|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 23:40
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 5 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
arszen |
#560464 Wysłany:
18 Mar 2012, 00:23; Temat postu: Falujace obroty, problem z uruchomieniem silnika |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Imię: Dorian
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.2 16V 86KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Sporting
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Warszawa Rejestracja: 25 Paź 2010, Posty: 98 Pomógł: 1
|
Witam, Mam problem ze swoim punciakiem ( 1,2 75mpi). Mianowicie chciałem o niego zadbać ostatnio i z racji tego że trochę spalanie mu wzrosło (powyżej 8l/100 w cyklu mieszany) oraz przyśpieszenie ma lipne wymienilem mu filt powietrza i świece wraz z kablami. Nie wspomniałem również że na rozgrzanym czasami lubiły mu obroty falowac około 2,5-3k ale to jak wskazówka temparatury silnika przekraczała pierwsza kreskę. Po wymienionych zabiegach spodziewałem się jakiejś poprawy która niestety nie nastapiła. Postanowiłem krokowca wyczyścić. Jednak gdy jechałem do warsztatu to na ciepłym silniku mialem problem z odpaleniem. Polegało to na tym że rozrusznik normalnie kręcił ale silnik nie chciał odpalic. Po 10 sekundach przy ciaglym przekreceniu kluczyka w stacyjce odpalił. Czuć było jednak zapach benzyny (myśle że zalało świece). Nastepnie po odstawieniu samochodu na noc i odpaleniu rano problem nie wystapił. Po przeczyszczeniu krokowca niestety falowanie nie ustapiło. Zauważyłem jednak że do momentu rozgrzana silnika obroty były wzorcowe a gdy już sie nagrzał obroty wskoczyly na poziom 1,3 k. Co ciekawe jak marchewka sie pojawiała obroty spadały na poziom 800-900. Gdy znikała znów na 1,3k. Nie wspomniałem również że marchewka zapalała się także zanim zaczałem się bawić w mwchanika ( na rozgrzanym silniku co jakiś czas, długo się paliła po zapaleniu na zimnym itp.). A wiec falowanie nie ustało jak również problem z odpalaniem na rozgrzanym silniku. Zauważyłem także że przy wymuszonym odpaleniu punciak nie reaguje na gaz gdyż wolno mu wchdza obroty i wylatuje mu coś z wydechu. Myśle że jest to nie przepalona mieszanka. W środe mam zamiar wymienić czujnik temparatyry płynu chłodniczego. Może macie jakieś sugestie?

Moja czarnulka.
Sprzedaję.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
raxor19 |
#560514 Wysłany:
18 Mar 2012, 02:42; Temat postu: Re: Falujace obroty, problem z uruchomieniem silnika |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Tomek
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: S
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Łańcut Rejestracja: 11 Wrz 2011, Posty: 271 Pomógł: 2
|
Wymien czujnik a jak nie to chyba komputer bedzie walniety...
_________________ Krótka historia mojej małej motoryzacji Było: Fiat Cinqecento 704 cm³ , 23 kW/31 KM Było: Ford Fiesta MKIII 1.1cm³ 50KM Było: Honda Civic V D15B3, SOHC, 16V, 1493 cm, 94 KM Było: Fiat Punto 1108 cm³ Fire, SPI, 8v - 54 KM, 86 Nm ----------------------------------------------------------- Obecnie jest! : Fiat Punto 1108 cm³ Fire, SPI, 8v - 54 KM, 86 Nm + PODTLENEK LPG ------------------------------> topic40652.html <-------------------------------
|
|
Góra |
|
 |
arszen |
#560579 Wysłany:
18 Mar 2012, 12:11; Temat postu: Re: Falujace obroty, problem z uruchomieniem silnika |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
|
Góra |
|
 |
krakra88 |
#561175 Wysłany:
19 Mar 2012, 21:40; Temat postu: Re: Falujace obroty, problem z uruchomieniem silnika |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Sosnowiec Rejestracja: 23 Paź 2008, Posty: 143 Pomógł: 1
|
na komputerze może wykazać choć nie musi. posiadam interfejs fiat ecu scan i program iaw ecu scan. po sprzawdzeniu wykazało błędy: potencjometr przepustnicy zwarcie +12 czujnim temp powietrza zwarcie z +12 wtryskiwacz recyrkulacja oparow paliwa evap
okazało się że w kostce podpięcia komputera 2 piny od cewek były zaśniedziałe po przeczyszczeniu odpalił aż miło pochodził 1 m-c i znowu to samo więc program nie wykazał nić ponieważ usterka była mechaniczna. jutro powinien przyjść nowy komputer i zobaczymy bo myślę że padł.
co do twojej usterki. wymień ten czujnik zobaczysz co dalej, można posprawdzać wtryski jeszcze, najlepiej eliminować wszystko pokolei co do falowania obrotów to na 100% krokowieć miełem przejścia z 3 sztukami tanimi na ellegro ale oryginał okazał się jednak oryginałem problem z falowaniem obrotów ustąpił.
_________________ Punto I, 1.2 S, 75KM, Kolor: Blue Capri.
|
|
Góra |
|
 |
arszen |
#562241 Wysłany:
22 Mar 2012, 14:20; Temat postu: Re: Falujace obroty, problem z uruchomieniem silnika |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
Winowajca odnaleziony. Padł czujnik temperatury cieczy chłodzącej. Po wymianie wszystkie problemy ustały.

Moja czarnulka.
Sprzedaję.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 5 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|