Witam
Kłopot jak w temacie. Ponieważ przyszła pora na nowy rozrząd kupiłem nowy komplet:
- napinacz oryginał ASO
- pasek Contitech
- pompa wody Magneti Marelli - nie jest to oryginał z ASO tylko kupiona w w sklepie motoryzacyjnym Magneti Marelli after market
I teraz po kolei. Po zamontowaniu wszystkiego pierwsze uruchomienie silnika i od razu wyraźnie słyszalny hałas z okolicy rozrządu. Pierwsze podejrzenie padło na alternator i może zbyt mocno naciągnięty pasek - ale po zrzuceniu paska klinowego hałas był dalej. Zrzuciłem pasek rozrządu i kręcąc kołem zębatym pompy mam wyraźny pisk

Silnik nawet dobrze się nie zagrzał. Wymontowałem pompę i pojechałem prosto do sklepu. Pan pokręcił pompą posłuchał i stwierdził - będziemy reklamować. Ale że autko stoi na kołkach zaproponował mi pompę firmy Dolz ( niestety musiałem zapłacić drugi raz bo zwrot kasy za pierwszą dopiero po uznaniu reklamacji ) firma teoretycznie markowa. Powrót do garażu ponowny montaż całości i kolejny zonk

pompa po dokręceniu nie daje się obrócić !!! jak się potem okazało wirnik był za wysoki o dobre 1,5mm

Kolejny powrót do sklepu ( już następnego dnia bo czasu nie starczyło ) Pan na mój widok otworzył szeroko oczy ale znowu miło popatrzył, poprzymierzał i stwierdził że rzeczywiście wirnik jakiś za wysoki. Już bez kasy wymienił mi na kolejną - tym razem Ruville . Niestety ta z nich wszystkich już na sam widok najgorzej wykonana - plastikowy wirnik, kiepski odlew. Ale nie mając wyboru .... powrót do garażu montaż całości, uruchomienie silnika i ku mojenu zaskoczeniu błoga cisza !!!! - ale żeby nie było łatwo i bezboleśnie po zagrzaniu silnika i właczeniu się wentylatora chłodnicy - słowem po około 10 minutach - hałas trącego się plastiku z okolicy pompy wody !!!
I teraz moje pytanie , czy ktoś już miał takie kłopoty z pompami wody - czy ja robię coś nie tak !!! czy np. jest możliwe żeby w ciągu kilku minut dochodziło do uszkodzenia łożyska pompy przy zbyt mocno naciągniętym napinaczu paska ? - choć od razy zaznaczam że pasek w swoim najdłuższym miejscu dał się przekręcić o kąt 90* Czy po prostu ja mam takiego pecha

Czy pozostaje zlecić wymianę w ASO - jak cos będzie nie tak to będzie gwarancja i tyle ?
ku przestrodze i wyjaśnieniu - pompa Magneti Marelli robiona dla Fiata jako oryginalna część zamienna ma logo odlewane razem z obudową i jest robiona w EU a ta którą kupiłem - Magneti Marelli after market - jest robiona w Chinach ( co było zresztą napisane na pudełku ) i ma logo palone laserem na obudowie - czyli jedna fabryka kto zamówi takie logo wypalają !!!