|
Obecny czas: 02 Maj 2025, 05:59
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 14 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Lukasztg |
#697783 Wysłany:
27 Paź 2013, 11:52; Temat postu: Mikser LPG jaki ? |
|
 |
Puntomaniak |
 |
Imię: Lukasz
Samochód: Punto Bertone
Silnik: 1.2 8V 60KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: SX
Województwo: śląskie [S]
Miejscowość: Tarnowskie góry / Regensburg Rejestracja: 01 Paź 2012, Posty: 80 Pomógł: 2
|
Witam
Chce wsadzić gaz do 1.2 8V SPI Mam wszystko oprócz miksera i tu nasuwa się pytanie jaki wstawić zeby nie było za bogato czy za ubogo. Jest do wyboru pare średnic od 32mm do 38mm Dlatego kieruje do was pytanie jakie macie w swoich miksery.
Pozdrawiam
_________________ W rodzinie Lancia Thema 2.0 16VT, Fiat Coupe 2.0 16VT, Bravo 1.2 16V, Punto II FL 1.4 16V
|
|
Góra |
|
 |
|
|
marek230482 |
#701022 Wysłany:
18 Lis 2013, 22:40; Temat postu: Re: Mikser LPG jaki ? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Marek
Samochód: Inny
Silnik: Inny
Paliwo: Inne
Województwo: dolnośląskie [D]
Miejscowość: Strzelin Rejestracja: 03 Paź 2012, Posty: 147
|
Ja miałem 38 prawie nie przewężający przepustnicy. Ale jak byłem na regulacji to mi fachura powiedział że za duży. Kazał kupić 32. No i kupiłem. Po za tym że był trochę większy muł to nie zauważyłem różnicy. Jeździłem tak długo aż teraz mam dość  zrobiłem czapkę, auto odzyskało moc no ale co z tego jak na gazie to jakby miał korek w dupie  więc zacząłem gmerać w necie jak to z tymi mikserami. No i morał jest taki że przewężka czyli 32mm daje stabilniejszą pracę na jałowym i niskich obrotach. Zapobiega strzałom. Ale z kolei na wysokich d*** zbita i czuć dziurę w mocy. Za to duży mikser nie powoduje strat mocy (bo przecież po to jest duża średnica przepustnicy żeby była a nie ją dławić) ale za to "na dole" i jałowym może być nieregularnie i ewentualne strzały. Z praktyki, czyli wcześniej jak miałem tą 38mm to nic mi nie strzelało, problemów też nie miałem. Dlatego dzisiaj właśnie wrzucam z powrotem 38mm i reguluję. Zobaczymy czy faktycznie więcej mocy będzie. [ Dodano: 18 Lis 2013 22:40 ]No i jestem po dwóch dniach testów na dużym mikserze i jest lipa. Może ja nie jestem zbyt zdolny ale nie idzie wyregulować gazu na tym. Jak ustawisz prawidłową mieszankę na jałowym to po dodaniu gazu ucieka sonda na 0. Jak ustawisz na wysokich dobrze to na jałowym aż telepie tak ma bogato. Jak ustawię że z dołu idzie dobrze to po 2-2,5tys obrotów muł. Jak dobrze się kręci i idzie na wysokich to aż ciężko ruszyć.... Założyłem z powrotem mniejszy i jest git. Oczywiście nie jest jak na Pb (nad czym ubolewam) i przy bardzo wysokich obrotach to bardziej czuć ale do zwykłej jazdy tak jest lepiej. Odpycha się w miarę sympatycznie.
_________________ Złoty kropek 1,2 SX z LPG Rosso Proteo 166 3,0V6 4HP20 Nero Carbonio 159 1,9jtdm
|
|
Góra |
|
 |
PawełG |
#701470 Wysłany:
19 Lis 2013, 10:41; Temat postu: Re: Mikser LPG jaki ? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Paweł
Samochód: Punto II FL 5d
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Active
Województwo: podlaskie [B]
Miejscowość: Białystok Rejestracja: 29 Cze 2011, Posty: 713 Pomógł: 29
|
A może wybrać coś pośredniego 36 lub 34mm o ile są takie miksery dostępne.
_________________ '05 Punto IIFL 1.2 8V with Diego G3 LPG
|
|
Góra |
|
 |
marek230482 |
#701473 Wysłany:
19 Lis 2013, 11:57; Temat postu: Re: Mikser LPG jaki ? |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Możliwe. Jak jeździłem na tym dużym to jeszcze w ogóle auto było nie ogarnięte. Takie kupiłem. Po paru tygodniach pojechałem na regulację (to był mój pierwszy kontakt z bingoM). Tam mi majster powiedział że mam zły mikser i polecił ten co mam (szczerze to muszę go zmierzyć ile ma). W każdym razie sporo przewęża gardziel przepustnicy. I tak latałem z rok. Jednak ostatnio zrobiłem głowicę, parę innych rzeczy i najwyższa pora wykrzesać z tego bolidu ile fabryka dała. Tak więc po lekturze wujka google doszedłem do wniosku że wrzucę ten duży mikser i zobaczę. Jednak tak jak wyżej. Wczoraj wróciłem do tego małego (jeszcze go zmierzę) i po jakiejś godzince regulacji i prób na obciążeniu ustawiłem to ok. Czuć że nie jest taka brzytwa jak na benzynie ale myślę że osiągi dużo nie odstają. W tym roboczym przedziale między 1,5 a 3,5tys obr odpycha się całkiem nieźle. Niewiele gorzej niż na benzynie. Dopiero jak kręcisz wysoko to jakoś tak czuć że brak mu na wdechu  Ogólnie jest satysfakcjonująco. Czy się da lepiej nie wiem. Może jakby mieć kilka takich mikserów i porobić eksperymenty to udało by się wyciągnąć coś lepszego.
