You Tube • eLearn • FAQ •  Szukaj •  Zarejestruj się •  Zaloguj się 

Obecny czas: 15 Cze 2025, 06:34

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

Post #653699 Wysłany: 23 Mar 2013, 15:38; 
 Temat postu: Nietypowy problem z alarmem....
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Imię: Rafał
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Active
Województwo: łódzkie [E]
Po długich poszukiwaniach, co w moim wozie zjada duzo pradu doszedłem do zaskakujacych wniosków.
Czasem cos co jest wyłaczone może pobierac prad :cyclopsani: a ja nie moge zdjagnozowac w ktory miejscu jest cos nie tak!
Jak w tytule problem dotyczy alarmu seo fabrycznego, a raczej salonowego montowanego przy kupnie w 2002r!
Parkuje samochod zawsze w garazu, zawsze zostawiam otwarte drzwi, lampki wnetrza i bagaznika wyłaczone, w tym alarm rowniez wyłaczony, a pomimo tego pobor pradu, (choc nawet lamka od alarmu nawet na chwile nie mrygnie) wynosi 0.20A.
gdy drzwi pozamykam pobor pradu wynosi 0.05A. te wartosci pozostaja niezmienne nawet po godzinie!
Zmieniaja sie tylko wtedy kiedy odłacze zasilanie alarmu.
Wartosci po odłaczeniu alarmu wynosza dla zamknietych drzwi jak i otwartch po okolo 3 minutach 0.05A (czyli wartosc prawidłowa)!

Wiec teraz pytanie czy tak duża wartosc jak 0.20A jest naturalna dla wyłaczonego alarmu i otwartych drzwi(przypominam ze lampki tez są wyłaczone)?.
Jestem przekonany ze nie, wiec prosze o pomoc co moze byc przyczyna?
Dodam, ze nie ma znaczenia ktore drzwi sa otwarte, po koleji zamykałem i otwierałem wszystkie a auto mam 5 drzwiowe.

Post #653771 Wysłany: 23 Mar 2013, 22:40; 
 Temat postu: Re: Nietypowy problem z alarmem....
Puntomaniak

Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: wielkopolskie [P]
Zamknij drzwi i po problemie. Alarm steruje centralnym? Bo jeżeli tak to możliwe, że odpiął się jakiś kabel od sterowania centralnego. Poszukaj centralki od alarmu i sprawdź czy wszystko jest ok.

Post #653908 Wysłany: 24 Mar 2013, 18:00; 
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Zamkniecie drzwi nie rozwiazuje problemu!
Majac własny garaz, nie mam potrzeby pamietac o kazdorazowym domknieciu drzwi, aby auto odparowało itp.
Tak alarm i centralny razem. nic sie nie wypieło z centralki.
Jakies pomysły?

Post #653920 Wysłany: 24 Mar 2013, 18:25; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Mariusz
Silnik: 1.2 16V 80KM
Województwo: śląskie [S]
Leśnik napisał(a):
Jakies pomysły?
Być może masz "złodzieja prądu" - więcej informacji tutaj - post604770.html#p604770

Post #653947 Wysłany: 24 Mar 2013, 20:07; 
Puntomaniak

Leśnik napisał(a):
Majac własny garaz, nie mam potrzeby pamietac o kazdorazowym domknieciu drzwi, aby auto odparowało itp.
Jakies pomysły?

Nie rozumiem nic z Twojej wypowiedzi. Wyżej pisałeś, że po zamknięciu drzwi pobór jest prawidłowy, teraz piszesz, że to nie rozwiązuje problemu, a o co chcodzi z domknięciem drzwi, żeby auto odparowało to już kompletnie nie mam pojęcia. Odłącz alarm od krańcówek w drzwiach, ale stracisz jego funkcjonalność. Widocznie alarm reaguje większym poborem na otwarte drzwi (chociaż nie mam pojęcia po co) Tak btw to po co zostawiasz auto z otwartymi drzwiami? Myszy Ci nalezą ;)

Post #653956 Wysłany: 24 Mar 2013, 20:27; 
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

filip00 napisał(a):
Leśnik napisał(a):
Jakies pomysły?

