|
Obecny czas: 19 Maj 2025, 05:41
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 9 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
przemo0018 |
#600234 Wysłany:
25 Lip 2012, 23:47; Temat postu: Ustawienie cięgien zmiany biegów po wymianie sprzęgła... |
|
 |
Puntomaniak |
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: mazowieckie [W]
|
Witam. Wymieniałem sprzęgło a co za tym idzie musiałem odpiąć skrzynie itp.... Po podłączeniu lewarek zamiany biegów jest lekko wychylony i są tylko biegi 1,2,3,4. Czasem uda się 5 wrzucić ale już wsteczny w ogóle nie chce wejść... O ile wydaje mi się że jeśli chodzi o tą linkę z okrągłą kulką to chyba w podpięciu jej nie można zrobić błędu... Chyba że się mylę?? Przewód dokładany na śrubkę chyba też nie ma możliwości źle założyć... A za co on dokładnie odpowiada?? Po po prostu tylko włożyłem go na miejsce i dokręciłem Ale nie mogę sobie poradzić z tym sztywnym cięgnem... Jak je podpiąć??? Jest tam co prawda ta wystająca jakby tuleja która wydawało mi się że trzeba włożyć w otwór na końcówce ale wtedy to już całkowicie lewarek jest wychylony.... Przykręcałem to cięgno w różnych pozycjach i dalej jest tak jak opisałem wyżej. Co ja robię źle??? Poradźcie proszę jak to podpiąć prawidłowo?? Czy to cale cięgno ma być tak jakby w literę ,,S" czy może w literę ,,U" Proszę o pomoc
P.S. Chodzi mi o to cięgno zaznaczone na zdjęciu czy to jego wina?? Jak je prawidłowa podpiąć??
Załączniki: |
P1050444.JPG [ 253.27 KiB | Obejrzany 11495 razy ]
|
|
|
Góra |
|
 |
|
|
pmx007pl |
#600284 Wysłany:
26 Lip 2012, 00:33; Temat postu: Re: Ustawienie cięgien zmiany biegów po wymianie sprzęgła... |
|
|
Jak mnie ktoś nie uprzedzi, to jutro zrobię fotkę cięgien u siebie (ale z pamięci wydaje mi się, że to na zdjęciu jest OK). Problem może polegać na wzajemnej pozycji wszystkich cięgien, a nie tylko na tym, że są "dobrze" zamocowane (że w ogóle się dało je zaczepić z powrotem na swe miejsca). Czyli utracona jest korelacja między ustawieniem dźwigni zmiany biegów, a pozycją wychodzących ze skrzyni wałków zmiany (do których dopiero np. dołączasz dźwignię zaznaczoną na fotce na czerwono, a do niej dopiero idzie sztywne cięgno). Przykładowo lewarek był na "jedynce", zacząłeś rozpinać cięgna i jedno się przestawiło, przełączyło coś wewnątrz skrzyni i już masz rozwalone wzajemne ustawienie elementów wewnątrz (skrzyni nie rozbierałem, ale pewnie coś takiego jest możliwe - skoro zmiany biegów nie robi jedno proste cięgno, tylko kilka w odpowiedniej sekwencji). W takich przypadkach wypada robić fotografie (i jakieś pomiary długości/kątów cięgien) PRZED naprawą (i porównać "po").
|
|
Góra |
|
 |
przemo0018 |
#600305 Wysłany:
26 Lip 2012, 15:47; Temat postu: Re: Ustawienie cięgien zmiany biegów po wymianie sprzęgła... |
|
 |
Puntomaniak |
|
Ne pewno kolego masz racje ale jak teraz to naprawić??? Z tego co patrzyłem zaznaczona na zdjęciu dźwignia jest w dobrą stronę odchylona tylko teraz tam ze skrzyni na śrubie wychodzi takie spłaszczenie jakby tuleja i czy ona ma wejść w otwór w cięgnie??? Na przykład po podpięciu cięgien przejechałem się nawet autkiem i po wrzuceniu na luz lewarkiem zacząłem podpinać skrzynie od nowa.... Czyli jeśli skrzynia jest na luzie ( samochód nie jedzie) i lewarek jest na luzie i ustawiam go centralnie na środku i wtedy starałem się podpiąć skrzynie od nowa i po podpięciu dalej jest to samo.... Jak to koledzy naprawić??
