|
Obecny czas: 26 Kwi 2025, 01:44
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 19 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Nicina |
#619452 Wysłany:
14 Paź 2012, 20:00; Temat postu: Punciak nie odpala. Akumulator ? |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Marcin
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 65KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Wrocław Rejestracja: 08 Lip 2012, Posty: 13
|
Witam  Mam taki problem z Puntem (1,2 silnik) że nie odpala. Odkąd go kupiłem jakieś 3 miesiące temu odpalał normalnie. Od jakiegoś miesiąca nie chce odpalić podejrzewam że to wina akumulatora, a odpala tylko na pych  Jak ktoś mnie popchnie to z dwójki odpali i ładnie chodzi, ale niestety z ''miejsca'' nie chce odpalić. Oto Akumulator: Załącznik:
Komentarz do pliku: Akumulator
576468_480061845361125_1862233387_n.jpg [ 102.71 KiB | Obejrzany 4383 razy ]
Wspomnę że auta codziennie nie używałem stoi u babci w stodole ponieważ dopiero zdałem na prawko i za jakieś 2 tygodnie bede mógł go legalnie używać . Czekam na wasze opinie może ktoś z was miał podobną sytuacje  Pozdrawiam 
|
|
Góra |
|
 |
|
|
punto98 |
#619458 Wysłany:
14 Paź 2012, 20:20; Temat postu: Re: Punciak nie odpala. Akumulator ? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Jarosław
Silnik: 1.2 8V 60KM
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Włocławek Rejestracja: 27 Maj 2008, Posty: 127 Pomógł: 2
|
Możliwe, że to wina akumulatora. Naładuj go porządnie i spróbuj odpalić. Uważaj z tym odpalaniem na pych bo może ci pasek rozrządu przeskoczyć.
_________________ JAREK
|
|
Góra |
|
 |
filip00 |
#619464 Wysłany:
14 Paź 2012, 20:44; Temat postu: Re: Punciak nie odpala. Akumulator ? |
|
 |
Puntomaniak |
Silnik: 1.1 8V 55KM
Województwo: wielkopolskie [P]
|
Sprawdź napięcie ładowania (powinno być ok 14V) i pobór prądu na postoju, jeżeli wszystko będzie w normie to najprawdopodobniej akku padnięte. Tak jak kolega wyżej pisał unikaj odpalania na popych bo jak Ci rozrząd spadnie to masz silnik do wyrzucenia bo taki remont może się średnio opłacać.
|
|
Góra |
|
 |
pies86 |
#619467 Wysłany:
14 Paź 2012, 20:49; Temat postu: Re: Punciak nie odpala. Akumulator ? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Wodzisław Śl. Rejestracja: 02 Lut 2010, Posty: 973 Pomógł: 3
|
filip00, co za bzdury wygadujesz silniki 1.1 i 1.2 8v są bezkolizyjne więc wystarczy na nowo rozrząd ustawić Tylko 1.2 16v jest kolizyjny
_________________ topic23668.html <- zapraszam do mojej kropki
topic30138.html - WYKONAM CAR AUDIO-zabudowy,panele,itp
Nie robić interesów z raxor19 pajac i krętacz
|
|
Góra |
|
 |
filip00 |
#619469 Wysłany:
14 Paź 2012, 20:53; Temat postu: Re: Punciak nie odpala. Akumulator ? |
|
 |
Puntomaniak |
|
a skąd wiesz jaki ma Nicina?
|
|
Góra |
|
 |
Zyguś |
#619474 Wysłany:
14 Paź 2012, 20:56; Temat postu: Re: Punciak nie odpala. Akumulator ? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Przemek
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Oświęcim :) Rejestracja: 06 Sie 2011, Posty: 1757 Pomógł: 7
|
|
Góra |
|
 |
filip00 |
#619480 Wysłany:
14 Paź 2012, 21:05; Temat postu: Re: Punciak nie odpala. Akumulator ? |
|
 |
Puntomaniak |
|
W profilu pisze, że ma 1.1, a w poście pisze za ma 1.2 więc oświećcie mnie bo ja nie wiem jaki on ma silnik.
