|
Obecny czas: 14 Cze 2025, 21:29
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 10 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
dawids |
#636399 Wysłany:
09 Sty 2013, 10:56; Temat postu: Problem z pływakiem |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Witam, mam pewien problem z (o ile sie nie myle pływakiem) w kropce 1.2 ELX rok 1995. Mam samochod na gaz, wiec zazwyczaj do samochodu tankowałem za 30 zl ew 50zl. Wskaźnik paliwa pokazywal mi caly czas ten sam poziom, więc postanowilem ze dzis zatankuje prawie do pełna, no i niestety ku mojemu zaskoczeniu pokazal sie ten sam poziom. Wskaznik mi pokazuje rezerwe, lekko nad kreska, postanowilem ze wyjezdze cale paliwo i wskaznik byl pod kreską czyli niby dobrze, ale wyzej nie chce isc. Pytanie: Czy on się w jakiś sposob zaciął, utknął ? I czy można go jakos przestawić ? Wiem że dojście jest chyba pod siedzeniem z tyłu. Proszę o pomoc, z góry dzięki 
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Angry_Us3r |
#636437 Wysłany:
09 Sty 2013, 14:19; Temat postu: Re: Problem z pływakiem |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Krzysztof
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna + LPG
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: [CIN] Inowrocław Rejestracja: 26 Lip 2011, Posty: 5925 Pomógł: 35
|
Ten przyrząd jest bardzo zawodny i często się zacina, powiem tak - możesz jechać z kompletnie pustą butlą na kalibrację, ale problem się powtórzy - lepiej jeździć według kilometrów bo "kropki" są mylące. I to bardzo  Pływak potrafi się też zaciąć w pozycji max. górnej uniemożliwiając tankowanie - nawet litr nie wejdzie do pustej butli. Wtedy trzeba lekko puknąć czymś twardym w wielozawór (no oczywiście z umiarkowaną siłą) i opadnie na dół.
_________________ Rany boskie, jeżdżę kioskiem
|
|
Góra |
|
 |
przemyslaw89 |
#636443 Wysłany:
09 Sty 2013, 15:11; Temat postu: Re: Problem z pływakiem |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Przemysław
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: S
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: ELE / WN Rejestracja: 21 Lut 2011, Posty: 103 Pomógł: 6
|
Angry_Us3r, problem jest z pływakiem w zbiorniku Pb Jeśli odkręcisz pod tylnym siedzeniem taką zaślepkę, będziesz miał dostęp do całego zespołu pompa paliwa - pływak. Sposób jej wyjęcia jest opisany na forum. Sprawdzisz wtedy czy pływak pracuje swobodnie w całym zakresie:)
_________________ Punto II 1.2 8V
zieleń 351/A - Verde Olimpo
|
|
Góra |
|
 |
Angry_Us3r |
#636444 Wysłany:
09 Sty 2013, 15:17; Temat postu: Re: Problem z pływakiem |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Krzysztof
Samochód: Inny
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: [CIN] Inowrocław Rejestracja: 26 Lip 2011, Posty: 5925 Pomógł: 35
|
Zazwyczaj pracuje swobodnie aż nadto  I niestety wskazówka buja się na zakrętach.
_________________ Rany boskie, jeżdżę kioskiem
|
|
Góra |
|
 |
dawids |
#636596 Wysłany:
09 Sty 2013, 23:12; Temat postu: Re: Problem z pływakiem |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
To jest problem z pływakiem od Pb, ale jak bym to odkręcił nie będzie mi ciekla benzyna? bo jednak tego full jest. Teraz się już bardziej uniósł w górę jak troche pojeździlem, nie świeci sie rezerwa, ale to nie jest zadawalający wynik.
|
|
Góra |
|
 |
przemyslaw89 |
#636599 Wysłany:
09 Sty 2013, 23:19; Temat postu: Re: Problem z pływakiem |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Przemysław
Samochód: Punto II 3d
Wersja: S
Województwo: łódzkie [E]
Miejscowość: ELE / WN Rejestracja: 21 Lut 2011, Posty: 103 Pomógł: 6
|
nic Ci nie wycieknie, wyobraź sobie słoik... w tym słoiku pełno zawartości, odkręcasz wieczko i przecież nic się nie wylewa  pompa z pływakiem jest właśnie tym "dekielkiem"  Musisz wyciągnąć i organoleptycznie obadać co i jak, na obecną chwilę nie widzę lepszego rozwiązania... No chyba że popatrzysz jeszcze na połączenia elektryczne pod tylną kanapą. Kombinowanie nic w tym przypadku nie kosztuje.
_________________ Punto II 1.2 8V
zieleń 351/A - Verde Olimpo
|
|
Góra |
|
 |
punto 1.6 |
#636601 Wysłany:
09 Sty 2013, 23:19; Temat postu: Re: Problem z pływakiem |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marek
Samochód: Punto I 5d
Wersja: ELX
Województwo: podkarpackie [R]
Miejscowość: Przemyśl Rejestracja: 20 Lip 2010, Posty: 1775 Pomógł: 40
|
kanapa tylna do góry odkręć 3 śrubki dostaniesz się do pompy , odłącz wtyczkę wykręć plastikowy kosz i wyjmij cały kosz z pompą i pływakiem  i oblukaj , (on ma chodzić z oporem) , a i uważaj żadnego ognia czy jakiś iskier , z głową 
_________________ PUNTO ELX 1.6 16vT = 320HP & 360NM
|
|
Góra |
|
 |
dawids |
#644035 Wysłany:
08 Lut 2013, 11:11; Temat postu: Re: Problem z pływakiem |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Piszę dopiero teraz, bo wcześniej na dłuższą metę nie znalazłem czasu. Sprawa wygląda tak: odkręciłem wszystko, wyjąłem pompe wraz z pływakiem, pływak chodzi ciężko, kiedy daje go do góry to z ledwością opada na dół, więc nie jest za lekki żeby go woda uniosła, próbowałem grzebać, ale nic wychodziło, zresztą nie chcę nic tam ułamać. Trzeba go czymś nasmarować ? Czy pompa do wymiany ? Bo raczej nie będę dawał 400 zł na pompe z powodu pływaka ;|
[ Dodano: 08 Lut 2013 11:11 ]
ref
|
|
Góra |
|
 |
robalwow |
#644513 Wysłany:
10 Lut 2013, 22:48; Temat postu: Re: Problem z pływakiem |
|
 |
Puntomaniak |
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Wersja: SX
Województwo: dolnośląskie [D]
|
Ja u siebie miałem to samo, ale wyjąłem to wszystko popatrzyłem co w baku przy okazji siedzi ale o dziwo czysto było. A pływak rozruszałem reką góra dół i tak jakieś 30 razy i teraz chodzi plynnie;)
|
|
Góra |
|
 |
arvath |
#666322 Wysłany:
10 Maj 2013, 12:37; Temat postu: Re: Problem z pływakiem |
|
 |
Puntomaniak |
Imię: Artur
Samochód: Punto I 3d
Wersja: Cult
Województwo: dolnośląskie [D]
|
Podepnę się pod temat: Co odpowiada za załączenie się kontrolki rezerwy na tablicy? Mam paliwa poniżej 1/4 zbiornika, przeważnie w tym miejscu zaświecała mi się rezerwa, albo przynajmniej mignęła na dziurach. Teraz milczy. Wskazówka działa, żarówka od rezerwy wymieniona na nową, a dalej nie świeci. Gdzie szukać przyczyny? Ma ktoś może schemat tej wtyczki od pompy paliwa pod tylną kanapą?
_________________ Niebieski zrywacz asfaltu 1.2 8V
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 10 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|