|
Obecny czas: 07 Maj 2025, 06:28
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 10 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Maciek_brodnica |
#549955 Wysłany:
18 Lut 2012, 09:14; Temat postu: Potencjometr pedału przyspieszenia - naprawa. |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Maciek
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.4 16V 95KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Sport
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Brodnica Rejestracja: 12 Kwi 2010, Posty: 345 Pomógł: 1
|
Czy jest możliwość naprawienia potencjometru w pedale przyspieszenia ? Może ktoś rozbierał i wie coś na ten temat.
Pacjent: 1.4 16V
_________________ Grande Punto Sport 1.4 16V
|
|
Góra |
|
 |
|
|
gorbash |
#550004 Wysłany:
18 Lut 2012, 11:37; Temat postu: Re: Potencjometr pedału przyspieszenia - naprawa. |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Estiva Blue&Me
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
Miejscowość: NML Rejestracja: 18 Wrz 2009, Posty: 734 Pomógł: 1
|
|
Góra |
|
 |
kazaa |
#550111 Wysłany:
18 Lut 2012, 19:40; Temat postu: Re: Potencjometr pedału przyspieszenia - naprawa. |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Łukasz
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Warsaw Rejestracja: 06 Kwi 2008, Posty: 2125 Pomógł: 10
|
naprawiać :O Marian takie rzeczy się wymienia .................. lol 
_________________ Nuova Bravo 2.0 mj sport 217PS @ 424 nm by Cinek Były user grande punto szprot 160ps  www.punto.glodzik.com
|
|
Góra |
|
 |
Maciek_brodnica |
#550228 Wysłany:
19 Lut 2012, 00:34; Temat postu: Re: Potencjometr pedału przyspieszenia - naprawa. |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
kazaa napisał(a): naprawiać :O Marian takie rzeczy się wymienia .................. lol  Dzisiaj został zdemontowany i rozebrany, wyczyszczony ale i tak efektu żadnego to nie przyniosło więc pozostaje wymienić cały pedał na nowy.
|
|
Góra |
|
 |
piasek_71 |
#550253 Wysłany:
19 Lut 2012, 09:52; Temat postu: Re: Potencjometr pedału przyspieszenia - naprawa. |
|
 |
Puntoświr |
 |
Silnik: 1.2 8V 69KM
Wersja: Active
Województwo: świętokrzyskie [T]
Miejscowość: Skarżysko-Kamienna Rejestracja: 06 Gru 2010, Posty: 567 Pomógł: 3
|
Podepnę się do tematu .
Czy pedał przyspieszenia powinien mieć jakiś skok jałowy ?
Bo u mnie gaz reaguje dopiero po wciśnięciu pedału ok. 1,5 cm ... zauważyłem że w innych autach jak tylko dotknę pedału to auto reaguje a tu muszę wcisnąć troszkę więcej jak centymetr żeby obroty silnika zaczęły się zwiększać .
_________________ GP 1.2 8V 69 KM blue suggestivo 2011 3D TSK Poland http://www.youtube.com/watch?v=3jD2eENE6r8 - kilometrów powoli przybywa ...
|
|
Góra |
|
 |
Maciek_brodnica |
#550255 Wysłany:
19 Lut 2012, 09:56; Temat postu: Re: Potencjometr pedału przyspieszenia - naprawa. |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
piasek_71 napisał(a): Podepnę się do tematu .
Czy pedał przyspieszenia powinien mieć jakiś skok jałowy ?
Bo u mnie gaz reaguje dopiero po wciśnięciu pedału ok. 1,5 cm ... zauważyłem że w innych autach jak tylko dotknę pedału to auto reaguje a tu muszę wcisnąć troszkę więcej jak centymetr żeby obroty silnika zaczęły się zwiększać . Mam dokładnie tak samo jak w twoim przypadku, może też masz coś nie halo z pedałem przyspieszenia.
