|
Obecny czas: 02 Maj 2025, 05:35
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Ja_szczur |
#49077 Wysłany:
29 Wrz 2007, 23:54; Temat postu: Mokry wydech i ubytki w układzie chłodniczym |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Siedlce Rejestracja: 13 Cze 2007, Posty: 449
|
Kupiłem samochód jakieś pół roku temu. Kupiłem go i wiedziałem że mam do wymiany nagrzewnicę. Dodatkowo koleś zamontował przycisk do ręcznego włączania wentylatora bo powiedział mi że te fiatowskie czujniki coś szwankują i wentylator się nie włącza. Jeździłem tak no i parę razy zapomniałem włączyć wentylator i przegrzałem silnik co spowodowało dmuchnięcie uszczelki i poszła mi woda do oleju. Zrobiłem żeby wiatrak sam się włączał. Po prostu nie było styku na wtyczce kabla którym się podłącza wentylator i dla tego nie kręcił. Zmieniłem uszczelkę. No i okej wiedziałem że jeszcze nagrzewnica cieknie więc wiadomo czemu woda ubywa w układzie. Ostatnio zrobiłem i tą nagrzewnicę. Zmieniłem ją na nową. Ale kłopot z ubytkiem wody nie zniknął. Dodatkowo zauważyłem że mam cały czas mokry pod spodem końcowy tłumik. Co jest nie tak że woda idzie do wydechu w takich ilościach. Dodam że woda do silnika się nie dostaje bo poziom oleju się nie podnosi i nie widać białego osadu na korku od wlewu oleju.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
DUPIDEK |
#50355 Wysłany:
03 Paź 2007, 16:27; Temat postu: Re: Mokry wydech i ubytki w układzie chłodniczym |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Miejscowość: MALOPOLSKIE Rejestracja: 01 Paź 2007, Posty: 11
|
PROPONUJE SPRAWDZIC SZCZELNOSC CALEGO UKLADU CHLODZENIA BO MOZE GDZIES KAPAC TYLKO ZE TEGO NIE WIDAC,A JESLI DALEJ NIC NIE BEDZIE WIDAC TO MOZNA KUPIC TAKI SPECJALNY PROSZEK USZCZELNIAJACY W SKLEPIE MOTORYZACYJNYM. CO DO WODY W TLUMNIKU TO NORMALY OBJAW PRZY KATALIZATORZE
|
 |
skadubek |
#50361 Wysłany:
03 Paź 2007, 17:08; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Za granica... Rejestracja: 14 Lut 2007, Posty: 372
|
Jeśli auto zagotowałeś kilka razy to nie wieże że coś więcej nie poszło często pękają pierścionki, a w twoim przypadku może gdzieś głowica nie wytrzymała i woda się przedostaje do komory spalania  a dużo ubywa nie kopci na białawo??
|
|
Góra |
|
 |
Ja_szczur |
#50370 Wysłany:
03 Paź 2007, 17:30; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
Miejscowość: Siedlce Rejestracja: 13 Cze 2007, Posty: 449
|
Zagotować to go niezagotowałem bo mi ani para nie poszła spod machy, ani nie śmierdziało w kabinie, ani woda nie szumiała. Po prostu go lekko przegrzałem i dmuchnęło uszczelkę.
No trochę ubywa. Tak w ciągu 3 dni z maksimum robi się minimum, albo i nawet poniżej. Czy kopci na biało to nie zauważyłem.
_________________ Punto I 55KM + GAZ 97r.
|
|
Góra |
|
 |
cubus1 |
#50502 Wysłany:
04 Paź 2007, 08:44; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: WND Rejestracja: 15 Maj 2007, Posty: 301
|
A właśnie Panowie, co to może być, jak na zimnym silniku z rury wydechowej wydobywa się tak jakby para...taki biało-szary dymek... Po rozgrzaniu problem znika... 
_________________ Disposal in progress
|
|
Góra |
|
 |
Pawelbrz |
#50562 Wysłany:
04 Paź 2007, 14:17; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Killarney, Irlandia Rejestracja: 09 Lip 2007, Posty: 105
|
cubus1 nie jezdzisz czasem na gazie?? Jesli tak to przy zilnym silniku parownik nie moze dobrze nagrzac gazu i nie spala sie wszystko dokladnie (paliwo - LPG  ) a jak jest silnik rozgrzany to parownik w pelni wykonuje swoje zadanie i jest ok.
_________________ mk1 SX 1.2 60KM '99 z kierownica po prawej stronie
|
|
Góra |
|
 |
cubus1 |
#50593 Wysłany:
04 Paź 2007, 17:02; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: WND Rejestracja: 15 Maj 2007, Posty: 301
|
Sorki w sumie powinienem napisać
Rzeczywiści jeżdżę...no to chyba nie ma problemu w takim razie...dzięki 
_________________ Disposal in progress
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|