You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 17 Cze 2025, 20:32

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #552031 Wysłany: 28 Lut 2012, 22:35; 
 Temat postu: Chłodnica 60 i 75 AC - różnice
Puntoświr

Imię: Paweł
Samochód: Punto I 5d
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Wersja: Sole
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Zabrze
Otóż drogą kupna zanabyłem klime z Punto I 1.2 75 - jako, że cena bardzo okazyjna, także i zestaw nie do końca kompletny ;). Brakuje mi kilku dupereli, w tym m.in chłodnicy wody i wiatraka - samą chłodnicę klimy (skraplacz) posiadam. I teraz pytanie - jakie w końcu wymiary musi posiadać chłodnica wody, żeby współpracowała z resztą części - pytam, ponieważ, przeglądając aukcję w poszukiwaniu owej chłodnicy, ciągle spotykam sprzeczne informacje - wymiary rdzenia oscylują od ~570 mm szer. do grubo ponad 600 mm. Spotykam chłodnice ze zbiorniczkiem wyrównawczym z boku, jak i takie z owym zbiornikiem umieszczonym centralnie na chłodnicy.

Wszystkie te chłodnice rzekomo pasują do Punto 1.2 AC - jedne tylko do wersji 60 AC, bo w 75 już klimy nie obsługują, ale można je założyć, inne jedynie do 75 AC, kolejne do jednej i drugiej - wychodzi z tego trochę masło maślane. Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś wypowiedział się na temat kompatybilności owych chłodnic - z wiadomości które uzyskałem, klima we wszystkich silnikach 1.2 jest taka sama, także i chłodnice nie powinny się różnić - chyba, że różnica tkwi w wymiarach i mocowaniach skraplacza i wiatraka.

Jak już pisałem - zestaw który posiadam, pochodzi z 1.2 75 - docelowo będzie pracował z silnikiem 1.1 z czapką 1.75 (jeśli ma to jakiekolwiek znaczenie). Mam dwa podstawowe pytania - czy mogę kupić chłodnicę, która pasuje i do 60 i do 75, ale wg. opisu, tylko w 60 współpracuję z klimą, czy musi być od wersji 75 AC - to dość istotne, ponieważ rozstrzał w cenach jest dość duży. I pyt. nr 2 - czy wentylator (oprócz faktu, że musi być 2 - biegowy) jest inny w klimie 60 i 75?

[ Dodano: 28 Lut 2012 22:35 ]

Widzę, że mało osób miało styczność z klimatyzacją w Punto ;).

Mimo wszystko, przeglądając dział "Twoje Punto" spotkałem kilka punciaków z klimą (nie tylko GT'eki ;)), dlatego naprawdę byłbym wdzięczny, gdyby ktoś z posiadaczy klimy w 1.2 zmierzył chłodnicę - jeżeli to możliwe, byłbym bardzo wdzięczny, za wymiary samego rdzenia jak i całej chłodnicy :).

Post #554316 Wysłany: 01 Mar 2012, 18:58; 
 Temat postu: Re: Chłodnica 60 i 75 AC - różnice
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wodzisław Śl.
kup tańszą i pokombinuj z podłączeniem przewodów ot cała filozofia.Jeśli chcesz to zrobić jak bozia każe to zadzwoń do jakiegoś serwisu z klimą i tam Ci doradzą którą dokładnie trzeba

topic30138.html - WYKONAM CAR AUDIO-zabudowy,panele,itp

Nie robić interesów z raxor19 pajac i krętacz

Post #554616 Wysłany: 02 Mar 2012, 17:01; 
Puntoświr

Imię: Paweł
Silnik: Inny
Wersja: Sole
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Zabrze
Pisałem do kilku sprzedawców, niektórzy z nich rzekomo specjalizują się właśnie w sprzedaży i obsłudze klimy i części z nią związanych - albo odpowiadali, że różnica w chłodnicach tkwi w wymiarach (co wiem i ja), albo odpowiedzi nie było w ogóle.
Pytałem, czy są różne mocowania skraplacza, inne położenie osuszacza - zero odzewu.

Jeżeli chłodnica będzie innych wymiarów, to samo dorobienie mocowań pewnie nie jest jakimś problemem - bardziej chodzi mi o to, czy ułożenie całości układu w budzie będzie się zgadzać - bo o tyle, o ile kombinować można z mocowaniem i położeniem skraplacza, osuszacza czy wentylatora, to wolałbym nie próbować doginać w jakikolwiek sposób przewodów aluminiowych - wiadomo, jakby się to mogło skończyć ;). A zakładając, że będę kupował części z "różnych parafii", to czy będą do siebie pasować, będę mógł stwierdzić dopiero po włożeniu całości do budy - dlatego miałem nadzieje, że ktoś ma jakieś wiarygodne, sprawdzone informacje dot. różnic w poszczególnych elementach w zależności od wersji silnikowej.

A pytam, bo np. chłodnica wody AC pasująca do Punto 1.2 60 jest ogólnie dostępna (nówka jak i używka) i chodzi we wręcz śmiesznej cenie. Taka sama chłodnica, tyle, że do 1.2 75, jest już o wieeeeele trudniej dostępna i średnio 2-3 razy droższa. No i w zasadzie występuję tylko na rynku wtórnym - więc stan również niewiadomy.

Post #554685 Wysłany: 02 Mar 2012, 19:54; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Silnik: 1.1 8V 55KM
Wersja: S
Województwo: wielkopolskie [P]
Zobacz sobie tu w katalogu
https://webshop.nissens.com/Product

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)