 13:01 ]
no a jak poprowadzic instalacje na nowo nie wystaczy podłaczyć do samego klaksonu , trzeba jakoś przez zasilanie puścić może ktos opisac dokładnie lub gdzie sprawdzic . Miałem bezpiecznik 10a powinien byc 20 czy jest możliw że przewód gdzies za skzynią bezpieczników siadł a może styki sie zjrały w skrzynce z bezpiecznikami . A w renówce miałem dodatkowa skrzyne pod maską a w punto 1 taka jest ?
[ Dodano: 21 Lis 2011 14:24 ]
sprawdziłem przewody i sa dobre przechodzi przez nie prąd. Cos musiało walnąc przy skrzynce z bezpiecznikami aleni ewiem co a jest tam tyle przewodow , że nie wiem za co sie chwycic.
|
|
Góra |
|
 |
Martinezio |
#522584 Wysłany:
21 Lis 2011, 15:45; Temat postu: Re: brak klaksonu pilne pomocy |
|
 |
Puntoświr |
 |
Wersja: SX
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Seroki-Village DownTown Rejestracja: 20 Sie 2008, Posty: 495 Pomógł: 19
|
Ja bym obstawiał stycznik w kierownicy bardziej, niż skrzynkę z bezpiecznikami. Tam nie ma części ruchomych, a prąd do klaksonu nie idzie jakiś kolosalny  Także IMO to styk w kierownicy do przeglądu i czyszczenia.
|
|
Góra |
|
 |
orgazmorajder |
#522585 Wysłany:
21 Lis 2011, 15:56; Temat postu: Re: brak klaksonu pilne pomocy |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
No wiec tak zokończyłem poszuiwania i nadal klaksonu brak ! Sprawdziłem przewody idące do klaksonu (trąbki ) ,wychodzące z wiżaki elektyznej za migaczem, jesttam połączenie , podpiołem sie pod złacze i puściłem pąd z aku do trąbki działa wiec przewody wychodząe z wiązki to dąbkisa na 100% dobre, ale w skrzyne z bezpiecznikami w miejscu gdzie wchodzi bezpiecznik nie ma wogóle prądu czyli gdzieś tam musi byc problem w załąćzniku foto bezpiecznika nawet na ramce wgórnej zęsci jest podtopiony [ Dodano: 21 Lis 2011 15:50 ]Martinezio napisał(a): Ja bym obstawiał stycznik w kierownicy bardziej, niż skrzynkę z bezpiecznikami. Tam nie ma części ruchomych, a prąd do klaksonu nie idzie jakiś kolosalny  Także IMO to styk w kierownicy do przeglądu i czyszczenia. ale styki w kierownicy sprawdziłem zero prądu jak i w skzynce z bezpiecznikami spedziałem kilka godzin przy aucie i wiem ze miejscu gdzie jest bezpiecznik nie ma prądu ale dlaczego ? A przy kierownicy wszystko jest ok rozebrałem wszystko i złożyłem [ Dodano: 21 Lis 2011 15:55 ]nickoo napisał(a): dokładnie sprawdź stycznik w kierownicy. stycznik to te dwie blaszki co sie naciska czy ta duża niebieska kostka dołacze foto poglądowe
Załączniki: |
Komentarz do pliku: 1

sssssssss.jpg [ 1.94 KiB | Obejrzany 12155 razy ]
|
Komentarz do pliku: 2
P1130194.JPG [ 63.87 KiB | Obejrzany 12158 razy ]
|
Komentarz do pliku: 1
P1130191.JPG [ 34.46 KiB | Obejrzany 12158 razy ]
|
|
|
Góra |
|
 |
nickoo |
#522589 Wysłany:
21 Lis 2011, 15:59; Temat postu: Re: brak klaksonu pilne pomocy |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
Góra |
|
 |
orgazmorajder |
#522590 Wysłany:
21 Lis 2011, 16:01; Temat postu: Re: brak klaksonu pilne pomocy |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Jak sprawdzić czy sprawny ? MAm alarm imo i to działa wię chyba sprawny
|
|
Góra |
|
 |
nickoo |
#522591 Wysłany:
21 Lis 2011, 16:04; Temat postu: Re: brak klaksonu pilne pomocy |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
Góra |
|
 |
orgazmorajder |
#522592 Wysłany:
21 Lis 2011, 16:12; Temat postu: Re: brak klaksonu pilne pomocy |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
No to czekam na opinie kogoś dobrego z elektryki Podsumówując klakson działam normalnie pzez czały czas dzis przytrzymałem go dłuzej i wywaliło bezpiecznik, pzejrzałem pzewody są dobre, brak prądu miedzy skrzynią z bezpiecznikami a kierownicą ,gdzie szukać?
