Witam.
Mam kropka 1.2 8V z 2000 r. z klimatyzacją. I mam z nią kłopot bo raz działa, raz nie działa. A co do samego jej działania mam kilka pytań do posiadaczy takowej lub znających temat.
Od początku.Kupiłem auto zimą i na wiosnę zrobiłem serwis klimy - czyszczenie i nabicie. Nie powiem że powala mnie jej moc ale chłodzi. Na początku za każdym razem się włączała. Przy włączeniu sprężarki (poczytałem trochę o klimce i zakładam że dobrze piszę) moc auta... hmm gdzieś znika. Czytałem o stracie mocy ale to mnie zaskoczyło (w mojego ojca lagunie II w ogóle tego nie czuć). Spory spadek mocy, no i fakt że załącza się i wyłącza co chwilę sprawia że jazda nie jest zbyt przyjemna (zwłaszcza po mieście, w trasie jest znośnie). Po jakiś dwóch miesiącach wiosny zauważyłem, że klima sama wybiera kiedy ma działać a kiedy nie i teraz bywa tak że ją włączę i działa normalnie, lub nie działa i gdy jadę z włączoną (załączoną przyciskiem i palącą kontrolką) nagle postanowi zacząć chłodzić, bądź chłodzi i nagle przestaje. Ponadto podczas pracy gdy wyłącza się sprężarka słychać takie stuknięcie. Dzisiaj działała cały dzień (chyba taki prezent na upały) i zauważyłem, że sprężarka miała taki cykl że załączała się kolejno trzy razy na około dwie sekundy i dopiero czwarte załączenie trwało dłużej, każde jej wyłączenie kończyło się takim "puknięciem". Wszystko to mnie niepokoi i obawiam się, że czeka mnie wizyta w jakimś serwisie i spore wydatki o ile znajdę kogoś kto się zna - bo teraz to o to ciężko.
Mam pytania:
Jak powinna normalnie pracować klima, jak u Was działa? Chodzi o spadek mocy i tę głośną pracę sprężarki (aha zapomniałem dopisać że dość głośno chodzi - słychać ją w kabinie) i te "stuknięcia" przy jej wyłączaniu się, czy powinna się tak co chwilę włączać i wyłączać?
No i co może być problemem że raz działa, raz nie? Jeden mój znajomy mówił, że powinienem zobaczyć czy gdzieś przewody przy sprężarce nie są luźne na złączach i nie łączą - sprawdziłem i jest ok, lub że to problem ze sprzęgłem sprężarki

(kiedyś liznął temat w jakimś innym aucie). Tylko to już robota pewnie dla serwisu a nie laika. Co o tym sądzicie?
Może ktoś miał podobne problemy, doświadczenia itp. Proszę o rady. Dzięki.