|
|
Góra |
|
 |
Nicina |
#619486 Wysłany:
14 Paź 2012, 21:38; Temat postu: Re: Punciak nie odpala. Akumulator ? |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Mam silnik 1,2  To co w profilu to błąd zaraz go poprawie  A co do akumulatora i go ładował i nadal nic  Raczej on już mi nie posłuży a więc w tym tygodniu kupuje tylko nie wiem czy taki sam czy jakiś inny ? A co do tego odpalana na popych to go odpalałem raptem parę razy bo jak mówiłem czekam na prawko i stoi auto u babci wiec raz w tygodniu go próbowałem odpalić  a może to też jest jakaś przyczyna że nie chce odpalić bo jest rzadko używany ? 
|
|
Góra |
|
 |
punto98 |
#619503 Wysłany:
14 Paź 2012, 22:33; Temat postu: Re: Punciak nie odpala. Akumulator ? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Jarosław
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: Włocławek Rejestracja: 27 Maj 2008, Posty: 127 Pomógł: 2
|
A co do akumulatora i go ładował i nadal nic  Raczej on już mi nie posłuży a więc w tym tygodniu kupuje tylko nie wiem czy taki sam czy jakiś inny ?) Najlepiej jak byś od kogoś pożyczył na chwilę sprawny akumulator na podmianę. "a może to też jest jakaś przyczyna że nie chce odpalić bo jest rzadko używany " To zależy jakie występują objawy przy próbie normalnego odpalenia auta.
_________________ JAREK
|
|
Góra |
|
 |
bunczu |
#619539 Wysłany:
15 Paź 2012, 05:30; Temat postu: Re: Punciak nie odpala. Akumulator ? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna + LPG
Miejscowość: dolnośląskie. Rejestracja: 31 Lip 2011, Posty: 641 Pomógł: 10
|
Nicina napisał(a): Mam silnik 1,2  To co w profilu to błąd zaraz go poprawie  A co do akumulatora i go ładował i nadal nic  Raczej on już mi nie posłuży a więc w tym tygodniu kupuje tylko nie wiem czy taki sam czy jakiś inny ? A co do tego odpalana na popych to go odpalałem raptem parę razy bo jak mówiłem czekam na prawko i stoi auto u babci wiec raz w tygodniu go próbowałem odpalić  a może to też jest jakaś przyczyna że nie chce odpalić bo jest rzadko używany ?  Może też być gdzieś zwarcie - np. centralny przez co w trakcie postoju rozładowuje akumulator. Sprawdź inne odbiorniki, jak np. radio itp.
