|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 22:26
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 11 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Krisldz |
#667353 Wysłany:
15 Maj 2013, 00:44; Temat postu: Czy czyścić przepustnicę? |
|
 |
Puntomaniak |
Imię: Krystian
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: S
Województwo: łódzkie [E]
|
Witam, dzisiaj wziąłem sie za swojego punciaka, sprawdzałem uszczelke pokrywy zaworów itp. Ale przy ściąganiu filtra powietrza zauwazyłem że jest cały zalany "czymś" wydaje mi się że to olej silnikowy (tak ubywa mi olej ;/ ). Odrazu pod nim zauważyłem przepustnice która jest do okoła czarna w środku też nie za piękna. Na biegu jałowym gdy samochód jest na benzynie to obroty skaczą (nie wiem w jakim zakresie bo nie mam nawet obrotomierza, ale jest tak że skaczą przy małej amplitudzie, a później nagle rosną dość wysoko i tak zostają dopóki nie wcisnę pedału gazu), a na gazie wszystko jest elegancko.
Podsumowanie: -Nierówne obroty na benzynie -Posiadam instalacje LPG (na gazie wszystko chodzi ładnie) -Wlot powietrza/filtr jest mokry od spodu i w środku -Gubie olej (ale chyba to pierścienie bo jak jadę po dziurach, albo jak mam takie obroty które wprawiają silnik w rezonans to słychać jak coś klekocze) -Czy czyścić przepustnice? Jeśli tak to co zrobić z gazem? jak odłącze wężyk od gazu to nie wyleci mi wszystko? (gaszę i odpalam samochód na gazie w końcu jest już ciepło hehe)
Fiat punto 1 rocznik 94 instalacja lpg, zaniedbany (przez poprzedniego właściciela) silnik 1.1
|
|
Góra |
|
 |
|
|
adiKATO |
#667396 Wysłany:
15 Maj 2013, 12:10; Temat postu: Re: Czy czyścić przepustnicę? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: adrian
Samochód: Inny Fiat
Silnik: 1.2 16V 86KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: śląskie [S]
|
przepustnice czysci sie benzyna ekstrakcyjna. ma byc sucha i czysta. nie ma do tego nic instalacja gazowa. we filtrze paliwa olej- nie wrozy niczego dobrego. chociaz technologicznie tam ma ujscie odma.. natomiast olej w filtrze znaczy ze silnik ma przedmuchy. dodatkowo gaz wypala wszystkie nagary i taki silnik jest nieszczelny. mozesz sprobowac dac gestszy olej.. ale to wskrzeszanie martwego.. stan pierscieni sprawdzisz jedynie mieżąc kompresje.. i czy dymi na niebiesko.. Autor postu otrzymał pochwałę
_________________ przesiadka z punto na bravo... szesnastozaworowe lustro........
|
|
Góra |
|
 |
TheStig |
#667398 Wysłany:
15 Maj 2013, 12:22; Temat postu: Re: Czy czyścić przepustnicę? |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Łukasz
Silnik: 1.2 8V 73KM
Wersja: ELX
Województwo: pomorskie [G]
|
adiKATO napisał(a): we filtrze paliwa olej- nie wrozy niczego dobrego. Powietrza  Co do tematu, to czyszczenie przepustnicy Ci nic nie da jak masz walnięte pierścienie, dalej będzie leciał olej do niej przez odme
|
|
Góra |
|
 |
adiKATO |
#667400 Wysłany:
15 Maj 2013, 12:29; Temat postu: Re: Czy czyścić przepustnicę? |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
TheStig napisał(a): adiKATO napisał(a): we filtrze paliwa olej- nie wrozy niczego dobrego. Powietrza  Co do tematu, to czyszczenie przepustnicy Ci nic nie da jak masz walnięte pierścienie, dalej będzie leciał olej do niej przez odme dokladnie  przejezyczenie.. zeby nie bylo oleju tak duzo to jedynie mozna probowac gestszy.. i czyszczenie przepustnicy nie pomoze ale bedzie rowniej chodzil.. i nie bedzie zawieszal na obrotach