Nie rozumiem nic z Twojej wypowiedzi. Wyżej pisałeś, że po zamknięciu drzwi pobór jest prawidłowy, teraz piszesz, że to nie rozwiązuje problemu, a o co chcodzi z domknięciem drzwi, żeby auto odparowało to już kompletnie nie mam pojęcia. Odłącz alarm od krańcówek w drzwiach, ale stracisz jego funkcjonalność. Widocznie alarm reaguje większym poborem na otwarte drzwi (chociaż nie mam pojęcia po co) Tak btw to po co zostawiasz auto z otwartymi drzwiami? Myszy Ci nalezą ;)

Napisałeś mi cytuje "zamknij drzwi i po problemie", a ja Ci napisałem, ze zamkniecie drzwi nie usunie usterki, jak mi poradziłeś, czyli to nie rozwiazuje problemu!!!!
Wiec czego nie rozumiesz??? :cyclopsani:

O o co chodzi z odparowaniem, lub domknieciem drzwi, juz Ci tlumacze..... Parkuje od kilku lat we wlasnym prywatnym garazu, ogrzewanym. Mam dowolnosc zostawiania samochodu co zapewne sie domyslasz, z otwartymi, badz zamknietymi drzwiami, szybami itp. nie zawsze zamykam drzwi, badz domykam, bo nie musze!
Co do odparowania, to zapewe wiesz co sie dzieje, jak samochod jest zaparowany we wnetrzu, od roznicy temperatur panujacych na dworzu, a w ogrzewanym wnetrzu auta, dodam pogode deszczowa, oddychanie itp i zaparowanie szyb gotowe, rozumiesz juz? wiec po co nie zamykam drzwi..... aby samochod ODPAROWAŁ- rozumiesz?
dodam ze z zimie jak wjade ze sniegiem do garazu to snieg topnieje a ja otwieram drzwi aby woda odparowała i pozniej uszczeli nie przymarzły...

mam nadzieje ze wystarczajaco wytłumaczyłem Tobie, tematy których kompletnie nie rozumiesz...

Co do krancówek to sprawdzałem i sa podłaczone do oswietlenia kabiny.... wiec odłaczajac krancowki odłacze podswietlenie wnetrza... wiec dalej szukamy...

[ Dodano: 24 Mar 2013 19:27 ]

mario1978 napisał(a):
Leśnik napisał(a):
Jakies pomysły?
Być może masz "złodzieja prądu" - więcej informacji tutaj - post604770.html#p604770

Ciekawy temat jak bede miał chwile przeczytam do konca i potestuje.... dzieki!!! :lol:

Post #654046 Wysłany: 25 Mar 2013, 00:01; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Bogdan
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Miejscowość: Katowice
Leśnik napisał(a):
Parkuje samochod zawsze w garazu, zawsze zostawiam otwarte drzwi, lampki wnetrza i bagaznika wyłaczone, w tym alarm rowniez wyłaczony, a pomimo tego pobor pradu, (choc nawet lamka od alarmu nawet na chwile nie mrygnie) wynosi 0.20A.
gdy drzwi pozamykam pobor pradu wynosi 0.05A. te wartosci pozostaja niezmienne nawet po godzinie!

Napisałeś, że pobór prądu jest inny w przypadku otwartych drzwi (0,20A) i w przypadku zamkniętych drzwi auta (0,05A). Więc sugerujesz, że pozostawienie auta w garażu z otwartymi lub zamkniętymi drzwiami ma wpływ na pobór prądu (jeśli tak, to nim rozwiążesz problem, to może zostawiaj samochód z zamkniętymi drzwiami i opuszczonymi szybami).

Post #654203 Wysłany: 25 Mar 2013, 20:56; 
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Robie tak jak mi napisałeś od dłuższego czasu.....
Może ktoś miał podobny problem....

Post #654765 Wysłany: 27 Mar 2013, 20:45; 
Puntomaniak

To w końcu domykasz, żeby odparowało czy zostawiasz otwarte, żeby odparowało? Jakiś niezdecydowany jesteś. :) Nie chodziło mi o odłączenie krańcówek tylko o odłączenie ich od alarmu. Poszukaj gdzie po otwarciu drzwi pojawia się masa i odłącz te kable od centralki i będziesz mógł do woli zostawiać otwarte drzwi. Zastanawiam się czy w ogóle to jest warte zachodu czy nie prościej zamknąć drzwi i uchylić okno..

