|
Obecny czas: 26 Kwi 2025, 01:13
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 9 posty(ów) ] |
|
Autor |
Wiadomość |
torpediusz |
#699863 Wysłany:
08 Lis 2013, 23:56; Temat postu: Otwarty bagaznik |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Imię: Kamil
Samochód: Grande Punto 5d
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Wersja: Energy
Województwo: śląskie [S]
|
Panowie mam komunikat "otwarty bagażnik" temat jest stary i wiadomo ze chodzi o microstyk, ale interesuje mnie co mam odłączyć żeby ten komunikat więcej się nie pojawił. Wszędzie jest napisane co i jak ale tego nikt nie pisze. Interesuje mnie czy jak odłącze dwa cienkie kabelki z tych czterech to kontrolka zniknie a klapa będzie się otwierała??
|
|
Góra |
|
 |
|
|
abel |
#699886 Wysłany:
09 Lis 2013, 09:10; Temat postu: Re: Otwarty bagaznik |
|
 |
Puntoświr |
Samochód: Inny Fiat
Silnik: Inny
Paliwo: Benzyna
Wersja: Emotion
Województwo: warmińsko-mazurskie [N]
Miejscowość: ełk Rejestracja: 12 Cze 2007, Posty: 574 Pomógł: 18
|
Wyłącznik micro w klapie po otwarciu klapy przesyła masę i zalacza lampkę oświetlenia . z tych czterech przewodów musialbys połączyć przy kostce czarny z żółto szarym , (w tym momencie komp uzna ze klapa jest zamknięta , brak komunikatu) i sprawdzić czy czarny nie jest polaczany przez styk wyłącznika micro z przewodem w kolorze żółto szarym który podaje masę na oświetlenie bagażnika .jeżeli tak jest najlepszym wyjściem jest wyjęcie żarówki z lampki bagażnika. Tak wynika ze schematu
|
|
Góra |
|
 |
torpediusz |
#700023 Wysłany:
09 Lis 2013, 23:31; Temat postu: Re: Otwarty bagaznik |
|
 |
Sympatyk kropek |
 |
Imię: Kamil
Wersja: Energy
|
Dzięki kolego, o to chodzilo, polaczylem zolto-szary z czarnym i problem sie skonczyl
|
|
Góra |
|
 |
lukilks |
#760092 Wysłany:
22 Sty 2015, 22:54; Temat postu: Re: Otwarty bagaznik |
|
 |
Forumowicz |
Imię: łukasz
Silnik: 1.3 85KM mJTD
Paliwo: ON
Województwo: łódzkie [E]
|
witam zdaje sobie sprawę że jest to odgrzewanie kotleta lecz mam problem. zrobiłem tak jak pisał kolega w temacie, zwarłem kabelek szaro-żółty z czarnym lecz kontrolka i informacja o otwartej klapie bagażnika niestety nadal widnieje. światełko w bagażniku działa poprawnie. gdzie może leżeć problem? czy gdzieś w okolicy bezpieczników znajdę kabelek żółto szary i czarny aby tam je złączyć? będę bardzo wdzięczny za pomoc
|
|
Góra |
|
 |
blackfly |
#780553 Wysłany:
13 Lip 2015, 08:12; Temat postu: Re: Otwarty bagaznik |
|
 |
Puntomaniak |
Imię: darek
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.9 130KM mJTD
Wersja: Sport
|
jesli masz taki problem to obstawiałbym przetarty kabel wiązki w miejscu gdzie jest łączenie dachu z klapa. mi sie przetarł kabel wycieraczki i tez szukalem problemu wszedzie tylko nie tam a jednak
|
|
Góra |
|
 |
lukilks |
#780576 Wysłany:
13 Lip 2015, 14:53; Temat postu: Re: Otwarty bagaznik |
|
 |
Forumowicz |
Imię: łukasz
Silnik: 1.3 85KM mJTD
|
tak jak napisałeś przetarty był kabel w gumowej osłonie miedzy klapa a dachem. pęknięty był w tym rownież wężyk od spryskiwacza, plyn tyle czasu zalewał przewody we wiązce ze izolacja przewodów sie skruszyła a przewody poprzerywaly
|
|
Góra |
|
 |
vipmatrix7 |
#846109 Wysłany:
16 Lut 2019, 18:27; Temat postu: Re: Otwarty bagaznik |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Piotr
Samochód: Grande Punto 3d
Silnik: 1.4 16V 95KM
Wersja: Sport
|
Witam Miałem problem z bagażnikiem. Nie pokazywała się kontrolka otwarcia klapy. Przeczysciłem zaśniedziałe styki. Kontrolka się pali po otwarciu - wykrywa otwarcie klapy ale nadal brak napiecia na lampce bagażnika. Gdzie dalej szukać przyczyny? Nadal wina zamka czy gdzieś dalej?
|
|
Góra |
|
 |
Kruszon |
#861899 Wysłany:
24 Mar 2024, 11:48; Temat postu: Re: Otwarty bagaznik |
|
 |
Sympatyk kropek |
Imię: Łukasz
Samochód: Punto Evo 5d
Wersja: Estiva Blue&Me
|
Chociaż temat nieaktywny dłuższy czas, to nie widzę sensu zakładania nowego, bo sprawa tyczy się komunikatu "Otwarty bagażnik". Sprawa u mnie wygląd tak, że przeciera się przewód w tzw. słoniu. Zdarzyło się to już parę razy i prawie nie ma już tam czego ratować. Myślę zrobić tak, aby na ten przewód (żółty z szarym paskiem), podać stałe 12V i zmostkowac ten komunikat. Pytanie jest moje takie czy ktoś wie jak idą przewody z tejże wiązki? Czy jest jakaś kostka, która gdzieś jest łączona, aby tam to zrobić.
|
|
Góra |
|
 |
Jachaś |
#861900 Wysłany:
24 Mar 2024, 12:14; Temat postu: Re: Otwarty bagaznik |
|
 |
Moderator |
 |
Samochód: Punto 2012
Silnik: 1.2 8V 69KM
Wersja: Easy
Województwo: świętokrzyskie [T]
|
Z tego co pamiętam nie ma wtyczki pomiędzy Body a zamkiem. Więc albo gdzieś na słupku C będziesz dłubał, albo bezpośrednio przy body. Ewentualnie naprawa "po bożemu" czyli nie sztukować w przelotce tylko naprawić poza przelotką i świeży przewód dać w przelotkę.
_________________ Moje Punto Easy Sport MY2012
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ 9 posty(ów) ] |
|
|
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum
|
|