|
Obecny czas: 28 Kwi 2025, 09:11
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 9 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Kubek76 |
#52977 Wysłany:
11 Paź 2007, 12:39; Temat postu: Silnik regulacji reflektora |
|
 |
Forumowicz |
|
Witam.
Potrzebna mi pomoc, w lewym reflektorze nie chodzi mi silniczek regulacji reflektora. Zamieniałem silniczki ale nadal nic. Czy dysponuje ktoś schematem układu regulacji? Czy oba silniki pracują równolegle, czy może są sterowane oddzielnie? Proszę o pomoc.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
blondas_188 |
#77595 Wysłany:
03 Sty 2008, 23:46; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: Koronowo Rejestracja: 17 Gru 2007, Posty: 30
|
u mnie jak bawie sie tym dziwnym wynalazkiem przy kierownicy to swiatla stoja w miejscu - wiec chyba w ogol mi to nie dziala!
_________________ Fiat Punto II 1.2 8V SX Srebny metalik
|
|
Góra |
|
 |
Pacek |
#80375 Wysłany:
10 Sty 2008, 14:47; Temat postu: Re: Silnik regulacji reflektora |
|
 |
Puntomaniak |
Miejscowość: Warszawa/Piaseczno Rejestracja: 10 Kwi 2007, Posty: 68
|
Kubek76 napisał(a): Witam. Potrzebna mi pomoc, w lewym reflektorze nie chodzi mi silniczek regulacji reflektora. Zamieniałem silniczki ale nadal nic. Czy dysponuje ktoś schematem układu regulacji? Czy oba silniki pracują równolegle, czy może są sterowane oddzielnie? Proszę o pomoc.
Niestety nie mam żadnego schematu, ale wydaje mi się że silniczki chodzą równolegle, może coś nie łaczy w tym refelktorze i dlatego nie działa, spróbuj przeczyścić złącza, może to pomoże 
_________________ PuntoGO!
|
|
Góra |
|
 |
sławu |
#131338 Wysłany:
02 Cze 2008, 14:03; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Warszawa Rejestracja: 31 Gru 2007, Posty: 160
|
Witam,
Mam problem z regulacją wysokości świateł, pokręciłem trochę nakrętką od regulacji coś "pyknęło" i od tej pory można kręcić i kręcić a nic sie nie dzieje ;/
Czy można jakoś rozebrać silniczki tych regulacji?
Do czego są zewnętrzne nakrętki regulacji? (kręciłem nimi tez, ale ani światło nie rusza się na boki, ani w górę/dół)
Pzdr
_________________ Pierwsza i najlepsza: 1.2 8v LPG
|
|
Góra |
|
 |
maxx_krk |
#131350 Wysłany:
02 Cze 2008, 15:00; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Kraków Rejestracja: 11 Sty 2008, Posty: 503
|
moze ktos sie wysili na jakiegos manuala odnosnie montazu, regulacji swiatel i kwestii podlaczania wszystkiego? 
|
|
Góra |
|
 |
Artec_kie |
#131578 Wysłany:
03 Cze 2008, 11:24; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
sławu napisał(a): Witam, Mam problem z regulacją wysokości świateł, pokręciłem trochę nakrętką od regulacji coś "pyknęło" i od tej pory można kręcić i kręcić a nic sie nie dzieje ;/ Czy można jakoś rozebrać silniczki tych regulacji? Do czego są zewnętrzne nakrętki regulacji? (kręciłem nimi tez, ale ani światło nie rusza się na boki, ani w górę/dół) Pzdr
Te "nakrętki" służą do ustawienia świateł mijania. Jedna do regulacji w pionie, druga w poziomie. Silnik elektryczny służy do obniżania poziomu świecenia świateł, gdy dociążymy tył, żebyśmy innym po oczach nie świecili. Caly moduł ze światłami wisi na trzech punktach: dwa górne to te nakrętki, jeden dolny - silniczek. Sądząc po pyknięciu to coś urwałeś i teraz moduł świteł wisi na dwóch punktach. Wtedy regulacja może nie działać, a już na pewno nie działa prawidłowo.
Pozdrawiam, Artur
|
|
Góra |
|
 |
sławu |
#131600 Wysłany:
03 Cze 2008, 13:29; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
chodzi mi własnie o regulacje świateł mijania.
Po "pyknięciu" regulacja manualna lewego reflektora niestety nie działa, ale silniczek chodzi i elektrycznie się regulują- z poziomu 0 na 1,2,3.
Mimo wszystko muszę podnieść lewe światełko z poziomu 0 jeszcze troche w górę.
|
|
Góra |
|
 |
Artec_kie |
#131606 Wysłany:
03 Cze 2008, 13:41; Temat postu: |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
sławu napisał(a): chodzi mi własnie o regulacje świateł mijania. Po "pyknięciu" regulacja manualna lewego reflektora niestety nie działa, ale silniczek chodzi i elektrycznie się regulują- z poziomu 0 na 1,2,3. Mimo wszystko muszę podnieść lewe światełko z poziomu 0 jeszcze troche w górę.
W instrukcji obsługi tego nie znalazłem, ale po poznaniu budowy reflektora obstawiam, że do regulacji góra-dół służy to pokrętło nad silniczkiem (bliższe środkowi samochodu). Z tym, że podniesienie poziomu spowoduje prawdopodobnie lekkie przesunięcie ku osi samochodu, co trzeba by poprawić drugim pokrętłem. Właśnie jestem na etapie przygotowań do wmontowania spowrotem reflektora (były problemy z regulacją, też lewego), więc w ciągu kilku najbliższych dni będę ustawiał światła, to teorię sprawdzę w praktyce  .
Pozdrawiam, Artur
|
|
Góra |
|
 |
sławu |
#131851 Wysłany:
04 Cze 2008, 09:41; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
ściągnąłem zderzak i wymontowałem reflektor, po przyjrzeniu się stwierdzam, ze srubki od regulacji są niestety plastikowe i to w dodatku bardzo kruche.
Gwint od regulacji góra dół zapewne się ukręcił- zwyczajnie pękł... czy jest jakas możliwość (procz zakupu nowego reflektora) poprawnego ustawienia swiatelek tak aby się to jakoś trzymało ?:)
Chciałem sobie na dzień dziecka kupic xenony, ale w przypadku kiedy nie działa regulacja świateł, jest to bezsensowne... ;/
Pzdr
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 9 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|