|
Obecny czas: 16 Cze 2025, 03:49
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 11 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Wodzu PL |
#684218 Wysłany:
06 Sie 2013, 09:24; Temat postu: Po wymianie świec auto nie równo chodzi |
|
 |
Sympatyk kropek |
Samochód: Punto I 5d
Silnik: 1.1 8V 55KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: S
Województwo: małopolskie [K]
|
Witam
Mam problem ze swoim puntem 1.1 z 97 roku. mam założoną nową instalacje LPG.
Mianowicie jak jeździłem po mieście przy redukcji na 2 po dodaniu gazu czasami czułem dość mocne szarpnięcia. Pojechałem do gazownika powiedział ze wszystko ok. Doradził wymienienie świec. Świece wymieniłem i po wymianie o dziwo problem się pogorszył. Po zapaleniu na LPG jak i na PB auto nie równo chodziło. Szarpało tak że nie dało się jechać. Pojawiły się dziwne strzały w filtrze powietrza. Okazało się że mam przebicie na przewodach. Kupiłem nowe NGK założyłem i obecnie sprawa wygląda tak że jak auto się rozgrzeje jezdzi się dobrze ale jak jest zimne chodzi nie równo, przerywa i cały czas szarpie, słychać strzały w filtrze powietrza.
Co zrobić w tym przypadku? Co może być przyczyną mojego problemu? Czy świece które kupiłem mogą być złe? Nowe świece kupiłem dokładnie takie same jak stare firmy NGK. Czy można je reklamować?
Pozdrawiam
|
|
Góra |
|
 |
|
|
rascal84 |
#684233 Wysłany:
06 Sie 2013, 10:44; Temat postu: Re: Po wymianie świec auto nie równo chodzi |
|
 |
Sympatyk kropek |
Silnik: 1.2 8V 73KM
Wersja: ELX
Województwo: wielkopolskie [P]
|
Jeśli kable zapłonowe są nowe, świece nowe i ustawiona odpowiednia przerwa to pozostają cewki zapłonowe do sprawdzenia.
|
|
Góra |
|
 |
Wodzu PL |
#684368 Wysłany:
06 Sie 2013, 21:18; Temat postu: Re: Po wymianie świec auto nie równo chodzi |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
Wiec dziś ponownie wykręciłem świece ustawiłem przerwę i dalej to samo. Wyczyściłem i wkręciłem stare świece i autko chodzi elegancko. Okazało się ze problem jest z nowymi świecami mimo żadnych widocznych wad. Dokładnie je oglądałem. Ogólnie wkręcałem i wykręcałem je chyba z 5 razy nieskutecznie.
Czy mogę je jakoś zareklamować? w sklepie w którym je kupiłem powiedzieli że muszę mieć podpis mechanika który mi to montował. Montowałem to sam. Co jak co ale 50 zeta na ulicy nie znajdę i nie mam zamiaru im odpuścić....
|
|
Góra |
|
 |
Tomek040982 |
#684388 Wysłany:
06 Sie 2013, 23:27; Temat postu: Re: Po wymianie świec auto nie równo chodzi |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Tomek
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.3 75KM mJTD
Paliwo: ON
Wersja: Active
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Warszawa/Marki Rejestracja: 06 Mar 2008, Posty: 696 Pomógł: 6
|
Wodzu PL, To też nie koniecznie ich wina , bo nie oni te świece produkują. Gwarancje jednak chyba jednak powinni przyjąć nawet jak sam wymieniałeś, jeżeli się upierają za podpis to poproś kogoś o taki podpis.
_________________ Czerwony Fiat 126P Silnik 0.65 21 KM 1982r. Biały Fiat Panda 0.8 34 KM 1986r. Zielone MK1 1.6 88KM 1995r. Niebieskie GP 1.3 75 KM 2007r.

PuntoMazowszeTeam
|
|
Góra |
|
 |
filip00 |
#688695 Wysłany:
01 Wrz 2013, 22:35; Temat postu: Re: Po wymianie świec auto nie równo chodzi |
|
 |
Puntomaniak |
Wersja: SX
|
Każdy towar podlega 24 miesięcznej gwarancji z tytułu niezgodności towaru z umową! Podpis mechanika??? Buahaha może jeszcze jego świadectwo ukonczenia technikum mechanicznego? Idź do tego sklepu z paragonem, napisz reklamacje na piśmie, oddaj świece, weź potwierdzenie z pieczątką na kopi, że reklamacja wpłynęła wtedy i wtedy i mają 14 dni na ustosunkowanie się do twojej reklamacji. Jeżeli tego nie zrobią (telefonicznie, smsem, listownie, mogą nawet w telewizji byle byś mógł to przeczytać) znaczy, że reklamacja została rozpatrzona pozytywnie. Jeżeli usterka wyszła na jaw w ciągu trzech miesięcy od daty zakupu domniema się, że istniała już ona w momencie zakupu. Życzę powodzenia i polecam znać swoje prawa. Pozdrawiam
|
|
Góra |
|
 |
fenix8 |
#688756 Wysłany:
02 Wrz 2013, 10:39; Temat postu: Re: Po wymianie świec auto nie równo chodzi |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Miejscowość: chrzanów Rejestracja: 20 Gru 2011, Posty: 267 Pomógł: 3
|
NGK teraz a jeszcze rok temu to przepaść.... tak zjechali z jakością że szok.... szukaj kabli i świec innej firmy 
_________________ Rzeczy niemożliwe wykonuje od razu Cuda zajmują mi trochę czasu West Coast Custom Fenix Garage - by Ortes Mechanika, Elektryka, Diagnostyka, Tuning Mechaniczny i Optyczny - priv MultiEcuScan & IawScan2 Club
|
|
Góra |
|
 |
srbenda |
#688762 Wysłany:
02 Wrz 2013, 11:21; Temat postu: Re: Po wymianie świec auto nie równo chodzi |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Abarth Grande Punto
Silnik: 1.4 16V 155KM
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Silesia Rejestracja: 15 Paź 2010, Posty: 770 Pomógł: 3
|
Nie zmieniałeś czasem ciepłotę świec? Na "zimniejszych" świecach mogą być takie objawy.