|
|
Góra |
|
 |
nickoo |
#522597 Wysłany:
21 Lis 2011, 16:23; Temat postu: Re: brak klaksonu pilne pomocy |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
|
Góra |
|
 |
Martinezio |
#522598 Wysłany:
21 Lis 2011, 16:37; Temat postu: Re: brak klaksonu pilne pomocy |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Seroki-Village DownTown Rejestracja: 20 Sie 2008, Posty: 495 Pomógł: 19
|
To niebieskie, ta kostka, to jest przekaźnik. Może być też jego wina - mógł się zawiesić, albo co. Idź po kablu od trąbki i zobacz, gdzie wchodzi do kabiny (kolory zakonotuj), a później w kabinie poszukaj tych samych kolorów i idź dalej. Może znajdziesz przetarcie jakieś, zaśniedziałe styki, albo co... Sprawdzenie przekaźnika: - przekaźnik ma 4 styki: zasilanie stałe, sterowanie, wyjście oraz masę; <--- sorry, pierdoły piszę  poniżej schemacik jest ok. - musisz zidentyfikować te styki i odpowiednio połączyć sobie obwody: zasilanie stałe to główne zasilanie, na które podajesz non stop napięcie, a sterowanie, to jest podejście ze styków w kierownicy. Po zwarciu masy i sterowania powinno pojawić się napięcie na wyjściowym styku. - możesz sprawdzać to na dowolnym napięciu (ale ze względów bezpieczeństwa nie używaj niczego ponad 12V  ). Do sprawdzenia potrzebny Ci będzie jakiś prosty obwód, źródło zasilania (można bateryjkę jakąś) oraz odbiornik, np. żaróweczka, albo omomierz.  Sorry, że po protestancku, ale nie chciało mi się tłumaczyć Autor postu otrzymał pochwałę
Ostatnio edytowany przez Martinezio 21 Lis 2011, 16:59, edytowano w sumie 2 razy
|
|
Góra |
|
 |
b3liar |
#522599 Wysłany:
21 Lis 2011, 16:38; Temat postu: Re: brak klaksonu pilne pomocy |
|
 |
Puntoświr |
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Inne
Województwo: Poza Polską
|
po pierwsze pisz staranniej, bo ciężko cokolwiek zrozumieć z tego bełkotu. Ja rozumiem napiętą sytuacje, ale ja nawet po pijaku robię mniej błędów  wtedy może więcej osób pokwapi się pomóc 
|
|
Góra |
|
 |
Martinezio |
#522603 Wysłany:
21 Lis 2011, 16:48; Temat postu: Re: brak klaksonu pilne pomocy |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
O tak, tu się zgodzę w pełni - piszmy staranniej i zachowując polszczyznę  Interpunkcja, wbrew pozorom, jest też dość istotna, aby wiedzieć, o co konkretnie się rozchodzi 
|
|
Góra |
|
 |
b3liar |
#522605 Wysłany:
21 Lis 2011, 16:52; Temat postu: Re: brak klaksonu pilne pomocy |
|
 |
Puntoświr |
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Inne
Województwo: Poza Polską
|
Martinezio napisał(a): To niebieskie, ta kostka, to jest przekaźnik. Może być też jego wina - mógł się zawiesić, albo co. Idź po kablu od trąbki i zobacz, gdzie wchodzi do kabiny (kolory zakonotuj), a później w kabinie poszukaj tych samych kolorów i idź dalej. Może znajdziesz przetarcie jakieś, zaśniedziałe styki, albo co... Sprawdzenie przekaźnika: - przekaźnik ma 4 styki: zasilanie stałe, sterowanie, wyjście oraz masę; - musisz zidentyfikować te styki i odpowiednio połączyć sobie obwody: zasilanie stałe to główne zasilanie, na które podajesz non stop napięcie, a sterowanie, to jest podejście ze styków w kierownicy. Po zwarciu masy i sterowania powinno pojawić się napięcie na wyjściowym styku. - możesz sprawdzać to na dowolnym napięciu (ale ze względów bezpieczeństwa nie używaj niczego ponad 12V  ). Do sprawdzenia potrzebny Ci będzie jakiś prosty obwód, źródło zasilania (można bateryjkę jakąś) oraz odbiornik, np. żaróweczka, albo omomierz.  Sorry, że po protestancku, ale nie chciało mi się tłumaczyć  Można też zwyczajnie sprawdzić czy przekaźnik "cyka" po podaniu napięcia na sterowanie 
|
|
Góra |
|
 |
orgazmorajder |
#522606 Wysłany:
21 Lis 2011, 16:56; Temat postu: Re: brak klaksonu pilne pomocy |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Martinezio napisał(a): To niebieskie, ta kostka, to jest przekaźnik. Może być też jego wina - mógł się zawiesić, albo co. Idź po kablu od trąbki i zobacz, gdzie wchodzi do kabiny (kolory zakonotuj), a później w kabinie poszukaj tych samych kolorów i idź dalej. Może znajdziesz przetarcie jakieś, zaśniedziałe styki, albo co... Sprawdzenie przekaźnika: - przekaźnik ma 4 styki: zasilanie stałe, sterowanie, wyjście oraz masę; - musisz zidentyfikować te styki i odpowiednio połączyć sobie obwody: zasilanie stałe to główne zasilanie, na które podajesz non stop napięcie, a sterowanie, to jest podejście ze styków w kierownicy. Po zwarciu masy i sterowania powinno pojawić się napięcie na wyjściowym styku. - możesz sprawdzać to na dowolnym napięciu (ale ze względów bezpieczeństwa nie używaj niczego ponad 12V  ). Do sprawdzenia potrzebny Ci będzie jakiś prosty obwód, źródło zasilania (można bateryjkę jakąś) oraz odbiornik, np. żaróweczka, albo omomierz.  Sorry, że po protestancku, ale nie chciało mi się tłumaczyć  dzięki teraz dam rade dzięki
|
|
Góra |
|
 |
Martinezio |
#522609 Wysłany:
21 Lis 2011, 17:00; Temat postu: Re: brak klaksonu pilne pomocy |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Cykanie przekaźnika nie zawsze wiąże się z prawidłowością działania. Może cykać, ale styki mogą być zaśniedziałe, lub upalone nagarem i nie mogą nie przepuszczać prądu.
