|
Obecny czas: 07 Maj 2025, 05:36
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 21 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
8850 |
#622713 Wysłany:
29 Paź 2012, 00:37; Temat postu: Zapalanie auta awaryjnie przez pokręcenie kołem |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: SX
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Chrzanów Rejestracja: 08 Maj 2012, Posty: 371
|
Witam. Czy taki sposób zapalania auta przez pokręcenie kołem jest możliwy w punto? http://www.youtube.com/watch?NR=1&featu ... cBE8HEAyi4Rozumiem, że gość w kabinie wrzucił na luz, drugi pokręcił kołem i jak wtedy ten pierwszy w kabinie wrzucił bieg 5 lub 4 i odpalił. Ten diesel musiał mieć chyba też dobre sprężanie i możliwe że motor był ciepły. Teoretycznie jest to możliwe jak najbardziej i nawet jak jest podniesione jedno koło to powinien być mniejszy opór przy odpalaniu bo działa mechanizm różnicowy. Ktoś spróbuje? 
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Tomek040982 |
#622720 Wysłany:
29 Paź 2012, 01:55; Temat postu: Re: Zapalanie auta awaryjnie przez pokręcenie kołem |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Tomek
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.3 75KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Active
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Warszawa/Marki Rejestracja: 06 Mar 2008, Posty: 696 Pomógł: 6
|
8850, sam spróbuj a jak ci się rozrząd przestawi daj znać to się pośmiejemy.
_________________ Czerwony Fiat 126P Silnik 0.65 21 KM 1982r. Biały Fiat Panda 0.8 34 KM 1986r. Zielone MK1 1.6 88KM 1995r. Niebieskie GP 1.3 75 KM 2007r.

PuntoMazowszeTeam
|
|
Góra |
|
 |
punto 1.6 |
#622722 Wysłany:
29 Paź 2012, 08:46; Temat postu: Re: Zapalanie auta awaryjnie przez pokręcenie kołem |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marek
Samochód: Punto I 5d
Silnik: Inny
Wersja: ELX
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Przemyśl Rejestracja: 20 Lip 2010, Posty: 1775 Pomógł: 40
|
w osobówce możesz zapomnieć o takim odpaleniu 
_________________ PUNTO ELX 1.6 16vT = 320HP & 360NM
|
|
Góra |
|
 |
Bryckas |
#622858 Wysłany:
29 Paź 2012, 18:54; Temat postu: Re: Zapalanie auta awaryjnie przez pokręcenie kołem |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.6 8V 90KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: ELX
Województwo: Poza Polską
|
Tomek040982 napisał(a): 8850, sam spróbuj a jak ci się rozrząd przestawi daj znać to się pośmiejemy. Ludzie, co Wy z tym rozrządem??? Że niby jak ma się przestawić? Przecież to prawie takie samo odpalenie jak rozrusznikiem. Zamiast niego, kołem zamachowym "kręci skrzynia" i to wszystko.
_________________ Moje primary auto- FORD MONDEO 2.5 V6 170PS w pełnej opcji. KOMBI 1999 z podtlenkiem LPG
|
|
Góra |
|
 |
Angry_Us3r |
#622859 Wysłany:
29 Paź 2012, 19:00; Temat postu: Re: Zapalanie auta awaryjnie przez pokręcenie kołem |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Krzysztof
Samochód: Inny
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: [CIN] Inowrocław Rejestracja: 26 Lip 2011, Posty: 5925 Pomógł: 35
|
Bryckas napisał(a): Tomek040982 napisał(a): 8850, sam spróbuj a jak ci się rozrząd przestawi daj znać to się pośmiejemy. Ludzie, co Wy z tym rozrządem??? Że niby jak ma się przestawić? Przecież to prawie takie samo odpalenie jak rozrusznikiem. Zamiast niego, kołem zamachowym "kręci skrzynia" i to wszystko. Tylko weź poprawkę na to, jak szarpie skrzynia, a jak rozrusznik. Sznur (np. holowniczy) też możesz niekiedy rozciągać stopniowo i nie pęknie, a przy szarpnięciu puści prawda? Poza tym trochę za małe koło zamachowe, żeby odpalać ręką za koło jezdne Odpalanie auta "na pych" to już totalna ostateczność.
