|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 23:34
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 9 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
chad13 |
#557803 Wysłany:
11 Mar 2012, 14:20; Temat postu: Wysoka temepratura silnika - brak ogrzewania |
|
 |
Puntomaniak |
|
Witam. Jakiś czas temu miałem problemy z ciepłym powietrzem w kropku. Pojechałem do mechanika bo miałem jeszcze pare innych elementów do wymiany to mówię że zrobie przy okazji. Po tym zabiegu wszystko było ok, ogrzewanie działało itp. Lecz wczoraj, gdy temperatura na dworze była bliska 10 C, po przejechaniu 15 km, wskazówka temperatury silnika w bardzo szybkim tempie podnosiła się ku czerwonym polu. Raz wzrastała, raz opadała ale częściej wzrastała, aż musiałem stanąć na parkingu bo znajdowała się na czerwonym polu. Podniosłem maskę, a w zbiorniku wyrównawczym aż się gotowało, dotknąłem chłodnicy a ona zimna. Stwierdziłem że to termostat, wymieniłem go na nowy i dalej to samo. Możecie mi powiedzieć gdzie szukać jeszcze błędu? I jeszcze jedno. Nawet jak wskazówka jest przy czerwonym polu z ogrzewania leci zimne powietrze. Może to wina zapowietrzonego układu po tym jak termostat padł?
|
|
Góra |
|
 |
|
|
nickoo |
#557860 Wysłany:
11 Mar 2012, 16:02; Temat postu: Re: Wysoka temepratura silnika - brak ogrzewania |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Żęszuf Rejestracja: 23 Paź 2007, Posty: 7422 Pomógł: 164
|
|
Góra |
|
 |
chad13 |
#557865 Wysłany:
11 Mar 2012, 16:11; Temat postu: Re: Wysoka temepratura silnika - brak ogrzewania |
|
 |
Puntomaniak |
|
O tym kompletnie zapomniałem. Nie załącza się. Dobre spostrzeżenie. Ale co dalej. Bo chyba nie przez wentylator takie objawy sa 
|
|
Góra |
|
 |
nickoo |
#557874 Wysłany:
11 Mar 2012, 16:49; Temat postu: Re: Wysoka temepratura silnika - brak ogrzewania |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Miejscowość: Żęszuf Rejestracja: 23 Paź 2007, Posty: 7422 Pomógł: 164
|
|
Góra |
|
 |
Stefano |
#557882 Wysłany:
11 Mar 2012, 17:20; Temat postu: Re: Wysoka temepratura silnika - brak ogrzewania |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Stefan
Silnik: 1.1 8V 55KM
Wersja: ED
Miejscowość: Mielec Rejestracja: 05 Paź 2010, Posty: 227 Pomógł: 8
|
zapowietrzony układ i albo padł czujnik od wentylatora albo sam wentylator. Podłącz wentylator na krotko i zobacz czy działa
|
|
Góra |
|
 |
nionio944912 |
#557940 Wysłany:
11 Mar 2012, 20:06; Temat postu: Re: Wysoka temepratura silnika - brak ogrzewania |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Krzysiek
Samochód: Punto I 3d
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: zachodniopomorskie [Z]
|
jeżeli dotknąłeś chłodnicy i zimna to albo przewody się zapchały lub zamarzło, lub zapowietrzony ale jak się zagotował to termostat musiał być otwarty. ja miałem wlany stary płyn Petrygo i gdzieś po mrozie zamarzł, po zagotowaniu (wskazówka była na samej górze) odczekałem z poł godziny, spuściłem płyn i zalałem nowy, od wtedy zero problemów ( nie zapomnij odpowietrzyć) 
_________________ W czarnej Kropie jest MOC ! około 59KM 5,5-6L - 100km topic34110.html
|
|
Góra |
|
 |
jarasby |
#558277 Wysłany:
12 Mar 2012, 19:00; Temat postu: Re: Wysoka temepratura silnika - brak ogrzewania |
|
 |
Sympatyk kropek |
Silnik: 1.1 8V 55KM
Wersja: SX
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
|
Ja miałem takie objawy jak poszła uszczelka pod głowicą.
Mój punciak miał takie objawy: - czasami nie grzeje w kabinie - co jakiś czas się gotuje - osad pod korkiem oleju - zapowietrzający się układ chłodzący i dalej tym coraz częściej - ubywająca woda w chłodnicy - brudne świece
tak po około 2000tys km od pierwszych objawów - nie grzeje w kabinie - silnik głośniej chodzi trzęsie autem - ubywa płynu coraz więcej (w zbiorniczku mgiełka / spaliny) - kopci na biało - płyn na bazie glikolu przepala bezproblemowo jak naleje się wody do chłodnicy zaczyna się jazda - na LPG nie da się jechać. Nie ogrzewa parownik po otwarciu maski parownik cały zamrożony - na 100km bierze 0,5-1L oleju - zmniejszona moc, szczególnie na wolnych obrotach
końcowy etap - 3km jazdy i zagotowany - olej z płynem chłodniczym w formie budyniu - dymi jak ruski czołg - po zagotowaniu brakuje w chłodnicy około 1L wody - ciągle zapowietrzony układ chłodzący
Koszt naprawy uszczelki wyniósł mnie 450zł, z tego 200zl za robocizne a 250 poszło na części: uszczelki, filtr oleju, olej, zimowy płyn do chłodnicy.
|
|
Góra |
|
 |
cascasca |
#558297 Wysłany:
12 Mar 2012, 20:03; Temat postu: Re: Wysoka temepratura silnika - brak ogrzewania |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Kaśka i Artur
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.4 8V 130KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: GT
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: warszawa Rejestracja: 15 Mar 2010, Posty: 202 Pomógł: 1
|
ja bym sprawdziła jeszcze bezpiecznik 
_________________ punto 1.4 GT palio weekend 1.4 EL mitsubishi galant 2.5 V6
topic21333.html
|
|
Góra |
|
 |
chad13 |
#559238 Wysłany:
14 Mar 2012, 20:55; Temat postu: Re: Wysoka temepratura silnika - brak ogrzewania |
|
 |
Puntomaniak |
|
Ok. Serdecznie wam dziękuje za wasze komentarze ale teraz napisze co się tak na prawdę stało. - wiatrak nie działał bo zepsuł się bezpiecznik - w kabinie nie grzało bo : Na pierwszym i czwartym cylindrze nie było już uszczelki. Na bloku były jakies rysy/pęknięcia. Głowica poszła do planowania. I tyle wiem do mechanika. Jutro będę wiedział wszystko , to napiszę  Jeszcze raz serdecznie dzięki za pomoc !
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 9 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|