|
|
Góra |
|
 |
piasek_71 |
#550256 Wysłany:
19 Lut 2012, 10:06; Temat postu: Re: Potencjometr pedału przyspieszenia - naprawa. |
|
 |
Puntoświr |
 |
Silnik: 1.2 8V 69KM
Wersja: Active
Województwo: świętokrzyskie [T]
Miejscowość: Skarżysko-Kamienna Rejestracja: 06 Gru 2010, Posty: 567 Pomógł: 3
|
|
Góra |
|
 |
kazaa |
#550361 Wysłany:
28 Lut 2012, 22:10; Temat postu: Re: Potencjometr pedału przyspieszenia - naprawa. |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Miejscowość: Warsaw Rejestracja: 06 Kwi 2008, Posty: 2125 Pomógł: 10
|
piasek_71 napisał(a): ale mam tak od nowości trochę to denerwujące  tttm przy elektronicznych przepustnicach , nie wiem jak u Ciebie w tym nowym 1.2 , ale w 1.4 16v to standard , ale ile można mówić Mackowi o tym ... [ Dodano: 28 Lut 2012 22:10 ]tak jak myślałem , pedał gazu okazał się sprawny , usterkę fartem wychwyciłem i od strony elektronicznej w kropku już wszystko gra
_________________ Nuova Bravo 2.0 mj sport 217PS @ 424 nm by Cinek Były user grande punto szprot 160ps  www.punto.glodzik.com
|
|
Góra |
|
 |
kalachh |
#747345 Wysłany:
17 Paź 2014, 21:56; Temat postu: Re: Potencjometr pedału przyspieszenia - naprawa. |
|
 |
Sympatyk kropek |
Województwo: podkarpackie [R]
|
Cześć tez mam problem prawdopodobnie z potencjometrem. Niżej opisane objawy maja miejsce na gazie i na benzynie. Zaczne od tego ze bywa rożnie. W jednym tygodniu wszystko chodzi dobrze a w drugim cieżko jest jechać. Objawy: Gdy dodaje gazu w pewnym nieokreślony obrotowo momencie "odcina mi" przypływ gazu. Auto nie zwalnia ale tez nie przyspiesza. Dopiero jak zdejmą nogę z gazu i wciśne spowrotem albo będę trzymał dalej pedał gazu ( przed średnio 3-7 sekund), auto znowu zaczyna przyspieszać. Ma ktoś pomysł jak sprawdzić który potencjometr padł ? Bo mniemam ze są dwa. Lub może coś z przepustnica jest nie tak. JeZeli chodzi o wymianę to mógłby się ktoś podzielić jakaś instrukcja jak to zrobić ?
GP 1.4 v16 B+G
|
|
Góra |
|
 |
mgregor |
#855282 Wysłany:
11 Lut 2021, 11:33; Temat postu: Re: Potencjometr pedału przyspieszenia - naprawa. |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Michał
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Wersja: Estiva Blue&Me
Miejscowość: Warszawa Rejestracja: 16 Maj 2012, Posty: 103 Pomógł: 2
|
Odgrzeję kotleta. Mnie też dopadło. Przy minusowych temperaturach po wciśnięciu pedału nic się nie dzieje. Nie rosną obroty (albo rosną baaaardzo powoli) a po chwili zapala się "check engine" i żółty trójkąt. Jak puszczę gorący nawiew na nogi to po ok. 30-40 minutach wszystko wraca do normy. Po podłączeniu do komputera błąd czujnika położenia pedału przyspieszenia. Przy poruszaniu pedałem wartości odczytane zmieniają się całkowicie przypadkowo. Kontrolka na desce gaśnie sama po kolejnym odpaleniu. I do następnej mroźnej nocy i poranka... I powtórka z rozrywki. Na popularnym serwisie aukcyjnym znalazłem pedał z potencjometrem od GP 1,3 M-JET 3D. Ja mam GP 1.4 8V 77 KM. P/N sprawdziłem sobie w eper (557 02 020). Czy pedał z M-Jet'a będzie pasował do benzyny? Niby P/N się zgadza ale wolę się upewnić...
Poratuje ktoś poradą?
_________________ ************************************* This is my Punto. There are many like it, but this one is mine. My Punto, without me, is useless. Without my Punto, I am useless. *************************************
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 10 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|