_________________ Rany boskie, jeżdżę kioskiem
|
|
Góra |
|
 |
BogdanK |
#622889 Wysłany:
29 Paź 2012, 21:22; Temat postu: Re: Zapalanie auta awaryjnie przez pokręcenie kołem |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Bogdan
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice Rejestracja: 15 Mar 2012, Posty: 2114 Pomógł: 51
|
Angry_Us3r napisał(a): Odpalanie auta "na pych" to już totalna ostateczność. Zgadzam się. A ten filmik z Indii wygląda na zwykłą sztuczkę. Jeden kręci kołem, a ten w kabinie normalnie kluczykiem uruchamia samochód (a frajerzy płacą za przegrany zakład) 
Góra |
|
 |
iarek_m |
#622892 Wysłany:
29 Paź 2012, 21:23; Temat postu: Re: Zapalanie auta awaryjnie przez pokręcenie kołem |
|
 |
Sympatyk kropek |
Silnik: 1.7 70KM TD
Województwo: lubelskie [L]
|
Cytuj: Tylko weź poprawkę na to, jak szarpie skrzynia, a jak rozrusznik. Tylko weź poprawkę na to, jak szarpie skrzynia, a jak rozrusznik. Sznur (np. holowniczy) też możesz niekiedy rozciągać stopniowo i nie pęknie, a przy szarpnięciu puści prawda? Poza tym trochę za małe koło zamachowe, żeby odpalać ręką za koło jezdne Odpalanie auta "na pych" to już totalna ostateczność. Nie wiem czy wiesz ale w odpalaniu na "pych" wcale o rozrząd nie chodzi.A sądzę żę z 4 albo z 5 jeszcze mniejsze szarpnięcie będzie niż z rozrusznika.
|
|
Góra |
|
 |
8850 |
#622896 Wysłany:
29 Paź 2012, 21:33; Temat postu: Re: Zapalanie auta awaryjnie przez pokręcenie kołem |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
A jak się odpalało stare wołgi czy inne tego typu auta? Ja sam pamiętam czasy kiedy akumulator gość miał słaby i wkładał pręt w dziurę z przodu auta i kręcił rękami drązek, drugi w kabinie odpalał. Ale tam były silniki które miały koło pasowe z przodu przy ułożeniu silnika wzdłuż auta. W punto odpalam co jakiś czas auto zjeżdżając z górki w przypadku 5 biegu jest lekkie szarpinięcie, w przypadku 4 szarpnięcia nie czuć, to dziwne bo zazwyczaj im wyższy bieg tym niej czuć odpalanie. Oczywiście trzeba też delikatnie puścić sprzęgło. Tak samo odpalałem poloneza i opla astrę z górki, nigdy nie przestawił mi się rozrząd. Auto nie odpala się na pych ale z automatyczną skrzynią biegów. I z ciekawości: BMW E36 ma łańcuch rozrządu niezniszczalny i nieprzeskakujący. Ja widziałem silnik rozebrany z pokrzywionymi zaworami które spotkały się z cylindrami co stalo się na skutek przestawienia ząbka rozrządu.
Ostatnio edytowany przez 8850, 29 Paź 2012, 21:35, edytowano w sumie 1 raz
|
|
Góra |
|
 |
iarek_m |
#622898 Wysłany:
29 Paź 2012, 21:35; Temat postu: Re: Zapalanie auta awaryjnie przez pokręcenie kołem |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Podobno stare auta tak odpalali ludzie, takie słyszałem opowieści, sam nigdy tego na żywo nie widziałem. Kiedyś może sprawdze na maluchu 
|
|
Góra |
|
 |
8850 |
#622901 Wysłany:
29 Paź 2012, 21:46; Temat postu: Re: Zapalanie auta awaryjnie przez pokręcenie kołem |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
A jak działa rozrusznik w autach? Goni zębatka rozrusznika po ząbkach koła pasowego, koło pasowe napędza korbowód wykonując ruch tłokami w górę i w dół + dochodzi czujnik komputera który leje paliwo w odpowiednim momencie do komory spalania i zapłon następuje jak mieszanka się spręży przez odpowiedni suw tłoków i pojawi się iskra. Zatem wystarczy pokręcić kołem pasowym z odpowiednią szybkością aby silnik odpalił. Koło pasowe kręci się wtedy kiedy jest włączony jakiś bieg a bieg napędza koła. Wystarczy proces odwrócić, koło gumowe pokręcone napędza koło pasowe itd. Więc dlaczego ma się coś przestawiać i ma to nie odpalić?
|
|
Góra |
|
 |
iarek_m |
#622906 Wysłany:
29 Paź 2012, 21:51; Temat postu: Re: Zapalanie auta awaryjnie przez pokręcenie kołem |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Ja napisałem w odpalaniu na "pych" nie chodzi o przestawienie rozrządu tylko o katalizator! Kiedyś odpalałem Vectre na zaciąg, skrzywił się korbowód i tłok zblokował cały silnik, i na zablokowanym silniku przeleciała z 50m, i nic jej się z paskiem nie stało a w tym przypadku było to według teori niektórych użytkowników nieuniknione, następnego dnia spróbowałem z rozrusznika i zgadnijcie co się stało? pozrywało zeby z więńca na kole zamachowym a pasek nietknięty. Także jak zajdzie taka potrzeba odpalam na pych bez wachania.