_________________ przesiadka z punto na bravo... szesnastozaworowe lustro........
|
|
Góra |
|
 |
Krisldz |
#667409 Wysłany:
15 Maj 2013, 12:59; Temat postu: Re: Czy czyścić przepustnicę? |
|
 |
Puntomaniak |
|
Ja stram sie zrobic wszystko jak najtanszym kosztem poniewaz jestem jeszcze na garnuszku he i mam pytanie co do pierscieni. Wymiana ich jest bardzo trudna i czy mozna cos w miedzy czasie zepsuc? pare miesiecy jezdzilem na rozklekotanym i przyzwyczailem sie ale chce chociaz troche zniwelowac wyciek oleju wymieniajac uszczelke pod pokrywa zaworow mam nadzieje ze cos to pomoze. A co do pierscieni to prosze o odpowiedz, w necie nie moge nic znalezc.
|
|
Góra |
|
 |
adiKATO |
#667412 Wysłany:
15 Maj 2013, 13:14; Temat postu: Re: Czy czyścić przepustnicę? |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
uwierz mi ze nie zrobisz tego sam.. to remont kapitalny silnika... koszt... ok 1000zl... kup lepiej identyczny silnik w lepszym stanie i wyjdzie taniej.. a uszczelke..jak masz pierscienie trafione, to smialo zostaw- nie pomoze.
|
|
Góra |
|
 |
Krisldz |
#667454 Wysłany:
15 Maj 2013, 18:17; Temat postu: Re: Czy czyścić przepustnicę? |
|
 |
Puntomaniak |
|
I jak tu sie nie oburzyc biednemu to zawsze wiatr w oczy hehe no coz bede jezdzil dopoki sie nie rozleci bede naprawiak inne pierdolki typu reczny klakson itp bo prawie nic w nim nie dziala, a tak na marginesie to ktos z was wie gdzie znajde klakson ? I jak sie do niego dostac trzeba rozbierac przod?
Ostatnio edytowany przez Krisldz, 15 Maj 2013, 19:53, edytowano w sumie 1 raz
|
|
Góra |
|
 |
TheStig |
#667464 Wysłany:
15 Maj 2013, 18:41; Temat postu: Re: Czy czyścić przepustnicę? |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Łukasz
Województwo: pomorskie [G]
|
Po pierwsze popraw te niecenzuralne słowo na początku, co do klaksonu, to najpierw sprawdź, czy bezpiecznik jest ok, może ktoś go wyjął bo go denerwowało trąbienie przez przypadek. Ewentualnie mógł też odłączyć przewody pod przyciskiem w kierownicy.
|
|
Góra |
|
 |
Krisldz |
#667480 Wysłany:
15 Maj 2013, 19:56; Temat postu: Re: Czy czyścić przepustnicę? |
|
 |
Puntomaniak |
|
bezpiecznik wporzadku i w kierownicy tez dobrze wydaje mi sie ze po dzwonie ktos nie zalozyl tego i juz ale gdzie go znajde dokladnie?
|
|
Góra |
|
 |
arvath |
#667490 Wysłany:
15 Maj 2013, 20:31; Temat postu: Re: Czy czyścić przepustnicę? |
|
 |
Puntomaniak |
Imię: Artur
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Wersja: Cult
Województwo: dolnośląskie [D]
|
|
Góra |
|
 |
ganja6 |
#667503 Wysłany:
15 Maj 2013, 21:29; Temat postu: Re: Czy czyścić przepustnicę? |
|
 |
Puntomaniak |
Województwo: dolnośląskie [D]
|
Krisldz napisał(a): bezpiecznik wporzadku i w kierownicy tez dobrze wydaje mi sie ze po dzwonie ktos nie zalozyl tego i juz ale gdzie go znajde dokladnie? Klakson znajduje się z obu stron czyli z lewej i z prawej strony... i tam masz po dwa kabelki  Najlepsze dojście do wymiany to rozebrać boczne zderzaki ale to roboty dużo bo trzeba ściągnąć przedni zderzak. Jest tez łatwiejszy sposób to ściągnąć koło i nadkole i tam ręką spokojnie sięgniesz do klaksona Autor postu otrzymał pochwałę
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 11 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|