|
|
Góra |
|
 |
punto 1.6 |
#600482 Wysłany:
26 Lip 2012, 21:29; Temat postu: Re: Ustawienie cięgien zmiany biegów po wymianie sprzęgła... |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marek
Samochód: Punto I 5d
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: ELX
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Przemyśl Rejestracja: 20 Lip 2010, Posty: 1775 Pomógł: 40
|
Cytuj: Z tego co patrzyłem zaznaczona na zdjęciu dźwignia jest w dobrą stronę odchylona tylko teraz tam ze skrzyni na śrubie wychodzi takie spłaszczenie jakby tuleja i czy ona ma wejść w otwór w cięgnie??? ma wejść w ten otwór
_________________ PUNTO ELX 1.6 16vT = 320HP & 360NM
|
|
Góra |
|
 |
AndyPol |
#600487 Wysłany:
26 Lip 2012, 21:42; Temat postu: Re: Ustawienie cięgien zmiany biegów po wymianie sprzęgła... |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Andy
Wersja: SX
Miejscowość: Rzeszów Rejestracja: 15 Gru 2009, Posty: 1463 Pomógł: 120
|
Przewód, o który pytasz powyżej, to przewód „masowy” na skrzyni biegów. Ważne by był przykręcony do czystego metalu (dobrze jest wyczyścić to miejsce z oleju i innych śmieci przed jego montażem). Co do dźwigni wybierania biegów zaznaczonej na czerwono, to wydaje mi się, że nakrętka powinna w całości przykrywać prostokątny otwór, u Ciebie jest ona przesunięta i nie wiem, czy nie widać starego śladu- jak była zamontowana. A to też ma wpływ na przesunięcie całej dźwigni.
_________________ Punto 1,1 SX z 1998 roku.
|
|
Góra |
|
 |
przemo0018 |
#600503 Wysłany:
26 Lip 2012, 22:24; Temat postu: Re: Ustawienie cięgien zmiany biegów po wymianie sprzęgła... |
|
 |
Puntomaniak |
|
Rozwiązałem problem. Okazuje się że na niektórych biegach ta śruba wraz z tuleją chowa się do skrzyni i obraca prawie w kółko w zależności od biegu. Po wyrzuceniu biegu pozycja tulei pozostaje bez zmian, trzeba ją tylko wyciągnąć na wierzch. Reasumując. Ustawiamy lewarek tak żeby był centralnie na środku, potem wrzucamy na któryś bieg tą kulką z boku skrzyni i chowamy śrubę z tuleją do skrzyni. Ustawiamy w tej pozycji aby pasowała do cięgna i potem wrzucamy na luz, wyciągamy na zewnątrz śrubę z tuleją i składamy. Teraz biegi chodzą idealnie.
|
|
Góra |
|
 |
kzajdel |
#726588 Wysłany:
19 Kwi 2014, 23:06; Temat postu: Re: Ustawienie cięgien zmiany biegów po wymianie sprzęgła... |
|
 |
Forumowicz |
Imię: Krystian
Silnik: 1.2 8V 60KM
|
Koledzy, Mam taki sam problem. Po wymianie sprzęgła brakuje mi 1 i 2. Próbując ustawiać cięgna jak opisaliście brak efektów. Proszę o pomoc. Jaka jest procedura ustawiania. 
|
|
Góra |
|
 |
czech22 |
#726689 Wysłany:
20 Kwi 2014, 21:20; Temat postu: Re: Ustawienie cięgien zmiany biegów po wymianie sprzęgła... |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Czesław
Silnik: 1.2 8V 73KM
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Lubliniec Rejestracja: 13 Kwi 2008, Posty: 3107 Pomógł: 50
|
Dwa razy wyrzucałem skrzynkę i nic nie musiałem ustawiać, po prostu przykręcić tam gdzie należy i wszystko.
|
|
Góra |
|
 |
kzajdel |
#726915 Wysłany:
22 Kwi 2014, 21:46; Temat postu: Re: Ustawienie cięgien zmiany biegów po wymianie sprzęgła... |
|
 |
Forumowicz |
Imię: Krystian
Silnik: 1.2 8V 60KM
|
Udało się! Przed rozłączaniem wszelkich cięgien ze skrzyni należy włączyć bieg jałowy!!!!!!! W przeciwnym razie jest możliwość przestawienia tej śruby, która się chowa do skrzyni i może brakować 1 i 2 lub 3,4,5. 
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 9 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|