You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 17 Cze 2025, 16:36

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 
Autor Wiadomość

Post #560682 Wysłany: 18 Mar 2012, 16:57; 
 Temat postu: Centralka wtrysku
Forumowicz

Imię: Marcin
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: śląskie [S]
Witam serdecznie

Zdechło mi autko. Podczas mrozów próbowałem odpalić auto za pomocą kabli rozruchowych. Kable podpiąłem poprawnie :) Mój akumulatorek był juz troszkę przechodzony, nie powiem.
Auta koniec końców nie udało się uruchomić, pomyślałem że może gdzieś wilgoć zamarzła. Mrozy minęły, a auta dalej się nie da odpalić.

Rozrusznik kręci dziarsko, pompa paliwowa nabija właściwe ciśnienie na listwie wtryskowej, listwa odpowietrzona. Bezpieczniki sprawne, przekaźniki również. Po przekręceniu kluczyka gaśnie po chwili kontrolka immobilizera. Kontrolka chceck engine nie gaśnie, bo nie gasła od pół roku ze względu na olanie silnika wentylatora :D który się zatarł, i został wymontowany. Uszczelka pod głowicą nie wymaga wymiany, uspokajam co bardziej dociekliwych, potrafię zinterpretować wskazania temperatury na desce.
Świece sprawdzone. Są suche jak pieprz, wnioskuje więc że nie jest podawane paliwo do cylindrów.

Podejrzewam iż uszkodzeniu uległa centralka. I teraz pytanie. Jeśli samochód z którego próbowałem odpalić swoje auto miał uszkodzony regulator prądu ładowania, to czy mogło to być przyczyną uszkodzenia centralki?

Wygóglałem troche na temat centralki wtrysku. Czasami ulega elektrokorozji pin numer 18 na płytce drukowanej. Czy to dobry pomysł aby ją rozkręcać i sprawdzić?

Aha. Jakieś 4 miesiące temu wymieniłem alternator. Nie wysiliłem sie, kupiłem regenerowany, bo alternatorki do samochodów z city są dosyć drogie. Coś mówi że fakt ten może mieć związek z uszkodzeniem.

Jakieś sugestie?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)