|
|
Góra |
|
 |
orgazmorajder |
#523255 Wysłany:
23 Lis 2011, 10:06; Temat postu: Re: brak klaksonu pilne pomocy |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
A może blaszki w kierownicy mają wine jak naciskam klakson to takie uczucie jak bym nasikal saą gume w obudowie może to ma wine musze gdzis zrobić podmianke
|
|
Góra |
|
 |
jarosz19 |
#523369 Wysłany:
23 Lis 2011, 15:35; Temat postu: Re: brak klaksonu pilne pomocy |
|
 |
Puntoświr |
 |
Wersja: S
|
No to weź obojętnie czym zewrzyj te dwa styki w kierownicy, to się dowiesz
_________________ PUNTO S 1.1 1997
|
|
Góra |
|
 |
orgazmorajder |
#523503 Wysłany:
23 Lis 2011, 21:54; Temat postu: Re: brak klaksonu pilne pomocy |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
jarosz19 napisał(a): No to weź obojętnie czym zewrzyj te dwa styki w kierownicy, to się dowiesz Łączyłem przzewodem te dwa kable i nic zero sygnału czy jest możliwe ze zjarał sie jakis przewód ? Oj chyba zostawie to dla fachowca bo to ponad moje siły nie wiem jak się do tego zabać jak przetestowac gdzie ginie prąd bo jest masa kabli i kiepskie dojście a na dodatek inny kolor kabli po maską a inny z kieownicy wychodzi.
|
|
Góra |
|
 |
Martinezio |
#523613 Wysłany:
24 Lis 2011, 09:48; Temat postu: Re: brak klaksonu pilne pomocy |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Ano inny, bo po drodze jest przekaźnik i na nim się zmieniają kolory. Jak dla mnie, to sprawa może tkwić w tym przekaźniku. Poszukaj jakiegoś na podmiankę - nie powinno być drogie. Dla pewności sprawdź jeszcze kable, które wchodzą do przekaźnika z komory - zewrzyj je, to zobaczysz, czy trąbka zadziała. Jak nie, to znaczy że jednak kable. Jak zatrąbi, to znaczy, że masz pole ograniczone do przekaźnika i kabli prowadzących do kierownicy.
|
|
Góra |
|
 |
orgazmorajder |
#523617 Wysłany:
24 Lis 2011, 10:23; Temat postu: Re: brak klaksonu pilne pomocy |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
8 Martinezio napisał(a): Ano inny, bo po drodze jest przekaźnik i na nim się zmieniają kolory. Jak dla mnie, to sprawa może tkwić w tym przekaźniku. Poszukaj jakiegoś na podmiankę - nie powinno być drogie. Dla pewności sprawdź jeszcze kable, które wchodzą do przekaźnika z komory - zewrzyj je, to zobaczysz, czy trąbka zadziała. Jak nie, to znaczy że jednak kable. Jak zatrąbi, to znaczy, że masz pole ograniczone do przekaźnika i kabli prowadzących do kierownicy. Możesz mi dokładnie opisac jak wygląda ten przekażnik , może fotka, i gdzie on dokładnie się znajduje . Dzięki za pomoc [ Dodano: 24 Lis 2011 10:23 ]Ok ta niebieska kostka to jest przekaźnik wymontuje ją dzisiaj i sprawdze
|
|
Góra |
|
 |
rzel |
#523624 Wysłany:
24 Lis 2011, 10:58; Temat postu: Re: brak klaksonu pilne pomocy |
|
 |
Puntoświr |
Silnik: 1.2 16V 86KM
Wersja: ELX
|
orgazmorajder napisał(a): Ok ta niebieska kostka to jest przekaźnik wymontuje ją dzisiaj i sprawdze
ten niebieski na przełączniku to przekaźnik kierunkowskazów, przekaźnik klaksonu jest z tyłu za bezpiecznikami
|
|
Góra |
|
 |
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|