_________________ Złoty kropek 1,2 SX z LPG Rosso Proteo 166 3,0V6 4HP20 Nero Carbonio 159 1,9jtdm
|
|
Góra |
|
 |
cams |
#701477 Wysłany:
19 Lis 2013, 12:18; Temat postu: Re: Mikser LPG jaki ? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Kamil
Samochód: Punto I 3d
Silnik: 1.2 16V 86KM
Paliwo: Benzyna
Wersja: Stile
Województwo: mazowieckie [W]
Miejscowość: Warszawa Rejestracja: 18 Paź 2011, Posty: 381 Pomógł: 11
|
Z tego co wiem żeby właśnie dało się wyregulować LPG na mikserze musi on zwężać dolot, powoduje jakieś podciśnienie za nim które "wysysa" gaz z parownika czy coś Na większym nie możesz go ustawić bo on poprostu źle działa i dlatego masz takie jaja z regulacją. I i II gen. LPG i osiągi to się nie da z mikserem Jeśli myślisz o I / II gen. i osiągach podobnych do fabrycznych to musisz założyć BLOS-a, o takiego: http://allegro.pl/nowy-oryginalny-mikse ... 14272.htmlNiesie to jednak ze sobą przeróbki dolotu bo do fabrycznego tego nie wsadzisz 
|
|
Góra |
|
 |
PawełG |
#701511 Wysłany:
19 Lis 2013, 17:15; Temat postu: Re: Mikser LPG jaki ? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Paweł
Samochód: Punto II FL 5d
Wersja: Active
Województwo: podlaskie [B]
Miejscowość: Białystok Rejestracja: 29 Cze 2011, Posty: 713 Pomógł: 29
|
Punto 75KM ma przepustnicę 36mm? Jeśli tak to mikser max 34mm jeśli chcemy zestroić gaz żeby mieszanka oscylowała na wolnych i wysokich obrotach.
_________________ '05 Punto IIFL 1.2 8V with Diego G3 LPG
|
|
Góra |
|
 |
centoadam |
#734160 Wysłany:
19 Cze 2014, 12:56; Temat postu: Re: Mikser LPG jaki ? |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Adam
Samochód: Bravo
Silnik: 1.2 16V 80KM
Województwo: lubelskie [L]
|
marek230482 napisał(a): Możliwe. Jak jeździłem na tym dużym to jeszcze w ogóle auto było nie ogarnięte. Takie kupiłem. Po paru tygodniach pojechałem na regulację (to był mój pierwszy kontakt z bingoM). Tam mi majster powiedział że mam zły mikser i polecił ten co mam (szczerze to muszę go zmierzyć ile ma). W każdym razie sporo przewęża gardziel przepustnicy. I tak latałem z rok. Jednak ostatnio zrobiłem głowicę, parę innych rzeczy i najwyższa pora wykrzesać z tego bolidu ile fabryka dała. Tak więc po lekturze wujka google doszedłem do wniosku że wrzucę ten duży mikser i zobaczę. Jednak tak jak wyżej. Wczoraj wróciłem do tego małego (jeszcze go zmierzę) i po jakiejś godzince regulacji i prób na obciążeniu ustawiłem to ok. Czuć że nie jest taka brzytwa jak na benzynie ale myślę że osiągi dużo nie odstają. W tym roboczym przedziale między 1,5 a 3,5tys obr odpycha się całkiem nieźle. Niewiele gorzej niż na benzynie. Dopiero jak kręcisz wysoko to jakoś tak czuć że brak mu na wdechu  Ogólnie jest satysfakcjonująco. Czy się da lepiej nie wiem. Może jakby mieć kilka takich mikserów i porobić eksperymenty to udało by się wyciągnąć coś lepszego. witam, na czym w koncu stanęło (na jakim jeździsz mikserze o jakiej srednicy i jaki jest najbardziej optymalny jeśli chodzi o normalną jazdę)? [ Dodano: 19 Cze 2014, 12:56 ]PawełG napisał(a): Punto 75KM ma przepustnicę 36mm? Jeśli tak to mikser max 34mm jeśli chcemy zestroić gaz żeby mieszanka oscylowała na wolnych i wysokich obrotach. niestety nie. przepustnica 1.2 75km ma 38mm srednicy wiec tak czy siak mikser musi mieć mniejszą srednice niż przepustnica ale o ile to nie wypowiem sie bo sie nie znam 
|
|
Góra |
|
 |
marek230482 |
#734176 Wysłany:
19 Cze 2014, 14:24; Temat postu: Re: Mikser LPG jaki ? |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Mam założony mikser 25-26mm. Taki mi gaziarz polecił no i taki mam. Jest dobrze. Ale czy może być lepiej to nie wiem. Może inne macie?