|
|
Góra |
|
 |
Angry_Us3r |
#622936 Wysłany:
29 Paź 2012, 23:26; Temat postu: Re: Zapalanie auta awaryjnie przez pokręcenie kołem |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
iarek_m napisał(a): Cytuj: Tylko weź poprawkę na to, jak szarpie skrzynia, a jak rozrusznik. Tylko weź poprawkę na to, jak szarpie skrzynia, a jak rozrusznik. Sznur (np. holowniczy) też możesz niekiedy rozciągać stopniowo i nie pęknie, a przy szarpnięciu puści prawda? Poza tym trochę za małe koło zamachowe, żeby odpalać ręką za koło jezdne Odpalanie auta "na pych" to już totalna ostateczność. Nie wiem czy wiesz ale w odpalaniu na "pych" wcale o rozrząd nie chodzi.A sądzę żę z 4 albo z 5 jeszcze mniejsze szarpnięcie będzie niż z rozrusznika. Tak, szczególnie jak sobie prychnie i nie zapali 
|
|
Góra |
|
 |
iarek_m |
#622955 Wysłany:
29 Paź 2012, 23:57; Temat postu: Re: Zapalanie auta awaryjnie przez pokręcenie kołem |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Co masz na myśli, prychnie i co? Silnik rozerwie? 
|
|
Góra |
|
 |
wojtass18 |
#622956 Wysłany:
29 Paź 2012, 23:59; Temat postu: Re: Zapalanie auta awaryjnie przez pokręcenie kołem |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Wojtek
Województwo: zachodniopomorskie [Z]
Miejscowość: SZCZECIN Rejestracja: 10 Gru 2009, Posty: 4596 Pomógł: 56
|
iarek_m napisał(a): Nie wiem czy wiesz ale w odpalaniu na "pych" wcale o rozrząd nie chodzi no właśnie chodzi  plus katalizator
|
|
Góra |
|
 |
iarek_m |
#622958 Wysłany:
30 Paź 2012, 00:06; Temat postu: Re: Zapalanie auta awaryjnie przez pokręcenie kołem |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Cytuj: no właśnie chodzi plus katalizator Zacytuj mi z jakieś książki fragment o rozrządzie i już się nie wtrącam!
|
|
Góra |
|
 |
wojtass18 |
#622960 Wysłany:
30 Paź 2012, 00:23; Temat postu: Re: Zapalanie auta awaryjnie przez pokręcenie kołem |
|
 |
Puntoświr |
|
iarek_m, co mam książki Ci kupić  , możesz pchać sobie jak Ci się przestawi to Twój będzie problem nie mój, a jak trzaśnie to przy kolizyjnym silniku zobaczyć co to jest kolizja tłoków z zaworami  na forum ktoś już przerabiał przestawienie paska po pchaniu, jak dobrze pamięciom sięgam.
|
|
Góra |
|
 |
Brutal123 |
#635743 Wysłany:
06 Sty 2013, 15:00; Temat postu: Re: Zapalanie auta awaryjnie przez pokręcenie kołem |
|
 |
Puntoświr |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.2 8V 65KM
Województwo: łódzkie [E]
|
Z katalizatorem co się może stać?
_________________ Fiat Grande Punto 1.2 65 KM EsseeEssee , 17" Dołożone: El.szyby tył ,światła pm ,tempomat, sub,,webasto ,ham. tarcz. tył ,podłokietnik,LPG,TPMS,ASR,ESP,HH,PTC.
|
|
Góra |
|
 |
wojtass18 |
#635750 Wysłany:
06 Sty 2013, 15:15; Temat postu: Re: Zapalanie auta awaryjnie przez pokręcenie kołem |
|
 |
Puntoświr |
|
rozkwitnie, w końcu będzie w nim nie spalone paliwo 
|
|
Góra |
|
 |
Angry_Us3r |
#635752 Wysłany:
06 Sty 2013, 15:21; Temat postu: Re: Zapalanie auta awaryjnie przez pokręcenie kołem |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
A jeszcze ciekawiej, jak uzbiera się go więcej  Zostanie piękna róża na końcu wydechu, jak w kreskówkach 
|
|
Góra |
|
 |
Brutal123 |
#635763 Wysłany:
06 Sty 2013, 15:38; Temat postu: Re: Zapalanie auta awaryjnie przez pokręcenie kołem |
|
 |
Puntoświr |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.2 8V 65KM
Województwo: łódzkie [E]
|
No nie wiem z jakiej racji by się tam miało znaleźć przy odpalaniu na pych gdy przy odpalaniu na rozrusznik go (paliwa) tam nie ma . Wydaje mi się ze tak samo może "wyrzucić" paliwo w wydech przy nieudanych próbach odpalenia na rozrusznik jak na pych . Tu akurat różnicy nie widzę , oczywiście mogę się mylić 
_________________ Fiat Grande Punto 1.2 65 KM EsseeEssee , 17" Dołożone: El.szyby tył ,światła pm ,tempomat, sub,,webasto ,ham. tarcz. tył ,podłokietnik,LPG,TPMS,ASR,ESP,HH,PTC.
|
|
Góra |
|
 |
Angry_Us3r |
#635767 Wysłany:
06 Sty 2013, 15:42; Temat postu: Re: Zapalanie auta awaryjnie przez pokręcenie kołem |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Cytuj: Tu akurat różnicy nie widzę , oczywiście mogę się mylić
W obu wypadkach paliwo może zlecieć do wydechu, ale chyba nie jesteś niepełnosprytny, żeby kręcić długo rozrusznikiem, jak wiesz, że nie zapali?  A na pych też nie masz pewności, że załapie, parę prób i na pewno coś zleci.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 21 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|