|
Obecny czas: 17 Cze 2025, 06:55
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 3 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
adamkloc |
#625609 Wysłany:
11 Lis 2012, 20:13; Temat postu: Problem z silnikiem i duże spalanie |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Witam kolegów.Mam taki problem, otóż mój kropek I 1.1 98r.przebieg niby oryginał 188tyś.od jakiegoś czasu ma problem z brzydko pracującym silnikiem na biegu jałowym(chodzi nierówno),przez jakiś czas miał spadek mocy, teraz wystąpiło spalanie po mieście rzędu 12l/100km.W aucie wymieniłem: -2x cewka -kpl. świec -filtr powietrza -filtr paliwa(po tej operacji zauważyłem wzrost spalania z 7 do 12L/100km) -kpl.przewodów zapłonowych -czujnik położenia wału -map sensor przełożony z innego punto -wywaliłem katalizator(po tym zabiegu duszenie i mułowatość auta ustała) Teraz takie pytanko, czy uszkodzony termostat(bardzo szybko auto się nagrzewa w sensie szybko leci gorące powietrze z nawiewów, dodam że rok temu była wymieniana nagrzewnica)może dawać takie spalanie, czy brudna przepustnica może mieć na to wpływ(zauważyłem że jak max 3 razy pod rząd dodaję ostro gazu na postoje to za 4 już jakby przepustnicę przycinało i silnik jakby zmuliło). Dodam że kompresji nie sprawdzałem, ale żadnych płynów nie ubywa,nie wzrasta poziom innych,ani nic si.ę nie miksuje.Marchewa się nie pali,auto nie dymi.Proszę o pomoc, jak coś nie jasno opisałem będę tłumaczył na bieżąco.Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
d0m3l |
#625664 Wysłany:
12 Lis 2012, 00:10; Temat postu: Re: Problem z silnikiem i duże spalanie |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Dominik
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.2 8V 73KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: SX
Województwo: mazowieckie [W]
|
U mnie przy takich objawach okazał się cieknący regulator ciśnienia paliwa, i zalewał cylinder. Ale u mnie trochę inny silnik. Niby w 1.1 też taki regulator jest, ale niech ktoś bardziej wiedzący się wypowie.
|
|
Góra |
|
 |
adamkloc |
#625909 Wysłany:
13 Lis 2012, 20:26; Temat postu: Re: Problem z silnikiem i duże spalanie |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
d0m3l napisał(a): U mnie przy takich objawach okazał się cieknący regulator ciśnienia paliwa, i zalewał cylinder. Ale u mnie trochę inny silnik. Niby w 1.1 też taki regulator jest, ale niech ktoś bardziej wiedzący się wypowie. Dzięki bardzo, a i mam jeszcze jedno pytanie czy po wywaleniu katalizatora powinienem robić reset systemu czyli autoadaptacje???
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 3 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|