|
Obecny czas: 15 Cze 2025, 17:10
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 10 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
adik |
#58845 Wysłany:
30 Paź 2007, 09:54; Temat postu: Wymiana skrzyni biegow ? |
|
 |
Forumowicz |
Miejscowość: Szkocja Rejestracja: 30 Paź 2007, Posty: 4
|
Witam,
mam nastepujacy problem z autkiem, chodzi oczywiscie o punto mk1 z 1998.
Auto dusilo sie strasznie, wydawalo dziwne odglosy na niskich obrotach (tylko kiedy sprzeglo nie bylo wcisniete), wogole nie mialo mocy - dopiero przy wyzszych obrotach. Znajomy powiedzial ze moze na stacji jakies kiepskie paliwo bylo, zeby przejechac sie w trase wyjezdzic to i zatankowac nowe, co zrobilem.
Pojechalem ok 40 mil od mojego miasta (Aberdeen - Szkocja) i juz w trakcie cos dziwnie biegi wchodzily - piatka bardzo ciezko. Kiedy nawrocilem, chcialem wracac spowrotem pojawil sie problem juz wiekszy z biegami, odglos - truchot byl glosniejszy, zatrzymalem sie na poboczu, probowalem odpalic, ruszyc ogolnie nie reagowal wogole na gaz a po puszczeniu sprzegla caly ten truchot sie nasilal, jakos odpalil ale coraz gorzej z biegami bylo, wchodzila jedynka i dwojka, przy nacisnieciu sprzegla bylo ok - odglosy znikaly.
Z czasem, wszystkie biegi przestaly chodzic, auto trzeba bylo scholowac do siebie.
Po co opisuje historie - po to zeby bylo rozeznanie co i jak, nie jestem pewny czy akurat skrzynia poszla, ale podejrzewam ze tak, znajomy podobnie (sam sie nie znam za bardzo, to moje pierwsze auto, dosyc pechowe, niedawno mi poduszka sama wyskoczyla podczas jazdy ale to juz nie wazne)
Pytanie moje jest takie, czy dam rade sam zmienic skrzynie biegow ? O ile problemu z dostaniem skrzyni podejrzewam ze nie bedzie, to koszt robocizny tutaj w moim wypadku mija sie z celem. Wolal bym sam to zrobic. Kolejne pytanie czy znajde gdzies jakas "instrukcje", cos co by wyjasnilo mniej wiecej jak sie do tego zabrac. Zanim zamowie ksiazke i ona dojdzie minie troche czasu, stad szukam porady tutaj.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Grzegorz1151 |
#58854 Wysłany:
30 Paź 2007, 10:29; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Kędzierzyn Rejestracja: 18 Maj 2007, Posty: 424
|
samemu raczej nie ma szans!!!!! w 2 osoby to juz predzej
_________________ Prawdziwa moc tkwi tylko w TDI
|
|
Góra |
|
 |
Patryk80 |
#58955 Wysłany:
31 Paź 2007, 11:10; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
Miejscowość: Sieradz/Opole Rejestracja: 18 Maj 2007, Posty: 366
|
dwie osoby sa wymagane ale tylko w momencie wyjmowania i wkladania nowej . Reszte mozesz smialo robic samemu . Mi wymontowanie skrzyni zajmuje 45 minut  (jak sie cos 8 razy wyciaga i wklada to mozna dojsc do perfekcji  ) Zycze powodzenia !
_________________ www.team50.pl
|
|
Góra |
|
 |
adik |
#59006 Wysłany:
31 Paź 2007, 15:07; Temat postu: |
|
 |
Forumowicz |
|
To super bo sama wymiana sporo kosztuje - robota.
Czy moglby mi ktos przeslac skan z instrukcji napraw o ile ktos taka posiada ? szukam tego juz dlugo i nikt sie nie odzywa. Nawet na allegro juz do ludzi pisze ze moge odkupic taki skan.
|
|
Góra |
|
 |
Patryk80 |
#59056 Wysłany:
31 Paź 2007, 18:40; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
no troche jest grzebania ale dasz rade.... ja mam instrukcje w Polsce ale obecnie mieszkam w UK .
|
|
Góra |
|
 |
krisk |
#59138 Wysłany:
31 Paź 2007, 21:31; Temat postu: |
|
 |
Puntomaniak |
 |
|
Proszę bardzo, oto skany:
Wyciągałem skrzynię wg tego opisu (oczywiście nie sam), dlatego mam kilka rad:
1. Nie trzeba spuszczać oleju ze skrzyni.
2.Nie trzeba wyciągać całych półosi, należy tylko zdjąć opaski od gum przegubów przy skrzyni, nastepnie odkręcić śrubę mocującą wachacz, odciągnąć wahacz i półoś bez problemu wyczepi się z gniazda.
3. Jeśli ktoś nam pomaga, nie trzeba podpierać skrzyni za pomocą podnośnika, nie jest ciężka, 2 osoby spokojnie sobie dadzą radę.
Mam nadzieję, że pomogą Ci te wiadomości.
Zyczę powodzenia.
PS. Nam zajęło wymontowanie skrzyni ok. 5 godzin  (godzina stracona na odkręcanie półosi).
Pozdro
|
|
Góra |
|
 |
adik |
#59210 Wysłany:
31 Paź 2007, 23:14; Temat postu: |
|
 |
Forumowicz |
|
Dzieki, wielkie dzieki !!!
|
|
Góra |
|
 |
Patryk80 |
#59294 Wysłany:
01 Lis 2007, 01:36; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Ja nie odkrecałem śruby wahacza tylko dwie sruby mocowania amortyztora i piasty . Wtedy po odciagnieciu piasty i zdjęciu opaski i oslony przegubu wewnetrznego półoś wychodzi elegancko . Ja skrzynie przed demontażem obwiązywałem pasem do holowania żeby było za co trzymac  pozdrawiam i życze szybkiej naprawy 
|
|
Góra |
|
 |
adik |
#61661 Wysłany:
08 Lis 2007, 00:20; Temat postu: |
|
 |
Forumowicz |
|
Ogolnie nie moge znalezc skrzyni biegow do mojego.
Szukam do wersji elx 85 16v i nic.
Na szrotach nie ma, jedynie na overtonie, ale chca ok 120 funtow wiec chyba bez sensu. Nie wiem, innej raczej nie da rady zamontowac ?
|
|
Góra |
|
 |
Patryk80 |
#61713 Wysłany:
08 Lis 2007, 11:18; Temat postu: |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Da rade . Ja w swoim kropku wkladalem skrzynie chyba od kazdej wersji (55-60-75-6speed) i pasowala bez problemow . SIlnik ktory ty masz to teoretycznie ten sam dol co w 75 tylko masz glowice 16 v . Wiec uwazam ze pasowac bedzie kazda skrzynia (55.60.75. z wyjatkiem 90.TD i GT) a jedyne rozniece moga byc w przelozeniach ale to nie bedzie w wiekszym stopniu wplywac na jazde . Jak kupisz skrzynie z krotszymi przelozeniami bedzie troche wolniejszy na maxa ale bardziej zrywny , jak skrzynia bedzie miala dluzsze przelozenia sytuacja bedzie odwrotna . Szukaj skrzyn od 55 - 60 - 75 powodzenia
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 10 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|