|
|
Góra |
|
 |
centoadam |
#734181 Wysłany:
19 Cze 2014, 14:49; Temat postu: Re: Mikser LPG jaki ? |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
aha rozumiem  dzieki za odpowiedź. 26 mierzone jest rozumiem w najweższym miejscu? gdzie kupiłeś i ile kosztował? ja miałem w punto 1.2 75km napewno wiekszy niż 26mm... jutro sprawdze z ciekawości jaki to był jesli chodzi o średnice ale chodził w porządku  spalanie wahało sie w 9-10l lpg/100km w mieszanym cyklu powiedzmy przy takiej średniej jeździe. a jak u Ciebie ze spalaniem??? i kulturą pracy?
|
|
Góra |
|
 |
marek230482 |
#734207 Wysłany:
19 Cze 2014, 19:27; Temat postu: Re: Mikser LPG jaki ? |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Kupiłem na alegroszu. Jak wszystko. Spalanie hmmm... no właśnie jak kiedyś miałem cierpliwość to mi na trasie udawało się 7l. Potem już 8-8,5  teraz już nie mam takiej cierpliwości i raczej z cięższą nogą mieszane miasto/trasa - 15/25km wychodzi jakieś 9-9,5. Ale do dychy też się udaje czasem dobić. Ale na mieście sobie nie żałuję  cały czas tam majstruję w ustawieniach, może mi jednak trochę mniej by spalił  Kultura ok. Ładniusio chodzi ale czuć wyraźną różnicę lpg/Pb. Na benzynie jest żyleta (o ile można tak przy 75KM napisać  ) a na gazie czuć że taki już jak guma i trzeba trochę mocniej cisnąć. Ale przy rodzinnej jeździe nie czuć. Tylko wiesz, jak chcesz wystrzelić z pod świateł albo wyprzedzać.
|
|
Góra |
|
 |
centoadam |
#734226 Wysłany:
19 Cze 2014, 20:42; Temat postu: Re: Mikser LPG jaki ? |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
wszystko rozumiem. ale to ten co miałeś 32 zmieniłeś na 26 czy to ten sam tylko na oko nie wiedziałeś jaką ma srednice? bo to ze próbowałeś na tym 38 to wiem 
|
|
Góra |
|
 |
marek230482 |
#734237 Wysłany:
19 Cze 2014, 21:38; Temat postu: Re: Mikser LPG jaki ? |
|
 |
Puntoświr |
 |
|
Jak kropa kupiłem to miał ten większy. Nie pamiętam jaki. Był trochę muł no ale na początku byłem cierpliwy  jak pojechałem do gaziarza na regulację to powiedział że powinienem mieć 26mm. To taki kupiłem i już sam sobie ustawiałem lpg. Było o niebo lepiej. Po jakimś czasie tak mnie jakoś tknęło żeby przełożyć i zobaczyć. Ponoć góra miała być lepsza. No ale co z tego jak od dołu w ogóle nie szedł. Więc wywaliłem a wstawiłem ponownie 26mm.
|
|
Góra |
|
 |
Angry_Us3r |
#734239 Wysłany:
19 Cze 2014, 21:48; Temat postu: Re: Mikser LPG jaki ? |
|
 |
Puntoświr |
 |
Imię: Krzysztof
Województwo: kujawsko-pomorskie [C]
Miejscowość: [CIN] Inowrocław Rejestracja: 26 Lip 2011, Posty: 5925 Pomógł: 35
|
Spalanie gazu w 1.2 73 zawsze na poziomie 9-10, tego nie obejdziesz. Jak już kiedyś mówiłem: ten silnik (konkretnie 73, inne NIE) - nie premiuje spokojnej jazdy niskim spalaniem, utkniesz na 8,5/100 z nerwami poszarpanymi przez trąbiących na Ciebie ludzi, znowu jak go przeciągasz do 4,5K obr. to wpierdziela 14L LPG Z drugiej strony Gulfy 1.6 czy Astry 1.4 i 1.6 wcale nie palą mniej, a są większymi larwami, bo cięższe - klasa wyżej. Nie ma co narzekać.
_________________ Rany boskie, jeżdżę kioskiem
|
|
Góra |
|
 |
centoadam |
#734252 Wysłany:
19 Cze 2014, 22:40; Temat postu: Re: Mikser LPG jaki ? |
|
 |
Sympatyk kropek |
|
dziękuję wszystkim za wypowiedzi i pomoc - troche informacji udało sie zgromadzić 
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 14 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|