_________________ "Ciocia jeździła nim sporadycznie, polecam" - auto z ukrytą wadą silnika.
|
|
Góra |
|
 |
Nicina |
#619687 Wysłany:
15 Paź 2012, 19:39; Temat postu: Re: Punciak nie odpala. Akumulator ? |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
punto98 napisał(a): Najlepiej jak byś od kogoś pożyczył na chwilę sprawny akumulator na podmianę. Właśnie nie mam niestety od kogo pożyczyć punto98 napisał(a): "To zależy jakie występują objawy przy próbie normalnego odpalenia auta. Nie potrafię tego opisać ale taki dzwięk jak by właśnie akumulator było rozładowany. Przekręcam kluczyk i tak silnik próbuje próbuje ale nic. I to nie jest taka głośna praca silnika tylko taka cichutka ;( bunczu napisał(a): Nicina napisał(a): Mam silnik 1,2  To co w profilu to błąd zaraz go poprawie  A co do akumulatora i go ładował i nadal nic  Raczej on już mi nie posłuży a więc w tym tygodniu kupuje tylko nie wiem czy taki sam czy jakiś inny ? A co do tego odpalana na popych to go odpalałem raptem parę razy bo jak mówiłem czekam na prawko i stoi auto u babci wiec raz w tygodniu go próbowałem odpalić  a może to też jest jakaś przyczyna że nie chce odpalić bo jest rzadko używany ?  Może też być gdzieś zwarcie - np. centralny przez co w trakcie postoju rozładowuje akumulator. Sprawdź inne odbiorniki, jak np. radio itp. A jak kolego to sprawdzić czy przez zamek czy radyjko jakieś zwarcie sie zrobiło ? Przepraszam ale nie za bardzo sie na tym znam  Pozdrawiam 
|
|
Góra |
|
 |
bunczu |
#619688 Wysłany:
15 Paź 2012, 19:49; Temat postu: Re: Punciak nie odpala. Akumulator ? |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Nicina napisał(a): punto98 napisał(a): Najlepiej jak byś od kogoś pożyczył na chwilę sprawny akumulator na podmianę. Właśnie nie mam niestety od kogo pożyczyć punto98 napisał(a): "To zależy jakie występują objawy przy próbie normalnego odpalenia auta. Nie potrafię tego opisać ale taki dzwięk jak by właśnie akumulator było rozładowany. Przekręcam kluczyk i tak silnik próbuje próbuje ale nic. I to nie jest taka głośna praca silnika tylko taka cichutka ;( bunczu napisał(a): Nicina napisał(a): Mam silnik 1,2  To co w profilu to błąd zaraz go poprawie  A co do akumulatora i go ładował i nadal nic  Raczej on już mi nie posłuży a więc w tym tygodniu kupuje tylko nie wiem czy taki sam czy jakiś inny ? A co do tego odpalana na popych to go odpalałem raptem parę razy bo jak mówiłem czekam na prawko i stoi auto u babci wiec raz w tygodniu go próbowałem odpalić  a może to też jest jakaś przyczyna że nie chce odpalić bo jest rzadko używany ?  Może też być gdzieś zwarcie - np. centralny przez co w trakcie postoju rozładowuje akumulator. Sprawdź inne odbiorniki, jak np. radio itp. A jak kolego to sprawdzić czy przez zamek czy radyjko jakieś zwarcie sie zrobiło ? Przepraszam ale nie za bardzo sie na tym znam  Pozdrawiam  topic31058.html
_________________ "Ciocia jeździła nim sporadycznie, polecam" - auto z ukrytą wadą silnika.
|
|
Góra |
|
 |
Nicina |
#619758 Wysłany:
15 Paź 2012, 22:21; Temat postu: Re: Punciak nie odpala. Akumulator ? |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Dzięki  A co do tego akumulatora bo raczej na 100 % będe go zmieniał to co proponujecie ? Taki sam o napięciu 44 i z Centry ? Czy na silnik 1,2 to nie za dużo tych amperów? Słyszałem że 44 to troche za dużo ale też większość ludzi o takim silniku ma taki aku. I jeszcze 1 pytanie czy jak kupie nowy akumulator to lepiej kupić nowe klemy aby było wszystko okej? Bo jak już wymieniam akumulator to może i to by się przydało przy okazji ? ;-)
|
|
Góra |
|
 |
tomar |
#619785 Wysłany:
15 Paź 2012, 23:20; Temat postu: Re: Punciak nie odpala. Akumulator ? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: tomek
Samochód: Punto II 3d
Miejscowość: Nowa Ruda Rejestracja: 15 Maj 2012, Posty: 217 Pomógł: 2
|
Według książki wkł 1.2 v8 40ah 250A te 44Ah też może być nawet 50Ah altek na pewno to naładuje.Do centry mam uprzedzenia moja centra trochę też się rozładowywała nagle  a była na gwarancji. Jeżeli masz klemy zniszczone to wymień,nowy akumulator musi być trwale połączony z instalacją,nie kupuj tych klem z marketu tylko w sklepie motoryzacyjnym.
