|
Obecny czas: 24 Kwi 2025, 06:18
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 10 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Marcin P. |
#610684 Wysłany:
09 Wrz 2012, 19:19; Temat postu: Słabo pali na zimnym silniku, brak ssania... |
|
 |
Forumowicz |
Imię: Marcin
Samochód: Punto II FL 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Active
Województwo: mazowieckie [W]
|
Witam Mam poważny kłopot z moim Punto, słabo odpala po nocy - a wygląda to tak jak na filmiku poniżej: http://www.youtube.com/watch?v=X7pb40fxzbI&feature=plcpJak widać obroty wzrastają ma moment do 800, po czym szybko spadają do 400 lub 600 i po kilku sekundach stabilizują się na 800. Oprócz tego nie ma w ogóle ssania, a sam rozruch jest dość ciężki i głośny (dziwna praca silnika). Dodam, że na ciepłym silniku auto odpala na dotyk i obroty szybko wskakują na 800 bez żadnego falowania. Zaobserwowałem także, że auto na zimnym silniku szarpie. Jest to Punto 2 FL 1.2 60km z 2004r. z gazem, przebieg 95tys. W aucie w ostatnim czasie wymieniane było: - wtryskiwacze benzyny, obie cewki, kable zapłonowe (na NGK RC-FT601 - nie wiem czy właściwe), świece (na NGK BKR5EZ - też nie wiem czy właściwe) , komputer (sterownik silnika), przepustnica i jakiś czujnik (dokładnie nie wiem jaki). Proszę o pomoc, bo nie mam już do niego siły... 
|
|
Góra |
|
 |
|
|
mario1978 |
#610726 Wysłany:
09 Wrz 2012, 21:52; Temat postu: Re: Słabo pali na zimnym silniku, brak ssania... |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Mariusz
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: śląskie [S]
|
Na Twoim miejscu podpialbym pod komnputer, czy czegos ECU sobie nie zapisalo w bledach. Wszystkie anomalie sa zapisywane, z jakich powodow blad powstal. Byc moze u Ciebie rowniez cos sie zapisalo.
_________________ "Diagnostyka samochodu - Multiecuscan poradnik" - post632868.html#p632868
|
|
Góra |
|
 |
Marcin P. |
#612571 Wysłany:
16 Wrz 2012, 15:59; Temat postu: Re: Słabo pali na zimnym silniku, brak ssania... |
|
 |
Forumowicz |
|
Witam Wczoraj byłem w warsztacie, podłączyli go pod komputer i nie ma żadnych błędów. Nadal nie wiem co mu dolega... 
|
|
Góra |
|
 |
lioton |
#612607 Wysłany:
16 Wrz 2012, 17:50; Temat postu: Re: Słabo pali na zimnym silniku, brak ssania... |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Sławomir
Samochód: Lancia Delta
Silnik: 1.6 120KM mJTD
Paliwo: ON
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: RSTR / KRK Rejestracja: 26 Cze 2008, Posty: 1133 Pomógł: 9
|
Marcin P. napisał(a): wtryskiwacze benzyny, obie cewki, kable zapłonowe (na NGK RC-FT601 - nie wiem czy właściwe), świece (na NGK BKR5EZ - też nie wiem czy właściwe) , komputer (sterownik silnika), przepustnica i jakiś czujnik (dokładnie nie wiem jaki) Ale dołożyłeś do interesu Skąd takie szeroko zakrojone naprawy, napisz coś może co się wcześniej działo. Może instalacja nawaliła i zapala go na gazie  Odepnij przewód gazu od parownika to się przekonamy Marcin P., Amber Gold 
_________________ ♥ MSC ♥ http://www.michael-schumacher.de/en/
|
|
Góra |
|
 |
Marcin P. |
#612622 Wysłany:
16 Wrz 2012, 18:58; Temat postu: Re: Słabo pali na zimnym silniku, brak ssania... |
|
 |
Forumowicz |
|
Od kupna auta były kłopoty z uruchomieniem, rozruchem. W zimie padł komputer od gazu (auto samo się przełączało raz na gaz, raz na benzynę) - został wiec wymieniony na nowy Bingo S4. Przepustnica była wymieniana, bo padł silniczek krokowy i nie trzymał wolnych obrotów. Wtryskiwacze wymieniłem ponieważ w ogóle nie chciał palić, a jak zapalił to miał bardzo niskie obroty (aż trzęsło budą) i nie było mowy żeby zapalił bez trzymania nogi na gazie... Po tej wymianie auto odżyło, palił bez dodawania gazu, nie gasł i co ważne było ssanie. Sytuacja ta nie trwała długo, po 2 tygodniach zaczął gorzej palić i ssanie zniknęło - wtedy wymieniony został ten czujnik oraz kable i świece (miały już swoje przejechane) - niestety bez rezultatu Mechanik do którego jeżdżę całkiem zakręcił gaz i robił już chyba wszystkie możliwe próby - ale bez rezultatu. Aha, nie ten Marcin od Amber Gold 
|
|
Góra |
|
 |
lioton |
#613085 Wysłany:
18 Wrz 2012, 12:16; Temat postu: Re: Słabo pali na zimnym silniku, brak ssania... |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Sławomir
Samochód: Lancia Delta
Silnik: 1.6 120KM mJTD
Paliwo: ON
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: RSTR / KRK Rejestracja: 26 Cze 2008, Posty: 1133 Pomógł: 9
|
Katalog NGK podaje te przewody jako do Punto Van ale przecież silniki byłe te same więc sam nie rozumiem Jedyne co mi w tej chwili przychodzi do głowy to porobienie wykresów z pracy silnika w Fes'ie, teraz to w sume Mes'ie  ( MultiEcuScan ). Lapek na siedzenie i pozaznaczać istotniejsze parametry, od czasu wtrysków, przez czas ładowania cewek do napięcia lambdy.