Post #655039 Wysłany: 28 Mar 2013, 22:08; 
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

filip00 napisał(a):
To w końcu domykasz, żeby odparowało czy zostawiasz otwarte, żeby odparowało? Jakiś niezdecydowany jesteś. :) Nie chodziło mi o odłączenie krańcówek tylko o odłączenie ich od alarmu. Poszukaj gdzie po otwarciu drzwi pojawia się masa i odłącz te kable od centralki i będziesz mógł do woli zostawiać otwarte drzwi. Zastanawiam się czy w ogóle to jest warte zachodu czy nie prościej zamknąć drzwi i uchylić okno..

Jestem zdecydowany rozwiazac problem, ale na pewno nie dyskutowac o sprawach oczywistych, a odkad doszedłem ze wine za kradzież pradu ponasza otwarte drzwi to je zamykam, bo to oczywista sprawa i nie wiem po co zagłebiasz sie w ten temat z odparowanie wnetrza auta, jak nie o tym jest temat?

Jest warta zachodu, gdyby prosciej było zamknac drzwi i otworzyc okno to nie zacząbym tego tematu na forum!
Zacznijmy myslec co moze powodowac problem i jak go rozwiazac a nie jak zamiesc go pod dywan....
Moze ktos mial podobny problem i pomoze w rozwiazaniu jego, albo ma swietny pomysl, po to zadałem temat.... jak wiekszosc na forum,
w koncu jestesmy tu po to aby sobie pomagac i rozmawiaac o naszych wspaniałych wozach :salut: :salut: :salut:

[ Dodano: 28 Mar 2013 21:08 ]

Odłaczyłem bezpiecznik od radia i oswietlenia wnetrza i okazało sie ze problem ustąpił!!!!!!
Nie pobiera juz 0.20A tylko 0.05A, tylko radio i oswietlenie wnetrza nie dziala...
Radio oryginalne... moze komputer szwankuje!

Post #655053 Wysłany: 28 Mar 2013, 23:07; 
Puntoświr
Awatar użytkownika

Imię: Mariusz
Silnik: 1.2 16V 80KM
Leśnik napisał(a):
jak wiekszosc na forum,
w koncu jestesmy tu po to aby sobie pomagac i rozmawiaac o naszych wspaniałych wozach :salut: :salut: :salut:
Przy okazji nie zaszkodzi zwrócić uwagi. Tym razem ja Ci zwrócę uwagę, aby nie cytować przedmówcy, jeżeli nic nie napisano poza jego wypowiedzią. A tak było w Twoim wypadku, gdzie cytowałeś całą wypowiedź filip00, mimo iż nikt nic po nim nie napisał. Przez to temat robi się długi, mniej przejrzysty itp.
Leśnik napisał(a):
Odłaczyłem bezpiecznik od radia i oswietlenia wnetrza i okazało sie ze problem ustąpił!!!!!!(...)Radio oryginalne...
Radio oryginalne ma "pamięć", która przez coś musi być podtrzymywana. Wnioskuję, że ta "pamięć" - podtrzymanie ustawień radia, czy co tam fabryczne radio posiada, jest podtrzymywane z akumulatora. Każde radio ma "pamięć", jedne radia mniej inne bardziej "kradną prąd". Chyba nic z tym nie zrobisz. Co najwyżej poszukaj na forum, co ludzie piszą o tym, czy wszystkim tak "kradnie prąd" jak Tobie?

Post #655242 Wysłany: 29 Mar 2013, 16:42; 
Puntomaniak

150mA na podtrzymanie pamięci to trochę za dużo. Skoro problem występuje tylko przy otwartych drzwiach radiu dał bym spokój, coś jest nie tak z oświetleniem albo samym alarmem. A jak wyciągnąłeś ten bezpiecznik to alarm działa? I podaj dokładnie jaki to alarm.

Post #655362 Wysłany: 29 Mar 2013, 21:39; 
Sympatyk kropek
Awatar użytkownika

Po Odłaczeniu bezpiecznika nie działa radio i oswitlenie wnetrza. alarm ma inne zasilenie.
w najblizszym czasie wymontuje radio, aby odłaczyc bezposrednio zasilanie od niego i zobaczyc który plus bierze prad, czy ten od zasilania czy od podtrzymania pamieci(jezeli takowy jest).
Jezeli to nie pomoże, to sprawdze w innym bliźniaczym punto, czy poprostu ten typ tak ma...
Jak okaze sie ze nie to sprawa bedzie lezala po stronie oswietlenia wnetrza... moze gdzies jest zwarcie po otwarciu... :?:

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)