|
Obecny czas: 15 Maj 2025, 07:22
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 6 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
kooziol |
#680281 Wysłany:
11 Lip 2013, 23:07; Temat postu: kontrolka silnika / pedal gazu / a teraz nie odpala |
|
 |
Forumowicz |
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna
Województwo: mazowieckie [W]
|
Szanowni Forumowicze,
Prośba o radę zanim udam się do zaufanego warsztatu, chciałbym wiedzieć co mnie może czekać. Historia w skrócie:
1. Po wjechaniu w duuuużą kałużę wody, zaświeciła się na żółto kontrolka silnika. Jednocześnie dziwnie zaczął pracować pedał gazu i samochód jakby stracił trochę mocy. Trzeba było mocniej naciskać na pedał, żeby osiągnąć podobne obroty.
2. Wizyta w ASO - panowie robią diagnozę, mówią, że podregulowali coś przy pedale gazu, i powiedzieli, że jeśli to się znów pojawi to trzeba będzie wymienić pedał.
3. Podczas deszczu znowu zaczęły się problemy z gazem i mocą. Tym razem na trasie, kontrolka włączyła się dopiero po jakiś 200 km, również po wjeżdzie w kałużę
4. Wizyta w Aso. Wymiana pedału gazu.
5. DZiś po 300 km trasie, pod sam jej koniec znów kontrolka zapaliła się na żółto. Od razu pojawiły sie te same problemy z pedalem gazu/mocą. Równocześnie zaczął falować prędkościomierz - płynnym ruchem schodził do zera i po chwili wracał do prawidłowej prędkości. Doczłapalem się do domu, zgasiłem silnik, po chwili chciałem przesunąć jeszcze auto- okazało się, że juz nie odpala - w ogóle nie słychać rozrusznika, nic się nie dzieje po przekręceniu kluczyka. Z kontrolek palą się wszystkie prawidłowo oprócz silnika która miga na żółto po przekręceniu kluczyka.
Poradzicie , co to może być? Z tego ASO już uciekam, jadę do zaufanego majstra, ale to szmat drogi (ponad 150km), więc korzystam z assistance...
Z góry dzięki za wszelką pomoc.
|
|
Góra |
|
 |
|
|
wojtass18 |
#680283 Wysłany:
11 Lip 2013, 23:18; Temat postu: Re: kontrolka silnika / pedal gazu / a teraz nie odpala |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Wojtek
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Województwo: zachodniopomorskie [Z]
Miejscowość: SZCZECIN Rejestracja: 10 Gru 2009, Posty: 4596 Pomógł: 56
|
podstawowa sprawa czy sprawdzili jakie komp wypluł błędy ? na pewno powinny się zapisać, więc podstawa jest podpięcie auta pod kompa. kooziol napisał(a): Jednocześnie dziwnie zaczął pracować pedał gazu i samochód jakby stracił trochę mocy. dziwnie ? tzn ?
|
|
Góra |
|
 |
kooziol |
#680289 Wysłany:
11 Lip 2013, 23:32; Temat postu: Re: kontrolka silnika / pedal gazu / a teraz nie odpala |
|
 |
Forumowicz |
|
Dziwnie, tzn. , że musiałem go mocniej docisnąć i wejść na wyższe obroty, żeby osiągnąć tą samą prędkość. Dodatkowo np. wjazd pod tą samą górkę na 4 był dużo cięższy niż standardowo, konieczna była redukcja do 3. Jestem początkującym kierowcą, stąd problem w precyzyjnym oddaniu moich odczuć  Byłem właśnie w ASO i wyciągnąłem historię z komputera. Wygląda to tak: Naprawa nr 1: test centralki: body computer delhpi (EP) 4 - Błędy wskazane przez centralkę: B1010 - Wyłączn hamulca, przerywany test centralki: wtrysk marelli - błędy wskazane przez centralkę - P1220: potencjom. pedału przyspiesznika (zgodność) przeryywany, zgodność, porównanie sygnału błędne Naprawa nr 2 (po której wymieniono pedał gazu): test centralki: wtrysk marelli - błędy wskazane przez centralkę - P1220: potencjom. pedału przyspiesznika (zgodność) przeryywany, zgodność, porównanie sygnału błędne BTw. ostatnia awaria zdarzyła się w dniu bezdeszczowym.
Ostatnio edytowany przez kooziol, 12 Lip 2013, 10:22, edytowano w sumie 1 raz
|
|
Góra |
|
 |
wojtass18 |
#680325 Wysłany:
12 Lip 2013, 09:37; Temat postu: Re: kontrolka silnika / pedal gazu / a teraz nie odpala |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Wojtek
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Województwo: zachodniopomorskie [Z]
Miejscowość: SZCZECIN Rejestracja: 10 Gru 2009, Posty: 4596 Pomógł: 56
|
tu bym upatrywał prawdopodobnie problemy w kablach WN typowa usterka w mokre dni powodująca utratę mocy
|
|
Góra |
|
 |
Gigavat |
#680349 Wysłany:
12 Lip 2013, 11:54; Temat postu: Re: kontrolka silnika / pedal gazu / a teraz nie odpala |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Ryszard
Silnik: 1.2 8V 65KM
Wersja: Active
Województwo: pomorskie [G]
Miejscowość: Gdynia Rejestracja: 10 Maj 2013, Posty: 281 Pomógł: 4
|
Wg minie pedal gazu to slepy zaulek, obstawiam tzw. styki. Trzeba przejzec te na body i ECU moze byc ze wystarczy je przeczyscic i zabezpiczyc odpowiednim preparatem. Jezeli jakis jest nadpalony, to juz zalezy od stopnia uszkodzenia, wyczyscic a raczej wymienic.
_________________ Mocy przybywaj bo 8V to nie V8! CzarySmaryGarage: http://www.youtube.com/channel/UC2eCgnRn_vap605t7oTFzKA
|
|
Góra |
|
 |
kooziol |
#680989 Wysłany:
16 Lip 2013, 12:16; Temat postu: Re: kontrolka silnika / pedal gazu / a teraz nie odpala |
|
 |
Forumowicz |
|
Samochód jest w ASO - diagnoza - do wymiany przewód masowy, koszt nowego 135 PLN. zobaczymy co z tego wyjdzie.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 6 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|