You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 15 Cze 2025, 07:48

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #56240 Wysłany: 21 Paź 2007, 12:21; 
 Temat postu: ...L P G... jak zwykle jakis problem...
Forumowicz

witam

2 tygodnie temu zalozylem do mojego punciaka (1.1 z 95r) instalacje, z poczatku pare razy majstrow nawiedzilem coby wyregulowali, ale jak sie zaczely chlodniejsze noce, to tak wystudzony silniczek protestowal, a wlasciwie, to odpala sobie bez problemu, tylko na odcinku ok 2km potrafi gasnac przy wdepnieciu sprzegla np przed skrzyzowaniem
tak sie bujalem po tym warsztacie gazownikow, az im ostawilem maszynke na noc, coby sobie wystygl, no i medrcy wymyslili!!!

w puntach ten kolektor od gazu jest za wysoko w stosunku do plynu chlodniczego i jak sie dostaje do onego kolektora, to zamarza cos tam... wiec dolali plynu chlodniczego pod sama szyjke no i niby jakos to dziala... nie zgasl na zakretach mimo, ze obroty spadly do ogranicznika na zegarze...

a wlasnie, kolega paral sie puntem 1.1 z gazem pare lat i mowil ze zima wlasnie nie za ciekawie to chodzi, najlepiej rozgrzac silnik na benzynie i dop po jakims czasie na gaz przelanczac
co panstwo na to powiedza?

Post #56252 Wysłany: 21 Paź 2007, 13:07; 
 Temat postu:
Swój chłop
Awatar użytkownika

Imię: Łukasz
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: ELX
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Katowice
wikary napisał(a):
kolega paral sie puntem 1.1 z gazem pare lat i mowil ze zima wlasnie nie za ciekawie to chodzi, najlepiej rozgrzac silnik na benzynie i dop po jakims czasie na gaz przelanczac

dobrze kolega mówi :)
najpierw musisz pośmigać na benzynce aż silnik złapie trochę temperatury, i dopiero potem sobie przełączasz na LPG.

Image

Post #56254 Wysłany: 21 Paź 2007, 13:24; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Tomasz
Samochód: Croma
Silnik: 1.9 120KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Dynamic
Miejscowość: SZ //\\ STA
dokładnie,u mnie jest to samo,musze go troszke rozgrzać i dopiero przełączam,jak jest silnik zagrzany bez proglemu można przełączyć.

Post #56586 Wysłany: 22 Paź 2007, 09:01; 
 Temat postu:
Puntoświr

Miejscowość: zielona góra
z poczatku musza sie ulozyc te membrany w parowniku, jednak uwazam ze to iz samochod gasnie jest spowodowane zla regulacja...

wikary napisał(a):
w puntach ten kolektor od gazu jest za wysoko w stosunku do plynu chlodniczego

to mogli zrobic tak zeby nie bylo za wysoko... chociaz prawde mowiac u mnie tez jest wysoko ale plyn staram sie miec pomiedzy min a max

wikary napisał(a):
kolega paral sie puntem 1.1 z gazem pare lat i mowil ze zima wlasnie nie za ciekawie to chodzi, najlepiej rozgrzac silnik na benzynie i dop po jakims czasie na gaz przelanczac

nie to zebym sie chwalil ale u mnie przelacza sie na gaz chwile po odpaleniu (instalacja bez czujnika temperatury) i nie ma zadnego problemu z gasnieciem czy nierowna praca silnika...
jezeli tylko jakis z tych problemow sie pojawi to jade od razu na regulacje... podpinaja pod ten swoj komputer do gazu i po problemie
srednio jade raz w roku na taka regulacje

Post #56609 Wysłany: 22 Paź 2007, 09:31; 
 Temat postu: gaz w punto
Forumowicz

witam
właśnie miesiąc temu założyłem gaz w mim punciaku 1,2 60 rok 1997 i mam ten sam problem jak kolega z silnikiem nie rozgrzanym. Gaśnie po przejechaniu 2 km Jak silnik rozgrzany nie ma problemu w ciepłe dni też nie było problemu. AŻ boje sie zimy. Czy reklamować u gazowników? Czy rozgrzewać silnik na benzynie?
Pozdrawiam

Post #57808 Wysłany: 25 Paź 2007, 15:40; 
 Temat postu:
Puntoświr
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bydzia
z Tym że parownik jest za wysoko ... ściema ja mam nisko pod akumulatorem i co? i nic gasnie co by sie ie działo... a w dodatku strzela mi w gaznik tak ze juz porozrywało mi całą pokrywe filtra powietrza kupilem nową i tak samo strzela.. nic nie pomaga żaden gaziarz nie potrafi tego wyregulować.. Wiec wydaje mi sie ze skoro mój kropek jest 95 a LPG ma od 96 czy tam 97 to.. czeka go remont silnika i to konkretny... bo tak sie nie da jezdzić. Na benzynie jest ok ale na gazie... masakra wymieniałem filtr gazu, parownik i pomagało na 15 min. świece , przewody też.. poprostu to są juz stare samochodziki..

Post #57839 Wysłany: 25 Paź 2007, 17:02; 
 Temat postu:
Swój chłop
Awatar użytkownika

Imię: Łukasz
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 16V 80KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: ELX
Miejscowość: Katowice
MaXuS napisał(a):
a w dodatku strzela mi w gaznik tak ze juz porozrywało mi całą pokrywe filtra powietrza

95% że to cewka zapłonowa :P
poprostu nie za każdym razem masz iskrę na świecy i jak już w końcu dostanie iskry, to gaz wybucha z taką siłą, że plastiki Ci rozrywa :/

tak więc spróbuj jeszcze tego :)

Image

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)