|
Obecny czas: 01 Maj 2025, 06:29
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 11 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
xled |
#673674 Wysłany:
08 Cze 2013, 17:37; Temat postu: Dziwne odgłosy z komory silnika i winowajca |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Zacznę od początku... Oddałem w lutym tego roku Evo do Ganinexu w Goczałkowicach do lakierowania klapy bagażnika i silnika (pęcherze). Jakież było moje zdziwienie gdy ostatnio zauważyłem jeszcze większe pęcherze w miejscu tych "naprawianych".
Przechodząc do sedna sprawy ostatnimi czasy dochodziły do mnie dziwne odgłosy z kierunku komory silnika. Dzisiaj postanowiłem zaglądnąć pod maskę i zauważyłem, że: 1. wyleciała uszczelka pomiędzy plastikiem pod przednią szybą i klapą silnika, 2. brakuje nakrętek w śrubach pod w/w uszczelką trzymającą maty wygłuszające pod przednią szybą, 3. i ostatni chyba najważniejszy problem to odkręcona obudowa filtra powietrza (chyba to filtr powietrza... - czarna obudowa z logiem fiata)... Trochę mi się ciśnienie podniosło bo nie wiem czy i jak długo mogę z tym jeździć. Obudowa przykręcona jest na 3 śruby: 2 po bokach i 1 od strony szyby. Zostały tylko te dwie po bokach...
Czy ktoś może wie jaki jest gwint i długość tej śruby pod szybą? Może gdzieś na szybko dokupię i dokręcę tymczasowo... Z drugiej strony radzę uważać na Ganinex w Goczałkowicach, nie wiem czy wszystkie wymienione rzeczy to ich sprawka, ale pewne jest jedno lakiernie mają fatalną...
Z góry dziękuję za pomoc z tą śrubą
|
|
Góra |
|
 |
|
|
Taisho |
#673692 Wysłany:
08 Cze 2013, 20:04; Temat postu: Re: Dziwne odgłosy z komory silnika i winowajca |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marcin
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Dynamic
Województwo: małopolskie [K]
Miejscowość: Las Rejestracja: 12 Lis 2009, Posty: 316 Pomógł: 2
|
uszczelka czasami może sama wylecieć w wyniku eksploatacji , mi jednak jedynie z czasem popękała. Mi też brakowało nakrętek po zakupie nówki , nie wszystkie one oryginalnie tam są, dokupowałem sobie sam metalowe.
Nie zauważyłem nigdy tej jednej śruby od strony szyby i nigdy jej nie odkręcałem przy wymianie filtra powietrza.
_________________ FIAT GRANDE PUNTO 1,4 8V DYNAMIC CZERWONY SKA
topic19004.html
|
|
Góra |
|
 |
xled |
#673706 Wysłany:
08 Cze 2013, 21:33; Temat postu: Re: Dziwne odgłosy z komory silnika i winowajca |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
|
Góra |
|
 |
Taisho |
#673753 Wysłany:
09 Cze 2013, 07:11; Temat postu: Re: Dziwne odgłosy z komory silnika i winowajca |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
nie jestem pewien bo nigdy nie musiałem jej odkręcać całkowicie, odkręcałem jedynie te dwie przy wymianie filtra i wydaje mi się że wtedy nie było żadnego oporu gdy ją podnosiłem, jedynie opór dawała odma odprowadzająca powietrze.
topic19004.html
|
|
Góra |
|
 |
Gigavat |
#673756 Wysłany:
09 Cze 2013, 07:46; Temat postu: Re: Dziwne odgłosy z komory silnika i winowajca |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Ryszard
Silnik: 1.2 8V 65KM
Wersja: Active
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Gdynia Rejestracja: 10 Maj 2013, Posty: 281 Pomógł: 4
|
Obudowa filtra pokazana na zdjeciu, prawidlowo zamocowana jest dwiema srubami do pokrywy zaworow a "pod szyba" jest na wcisk przez specjalna gume zamocowana do kolektora dolotowego. Przy demontarzu lepiej sie nie silowac zazbytnio, bo wymiana polamanego kolektora nie jest latwa i przyjemna.
_________________ Mocy przybywaj bo 8V to nie V8! CzarySmaryGarage: http://www.youtube.com/channel/UC2eCgnRn_vap605t7oTFzKA
|
|
Góra |
|
 |
xled |
#673764 Wysłany:
09 Cze 2013, 09:16; Temat postu: Re: Dziwne odgłosy z komory silnika i winowajca |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
|
Góra |
|
 |
abel |
#673781 Wysłany:
09 Cze 2013, 10:48; Temat postu: Re: Dziwne odgłosy z komory silnika i winowajca |
|
 |
Puntoświr |
Samochód: Inny Fiat
Silnik: Inny
Wersja: Emotion
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
Miejscowość: ełk Rejestracja: 12 Cze 2007, Posty: 574 Pomógł: 18
|
Na zdjęciu obudowy filtra powietrza w tym ,miejscu gdzie według Ciebie powinna być sruba powinna znaleźć się taka uszczelka gumowa która podczas montażu obudowy filtra wciskana jest na bolec znajdujący się na kolektorze dolotowym .
|
|
Góra |
|
 |
xled |
#673843 Wysłany:
09 Cze 2013, 14:19; Temat postu: Re: Dziwne odgłosy z komory silnika i winowajca |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
Wcisnąłem ten trzeci uchwyt na uszczelkę, mam nadzieję, że za jakiś czas znowu nie wyleci...
|
|
Góra |
|
 |
Taisho |
#673899 Wysłany:
09 Cze 2013, 17:57; Temat postu: Re: Dziwne odgłosy z komory silnika i winowajca |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
a ja mam pytanie dotyczące uszczelki która ci wyleciała ? gdzie taką dostanę ? ja mam popękaną i woda leci do silnika , gdzie mogę taką zamówić ?
chodzi o uszczelkę pod maską , przy samej szybie która biegnie przez całe podszybie.
topic19004.html
|
|
Góra |
|
 |
xled |
#674371 Wysłany:
11 Cze 2013, 20:18; Temat postu: Re: Dziwne odgłosy z komory silnika i winowajca |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Nie spotkałem się z taką uszczelką na rynku.
Myślę, że w ASO najszybciej się to załatwi choć nie twierdzę, że najtaniej...
|
|
Góra |
|
 |
Gigavat |
#674426 Wysłany:
11 Cze 2013, 22:58; Temat postu: Re: Dziwne odgłosy z komory silnika i winowajca |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Ryszard
Silnik: 1.2 8V 65KM
Wersja: Active
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Gdynia Rejestracja: 10 Maj 2013, Posty: 281 Pomógł: 4
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 11 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|