_________________ ♥ MSC ♥ http://www.michael-schumacher.de/en/
|
|
Góra |
|
 |
Marcin P. |
#630011 Wysłany:
07 Gru 2012, 21:51; Temat postu: Re: Słabo pali na zimnym silniku, brak ssania... |
|
 |
Forumowicz |
|
Witam Długo się nie odzywałem, bo miałem mały finansowy kryzys - na szczęście już zażegnany. W międzyczasie od 1szego postu nic się nie zmieniło, nadal rano źle zapala i nie ma ssania. Pomimo przymrozków zapalał tak samo jak w lato - czyli słabiutko (nie pogorszyło mu się - do czasu)... Tydzień temu zaczął brać płyn chłodniczy, wymieniłem UPG i przy okazji kompletny rozrząd. Następnego dnia po wymianie, ssania nadal jak nie było tak nie ma - to jeszcze gorzej pali (teraz to już cały czas noga na gazie, bo szkoda auta), oto filmik: http://www.youtube.com/watch?v=7fjS4IWE ... e=youtu.be
|
|
Góra |
|
 |
domin45670 |
#630017 Wysłany:
07 Gru 2012, 22:32; Temat postu: Re: Słabo pali na zimnym silniku, brak ssania... |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Imię: Dominik
Samochód: Punto II 3d
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 25 Maj 2008, Posty: 14400 Pomógł: 128
|
Tzw. ssanie to bogatsza mieszanka, czyli z większą ilością paliwa. O mieszance na pewno decydują obie sondy lambda, a także na pewno swój udział ma czujnik temperatury powietrza. Sprawdziłbym obie rzeczy (FES/MES sobie poradzi). Temperaturę sprawdź np. ze zwykłym termometrem. Marcin P. napisał(a): Zaobserwowałem także, że auto na zimnym silniku szarpie. Trochę dziwne. Jeśli mieszanka by była zbyt uboga, to silnik raczej by miał tendencję do gaśnięcia niż szarpania. Obstawiam 2 rzeczy: cewka (wypadanie zapłonów lub praca nie na wszystkie cylindry) lub czujnik Hall'a (spalanie stukowe / zły kąt wyprzedzenia zapłonu). Zgaduję.
_________________ PII 1.2 16v 3D Active 2002r. 128 000 km GRIGIO STEEL Gorąca Szesnastka Club
|
|
Góra |
|
 |
Bandit |
#631804 Wysłany:
17 Gru 2012, 12:19; Temat postu: Re: Słabo pali na zimnym silniku, brak ssania... |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Imię: Konrad
Samochód: Punto II FL 3d
Silnik: 1.4 16V 95KM
Wersja: Sporting
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Włocławek Rejestracja: 31 Sty 2012, Posty: 39
|
Podpisuję się do tematu, mam to samo z moim Punciakiem, na czystej benzynie. Niedawno musiałem go trzymać zaraz po odpaleniu z 30 sek. na pedale gazu, bo jak puszczałem to gasł. Najśmieszniejsze jest to, że jak już raz odpali, to potem pali na dotyk przez cały dzień, aż do następnego ranka...
_________________ Moja Malina ; ) ------> Kropka
|
|
Góra |
|
 |
mario1978 |
#631817 Wysłany:
19 Gru 2012, 10:59; Temat postu: Re: Słabo pali na zimnym silniku, brak ssania... |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Mariusz
Samochód: Punto II 5d
|
bandit zacznij od najprostszej sprawy, byc moze bedziesz miec podejrzanego na starcie. Odlacz sobie przeplywomierz powietrza, zaobserwuj czy auto pracuje normalnie. To co piszesz moze miec zwiazek z przeplywomierzem, to dwa czujniki w jednym - temperatury powietrza oraz cisnienia powietrza. Jezeli to cos sie zabrudzi, masz klopoty gwarantowane w zimne i mrozne dni. Recepta to regeneracja (czyszczenie) lub wymiana. Dlatego Ci szarpie, bo komputer sterujacy dostaje bledne informacje o obciazeniu silnika, trzesie/szarpie i leje duzo paliwa aby nie zgasnac - takie bledne kolo..... ten czujnik jest bardzo wazny a czesto lekcewazony. Wszystko dokladnie opisalem tutaj, zapraszam - post631176.html#p631176domin45670 napisał(a): Obstawiam 2 rzeczy: cewka (wypadanie zapłonów lub praca nie na wszystkie cylindry) Dodam to tego alternator, slaby naciag paska moze powodowac w zimne/mrozne dni, ze alternator nie bedzie poprawnie ladowac a przy okazji zaklocac wszystko, moze to powodowac wypadanie zaplonow rowniez. Zapominamy o kolejnosci - alternator - cewka wysokiego napiecia - swieca. Wszyscy dziwnie pomijaja poczatek tego lancuszka nie(szczescia). Jak raz zapiszczy pasek, znaczy to jedno, do sprawdzenia. I czesto zapominamy, ze kiedys tam raz nam zapiszczal przypadkiem.... 
_________________ "Diagnostyka samochodu - Multiecuscan poradnik" - post632868.html#p632868
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 10 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|