|
|
Góra |
|
 |
Nicina |
#620019 Wysłany:
16 Paź 2012, 20:37; Temat postu: Re: Punciak nie odpala. Akumulator ? |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Ja pytałem mechaników ( mam praktyce w subaru) i mówili że Centra to jedna z lepszych firm  Wiem akumulator i te klemy kupował bym w sklepie motoryzacyjnym ;-)
|
|
Góra |
|
 |
AndyPol |
#620251 Wysłany:
17 Paź 2012, 19:26; Temat postu: Re: Punciak nie odpala. Akumulator ? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Andy
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Rzeszów Rejestracja: 15 Gru 2009, Posty: 1463 Pomógł: 120
|
Do wyboru Masz wielu producentów: Centa, Bosch, Varta itd. Ważne by nowy akumulator nie był leżakiem magazynowym ( zwróć baczną uwagę na datę jego produkcji). Po zakupie dobrze by było go solidnie naładować i sprawdzić sobie pobór prądu na postoju, oraz napięcie ładowania. Jeśli planujesz dłuższy postój auta odłącz go od instalacji samochodu i przenieś do domu. Co kilka tygodni dobrze jest go sobie naładować, zwłaszcza jeśli mało eksploatujesz pojazd. Ja w Uno i Punto mam Centry Standard i Plus 44 i 45 Ah oba sprawują się dobrze i nie mam powodów do narzekań. Warto pamiętać o solidnym zamocowaniu akumulatora w podstawie, by nie chwiał się i przesuwał ( co często poważnie skraca jego żywot).
_________________ Punto 1,1 SX z 1998 roku.
|
|
Góra |
|
 |
sqeern |
#621037 Wysłany:
21 Paź 2012, 17:02; Temat postu: Re: Punciak nie odpala. Akumulator ? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Bartek | Grill
Samochód: Punto I 3d
Wersja: S
Miejscowość: Ostrów Wlkp. Rejestracja: 20 Cze 2011, Posty: 152 Pomógł: 2
|
AndyPol napisał(a): (...) Warto pamiętać o solidnym zamocowaniu akumulatora w podstawie, by nie chwiał się i przesuwał ( co często poważnie skraca jego żywot). Możesz uzasadnić? Od kilku ładnych tygodniu jeżdżę z 'nie przykręconym' akumulatorem i od pewnego czasu mam problemy z rozruchem.
Ostatnio edytowany przez sqeern, 21 Paź 2012, 22:19, edytowano w sumie 1 raz
|
|
Góra |
|
 |
dawid781 |
#621042 Wysłany:
21 Paź 2012, 17:24; Temat postu: Re: Punciak nie odpala. Akumulator ? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Dawid
Wersja: S
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Leżajsk Rejestracja: 07 Paź 2009, Posty: 625 Pomógł: 1
|
|
Góra |
|
 |
bunczu |
#621046 Wysłany:
21 Paź 2012, 17:32; Temat postu: Re: Punciak nie odpala. Akumulator ? |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
dawid781 napisał(a): Ja myślę że wina nie leży tylko po stronie akumulatora, mój Punciak nawet gdy miał słaby aku i ledwo kręcił to jakoś odpalał, silnik powinien zaskoczyć zaraz po zakręceniu rozrusznikiem. Zaglądnij sobie na kable, świece cewki i rzecz jasna alternator jak koledzy wyżej już pisali. Nie zapominaj że idzie zima i z odpalaniem będzie co raz gorzej Co do samego akumulatora mi w tamtym roku padł z dnia na dzień i to całkowicie  Miałem lepszą przygodę. Jechałem na przegląd, w połowie drogi jednak musiałem uderzyć do pewnej firmy i po wyjściu z firmy auto już nie chciało odpalić, a byłem w połowie drogi na przegląd i w zasadzie pod Oleśnicą, do domu miałem 30k 
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 19 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|