|
Obecny czas: 18 Maj 2025, 08:05
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 6 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
tezio |
#610694 Wysłany:
09 Wrz 2012, 19:58; Temat postu: Problem z masą? |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: Białystok / 3-city Rejestracja: 19 Wrz 2011, Posty: 15
|
Do wczoraj wszystko z Punciakiem (1.9JTD) było w porządku. Dziś niestety auto nie odpala i dzieją się dziwne rzeczy z elektryką. Po przekręceniu kluczyka mrugają wszystkie kontrolki i wszystkie lampy lub wszystko gaśnie. Rozrusznik nie chodzi. Zmieniłem akumulator ale nic to nie dało. Jakieś zwarcie? Może masa? tylko gdzie jej szukać  ?
|
|
Góra |
|
 |
|
|
przemyslaw89 |
#610702 Wysłany:
09 Wrz 2012, 20:52; Temat postu: Re: Problem z masą? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Przemysław
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: S
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: ELE / WN Rejestracja: 21 Lut 2011, Posty: 103 Pomógł: 6
|
Masa powinna być przykręcona do skrzyni biegów. Popatrz po prostu po czarnym kablu gdzie dochodzi i gdzie jest przykręcony:)
_________________ Punto II 1.2 8V
zieleń 351/A - Verde Olimpo
|
|
Góra |
|
 |
nasa |
#610724 Wysłany:
09 Wrz 2012, 21:50; Temat postu: Re: Problem z masą? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Kuba
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: ON
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice/Opole Rejestracja: 14 Cze 2011, Posty: 336 Pomógł: 3
|
przechodziłem przez to samo. Tak jak pisze kolega wyżej, czarny kabel powinien schodzić w dół przy akumulatorze i powinien być przykręcony do skrzyni biegów
_________________ Alfa Romeo 156 1,9jtd 2000r
|
|
Góra |
|
 |
tezio |
#610759 Wysłany:
09 Wrz 2012, 22:39; Temat postu: Re: Problem z masą? |
|
 |
Sympatyk kropek |
Miejscowość: Białystok / 3-city Rejestracja: 19 Wrz 2011, Posty: 15
|
nasa napisał(a): przechodziłem przez to samo. Tak jak pisze kolega wyżej, czarny kabel powinien schodzić w dół przy akumulatorze i powinien być przykręcony do skrzyni biegów i jak sobie poradziłeś z problemem? 
|
|
Góra |
|
 |
lk73 |
#618016 Wysłany:
08 Paź 2012, 18:37; Temat postu: Re: Problem z masą? |
|
 |
Sympatyk kropek |
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.9 80KM JTD
Paliwo: ON
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Konin Rejestracja: 13 Maj 2008, Posty: 47
|
tezio napisał(a): Po przekręceniu kluczyka mrugają wszystkie kontrolki i wszystkie lampy lub wszystko gaśnie. Rozrusznik nie chodzi.
Mam podobnie  i dodatkowo słychać jak tyrkocze przekaźnik świec żarowych, który znajduje się przy pompie paliwa. Trzy tygodnie temu wiedziałem że nie będzie punto używane i odpiąłem klemę minusową od aku. Jak wczoraj zostawiłem na całą noc podpiętą klemę to prąd coś pożarło. Na pewno nie była włączona żadna lampka ani radio. Aku miał rano chyba z 10 V. Czy przez to odpinanie i przypinanie klemy masowej do aku mogłem coś pokręcić z prądami 
_________________ 1.9 JTD z 2001r - 232 kkm
|
|
Góra |
|
 |
BogdanK |
#618115 Wysłany:
08 Paź 2012, 22:52; Temat postu: Re: Problem z masą? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Bogdan
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 15 Mar 2012, Posty: 2114 Pomógł: 51
|
lk73 napisał(a): Jak wczoraj zostawiłem na całą noc podpiętą klemę to prąd coś pożarło. Na pewno nie była włączona żadna lampka ani radio. Aku miał rano chyba z 10 V. Czy przez to odpinanie i przypinanie klemy masowej do aku mogłem coś pokręcić z prądami Odpinanie i przypinanie klemy masowej nic nie "pokręci" z prądami. Z tego co piszesz, to prawdopodobnie masz zwarcie w instalacji elektrycznej (jedź do elektryka niech to sprawdzi, bo zwarcie Ci akumulator wykończy). Ja mam w swoim kropku założony dodatkowy porządny przewód masowy i jest OK.
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 6 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|