|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 22:28
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
marcin5063 |
#673922 Wysłany:
09 Cze 2013, 19:36; Temat postu: Nie chce sie przełączyć na LPG. |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Marcin
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Warszawa Rejestracja: 26 Wrz 2012, Posty: 143
|
Witma. tak jak w temacie. Najczęściej to się zdaża po nocy albo jak auto dłużej postoi ok 8 godz. uruchamiam silnik na benzynie, ładnie chodzi, osiągnie temp 30 stopni i wtedy przełącza się na gaz i gaśnie (jak stoję w miejscu) albo jak jade i sie przełacza to efekt jest taki jakby gazu nie było w zbiorniku. dopiero po kilkukrotnym wyłączeniu i właczeniu przyciśku od LPG wewnątrz kabiny udaje się przełączyć. Nieraz to jest za drugim razem a nieraz za 10.... co to może być, słychać oczywiście jak elektrozawór "pyka" czy sie otwiera... ;/ prosze o pomoc...
Instalacja LPG:
Parownik - Tomasseto 100HP Sterownik - BINGO M. Instalacja jest 2 generacji.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
kuba.bass |
#675289 Wysłany:
16 Cze 2013, 18:20; Temat postu: Re: Nie chce sie przełączyć na LPG. |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Kuba
Samochód: Punto I 3d
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Cult
Województwo: wielkopolskie [P]
Miejscowość: Piła/Bydgoszcz Rejestracja: 02 Lut 2011, Posty: 118
|
Też mam akurat perturbacje z instalacją LPG. Sprawdź przewody pod podwoziem. (czy nie sa przetarte) cewki ( powinieneś mieć 3 tak jak ja) Jedna jest koło butli, druga koło filterka i trzecia na parowniku. Ja po przejeździe terenowym zalałem cewkę parownika i spaliłem ją.. Zaczęło palić bezpieczniki aż w końcu emulator lambdy się spalił (upaliła się ścieżka , wystarczyło przylutować kawałek przewodu) Słyszę elektrozawór ale nie przełącza na gaz. Ale ogarnę to.
U siebie po pierwsze sprawdź czy cewki nie sa "pęknięte". Potem wyciągnij układ od lambdy i spróbuj na chłopski rozum poszukać jakiś zonków.
_________________ Moja RAKETA !YouTube! Czy masz już darmowe Assistance? 9,2 L LPG / 100km
|
|
Góra |
|
 |
marcin5063 |
#675569 Wysłany:
17 Cze 2013, 21:42; Temat postu: Re: Nie chce sie przełączyć na LPG. |
|
 |
Puntoświr |
|
cewka na elektrozaworze wymieniona na nową i dalej to samo... ;/;/ co wiecej moge sprawdzić?? Ja mam tylko dwa elektrozawory, jeden na butli drugi na reduktorze. o co chodzi, prosze o pomoc, byłem u 3 gazowników i rozkładają ręce...;/
|
|
Góra |
|
 |
cams |
#675590 Wysłany:
17 Cze 2013, 22:35; Temat postu: Re: Nie chce sie przełączyć na LPG. |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Kamil
Silnik: 1.2 16V 86KM
Wersja: Stile
Miejscowość: Warszawa Rejestracja: 18 Paź 2011, Posty: 381 Pomógł: 11
|
Filtr gazu zmieniony ? Ja kiedyś miałem podobny problem i winny okazał się filtr. 
|
|
Góra |
|
 |
marcin5063 |
#675592 Wysłany:
17 Cze 2013, 22:37; Temat postu: Re: Nie chce sie przełączyć na LPG. |
|
 |
Puntoświr |
|
niby te magicy od gazu co u nich byłem wymieniali, ale nie było mnie przy tym. cewka to widać że jest nowa bo stara mi oddali, ale jak patrze na sruby od pokrywy filtra gazu to tak jakby nie były ruszane... ;/ a może elektrozawór trzeba przeczyścić??
|
|
Góra |
|
 |
cams |
#675659 Wysłany:
18 Cze 2013, 09:21; Temat postu: Re: Nie chce sie przełączyć na LPG. |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Kamil
Silnik: 1.2 16V 86KM
Wersja: Stile
Miejscowość: Warszawa Rejestracja: 18 Paź 2011, Posty: 381 Pomógł: 11
|
Może być że któryś elektrozawór się zasyfił w środku od gazu i mimo że się otwiera to nie puszcza bo jest sklejony. Z tym że żeby wyczyścić ten na parowniku musiałbyś zdaje się rozebrać większość reduktora 
|
|
Góra |
|
 |
marcin5063 |
#675740 Wysłany:
20 Cze 2013, 18:27; Temat postu: Re: Nie chce sie przełączyć na LPG. |
|
 |
Puntoświr |
|
co ty gadasz, ten na parowniku to 5 minut roboty  ale nigdy tego nie robiłem (nie naprawiałem gazu) wiec nie wiem od czego zacząć... [ Dodano: 20 Cze 2013 18:27 ]samochód wrócił od gazownika nr. 3. wymienili membrany bo były rozciągnięte (po 11 tyś km.) no ale faktycznie wygladały jak flaki... na ciepłym jest ok, ale rano zobaczymy jak sie przełaczy jak będzie zimny. Mam takie pytanie, jakby instalacja LPG była ok, to jaki wpływ ma mechanika pojazdu do pracy LPG?? Jakieś czujniki, czy coś innego??
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|