_________________ GT2256S
|
|
Góra |
|
 |
bihon |
#689417 Wysłany:
05 Wrz 2013, 22:17; Temat postu: Re: Po wymianie świec auto nie równo chodzi |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Maciek
Samochód: Punto II 5d
Silnik: 1.2 8V 60KM
Miejscowość: Tuchów Rejestracja: 01 Sie 2011, Posty: 363 Pomógł: 3
|
fenix8 napisał(a): NGK teraz a jeszcze rok temu to przepaść.... tak zjechali z jakością że szok.... Dokładnie.. Ostatnio kupiłem do moto to wytrzymała 200km i padła, no dajcie spokój.. 
_________________ topic45189.html
|
|
Góra |
|
 |
wujekbaniu |
#701449 Wysłany:
19 Lis 2013, 02:32; Temat postu: Re: Po wymianie świec auto nie równo chodzi |
|
 |
Puntoświr |
Imię: Ariel
Samochód: Punto II 3d
Silnik: 1.2 8V 65KM
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
|
heh... założyłem lpg do punciaka (niedawno kupiony do dostarczania pizzy, poprzedni cienias zmarł) wymieniłem kable na Sentech czy jakoś tak, świece NKG, nowe filtry przewody itp. auto zachowywało się jak autor tematu pisał - szarpało dodatkowo strzelało... masakra. Diagnoza - kable przebijają kupić NGK a nie jakieś G. No to kupiłem NGK, tamte kładąc na biurku w sklepie. Dopłaciłem 15zł i umówiłem się do gazownika. Diagnoza - kable przebijają... wyszedł właściciel warsztatu i powiedział: teraz wszystkie po spryskaniu wodą dają przebicie  wyczyścił (nowe!) świece, zmniejszył przerwę (w nowych świecach!) i wszystko OK... Nowe świece, nowe kable i 
|
|
Góra |
|
 |
bunczu |
#701475 Wysłany:
19 Lis 2013, 12:13; Temat postu: Re: Po wymianie świec auto nie równo chodzi |
|
 |
Puntoświr |
 |
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: dolnośląskie. Rejestracja: 31 Lip 2011, Posty: 641 Pomógł: 10
|
filip00 napisał(a): Każdy towar podlega 24 miesięcznej gwarancji z tytułu niezgodności towaru z umową! Podpis mechanika??? Buahaha może jeszcze jego świadectwo ukonczenia technikum mechanicznego? Idź do tego sklepu z paragonem, napisz reklamacje na piśmie, oddaj świece, weź potwierdzenie z pieczątką na kopi, że reklamacja wpłynęła wtedy i wtedy i mają 14 dni na ustosunkowanie się do twojej reklamacji. Jeżeli tego nie zrobią (telefonicznie, smsem, listownie, mogą nawet w telewizji byle byś mógł to przeczytać) znaczy, że reklamacja została rozpatrzona pozytywnie. Jeżeli usterka wyszła na jaw w ciągu trzech miesięcy od daty zakupu domniema się, że istniała już ona w momencie zakupu. Życzę powodzenia i polecam znać swoje prawa. Pozdrawiam Pozwól, że poprawię...skoro chesz znać swoje prawa to: -termin ten wynosi 6 miesięcy od kupna -ustawa nie mówi o tym, ile gwarant, w rozumieniu rzeczonej ustawy, ma na naprawę szkody (wymiana, zwrót gotówki), wieć mógłbyś czekać nawet i rok...
_________________ "Ciocia jeździła nim sporadycznie, polecam" - auto z ukrytą wadą silnika.
|
|
Góra |
|
 |
filip00 |
#701501 Wysłany:
19 Lis 2013, 15:17; Temat postu: Re: Po wymianie świec auto nie równo chodzi |
|
 |
Puntomaniak |
|
racja 6 m-c, nie 3, mój błąd. Ustawa mówi o bezzwłocznym usunięciu wady lub wymianie co faktycznie jest pojęciem bardzo "gumowym", ale mówi też np. o narażaniu kupującego na niedogodności (brak sprawnego samochodu w tym przypadku), także dla chcącego nic trudnego. Poza tym kto się będzie chciał przepychać rok czy dłużej o świece za 30 zł? Każdy normalny sprzedawca wymieni na nową, chyba, że ma problemy ze zdrowiem psychicznym...
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 11 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|